Oro över världsläget och exportindustrin, jätteinvesteringar vid Centralstationen och prognos på topphyror om hela 7.000 kr/kvm. Det var några av höjdpunkterna under seminariet Fastighetsdagen Göteborg. Och Rebecka Wallenstam avslöjade sitt skolarbete från årskurs fyra – en väldigt het Göteborgsfråga.
Seminariet ägde rum på Radisson Blu Scandinavia och arrangerades av Fastighetsvärlden. Förste talare ut var Albin Kainelainen, generaldirektör Konjunkturinstitutet. Många ekonomer och prognosmakare har de senaste månaderna svettats av den amerikanske presidentens strida ström av budskap och brist på tydlig linje.
– När jag tillträdde det här jobbet lovade mig själv att säga att det inte är svårare än någonsin att göra prognoser, så jag gör det inte nu heller, sa Albin Kainelainen.
Han konstaterade att det är tur att företag och privatpersoner inte lyssnar på alla budskap som kommer nu.
– Det pågår massa andra trender samtidigt som påverkar som vi inte får glömma bort, som demografi, teknikutveckling, hållbarhet och säkerhetsläget. Ekonomier är ofta mer motståndskraftigt än man tror.

Konjunkturinstitutets generaldirektör spred fler lugnande signaler. Han konstaterade att Sverige har en god ekonomisk grund att stå på, att vi har en väldigt välutbildad arbetsstyrka och en god förmåga att ta oss an tekniska förändringar.
– Tullarna är så klart negativa, inget snack om det. De blev större än vad man kunde förvänta sig. I snitt är de 25 procent, vi hade räknat med 10 procent.
– Effekten utanför USA är mindre än man tror. Det gäller att hitta andra exportmarknader. Det krävs mer än tullarna, typ att leveranskedjor brakar samman, för att problemen ska bli mycket större.
Och när vänder ekonomin uppåt?
– Vi har varit i lågkonjunktur ganska länge, ekonomin har stått och stampat. Det är jättesvårt att säga när konjunkturen kommer att börja växa.

Därefter var det dags för ett lite udda, men populärt, inslag till programrubriken ”Ett kraftfullt handslag för biologisk mångfald”, där ett unikt handslag för biologisk mångfald och ekosystemtjänster har tagits i Göteborgsregionen. Aktörer från näringsliv, kommun och akademi har skrivit under en avsiktsförklaring med syftet att kraftigt växla upp arbetet för en hållbar utveckling.
– Utan ekosystemtjänster kan vi hälsa hem, sa Johan Hedve, affärsutvecklare Skanska Fastigheter
– Nu bjuder vi in alla andra aktörer som inte varit med från grundandet, sa Andrea Egeskog, head of workplace sustainability Volvo Cars, som medverkade på scenen där även Viktor Bakker, director innovation and sustainability Vectura, och Hanna Bäck, utemiljöspecialist Familjebostäder i Göteborg, berättade om initiativet,
Efter första fikapausen pratade Alexander Petrofski, chef Volvo Cars Energy Solutions, om hur bilföretaget ska behålla sin spets in i framtiden.
– Vi försöker bidra till en bättre värd. Energioptimering är en väldigt viktig fråga, sa Petrofski och upprepade även vad kollegor sagt för några dagar sedan – att bolaget gör sitt yttersta för att den planerade batterifabriken i Göteborg ska förverkligas.

Därefter var det dags för Biljana Pehrsson, VD Jernhusen, att bland annat prata om bolagets båda pågående projekt bredvid Centralstationen – som summerar hela 3,6 miljarder kronor. Projektet Park Central, om 40 000 kvm, och som utvecklas ihop med NCC, ska stå helt klart 2027 och innehåller en uppgång från Västlänken.
– Det är en riktig premiumprodukt
I etapp två planerar Jernhusen för mycket stora volymer i närområdet, bland annat i flera höghus.
– Där är tanken att det ska bli dels kontor och hotell, dels bostäder utöver den service som kommer finnas där. Vi vill skapa en plats där folk både ska trivas och inspireras.
Hon avslutade med att kommentera Jan Wifstrands fråga om hon ska bli ny vd vid Fabege, ett svagt rykte som förekommer i sociala medier.
– Jag har världens bästa jobb, det är här jag kommer vara.

Som sista programpunkt inför lunchen var det dags för krögaren Bengt Linde, delägare Götaplatsgruppen som driver nio restauranger i Göteborg, bland annat några av de mest populära.
– Vi har expanderat snabbt. Vi har även valt att nischa oss. Vi gör konceptrestauranger så man vet vad man får.
– Jag är i New York fyra-fem gånger per år för att hitta inspiration. Vi har även valt att aldrig spara på krutet. Vi måste aktivera ställena, vi bygger om och vi följer trender.
I fokus för seminariepunkten fanns den stora, och nästan alltid fullsatta restaurangen, Tavolo. En stor och speciell byggnad som tidigare varit drosk- och bilgarage och som länge var tomställd till den förvärvades av Wallenstam
– Det är offentligt stort. Vad ska vi göra med detta, tänkte jag första gången. Jag var minst sagt tveksam. Men fastighetsägaren visade en sida som vi inte sett tidigare. Vi gick axel mot axel genom hela projektet. Teamet gjorde oss intresserade. Det känns som att vi gjorde allt tillsammans och är fortfarande goda vänner, sa Bengt Linde.
På frågan om expansion utanför Göteborg är aktuellt så blev svaret:
– Vi skulle inte ens lyckas i Majorna… Vi har fått erbjudanden från Stockholm, Malmö, Växjö och några andra ställen. Men vi kan inte marknaderna. Vi ska bygga mer här. Jag känner inte en enda Göteborgskrögare som lyckats i Stockholm och inte heller det omvända.

Efter lunchen var det dags för två temaspår, bostäder och kommersiella lokaler. Här återberättar vi kortfattat om höjdpunkterna från det sistnämnda. Först ut var en programpunkt kring coworking. Medverkade gjorde Homan Therani, VD Ioffice och Emelie Mannheimer, VD United Spaces.
– Hemligheten med oss är att vi varit väldigt styrda av marknaden. Vi har tagit en anläggning och hyrt ut den, och därefter tagit nästa. Vi är lånefinansierade, så det är väldigt viktigt med lönsamhet för oss, sa Homan Therani som är en av grundarna och ägare till Ioffice som nu har 10 anläggningar om 37000 kvm. En av anläggningarna finns i Göteborg och bolaget har skrivit hyresavtal för ytterligare en.
Han konstaterade att marknaden för coworking växer, trots de problem som uppstått för några aktörer.
– Jag tror dock att flera saker kan komma att behöva förändras, att branschen måste kroka arm med fastighetsägarna, kanske som partners, men vi vill ta lead i affärerna.
Homan Therani berättade att inte alla kontrakt med kunderna är korta, vilket ofta varit affärsidén inom branschen – som ett alternativ till fastighetsbolagets kontrakt som ofta är på tre till fem år.
– Vi kan binda upp på 12-24 månader, då får man rabatt.
United Spaces var först ut med coworking i Sverige, 1999. Bolaget har 32.000 kvm på tio ställen i sex olika orter,
– Det har varit tuffa tider för många, men nu ser det mycket bättre ut. Det pekar åt rätt håll. Men det måste hända något hos fastighetsägaren, hur man ser på riskfördelningen, sa VD Emelie Mannheimer.

Därefter var det dags för två aktörer som börjat fylla upp butikslokaler i attraktiva lägen som tomställts, Nordic Wellness och Aqua Dental.
– Vi har öppnat 260 gym på tio år … Vi är inte klara ännu. Vi har fler etableringar på gång, vi har blivit proffs på att öppna. Vissa får gå med plusminus noll-resultat. Det kan handla om lägen där det är viktigt med positionering, sa Jenny Lundgren, COO Nordic Wellness.
Hon konstaterade även att Nordic Wellness storlek har bidragit till fördelar på fastighetsmarknaden.
– Det är lättare när man är en etablerad kedja att få erbjudanden, när det planeras områden eller byggnader.
Niklas Virta, VD Aqua Dental, berättade att företaget förr inte alltid kände sig som en prioriterad motpart när det fanns lediga lokaler. Numera är situationen annorlunda.
– Det har svängt om, numera får vi propåer. Vi skapar en ny trafik till lägena, men vi är väldigt selektiva. Vi vill ha upp till 60–100 kliniker inom en snar framtid i Sverige. Vi gillar även att bygga större kliniker än vad många gör. På ett har vi till och med ett kafé, sa Niklas Virta.
Christina Kämpe, regional manager Colliers, berättade om utvecklingen för diverse nyckeltal på den kommersiella delen av fastighetsmarknaden. Hon konstaterade att vakansen Göteborg CBD är rekordhög, 14 procent. I Göteborg som helhet bedöms den till 11 procent. Colliers bedömer att vakansnivåerna kommer fortsätta något ytterligare uppåt i det kortsiktigas perspektivet.
– 2027 kommer det mycket nya lokaler i centrum, då får vi se om det sker en återflytt till city.
När det gäller hyresnivåer lämnade hon glädjande besked, samma budskap som fanns i Fastighetsvärldens senaste Göteborgsanalys.
– Primehyrorna är på 4.600 kr/kvm – och en tusenlapp upp på topphyran. Det kan nog fortsätta uppåt ganska mycket. Det borde vara en större spread mellan det bästa. Göteborg borde upp på över 6.000, kanske till och med 7.000 kr/kvm.
Det alltså i en ort som för drygt en handfull år sedan hade en topphyra på drygt halva den sistnämnda siffran.

Som sista programpunkt inför eftermiddagsfikat fanns en transaktionspunkt. Där medverkade Johanna Hult Rentsch, VD Platzer, Kristina Pettersson Post, regionchef Vasakronan och Jonas Bjuggren, fastighetsdirektör Folksam Fastigheter.
– Vi har tittat och petat, men vi blir rundade av göteborgare i affärerna. Det är en lokal sport. Det är inte så mycket ute. Vi vill ha de absolut bästa kontoren i de bästa lägena. Det är inte så mycket sånt som kommer ut till försäljning, sa Bjuggren.
– Vi tittar på allt som kommer ut, inom våra områden. Det är svårt att köpa i Göteborg, sa Pettersson Post och la till att bolagets fokus ligger på att färdigställa de projektmöjligheter bolaget har vid Lilla Bommen.
Paneldiskussionen handlade även mycket om hur kontoren måste fyllas upp.
– Man vill ha bra kvaliteter på lokaler, som attraherar talang. Det är superviktigt, sa Hult Rentsch.

Efter fikapausen var det dags för experter från Forvis Mazars och Svalner att i ett raskt temp dela med sig av sina bästa ”lyxtips” till fastighetsinvesterarna.
Som nästa sista punkt var det dags för Rebecka Wallenstam, styrelseledamot och uthyrningschef Wallenstam (läs mer om den punkten här, i en separat text). Sist upp på scenen var Johannes Hulter (S), stadsbyggnadsnämndens ordförande.



