Flera höga hus kommer snart att byggstartas. Illustrationer: Skandia Fastigheter, Hökerum Bygg, Förvaltaren. Montage: Fastighetsvärlden.

Höghusfrossa i Sumpan

Sveriges minsta kommun får inom en snar framtid en ny silhuett. Flera aktörer står just nu i startgroparna för att bygga höghus i Sundbyberg.

Listan över aktörer som vill sätta sin prägel på Sundbybergs skyline kan göras lång. Intill Bällstaån i centrala Sundbyberg planerar kommunala Förvaltaren att bygga om den gamla Parfymfabriken till hyreslägenheter. Bredvid ska ett helt nytt bostadshus på 16 våningar ta form. Bolagets styrelse har precis gett grönt ljus för projektet och om allt går som det ska kan spaden sättas i backen nästa år.

En kort promenad från Förvaltarens projekt ligger Max Sieverts gamla kabelfabrik, som är platsen för ett annat höghusprojekt. Där arbetar byggjobbare med den första etappen av Skandia Fastigheters nya bostadsområde Fabriksparken. I planerna ingår bland annat ett 16-våningshus som väntas börja byggas 2020.

Andra exempel på projekt som är på gång är Oscar Properties bostadshus Cubrick på 16 våningar vid Tuletorget, Wallenstams 16-våningshus i Hallonbergen och Hökerum Byggs 13-våningshus i Ursvik.

Sundbybergs stad välkomnar de högtflygande planerna.

– Vi har ingen särskild strategi för höga hus, men vi vill ha en varierad stadsbild och vi ser höga hus som berikande av stadsmiljön, säger Emma Svensson, chef för exploateringsenheten.

Men även om intresset för att investera på höjden är stort i Sundbyberg är det inte alltid helt enkelt att bygga högt där. Flygtrafiken till Bromma flygplats kan till exempel medföra begränsningar i en del fall. Det är något som Tobin Properties fått känna av vid sitt planerade projekt på Ekenbergsvägen intill Solna Business Park.

Där hoppades bolaget kunna uppföra ett 23-våningshus. Men flygtrafiken har gjort att bolaget får nöja sig med 14 våningar – samma höjd som grannhuset Arkaden som bostadsutvecklaren redan uppfört längs samma gata. Tobin har fått en markanvisning av kommunen och hoppas kunna börja bygga det nya huset under nästa år.

– Vi är glada över att jobba med Sundbybergs kommun och ser fram emot att göra klart den här stadsdelen. Området har genomgått en förflyttning från en typisk infartsled till en sammanhängande stadsdel, säger Adelina Mehra, projektutvecklingschef på Tobin.

Fram till nyligen ställde även Bällsta radartorn till bekymmer för höghusivrare. Nya byggnader riskerade nämligen att störa radiotrafiken.

Det problemet är nu ur världen efter att staten gått ut och lovat att betala för att tornet ersätts av en ny radar, vid den gamla radarstationen i Uppsala.

Men i samma veva som den lösningen presenterades dök ett annat dystert moln upp på husbyggarhimlen: en plötslig nedgång i bostadspriserna.

Marknadssituationen har hittills inte påverkat tidplanerna för några höghusprojekt i Sundbyberg. Däremot öppnar flera aktörer som Fastighetsvärlden pratat med för att exempelvis upplåtelseformer kan behöva ändras om marknaden inte är tillräckligt stark.

Kommunen upplever samtidigt att viljan att investera i Sundbyberg består.

– Vi ser ett fortsatt stort intresse från exploatörer. De vet också att det tar lång tid med planarbetet, säger Emma Svensson.

Förvaltaren uppför ett 16-våningar högt hus intill den gamla Parfymfabriken. Illustration: Jägnefält Milton.
I Skandia Fastigheters nya bostadsområde Fabriksparken ska ett 16-våningshus uppföras. Illustration: Skandia Fastigheter.
Tobin Properties hoppades ursprungligen på ett 23-våningshus. Nu ser byggnaden intill Solna Business Park ut att bli 14 våningar hög. Illustration: Tobin Properties.
Oscar Properties planerar att börja bygga Cubrick vid Tuletorget under nästa år. Illustration: Jägnefält Milton.
Hökerum Bygg har nyligen säljstartat 13 våningar höga Ursviks torn. Illustration: Hökerum Bygg.

Missa inte! Bostadsdagen Öresund: Ny vår för bostäder

Måndag den 2 november, Malmö Börshus, Malmö.
Klicka här för mer info!

Fler Nyheter från förstasidan

Bilder: Prestigekontoret fylls med nya hyresgäster

Kämpar på mot pandemin: ”Stor nyfikenhet”

Köper anrik pärla i Roslagen

FV kan berätta om liten affär med en lokalt känd jugendfastighet.

50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2020: Platserna 3-4

För 15:e året har fastighets- och byggbranschen röstat fram vem som anses Mäktigast.

Fyrtal i affärer – byggjätten säljer för 775 miljoner

Avyttrar i Malmö, Partille och Örebro.

Han tar över Catena

Ersätter avgående vd:n Benny Thögersen.

Skanska satsar i Beverly Hills

Bolaget intar sin femte stad i USA. Satsar på nytt kontorshus i det fashionabla området.

Fortsätter resan söderut

Nytt förvärv i Mellansverige för norrländska bolaget.

En jätte tågar in – så påverkas fastigheterna

FV:s Amazonpanel betygsätter fastighetssegmenten – de är hetast och kallast.

Amazon är här

Lanserar med illustrationer på kända svenska byggnader – och en hel del tabbar.

Hyr ut hela 16.700 kvm till handelssatsning

Gör riktigt stora uthyrningar av butikslokaler.

De slår till igen – shoppat för halv miljard på två dagar

I förvärvet ingår hyresbostäder, skola, vårdboende och dagligvaruhandel.

Kedjan satsar trots corona – ska öppna 40 nya enheter

FV avslöjar. Vill primärt hitta centrala lägen.

JLL bakom stor yta åt corona-vaccinet i Sverige

4.000 kvm står redo för världens mest eftertraktade medicinska uppfinning.

Får uppdraget att sälja stor bostadskaramell

Byggrätter om 40.000 kvm i kanonläge når marknaden. Se flera illustrationer som visar hur området kan utvecklas.

Tillbaka till förstasidan