Rutger Arnhult, vd Corem, och Joachim Sjöberg, vd Castellum, samt en interiörbild från Hitachis kommande blivande kontor.

Hitachi Energy dumpar Castellum – köper av Corem

Hitachi Energy vill samlokalisera samtliga verksamheter i Finnslätten i Västerås, och har undertecknat avtal om att köpa mark om 48.000 kvm av Corem för att bygga en 30.000 kvm ny byggnad. Fastighetsvärlden kan avslöja att man därmed inte går man vidare med den avsiktsförklaring om 25.000 kvm man gjort med Castellum.

Annons

Investeringen omfattar en byggnad på 30.000 kvadratmeter för att kunna samlokalisera samtliga verksamheter i ett campus i Finnslätten i Västerås, med forskning och utveckling, kontor och en toppmodern fabrik för nätautomationsprodukter.

I samband med detta planerar företaget att rekrytera ytterligare medarbetare till verksamheten i Västerås och räknar med att inom de närmaste åren växa till cirka 1.800 medarbetare på orten. Inflyttning i de nya lokalerna väntas ske under 2027.

Fastighetsvärlden berättade i september 2023 att Castellum och Hitachi Energy hade tecknat en avsiktsförklaring om att uppföra Hitachi Energys nya svenska huvudkontor på en yta om 25.000 kvm på Finnslätten i Västerås. Men nu har alltså Hitachi gått vidare med Corem.

– Vi gick ut med avsiktsförklaringen, på en annan plats i Finnslätten, med Castellum. När vi höll på med projekteringen insåg vi att det blev för litet. Vi kommer att anställa fler och vi behöver också plats för att kunna växa ytterligare, säger Tobias Hansson, vd Hitachi Energy Sverige, till Fastighetsvärlden.

Han fortsätter:

– Det här nya läget möjliggör tillväxt och det ligger bättre till, i framkanten av Finnslätten. Vi får Alstroms nya huvudkontor som grannar, vi kommer också ligga nära ABB:s nya campus och Hitachi gymnasium.

Är det bättre att äga själva?

– Ja, det blir ett helt annat affärsupplägg. Det blir kostnadseffektivare att vi köper och projekterar själva. Men det är klart att det blir en stor investering,

Hur stor blir investeringen i Västerås?

– Vi har inte gått ut med hur stora investeringen är i Västerås, men vi kommer att investera 3,7 miljarder kronor i Västerås och i Ludvika där vi ska bygga en transformatorfabrik om 30.000 kvm. En stor del av den summan går till Västerås, så det är definitivt en miljardinvestering, säger han.

Rutger Arnhult kommenterar affären med Hitachi, och att motparten väljer att äga istället för att hyra vid nyproduktion:

– Deras egna finansiella möjligheter är oftast oändligt mycket bättre än vad vi fastighetsbolag normalt kan erhålla.

Arnhult ser positivt på framtiden för Västerås där Corem är en stor fastighetsägare och även har stora projektplaner på den södra sidan av stationsområdet:

– Men det är otroligt glädjande att se hur många av de tunga industribolagen verkligen fortsätter att satsa i just Västerås! Det skapas då såklart väldigt många nya spännande arbetstillfällen i staden och det genererar inflyttning och tillväxt med följd att det skapas nya ytterligare nya arbeten inom alla diverse olika servicesektorer.

Sedan tidigare har Castellum förlorat ett stort kontrakt med ABB, där bolaget valde att lämna 40.000 kvm hos Castellum för att bygga ett egenägt campus, också det i Finnslätten i Västerås.

Att Hitachi Energy i Sverige befinner sig i en stor tillväxtresa drivs av den accelererande efterfrågan på energiomställningen. Investeringen i Västerås är en del av en större expansionsplan för Hitachi Energy i Sverige, där man planerar att investera 3,7 miljarder kronor i Sverige och anställa ytterligare 2.000 medarbetare fram till 2027.

Investeringen innebär en utbyggnad av krafttekniksajten i Ludvika med 30.000 kvadratmeter, som omfattar toppmodern transformatorfabrik och lösningar för nätintegreringsteknik.

– Vi befinner oss i en otroligt spännande utvecklingsfas inom hela Hitachi Energy och i Sverige sker investeringar på flera orter. Expansionen här i Västerås känns otroligt positiv och vi ser fram emot att skapa en modern och attraktiv arbetsmiljö för våra medarbetare. Detta kommer ge oss bättre möjligheter till samarbeten, ökad innovationstakt och en stärkt gemenskap, säger Tobias Hansson.

Byggnationen av den nya arbetsplatsen i Västerås kommer att påbörjas under hösten 2024 och inflytt är planerad under 2027.

Hitachi Energy, Corem, Västerås
”Vi tycker att vi fått till en spännande design, Vi har tänkt både på det japanska och det svenska, och designen är så kallad japandi – fusion mellan japansk och skandinavisk design. Det blir mycket träinslag och avskalad design”, säger Tobias Hansson, vd Hitachi Energy Sverige. Illustration: Krook&Tjäder.
Från vänster: Tobias Hansson, Anna Svensson, Lars Wiklander, Sinisa Zubic och Håkan Jansson, Hitachi Energy.
Corem, Västerås, Hitachi Energy
Så här kommer Hitachi Energy’s nya campus i Finnslätten se ut. Illustration: Krook&Tjäder.

Missa inte! Fastighetsdagen Örebro 2024

Den 4 september är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Fastighetsdagen Örebro 2024. Seminariet äger rum på Örebro Konserthus, Örebro.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

”Det är en enorm hyresförlust och stor skada”

Drabbad fastighetsägare berättar för Fastighetsvärlden om vad som händer nu, efter raset utanför Stenungsund.

Logistea dubblar till 13 miljarder

Framstående fastighetsinvesterare storägare i båda. Zuckerman till FV: ”Matchar varandra oerhört väl”.

Bildextra: Höghus tar plats i ny stadsdel

Utökar med 189 lägenheter. Byggnaderna blir 19, 16 och 7 våningar höga.

Västerås köper stationshuset av Jernhusen

Västeråsbolaget VCAB köper Jernhusens 51 procent.

SPG, Oslo

Köper FutureBuilt-projekt

Cirkulärbostadsprojekt som innefattar 240 bostäder.

Ny skola i Stockholm blir inte av

Behovet av skolplatser sjunker kraftigt – då läggs planen på grundskola och idrottshall ner.

Hyr ut 3.600 kvm

Det noterade bolaget tappar även två hyresgäster.

Bygger nytt i Solna

Smått historiskt besked.

Får toppjobb av regeringen

Ska leda Sverige till spets.

Logistik-vakanser dubblats – stabilare framöver

Se utvecklingen i 14 heta delmarknader i Stockholms- och Göteborgsområdet.

Bryter avtal om polishus i norrort

Andra tappade projektet under 2024.

Liljewall, Malmö, EON.

Bilder: Så blir Malmös nya landmärke

70 meter hög vattentank i Norra hamnen. Liljewall vann arkitekttävling.

Nrep miljardköper från Skanska

Drygt 20.000 kvm ingår i transaktionen.

Tillbaka till förstasidan