Emma Feldman, kommunstyrelsens ordförande i Järfälla och Marcus Tärnåsen, Nordr tar det första spadtaget för Nordrs projekt Veddestaden med 1200 bostäder, en förskola och kommersiella lokaler.

Historiskt spadtag för 1.200 bostäder i Veddestaden

Ut med det gamla. In med det nya. Efter år av planering börjar den fysiska utvecklingen av Veddestaden på allvar. Vid en ceremoni tog Nordr och Järfälla kommun det första spadtaget för den stadsutveckling som ska förvandla Veddesta gamla centrum och industriområde till livfull stadsmiljö.

Nordr är först ut i området Veddestaden söder om E18 med projektet Pionjären.

Projektet har fått ett fint mottagande på marknaden – och nu tas det första spadtaget. Sammanlagt ska Nordr uppföra 1.200 bostäder, en förskola och kommersiella lokaler fördelade på sju kvarter.

– Det känns stort att sätta spaden i marken för det som blir Stockholmregionens största stadsomvandlingsprojekt under de kommande åren. Att få förverkliga den vision som vi har satt upp för området tillsammans med Järfälla kommun känns väldigt bra. Det här är en stor satsning och vi är övertygade om att det här kommer att bli en väldigt attraktiv stadsmiljö som uppskattas av många när allt står klart, säger Pål Aglen, tillförordnad koncernchef, Nordr.

Veddesta har varit en viktig boplats för människor sedan 500-talet och omvandlades sedan till att på 1950-talet bli hemvist för en rad högteknologiska företag som Philips, idag Saab, Ericsson, IBM, Asea Hafo, Kodak och S:t Jude Medical. Nu väntar en ny omvandling.

– Det här spadtaget är startskottet för en ny era för gamla Veddesta centrum och industriområde. Att vi i dag, efter många års planering, kan sätta spaden i marken tillsammans med Nordr känns historiskt. Det är en härlig tanke att ett område som var attraktivt att bosätta sig i för femtonhundra år sedan nu återigen blir attraktivt att bo, leva, arbeta och besöka – och att historien kommer att finns närvarande i den nya stadsmiljö som vi nu bygger tillsammans, säger Emma Feldman, kommunstyrelsens ordförande i Järfälla.

Under de kommande tio åren ska en helt ny stadsmiljö skapas med tusentals moderna bostäder och arbetsplatser, hotell, Stockholms första skidspår inomhus, handel, service, restauranger och lokaler för kultur, utbildning, sjukvård och hälsa. Nordrs projekt Veddestaden blir den första pusselbiten i den nya stadsmiljön och får ett fint läge vid Veddestabäcken och grönområden.

I Vedddestaden kommer det att utvecklas cirka 1.200 smarta och bekväma bostäder fördelade på sju kvarter med all tänkbar service som behövs. Allt detta byggs granne med Stockholmsregionens nya framväxande nod för kollektivtrafik där tunnelbana, buss, pendeltåg, regional- och fjärrtåg år 2026 kommer att binda samman Mälardalen och Stockholm på ett helt nytt sätt och göra hela området till en regionalt viktig plats.

Fler Nyheter från förstasidan

Affär mellan Point och Diös kraschar

Avbryter affären med hänvisning till förändrade finansiella villkor.

Batljan: ”Vi är självkritiska”

SBB:s vd i intervju om bolagets kommunikation, om kommande miljardförsäljingar och hur han och kollegorna mår.

Alla elva dömda har överklagat

FV berättar vad som hänt och vad som väntar framöver.

Hotell byter ägare – option om att köpa fastigheten

1800-talsbyggnad med sjöläge.

Tio kända krogar får indraget alkoholtillstånd

Hufvudstaden har nobbat ägarskiften. FV redogör för mejl mellan parterna.

K2A skjuter upp byggstarter

Varslar majoriteten av personalen i bolag. Flyttar fram mål.

Hyr ut 2.500 kvm i historisk miljö

JV tecknar avtal. Advokatfirma flyttar in.

Slakt: Flykt från fastigheter

33 bolag i lista. Nio hade vid klockan 11 backat med mer än 5 procent. Endast ett bolag ligger på plus för de senaste 12 månaderna.

SBB:s drag – säljer för 436 miljoner

26.000 kvm ingår i affären.

Klart: Comeback som vd – vill känna affärstempo

Berättar för FV om återkomsten.

Boverket: Bostadsbyggandet bromsar in

Samtidigt skrivs behovet av nya bostäder upp. Ny rapport.

Anställer för fortsatt tillväxt

Fyra nyrekryteringar på plats.

Jättenotering skjuts fram

Satt på paus. Skulle blivit största noteringen sedan 2015.

Sammanslagning skapar bolag för miljard i norr

Två bolag går samman och bildar en gemensam fastighetskoncern.

Tillbaka till förstasidan