De tre fastigheterna: Hälsovetarbacken, Odontologen och Biotech Center har ett samlat bedömt värde om 1 miljard kronor. Foto: Higab/Hans Wretling

Higab på gång att sälja tre fastigheter i campusområde

Kommunstyrelsen i Göteborg har beslutat att godkänna förslaget att sälja Odontologen, Biotech Center och Hälsovetarbacken på Medicinareberget. Ärendet går nu vidare till beslut i fullmäktige. Marknadsvärdet för fastigheterna beräknas till drygt 1 miljard kronor. Totalt handlar det om cirka 44.000 kvm.

Fastigheternas yta:
Odontologen: 23.379 kvm
Biotech Center: 8.765 kvm
Hälsovetarbacken: 12.232 kvm
Totalt: 44.376 kvm

Visa faktaruta

De tre aktuella fastigheterna ligger på Medicinareberget strax söder om Göteborgs centrumkärna – ovanför Sahlgrenska sjukhuset,

Fastigheterna har beteckningarna: Änggården 718:1 (Odontologen), Änggården 36:1 (Biotech Center) och Änggården 718:141 (Hälsovetarbacken).

Som rådgivare i en kommande avyttring har Higab slutit avtal med Pangea Property Partners.

Ondontologen och Hälsobacken innehåller bara två hyresgäster – Göteborgs universitet och Västra Götalandsregionen (Folktandvården).

Genom att tillföra Biotech Center i en eventuell affär ökar antalet hyresgäster till totalt 20 för helheten – varvid en eventuell köpare av paketet erhåller en större riskfördelning för framtida vakans- och intäktsflöden.

– Vi har sedan tidigare påbörjat en avveckling av Odontologen och för att öka värdet vid en framtida försäljning avser vi sälja fastigheten tillsammans med Biotech Center och Hälsovetarbacken, kommenterar Stefan Lundqvist, vice vd på Higab.

Nu har kommunstyrelsen godkänt att fastigheten kan komma att säljas ihop som ett större och mer sammanhållet fastighetspaket, förutsatt att dialog sker med Västra Götalandsregionen och Göteborgs Universitet om övertagande och att fastigheterna inte är av kulturhistoriskt värde.

Marknadsvärdet av fastigheterna beräknas till drygt 1 miljard kronor och det kan komma att generera en vinst på 400–600 miljoner kronor beroende på slutligt försäljningsvärde

Higabs årliga resultat påverkas enbart i mindre utsträckning av försäljningen då fastigheterna har haft själv- kostnadsbaserade hyresavtal.

– Vi upplever ett stort intresse från marknaden och tror därmed att det finns goda försäljningsmöjligheter, då lokalerna har stabila offentliga verksamheter med långa hyresavtal, säger Stefan Lundqvist.

Som FV tidigare skrivit har förslaget om att sälja 19 av Higabs fastigheter, däribland eventlokalen Brewhouse, Hotel Eggers och Saluhall Briggen, bordlagts av kommunen. Nu vill kommunstyrelsen återremitteras förslaget.

Stadsledningskontoret får, i dialog med berörda bolag, i uppdrag att kategorisera fastigheterna efter vilka som är Q-märkta och en del av Göteborgs Stads bevarandeprogram.

De ska även återkomma med beskrivning av verksamheterna i fastigheterna, om de kan vara av strategisk betydelse för att vara fortsatt kommunalt ägda och för- och nackdelar med försäljning ur ett strategiskt perspektiv.

Fler Nyheter från förstasidan

Så blir Corems nya mitt i Stockholm

Projektet, efter det överraskande köpet, är snart i mål.

Grand blir större

Expanderar efter uppgörelse med Handelsbanken.

FV Quiz

FV-Quiz: Vad kan du om Gamla stan?

Vad kan du om den lilla och exklusiva stadsdelen?

Colliers är i mål med förvärvet av Pangea

Arvius: ”Styrkan i sammanslagningen är enorm”.

Panattoni: ”Vi ska bygga 250.000 kvm varje år”

Fredrik Jagersjö Rosell: ”Det har ingen gjort tidigare”.

Hans Eliasson: ”Det vänder om ett år”

En handfull experter om framtiden. ”Onödiga bolag”  ”Kommer haverera”  ”Inget blodbad”  ”Wash out”.

Blixtaffär bäddade för större avyttring för SBB

Brookfield vill öka i Sverige. Den kanadensiska jätten berättar mer för FV.

Storbank: ”Vi har ingen röd lista”

Flera varningar.

Tar över Hernö Gins hotell

Stordalen: ”Det här blir ett unikt hotell på en fantastisk plats”.

Nykomlingar på börsen i affär med varandra

Sex fastigheter för drygt 400 miljoner kronor byter ägare.

Säljer skrapan Sthlm 01

Priset motsvarar 87.000 kr/kvm.

Misslyckat aktiebyte hos Oscar Properties

Starkt negativ kursutveckling omöjliggjorde planen.

Klart: SBB i mål med affär om 22 mdr – årets största

Ny köpare steg in i affären. Läs om vad som ingår. Oklart kring rabatt eller premium.

”Vi måste göra mycket bättre än hittills”

Tidigare toppolitiker som nu har tung roll inom fastighetsbranschen.

Tillbaka till förstasidan