HGF: ”En budget som saknar svar”
Regeringen har presenterat sin budget för 2023. Hyresgästföreningen ser en budget som skär ned på bostadspolitiken och som saknar politik för att ta tag i de stora problemen på bostadsmarknaden. Även från Riksbyggens sida är man besvikna.
– Det är en budget som saknar svar på de stora utmaningarna som finns på svensk bostadsmarknad. På orter med enorm bostadsbrist behövs förslag på åtgärder när byggtakten avtar. På orter med en svagare marknad behövs en aktiv bostadspolitik för att till exempel möta äldres behov av tillgängliga bostäder till en rimlig kostnad. Det saknas också politiska förslag för att överbygga de stora skatteorättvisorna mellan hyrt och ägt boende. Jag hoppas att den nya regeringen framåt förstår att en aktiv bostadspolitik också ger positiva effekter på samhällsekonomin men också direkt god effekt i människors vardag och liv, säger Marie Linder förbundsordförande Hyresgästföreningen.
Även Hyresgästföreningens chefekonom är kritisk till regeringens budget.
– Jag saknar förmånliga statliga bygglån, jag saknar en politik för att få fram mer mark att bygga på och jag saknar en fortsatt satsning på energieffektivisering i hyresrätten. Byggkrisen kräver en framåtlutad regering och Kristersson tar tyvärr flera kliv tillbaka och växlar ner ambitionerna för nybyggnation och energieffektivisering. Regeringen borde låta sig inspireras av Finland där staten hållit uppe byggtakten under lågkonjunktur, istället gör man tvärtom och avskaffar det investeringsstöd vi hade. Det är som att sluta betala hemförsäkringen när huset brinner, säger Martin Hofverberg chefekonom på Hyresgästföreningen.
Bland annat vill regeringen möjliggöra för fler att äga sitt boende, förenkla reglerna för att bygga, ge incitament till ökat byggande och öka tillgången till byggbar mark.
– Regeringen pekar ut en riktning när det gäller bostadspolitiken men de konkreta förslagen saknas. Nu behöver regeringen göra verkstad av detta, säger Johanna Bjurskog, bostadspolitisk expert vid Riksbyggen.
egeringen vill möjliggöra för fler att äga sitt boende.
– Ett sätt för att fler ska kunna köpa sin bostad är att införa ett startlån för unga vuxna, något som vi på Riksbyggen länge har efterlyst. Kontantinsatsen är det största hindret när unga vuxna ska köpa sin första bostad. Ett startlån för unga vuxna kan göra stor skillnad här och nu och bör införas skyndsamt, säger Johanna Bjurskog, bostadspolitisk expert på Riksbyggen.
Regeringen vill skapa incitament för ett ökat bostadsbyggande.
– Bostadsbyggandet behöver öka och det behövs en hög byggtakt över många år för att nå en balans på bostadsmarknaden. I det läge som vi befinner oss just nu krävs politiska åtgärder för att vi ska nå dit, säger Mårten Lilja, vice vd på Riksbyggen.
Snabbare processer kring bostadsbyggandet är ett sätt att öka byggtakten. Riksbyggen är en av aktörerna bakom Initiativet Bygg i Tid som lanserat 16 skarpa förslag för att påskynda byggandet av bostäder.
– Att få till kortare ledtider inom plan- och tillståndsprocesser är komplext och kräver ett helhetsgrepp. Det handlar både om ändrad lagstiftning och utvecklade arbetssätt, säger Mårten Lilja.