Heta frågor hos FV i Almedalen

Just nu har Fastighetsvärldens nya satsning, ett tvådagarsseminarium under Almedalsveckan startat. Lokal är traditionsrika Lindgården, ett stenkast från själva Almedalen. Mycket publik från fastighetsbranschen har samlats för att följa det första spåret – Samhällsfastigheter. I eftermiddag behandlas Bostadsfastigheter och i morgon följer Hållbarhet och Lokalfastigheter.

Annons

Se hela programmet här.

De olika experterna serverar en blandad kompott av positiva och mer kärva analyser. SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog konstaterade att 2024 blir ett mycket svagt ekonomisk år för kommunsektorn – främst på grund av indexeringen av pensionerna – medan 2025 och 2026 har förutsättningar att bli mycket starka ekonomiskt. Samtidigt har kommunerna mycket stora investeringsbehov för främst VA, klimatanpassning och civilt försvar, upp mot 200 miljarder årligen, vilket kommer att äta upp mycket av tillväxten. På längre sikt oroar befolkningsutvecklingen där Sverige, enligt SCB:s senaste prognos står inför en befolkningsminskning samtidigt som andelen äldre ökar kraftigt.

Stefan Timan, transaktionschef Svefa och Katrin Wallensjö, affärschef analys Svefa gick igenom marknadsläget för samhällsfastigheter. Investeringsintresset finns även om antalet genomförda affärer under första halvåret är lite av besvikelse. Experterna har dock gott hopp inför hösten.

Jan Kinnander, utvecklingsdirektör Fortifikationsverket och Stina Sjödin, chef lokalförsörjning Kriminalvården, redovisade de stora, och särskilt för Kriminalvården, ofta akuta lokalbehoven. Hjälp behövs från den privata sektorn men samtidigt ställer myndigheterna specifika krav på fastighetsägare.

Eftermiddagens bostadsspår under Fastighetsvärldens event under Almedalsveckan inleddes av en diskussion om demografin mellan Mona Kjellberg från Juni Strategi och Claudia Wörmann, boendeekonom Hypoteket. Trenden med snabbt minskande barnkullar riskerar att få omfattande konsekvenser, inte minst för bostadsmarknaden. På sikt kan antalet barn bli hundratusentals färre. Juni Strategi har gjort en omfattande undersökning om varför barnafödandet minskar och svaret är att det är medvetet val av unga människor. Anledningarna varierar; ekonomi, otrygghet, ointresse men här ligger förklaringen till minskande barnkullar.

Jenny Bergendorff, chef bostadsutveckling Stockholm Skanska, Michael Björklund, Sverigechef Bonava och Johan Nyhus, förbundsordförande HSB diskuterade, i en panel, möjligheterna att få i gång bostadsproduktionen. Samtliga var kritiska till dagen brist på bostadspolitik, vilket ses som en orsak till tvärniten i bostadsbyggande. På några års sikt ser man en fortsatt god efterfrågan – på vissa marknader. Efterfrågan på centrala bostäder i större städer finns fortfarande medan panelens beskrivning av olika typer av ytterlägen var ”permafrost”. Samtliga trodde på en ökad nyproduktion de närmaste åren men fortfarande långt ifrån de tidigare årens rekordnivåer.

En stor panel, bestående av Andreas Back, affärsutvecklingschef Bonava, Lorents Burman, kommunstyrelsens ordförande Skellefteå, Carin Jämtin, landshövding Västernorrlands län, Petra Eriksson, project manager Northvolt, Kristina Luhr, bostadspolitisk talesperson Miljöpartiet samt Peter Wågström, styrelseordförande Sveafastigheter, diskuterade engagerat ödesfrågan kring de jättelika industrisatsningarna i Norrland och möjligheten att öka produktionen av nya bostäder till all arbetskraft som flyttar in.

De flesta välkomnade den statliga utredaren Peter Larssons färska förslag om bland annat kreditgarantier, vilket ses som en möjlighet att öka bostadsbyggandet. Peter Wågström anförde dock investerarperspektivet och ifrågasatte subventioner.

– Det sprider bara osäkerhet, eftersom det är svårt att veta hur långsiktiga de blir, säger Peter Wågström.

Wågström efterlyste i stället nya långsiktiga regler, som införande av låg moms på bostadshyror – vilket öppnar för större avdrag och även lägre hyror.

Ladda gärna ner Fastighetsvärldens specialtidning om samhällsfastigheter. Den finns för gratis nedladdning till och med 15 juli.

Foto: Fastighetsvärlden
Foto: Anette Persson
Foto: Anette Persson
Foto: Anette Persson
Foto: Anette Persson
Foto: Anette Persson
Foto: Anette Persson
Foto: Anette Persson
Foto: Anette Persson

Fler Nyheter från förstasidan

NCC kopierar Skanska – helt ofrivilligt

Investerat nästan 10 miljarder. FV berättar om läget för de olika kontorsprojekten.

Castellums vd: ”Vi känner en spirande optimism”

Positiv nettouthyrning och ett driftsöverskott som ökar med 5,2 procent.

Klarabo och Diös i byte

Fyra fastigheter ingår. Totalt drygt 200 miljoner kronor.

Selins jättefängelse blir ännu större

Ett fåtal av landets anstalter har privat fastighetsägare.

Corem nu långt över hälften i segt och spektakulärt

Investeringar om hela 3 miljarder kronor mitt på Manhattan. Har möjligheter för ett tredje stort projekt. Läs om hyresnivåerna.

Kuylenstierna säljer allt

Valt att gå med på kravet.

Catena avyttrar för 600 mkr

Avyttrar fastighet om nästan 50.000 kvm lokaler.

Här finns Stockholms takbarer

Mat och dryck på stadens hustak har blivit en allt vanligare syn i Stockholm. Fastighetsvärlden har listan på var både gamla och nya takbarer.

Lista: Här är de 12 som ännu ingår i Oscar Properties

Fastighetsvärlden går igenom det återstående beståndet – som investerarna hittills nobbat. Snart är allt borta.

Arnhult: Vi ska sälja mer

Berättar om uthyrningsmarknaden, lånen och transaktionerna.

”Nästan tjänstefel om räntan inte sänks”

Annan expert: ”Styrränta på tre procent vid årsskiftet”

Batljan: ”Vi bör kunna ta pole position”

10-miljardersbolaget visar siffrorna för första gången som noterat bolag.

Vd:n om nästa steg för OP – att bli något helt annat

Vd:n: ”Ja, nu är det inte mycket kvar. Snart kan jag gå på semester”. Nye vd:n ser ny användning för bolaget.

Bilder: ”Fridhemsplan behöver kärlek”

Det nya konceptet består av en mix av mjukt från 60-talets Paris och grovt från New York. Se hur kvarteret kommer att utvecklas.

Tillbaka till förstasidan