Alexej Hidalgo och beståndet på Solbacken, Svappavaara. Fönsterna är sedan längde täckta med plywood.

Het tro på 80 iskalla bostäder – nya pengar in

Ett bestånd med 80 lägenheter i Svappavaara, sydost om Kiruna, har fått en ny ägare. Det är ett smått unikt bestånd som varit kallställt i snart 20 år och som tidigare sålts för en hundralapp. Den nya ägaren planerar för uppfräschade bostäder och hotell – och tror att gruvnäring och turism ska ge ett lyft.

Transaktionen biträddes av Advokatfirman W&Ö i Stockholm.

Affären avser fastigheterna Svappavaara 10:4 och Svappavaara 10:5. Beståndet är känt, mer troligen ökänt, som Solbacken.

Köpare är WBC Invest nr 1 AB, baserat i Helsingborg, som enligt uppgift till Fastighetsvärlden innebär delvis samma ägarstruktur som hos det säljande bolaget men att det tillkommit nytt kapital som kan medföra att de sedan länge planerade projektplanerna kan förverkligas.

Svappavaara är beläget i korsningen mellan E45 från Vittangi och E10 mellan Gällivare och Kiruna, cirka 4,5 mil söder om Kiruna.

På fastigheterna finns uppfört fem huskroppar utgörandes av 4.920 kvm bostadsarea fördelat på 80 lägenheter och 1.620 kvm (konverterad) lokalarea samt tillhörande garagelängor och parkeringsplatser.

Beståndet uppfördes på 70-talet till följd av den tilltagande gruvnäringen och ägdes tidigare av allmännyttiga bostadsbolaget som 2003 kallställde byggnaderna. Planen då var att riva beståndet, men prostester genomfördes och ledde till att en köpare från Stockholm fick ta över beståndet för en symbolisk prislapp om 100 kronor. Hon lyckades dock inte gå igång med projektplanerna, som krävde en större investering än hon räknat med, och gick istället i personlig konkurs 2006. Därefter hände inget med beståndet på väldigt lång tid.

2017 förvärvades fastigheterna av fastighetsentreprenören Alexej Hidalgo som tidigare investerat i bestånd i bland annat Fagersta (där han köpte Citygallerian för 4 miljoner 2015 och sålde den fullt uthyrd för 20 miljoner två år senare).

Priset 2017 i Kiruna var 50.000 kronor. Överlåtelsen nu sker inom samma intressesfär och innebär en paketering av fastigheterna till förmån för en annalkande upprustning.

– Svappavaara är en framtidsort och en strategiskt viktig knytpunkt i malmfälten vari såväl brytning som omlastning av malm sker. De satsningar som sker i och ikring Svappavara innebär en epokgörande del i den industriomställning Norrland och Sverige står inför. LKAB och australiensiska Talga Resources (Vittangi) gör stora satsningar i området som innebär att behovet av bostäder kommer att öka markant. Det kallställda bostadsbeståndet på Solbacken i Svappavaara ligger strategiskt rätt till och är redan idag omgivet av fungerande infrastruktur, vackra vyer samt en eftertraktad småhusbebyggelse, säger Alexej Hidalgo.

LKAB offenliggjorde så sent som den 10 mars i år att mineraltillgångarna ökat efter stora satsningar på prospektering i området och att man funnit mineraltillgångar och reserver på cirka 4 miljarder ton i Svappavaara, Malmberget och Kiruna. Tillgångarna innebär att bara LKAB har goda förutsättningar för produktion fram till 2060.

– Vi har under flera år följt den industriella utvecklingen i området och inväntat ett lämpligt tillfälle att påbörja en upprustning av beståndet på Solbacken. Överlåtelsen av fastigheterna är en del i den satsningen. Den här typen av projektbestånd har blivit alltmer sällsynta och vi har bland annat bevittnat hur Kirunabostäder återupplivat ett motsvarande bestånd med framgång. Underlaget för utvinning av metaller och mineraler har stor betydelse för områdets utveckling och förutsättningarna för att investera på orten. Att LKAB redovisar en förväntad produktion fram till år 2060 gör det enklare att räkna hem en upprustning av beståendet, därtill har vi Talga Resources satsning på en ny gruva i Nunasvaara 2,5 mil från Svappavaara samt Kaunis Iron från Pajala som redan idag lastar om i Svappavaara, säger Alexej Hidalgo.

För närvarande upprättas en teknisk beskrivning och diskussion pågår om huruvida del av bostadsbeståndet skulle kunna inhysa viss hotellverksamhet. Investerarna tror även att en ökande turism, till följd av pandemin, kan bidra till intäkter. Delar av beståndet skulle kunna fungera som bostäder åt gruvarbetare som ofta jobbar i längre intervaller.

Målet är att allt ska ske till en kostnad som är långt under priset för nyproduktion.

Gruvan och byn i Svappavaara. I samhället bor numera 400 invånare, att jämföra med drygt 1.000 i mitten av 1970-talet. Foto: LKAB
Målet är att beståndet nu ska rustas till att bli beboligt, till en kostnad långt under nyproduktion.

Fler Nyheter från förstasidan

Butik vid Stureplan stängd efter 21 år

Valt att inte förlänga hyresavtalet.

Bonava varslar 400

Hela var fjärde anställd berörs.

Ny storägare i börsbolag

Bolag även köpt sju fastigheter. Nu stor ägare i två liknande bolag.

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Nu är hela Sverige ett utsatt område

”De kriminella gängen regerar. I problemområdena är mord och mordförsök fem gånger vanligare och anlagda bränder är upp till tolv gånger vanligare.”

Amerikansk jätte bantar ytorna i city

Lämnar ett våningsplan.

JM säljer allt vid Brommaplan – stor projektdröm död

Var redo att investera 4 miljarder.

Rikshem avyttrar Folkhem till Nordr

Biljana Pehrsson: ”Folkhem har en stor potential och vi vill expandera geografiskt i Sverige och Norge”.

Framtiden vill höja hyrorna 7% – lägre än Fastighetsägarna

68.000 lägenheter berörs. Ger även en möjlighet för en treårig lösning.

Normals vd: ”Inte raketforskning driva butik”

Butikskedjan växer i rekordfart. Ny satsning i centrala Stockholm.

Bonava får rabatt på 110 miljoner i Nacka

Ingen ny upphandling kommer att krävas.

Kommitté: Nobba okryddade budet från Stenhus

Storägarens bud får nobben.

SBB säljer för 2,9 miljarder – 10 procent under värdering

Säljer två fastigheter till rabatterat värde till stiftelse.

FV-kartläggning: 2,9 miljoner kvm kontorsprojekt

Hela 135 kontorsprojekt listas i stor kartläggning.

Vill bygga höghus på 140 meter

Nya stadsdelen tar ett kliv framåt.

Tillbaka till förstasidan