Henrik Saxborn.

Henrik Saxborn lämnar Castellum

Henrik Saxborn har meddelat styrelsen i Castellum att han beslutat att lämna sin roll som vd under 2021. Saxborn tillträdde rollen som vd 2013. Nyvalde styrelseordföranden, och storägaren, Rutger Arnhult får alltså som första uppdrag att hitta en ny vd. FV har pratat med både Saxborn och Arnhult om framtiden.

Henrik Saxborn berättar för Fastighetsvärlden att det känns som en bra tid att lämna i samband med att bolaget får en ny styrelseordförande.

– Om man väljer att göra en korrigering i strategin, då är det ett bra läge för mig att lämna.

Fastighetsvärlden: Hade ditt beslut varit annorlunda om Per Berggren valts till styrelseordförande eller om tidigare ordförande Charlotte Strömberg hade stannat? Skulle det vara komplicerat att jobba med Rutger Arnhult som styrelseordförande?

– Vid en ny strategi så krävs det att jag på något sätt ”signar på” för flera ytterligare år, och nu har jag valt att inte göra det. Jag har gjort ett livsval. Jag har jobbat med aggressiva aktörer tidigare, så jag har inget problem med det. När jag jobbade på Niam så var vi själva en sådan aktör. Sedan ska man komma ihåg att det inte är en one man show på Castellum. Det är ett stort och starkt lag med 400 medarbetare som formar bolaget.

Vad ska du göra framöver? Styrelseproffs? Nytt operativt jobb? Ta över familjebolaget?

– Nej, det är brorsbarnen som sköter det. Men jag tror inte att de vill ha mig där… Jag ser fram emot en lång semester när en ny vd är på plats. Jag har ingen fast plan, vi får se vad som händer.

Om du ska nämna tre saker som du är extra nöjd med under dina snart 14 år inom Castellum, vad skulle det då bli?

– Vår satsning inom hållbarhetsfrågan är jag väldigt stolt över. Därefter skulle jag nog nämna genomförandet av köpet av Norrporten. Som trea tar jag nog att vi blivit en projektutvecklare, säger Saxborn till Fastighetsvärlden.

Henrik Saxborn, som är född 1964, tillträdde rollen som vd 2013 och var dessförinnan vice vd på Castellum sedan 2006. Dessförinnan jobbade han vid Niam som management partner från år 2000.

Rutger Arnhult, som kontrollerar 23,5 procent av aktierna i Castellum och som därmed är den i särklass största ägaren, valdes till styrelseordförande i Castellum den 25:e mars.

Fastighetsvärlden: Vad är det för typ av vd som ni söker?

– Så lik Henrik som möjligt. Det är därför det även är viktigt att han är med i rekryteringsprocessen. Henrik är duktig och oerhört omtyckt, säger Rutger Arnhult.

Har du försökt få Saxborn att stanna?

– Om han har tagit ett sådant beslut, så tror jag inte att det går att övertyga honom om något annat. Så kan man göra med yngre medarbetare.

Är det någon ny strategi på gång inom Castellum?

– Nej, det är det inte, även om många kanske förväntar sig det. Det är samma som tidigare och som bolaget genomfört riktigt bra. Det handlar om en fortsatt nordisk expansion. En satsning på kontor, lager/logistik och samhällsfastigheter, det sista på det sätter som Castellum motiverade i samband med budet på Entra. Dessutom fortsätta det man startat inom coworking.

– I övrigt är det viktigt att bolaget fortsätter sin fokusering på att implementera ny teknik i driften och kunderbjudandet samt ett stort hållbarhetsfokus. En strävan att driva fram egna utvecklingsprojekt är såklart även framgent nyckelfaktorer för en fortsatt framgångsrik utveckling.

När Castellum gjorde sin andra försäljning av lager/logistik och lättindustri till Blackstone hade du och Saxborn olika åsikt, och det framfördes i affärsmedia. Kommentar till det?

– Jag sade det utifrån den informationen jag hade då, utan att ha insyn i framtids affärsplaner. Men försäljningen behövdes inte ur ett ekonomiskt perspektiv, och det står jag fortfarande för. Men det var ingen stor sak på något sätt. Nu handlar det om att bygga upp det segmentet igen, och då med moderna byggnader, säger Arnhult till Fastighetsvärlden.

Rutger Arnhult säger följande i Castellums pressmeddelande:

– Jag vill från styrelsens sida tacka Henrik Saxborn för hans tid som koncernchef och positiva bidrag till bolagets utveckling och tillväxt. Castellum står väl rustat inför framtiden och jag ser fram emot att fortsätta utveckla bolaget tillsammans med styrelse och ledning.

Saxborn säger följande i samma pressmeddelande:

– Castellum är ett fantastiskt företag, idag ett av de starkaste fastighetsbolagen i Norden med framskjuten position inom teknikutveckling och hållbarhet. Det har varit ett privilegium att få skapa allt detta tillsammans med alla engagerade och härliga kollegor.

Henrik Saxborn kommer att fortsätta i sin nuvarande roll i sex månader eller till dess att en ersättare tillträder, och därmed bidra till en smidig övergång.

Läs gärna även Fastighetsvärldens stora personporträtt på Henrik Saxborn, från 2013. Det har rubriken ”Han har fullt fokus på ökat kassaflöde”. Saxborn hade vid intervjutillfället varit vd i en månad.

Fler Nyheter från förstasidan

K-Fastigheter köper från Kungsleden i Barkarbystaden

Redo för en total investering för drygt 1,3 miljarder kronor.

Vill bygga nytt – mitt emot egna huvudkontoret

Öppnar för hotell, skola, handel och kontor i Stockholms innerstad.

Får markanvisning i exklusiva området

Ska bygga 145 bostadsrätter.

Göteborg: ”Varför la man huvudstaden i en avkrok?”

Utmanar Stockholm med bland annat både Nordens högsta kontorshus och det högsta bostadshuset.

Omstart för 150.000 kvm efter bakslag inom tullarna

Ett av de absolut största projekten i Stockholm. Nu sker en omstart efter att den tänkta utvecklaren och staden inte kommit överens.

Bilder: Wallenstams present till 400-årsfirande Göteborg

Presenterar vision. Ska rama in Heden. Se bilder.

Oscar rusar – upp 38%

Flera positiva signaler påverkat kursutvecklingen.

Svedberg köper för 200 mkr

Berättar även för Fastighetsvärlden om sina aktieplaceringar.

Bildextra: Coworkingaktör satsar mitt i Sundbyberg

Åttonde enheten. ”Vi älskar när vi får vara kreativa med hus.”

Här har krogarna drabbats hårdast av pandemin

Ny rapport kartlägger hur Stockholms restauranger påverkats.

Grand Hôtel sålt

Priset: ca 3,6 miljarder, motsvarande 125.000 kr/kvm. En av de största styckeaffärerna någonsin.

Genesta miljardköper landmärke från Castellum

Ankarhyresgästen flyttar ut. 66 procent vakant.

Tar plats i Oscars styrelse

Entreprenör tar plats i det omstartade bolagets styrelse.

Esteas snabbväxare köper igen – nått totalt 2,3 miljarder

Fortsätter att bygga bestånd genom ett flertal affärer.

Tillbaka till förstasidan