Hemsö i stor affär med SveaNor om 110.000 kvm

Bildar projektbolag om 4 miljarder – Ska därefter köpa. Hemsö och SveaNor bildar ett nytt gemensamt projektutvecklingsbolag inriktat på Life Science fastigheter. VD blir Steinar Stokke som idag är VD för SveaNor. Projektvolymen i bolaget uppgår till drygt 4 miljarder kronor.

I bolaget kommer SveaNors pågående projekt att hanteras, däribland Life Science byggrätten invid huvudentrén till Nya Karolinska Sjukhuset (om totalt 50.000 kvm, fördelat på två huskroppar) och den planerade byggnationen vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset (40.000 kvm). Därutöver utvecklas även lokaler för ett specialistsjukhus i Haninge (20.000 kvm).

– Vår avsikt med det nya bolaget är att skapa ett ledande projektutvecklingsbolag inom Life Science. Ambitionen är att bygga lokaler för vård, forskning, utbildning och näringsliv i världsklass säger Steinar Stokke, tillträdande VD i bolaget.

Hemsö kommer att bli slutlig ägare av de fastigheter som färdigställs inom ramen för verksamheten i det nya bolaget.

– Genom att skapa ett separat projektutvecklingsbolag för Life Science sammanför vi Hemsös kompetens vad gäller att äga, förvalta och utveckla samhällsfastigheter med SveaNors kunskap om projektutveckling inom Life Science säger Hemsös VD Per Berggren.

– Det är troligt att projektet vid nya Karolinska i Solna blir det projekt som vi byggstartar först. Det skulle kunna ske om 1–1,5 år, säger Per Berggren till Fastighetsvärlden.

De båda huskropparna byggs ovanpå den överdäckning av E4:an som i det närmaste är klar. Husen hamnar alltså hitt emot storsjukhusets entré och nära den tunnelbanestation som planeras i området. Bredvid ska Skanska bygga ett hotell (som ursprungligen var tänkt som patienthotell).

Ett bolag med kopplingar till SveaNor var ursprunglig byggherre till Tors Torn i Hagastaden. Efter ett tag gick även Peab in i projektet. Nu är det dock Oscar Properties som ska bygga de båda höghusen.

Hemsö och SveaNor driver sedan tidigare projekt i hop i ett annat bolag. Då handlar det om Life Science-satsningen i Huddinge där bolaget är i gång med en första etapp om 30.000 kvm (uthyrt till KTH och Röda Korsets högskola) vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

Nu har duon även gjort klart för en andra etapp om 15.000 kvm där efter att ha tecknat ett hyreskontrakt med Karolinska Institutet.

Forskningsbyggnaden som ska uppföras kommer att gå under namnet Neo. Ett hyreskontrakt är tecknat på 20 år. Avtalslängden är villkorat av regeringens godkännande.

De två Life Science projekten i Huddinge omfattar totalt 45.000 kvm och uppgår till drygt 1,5 miljarder kronor. Även dessa fastigheter kommer Hemsö att bli slutlig tagare av.

Tillsammans summerar därmed Hemsös och SveaNors potentiella Life Science satsningar till drygt 5,5 miljarder kronor. Hemsö äger sedan tidigare Life Science lokaler till ett värde av 1 miljard kronor, efter förvärvet av Novum i Huddinge (fastigheten Medicinaren 19) för drygt 1,1 miljarder från Hemfosa (läs mer om den affären här).

Fastighetsvärlden Idag 2015-06-25

Signing vid det senaste tecknade hyresavtalet i Huddinge. Per Berggren, Lennart Ilke och Arve Nyhus.
Signing vid det senaste tecknade hyresavtalet i Huddinge. Per Berggren, Lennart Ilke och Arve Nyhus.

 

Missa inte! Hotell & Fastigheter 2023

Onsdagen den 11 oktober arrangerar Fastighetsvärlden det populära och årligen återkommande seminariet Hotell & Fastigheter. Vik gärna datumet redan nu! Program kommer under försommaren. Eventet äger rum på Grand Hôtel i Stockholm.

Fler Nyheter från förstasidan

Klart: Övikshem säljer 600 bostäder

Kommunala bolaget lägger ut en femtedel av sitt bestånd till försäljning.

Efter beskedet: SBB rusar tvåsiffrigt på börsen

SBB:s aktie rusar på börsen efter affären med Brookfield.

Ny vd vid Areim

Tar över efter Therese Rattik.

Welandson och Nordstjernan tar greppet

Emissionen i Studentbostäder i Norden kan ge stora förändringar bland de största ägarna i bolaget.

Fastighetsägarna som drabbades av skredet

Ett enormt slukhål öppnade sig på E6 i höjd med Stenungsundsmotet. Fastighetsägare till FV: ”Oerhört tragiskt”.

Porträtt

Långläsning: Storspelare på turbulent marknad

Henrik Jussi-Pekka är vd för investmentbolaget Möller & Partners, men är också medgrundare till bostadsbolaget Resinova som varit storköpare under våren.

Ännu en toppchef lämnar

”Jag känner mig privilegierad”.

Öppnar flaggskeppsbutik mitt i city

Gör två förhyrningar samtidigt. FV berättar om etableringen.

Räddningsaktion för SBS

Läs om de största ägarna och hur de agerar.

Redo sälja för över 4 mdr

Pressad aktör startar försäljningsprocess. 20.000 bostäder med i diskussion.

Vill bygga högt hotell

Inväntar besked från politikerna.

Upproret: ”Vi vill veta vad vi betalar för”

Diskussionen kring butikshyrorna har kanske trots allt blivit lite bättre.

Riksbanken höjer räntan till 4 procent

Kan komma att höjas ytterligare.

Nära megaaffär – kan frukta stor förlust

Parterna kan vara påväg att nå ett avslut.

Tillbaka till förstasidan