Hemsö köper för 714 mkr i Uppsala från Akademiska Hus

Hemsö köper från Akademiska Hus i Uppsala för 714 miljoner kronor. Omgående hyr Hemsö ut 15.700 kvm för en gymnasieskola till kommunen. Det är Hemsös första utbildningsfastighet i kunskapsorten.

Nordanö har varit rådgivare till Akademiska Hus i affären.

Fastigheten Kronåsen 1:15 består av 20 byggnader och utgör merparten av det så kallade ITC-området vid Campus Polacksbacken – tidigare ett militärt område. Efter genomförda projekt får fastigheten en uthyrbar yta om sammanlagt 28.300 kvm.

Området förhyrs i dagsläget till stora delar av Uppsala universitet. Med start under 2021 kommer universitetet att flytta verksamheten till nya lokaler som ägs av Akademiska Hus, till Ångströmlaboratoriet som byggs ut.

Fastigheten som Hemsö förvärvar fyllas dock snabbt upp genom att Hemsö träffat avtal med Uppsala kommun om ett stort hyresavtal – som av Hemsö var villkorad av att den gick igenom för att transaktionen skulle genomföras.

– Vi är mycket glada över att ha vunnit kommunens upphandling om ett hyresavtal för en ny gymnasieskola i Uppsala. Det innebär att vi kan påbörja projektet med att anpassa området och skapa ett attraktivt gymnasiecampus samt ny grundskola, säger Jonas Jalkander, projektutvecklare på Hemsö.

Förhyrningen är på 15.700 kvm och parterna har tecknat ett 10-årigt hyresavtal. Inklusive planerade lokalanpassningar landar Hemsös totala investering på cirka 1 miljard kronor.

Den nya kommunala gymnasieskolan kommer att få moderna undervisningslokaler för 1.400 elever och projektet sker i två etapper, den första etappen för 800 elever blir klar sommaren 2023 och etapp två för 600 elever blir klar sommaren 2024. Hemsö tar även över ett annat projekt som innebär en ombyggnation för att skapa en ny grundskola, F-3, för 200 elever.

Redan idag driver Academedia två gymnasieskolor för totalt 800 elever i en av byggnaderna på fastigheten. Det finns idag en vakans om drygt tusen kvadratmeter.

– Fastigheten passar utmärkt för grund- och gymnasieskoleverksamhet. Vi anser att det är mer lämpligt att en fastighetsägare som har detta som fokusområde tar vid. Hemsö har siktet inställt på ett långsiktigt ägande med ett stort intresse av att bidra till områdets fortsatta utveckling, säger Peter Bohman, marknadsområdesdirektör på Akademiska Hus

Området där fastigheten ligger har en lång historia som går tillbaka till slutet av 1800-talet då det användes av militären. Den nuvarande bebyggelsen uppfördes i början av 1900-talet och är kulturminnesmärkt.

Hemsö äger sedan tidigare fem äldreboende och två vårdcentraler i Uppsala. Förvärvet är alltså det första inom utbildningsfastigheter och bidrar även till att Hesmö ungefär dubblar fastighetsinnehavet i rikets fjärde största ort. Det totala värdet på Hemsös fastighetsbestånd uppgår till 62,2 miljarder kronor.
Hemsö utvecklar för närvarande skolprojekt som innebär att det skapas drygt 10.000 nya grund- och gymnasieplatser i Sverige, Finland och Tyskland. Utöver dessa planeras för ett tiotal skolprojekt som förväntas lanseras under 2021 och som skapar cirka 6.000 nya skolplatser.

Fler Nyheter från förstasidan

Projekt

Träigt kontor med hållbarhet i fokus – "en profilbyggnad"

En iögonfallande skapelse sträcker sig mot Uppsalahimlen. Nära centralstationen börjar Vasakronans klenodfastighet Magasin X närma sig färdigställande.

Serneke ändrar i ledningsgruppen – fyra nya namn

”Vi avser nu accelerera tempot i vårt förändringsarbete för att stärka bolagets konkurrenskraft”.

360 miljoner försvann – stark koppling till Nord

Fastighetsobligationerna som blev värdelösa – nu väcks grupptalan mot skandalbolaget och ett flertal rådgivare.

Bildextra: Så ska en av Stockholms fulaste bli vacker

Utökar tidigare tryckeri med vattennära bostäder,

50 Mäktigaste 2021
50 Mäktigaste

50 Mäktigaste: Klättrar rejält efter dunderköpet

För 16:e året har fastighets- och byggbranschen röstat fram vem som anses Mäktigast. Årets Rookie finns på plats 36. Hela åtta nya namn i år.

Klart: Ikea förvärvar mitt i London

”Ett spännande steg framåt i vår resa mot att bli en mer tillgängliga”. FV:s avslöjande bekräftas.

Anvisar mer mark i heta 08-området – planerar kontor

Totalt föreslås cirka 7.500 kvm BTA kontor motsvarande 450 arbetsplatser.

NCC vann kampen om PwC

Hyr ut fyra våningar kontor i nytt projekt. Nu 60 procent uthyrt.

Randviken nära köp för 2.750 miljoner

”Ett stort steg närmare vårt mål om 10 miljarder kronor 2023”.

Corem hyr ut 3.800 kvm till filmbolag i NYC

”Vi ser att uthyrningsmarknaden återhämtar sig väl i New York”.

Karamell i Gamla stan till salu

Ligger nära fastigheten som såldes för brutala 200.000 kr/kvm. FV berättar vad som är till salu.

Tung dom för Kilenkrysset

Sålde marken för 20 mkr 2012 – med option om återköp: ”Ett handslag räcker tydligen inte i den här kommunen.”

Offensiv bostadsaktör köper för över halv miljard

En av säljarna blir ny delägare i bolaget.

Så blir nya NK i Göteborg

Arkitekttävling avgjord. Hufvudstaden planerar för en om- och tillbyggnad.

Tillbaka till förstasidan