Hemsö köper för 714 mkr i Uppsala från Akademiska Hus

Hemsö köper från Akademiska Hus i Uppsala för 714 miljoner kronor. Omgående hyr Hemsö ut 15.700 kvm för en gymnasieskola till kommunen. Det är Hemsös första utbildningsfastighet i kunskapsorten.

Nordanö har varit rådgivare till Akademiska Hus i affären.

Fastigheten Kronåsen 1:15 består av 20 byggnader och utgör merparten av det så kallade ITC-området vid Campus Polacksbacken – tidigare ett militärt område. Efter genomförda projekt får fastigheten en uthyrbar yta om sammanlagt 28.300 kvm.

Området förhyrs i dagsläget till stora delar av Uppsala universitet. Med start under 2021 kommer universitetet att flytta verksamheten till nya lokaler som ägs av Akademiska Hus, till Ångströmlaboratoriet som byggs ut.

Fastigheten som Hemsö förvärvar fyllas dock snabbt upp genom att Hemsö träffat avtal med Uppsala kommun om ett stort hyresavtal – som av Hemsö var villkorad av att den gick igenom för att transaktionen skulle genomföras.

– Vi är mycket glada över att ha vunnit kommunens upphandling om ett hyresavtal för en ny gymnasieskola i Uppsala. Det innebär att vi kan påbörja projektet med att anpassa området och skapa ett attraktivt gymnasiecampus samt ny grundskola, säger Jonas Jalkander, projektutvecklare på Hemsö.

Förhyrningen är på 15.700 kvm och parterna har tecknat ett 10-årigt hyresavtal. Inklusive planerade lokalanpassningar landar Hemsös totala investering på cirka 1 miljard kronor.

Den nya kommunala gymnasieskolan kommer att få moderna undervisningslokaler för 1.400 elever och projektet sker i två etapper, den första etappen för 800 elever blir klar sommaren 2023 och etapp två för 600 elever blir klar sommaren 2024. Hemsö tar även över ett annat projekt som innebär en ombyggnation för att skapa en ny grundskola, F-3, för 200 elever.

Redan idag driver Academedia två gymnasieskolor för totalt 800 elever i en av byggnaderna på fastigheten. Det finns idag en vakans om drygt tusen kvadratmeter.

– Fastigheten passar utmärkt för grund- och gymnasieskoleverksamhet. Vi anser att det är mer lämpligt att en fastighetsägare som har detta som fokusområde tar vid. Hemsö har siktet inställt på ett långsiktigt ägande med ett stort intresse av att bidra till områdets fortsatta utveckling, säger Peter Bohman, marknadsområdesdirektör på Akademiska Hus

Området där fastigheten ligger har en lång historia som går tillbaka till slutet av 1800-talet då det användes av militären. Den nuvarande bebyggelsen uppfördes i början av 1900-talet och är kulturminnesmärkt.

Hemsö äger sedan tidigare fem äldreboende och två vårdcentraler i Uppsala. Förvärvet är alltså det första inom utbildningsfastigheter och bidrar även till att Hesmö ungefär dubblar fastighetsinnehavet i rikets fjärde största ort. Det totala värdet på Hemsös fastighetsbestånd uppgår till 62,2 miljarder kronor.
Hemsö utvecklar för närvarande skolprojekt som innebär att det skapas drygt 10.000 nya grund- och gymnasieplatser i Sverige, Finland och Tyskland. Utöver dessa planeras för ett tiotal skolprojekt som förväntas lanseras under 2021 och som skapar cirka 6.000 nya skolplatser.

Missa inte! Samhällsfastigheter

Den 26 oktober är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Samhällsfastigheter. Det äger rum på Hotel Birger Jarl i Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Intar ny mötesplats på Kungsholmen

Ägaren: ”Fastigheten ska vara mer än bara ett vanligt kontor”. Se bilder på den nya satsningen.

Debatt

”Omsättningsbaserad hyra för coworking vore bättre”

Tim Andersson spanar på upplägget för hotell och butikslokaler. Skriver debattartikel.

Nya bottenkurser när oron över finansieringen slog till

Tre bolag rasade 8 procent under tisdagen.

”Hyrorna i Stockholm behöver höjas med 9,5%”

Fastighetsägarna Stockholms har presenterat sitt yrkande för 2023.

Realplay

Viktigt med järnkoll på kostnader och skatt

Nytt avsnitt från Realplay visar på stora möjliga kostnadsbesparingar och skattebesparingar i byggprojekt genom bättre framförhållning och kontroll.

Låg bakom miljardköpet från Wallenstam

FV berättar vem som är den hemliga aktören i storaffären.

Trio får bygga 30.000 kvm vid Bromma flygplats

Stort börsbolag utökar till över 80.000 kvm byggmöjligheter.

Corem tappar på inställd obligationsemission

Minuterna efter att Corem meddelat att de ställer in en planerad obligationsemission sjönk B-aktien med 4 procent ned till en ny bottennivå.

Lista: 13 nya restauranger och kaféer till Arlanda

Läs om vilka varumärken som tar plats när Arlanda växer med 11.000 kvm. Se även var den nya ”matverandan” placeras.

Viceroys grundare: SBB ska ner ytterligare 50 procent

Blankningsfirmans grundare i inlägg på Twitter.

CBRE rekryterar ny vd – lång bakgrund i Ryssland

Ny ansvarig i Sverige. Rekryteras från konkurrent.

Redo sälja i Gamla stan

Välkänd fastighet från 1600-talet till salu.

”Avkastningskraven för kontor oförändrade”

Colliers släpper ny rapport. ”Vi ser framför oss att transaktionsaktiviteten tar fart mot slutet av året eller början av nästa år.”

Botrygg inför räntegaranti för bostadsrättsköpare

”Medan många av branschens största aktörer låter föreningarna ta räntesmällen…”

Tillbaka till förstasidan