Hemsö får sjunde markanvisningen i Nacka

Samtliga kvarter på Nya gatan i Centrala Nacka är nu markanvisade. Den sista pusselbiten lades i måndags då kommunstyrelsen i Nacka beslutade att överlåta mark till Hemsö som planerar att tillföra nya verksamheter på platsen där detaljplanen medger bland annat utbildning och fritidsverksamhet.

Som Nacka kommun tidigare kunnat berätta ansluter även Wallenstam till utvecklingen av Centrala Nacka genom en markanvisning för ett kvarter i klassicistisk stil.

Framväxten av Centrala Nacka, stadsdelen där naturen och det urbana möts på nya sätt pågår för fullt. Senare i år kan de första personerna sätta nyckeln i låset när deras bostäder står färdiga för inflyttning.

Nu kan Nacka kommun berätta att alla sju kvarter i det som kallas Nya gatan, och som stäcker sig mellan Nacka stadshus och Nacka Forum, är markanvisade till olika engagerade fastighetsaktörer. Här pågår utvecklingen av över 1.000 nya bostäder och 9.000 kvm lokaler med olika verksamheter, service, kaféer och restauranger som ska bidra till ett attraktivt utbud och en levande naturban stadsdel.

– Det är otroligt glädjande att utvecklingen av Centrala Nacka har kommit så långt att de första sju kvarteren nu är markanvisade. För varje dag kommer vi närmare vår vision om en naturban stadsdel i Nackas mest centrala läge med närhet till både natur, stadsliv, möten och kommunikationer. Helt enkelt en plats där människor trivs och mår bra, säger Mats Gerdau, kommunstyrelsens ordförande Nacka.

Det senaste tillskottet är att Nacka efter beslut i kommunstyrelsen den 7 juni överlåter den sista byggrätten om ca 1.500 kvadratmeter på Nya gatan till Hemsö Fastighets AB för 9 miljoner kronor. Detaljplanen för det aktuella området möjliggör bland annat utveckling av utbildning och fritidsverksamhet.

– I Centrala Nackas identitet är kontraster och variation viktigt. Här utvecklar vi en spännande blandning mellan det klassiska och gröna i kombination med det moderna och urbana. Vi ser fram emot att tillsammans jobba vidare med alla de aktörer som vi utvecklar dessa kvarter med och som bidrar till den levande och naturbana stadsdel som vi har som gemensam målbild, säger Katarina Wåhlin Alm, stadsutvecklingsdirektör Nacka.

Nacka kommun utvecklar kvarteren runt Nya gatan tillsammans med Sveafastigheter Bostad, Botrygg, Storstaden Bostad, Kungsvåningen, OBOS, Wallenstam och Hemsö.

Utvecklingen av hela Centrala Nacka går nu in i nästa fas när nya bostadskvarter planeras i anslutning till den kommande stadsparken, bland annat ska utveckling ske av kvarteret Discus som är tänkt att inrymma ett högt och innovativt bostadshus omkring 30 våningar ovanpå den nya tunnelbanans entré. Efter sommaren bjuder Nacka kommun in till Sveriges första naturbana markanvisningstävling där utmaningen är att tolka och bidra till platsens vision om närhet och naturbant – när naturen och det urbana möts på nya sätt. Och trivs tillsammans. Mer information om den kommer i september.

 

Fler Nyheter från förstasidan

50 Mäktigaste 2021
50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2021

För 16:e året har fastighets- och byggbranschen röstat fram vem som anses Mäktigast. Nya namn publiceras via nedräkning, varje vardag, klockan 11.11.

Lista: 25 nya butiker till Westfield MoS under pandemin

Omsättning av butiker har ökat. Läs om vilka varumärken som tillkommit.

Han drar till fjällen

Efter mer än 25 år med bolagsbyggen inom finans och fastighet och 15 år efter starten av det framgångsrika fastighetsbolaget har han nu funnit en ny, friare utmaning.

Bostadsaffär om 300 miljoner i Kalmar

”Hoppas på fler liknande förvärv”.

Porträtt

Caroline Arehults akademiska utmaning

För knappt två år sedan kom kallduschen, budet som innebar att hennes jobb försvann. Nu har Caroline Arehult funnit en ny utmaning som Akademiska Hus nya vd.

Bostadsbolag bäst i CFI:s kontorstävling

Läs topplistorna och även Ivo Stopners kommentar. När det gäller köpcentrum petas den eviga ettan ner från tronen.

AL går vidare i heta området

10.000 kvm mitt i nya stadsdelen.

SBB säljer 36 fastigheter till nykomling

Avyttrar för 10 procent över anskaffningskostnad.

Börskandidat köper i syd för halv miljard

31.000 kvm ingår.

Oscar köper åter landmärke – och säljer vidare

Miljardaffär inom tullarna i Stockholm.

Slår till och förvärvar 26.000 kvm bostäder i Göteborg

383 hyreslägenheter ingår.

Smällen: H&M lämnar stor flaggskeppsbutik

Andra stora hyresgästen som lämnar fastigheten under 2021. Läs om Vasakronans plan för fastigheten.

Dan Törnsten utses till ny vd i Mofast

Finansmannen Christer Gardell är tredje största ägare i bolaget.

Internationell jätte letar affärer i Sverige

”Vill använda kapital i stor skala”.

Tillbaka till förstasidan