Hemsö får sjunde markanvisningen i Nacka

Samtliga kvarter på Nya gatan i Centrala Nacka är nu markanvisade. Den sista pusselbiten lades i måndags då kommunstyrelsen i Nacka beslutade att överlåta mark till Hemsö som planerar att tillföra nya verksamheter på platsen där detaljplanen medger bland annat utbildning och fritidsverksamhet.

Som Nacka kommun tidigare kunnat berätta ansluter även Wallenstam till utvecklingen av Centrala Nacka genom en markanvisning för ett kvarter i klassicistisk stil.

Framväxten av Centrala Nacka, stadsdelen där naturen och det urbana möts på nya sätt pågår för fullt. Senare i år kan de första personerna sätta nyckeln i låset när deras bostäder står färdiga för inflyttning.

Nu kan Nacka kommun berätta att alla sju kvarter i det som kallas Nya gatan, och som stäcker sig mellan Nacka stadshus och Nacka Forum, är markanvisade till olika engagerade fastighetsaktörer. Här pågår utvecklingen av över 1.000 nya bostäder och 9.000 kvm lokaler med olika verksamheter, service, kaféer och restauranger som ska bidra till ett attraktivt utbud och en levande naturban stadsdel.

– Det är otroligt glädjande att utvecklingen av Centrala Nacka har kommit så långt att de första sju kvarteren nu är markanvisade. För varje dag kommer vi närmare vår vision om en naturban stadsdel i Nackas mest centrala läge med närhet till både natur, stadsliv, möten och kommunikationer. Helt enkelt en plats där människor trivs och mår bra, säger Mats Gerdau, kommunstyrelsens ordförande Nacka.

Det senaste tillskottet är att Nacka efter beslut i kommunstyrelsen den 7 juni överlåter den sista byggrätten om ca 1.500 kvadratmeter på Nya gatan till Hemsö Fastighets AB för 9 miljoner kronor. Detaljplanen för det aktuella området möjliggör bland annat utveckling av utbildning och fritidsverksamhet.

– I Centrala Nackas identitet är kontraster och variation viktigt. Här utvecklar vi en spännande blandning mellan det klassiska och gröna i kombination med det moderna och urbana. Vi ser fram emot att tillsammans jobba vidare med alla de aktörer som vi utvecklar dessa kvarter med och som bidrar till den levande och naturbana stadsdel som vi har som gemensam målbild, säger Katarina Wåhlin Alm, stadsutvecklingsdirektör Nacka.

Nacka kommun utvecklar kvarteren runt Nya gatan tillsammans med Sveafastigheter Bostad, Botrygg, Storstaden Bostad, Kungsvåningen, OBOS, Wallenstam och Hemsö.

Utvecklingen av hela Centrala Nacka går nu in i nästa fas när nya bostadskvarter planeras i anslutning till den kommande stadsparken, bland annat ska utveckling ske av kvarteret Discus som är tänkt att inrymma ett högt och innovativt bostadshus omkring 30 våningar ovanpå den nya tunnelbanans entré. Efter sommaren bjuder Nacka kommun in till Sveriges första naturbana markanvisningstävling där utmaningen är att tolka och bidra till platsens vision om närhet och naturbant – när naturen och det urbana möts på nya sätt. Och trivs tillsammans. Mer information om den kommer i september.

 

Fler Nyheter från förstasidan

"Jag har höga tankar om bolagets kapacitet"

Sagax vd om planerna för sektorkollegan.

Vinner prestigeprojekt – med 100 meters skorsten

26.000 ska bli 100.000 kvm. Mitt i stan. En av Sveriges mest spännande städer fortsätter att ta djärva grepp.

Porträtt

Fångar idén i flykten

Otålig. Varför vänta till i morgon, låt oss göra det i dag. Med den devisen fortsätter Johan Ericsson att vara med och bygga fastighetsbolag.

Amasten tar in 666 mkr i nyemission

Teckningskursen drygt tio procent under den senaste veckans rekordnivå.

Säljer två tomträtter i Kista för 800 miljoner

”Marknadsläget är gynnsamt.” Hög vakansgrad och endast 20.000 kr/kvm.

Internationell jätte köper för halv miljard i Göteborg

Bolagets första förvärv i Norden.

Bakslag för Oljefonden – läs om svenska klenoderna

Fastighetsvärlden har granskat den norska jättens innehav i Sverige. Liksom den ekonomiska utvecklingen för fastigheterna.

Utvecklaren växer i rekordtakt – tar in 10 till

Bolaget har hittills i år rekryterat 20 nya medarbetare.

Säljer bostadsprojekt i Sollentuna för 431 miljoner

”Stort intresse”

Öppnar stort i Gallerian

Gör om i attraktiva hörnet Hamngatan och Regeringsgatan.

Fabege hyr ut 2.300 kvm

Glädjen i fokus. Tecknat hyresavtal på Kungsholmen.

Kungsleden hyr ut 2.600 kvm

Tecknar kontrakt i ett av sina centrala kluster i Stockholm.

Bildextra: NCC galopperar i mål med nummer två

Läs vem som har säljuppdraget. Bolaget nu redo för tredje projektet. Se även historiska bilder.

Första stängning av stor fond – med mål om 5 miljarder

Redo förvärva bostäder, kontor, logistik och detaljhandel i Norden.

Tillbaka till förstasidan