Hemmaplan tecknar hållbarhetslänkat lån med SEB

Hemmaplans köp av Gottsunda centrum har finansierats med ett hållbarhetslänkat lån hos SEB. Räntan är därmed knuten till sociala och miljömässiga mål, med rabatt om målen nås och påslag om Hemmaplan misslyckas nå dem.

2022 förvärvades Gottsunda centrum av Hemmaplan. Centrumet omfattar 29 000 kvadratmeter och inrymmer bland annat handel, vård och samhällsservice, bibliotek, kulturhus och kontor.

De sociala och miljömässiga målen linjerar med Hemmaplans hållbarhetsstrategi med fokus på miljömässig, social och ekonomisk hållbarhet, det sistnämnda av särskild vikt i områden präglade av socioekonomiska utmaningar då många av utmaningarna just bottnar i ekonomiska utmaningar. Hemmaplan har därför som målsättning att 100 individer varje år ska få sysselsättning genom centrumet, i samverkan med hyresgästerna i Gottsunda Centrum.

Det andra sociala målet är att öka tryggheten i och kring centrumet. Det mäts genom en årlig trygghetsmätning av en oberoende, extern part. Den senaste mätningen visar att 70.9 % procent av hyresgästerna och besökarna känner sig trygga i centrumet. Målet är att 90 % av besökare och hyresgäster ska känna sig trygga.

Det miljömässiga målet handlar om att minska energiförbrukningen (kWh/kvm) och bidrar till bolagets långsiktiga mål att minska förbrukningen med 50 % fram till 2030.

– För oss har det varit en självklarhet att koppla vår finansiering till våra hållbarhetsmål, och vi är glada att få förtroendet av SEB att genomföra detta tillsammans. Genom att offentliggöra och rapportera våra mål med utvecklingen av Gottsunda Centrum, och i förlängningen hela området, kan vi påvisa att en positiv samhällsutveckling också är en ekonomiskt hållbar affär. Det ställer högre krav på oss att lyckas, och vi hoppas att det också kan inspirera andra fastighetsägare att arbeta långsiktigt med samhällsutveckling i sin förvaltning, säger Cecilia Safaee, vd för Hemmaplan, i ett pressmeddelande.

– Att hjälpa bolag som Hemmaplan att kommunicera det finansiella värdet av deras hållbarhetsstrategi genom hållbar finans ligger väl i linje med SEBs strategi. Hemmaplan har en ambitiös och genomarbetad plan där långsiktiga ägare vill bidra till en positiv samhällsutveckling, säger Mikael Franzén, head of real estate coverage i Sverige, SEB.

Hemmaplan grundades 2021 av Bonnier Fastigheter och Brunswick Real Estate.

Fler Nyheter från förstasidan

Toppmäklaren omhäktad

Åtalstiden förlängs  för den profilerade vd:n som misstänks för grovt bedrägeri och penningtvätt.

Planerar sälja i Stockholm

Agerar i det privata bolaget. Pengarna från försäljning ska användas till att betala skuld.

FV Quiz

FV Quiz: Sportstjärnorna och fastigheterna

Vad kan du om idrottsstjärnornas investeringar i fastighetsbranschen?

Det finns fortsatt torrt krut hos bolagen enligt FI-chefen

Daniel Barr, generaldirektör på Finansinspektionen tror inte att fastighetssektorn är i kris även fast läget är allvarligt.

Lansa köper vid Karlatornet

138 nybyggda bostäder. Första etableringen i Göteborgs stad.

Sandvik stannar och bantar HK

Förlängt hyresavtalet för huvudkontoret med 4.000 kvm.

”Ett helt gäng bolag kommer försvinna”

Landshövding och generaldirektör medverkade på Fastighetsdagen. Läs om några av höjdpunkterna och se flera bilder.

Säljer i innerstaden efter 110 år

Innehåller lägenheter samt kontorslokaler. FV berättar om priset.

Bonnier hyr ut 2.100 kvm till Domstolsverket

Första utflytten från Vasakronan.

Rekordstor fond om 42 miljarder

”En unik konkurrenskraft”. FV berättar hur mycket som redan förvärvats, vad som är aktuellt och vad som anses extra viktigt.

KKR köper 1.200 bostäder i Finland – siktar på Sverige

Har fokus på främst två segment.

”Inga tecken på minskade topphyror – tvärtom”

De ”dolda” vakanserna ökar, men ändå positiva signaler kring kontorets framtid.

Ny aktör siktar på miljardköp i centrala Stockholm

Fokus på innerstaden. Berättar för FV om strategin och vad som gör bolaget speciellt.

Tillbaka till förstasidan