Området Storheden i nordvästra Luleå. Bild: Newsec.

Hemlig köpare när Coop säljer stora Storheden

Coop Norrbotten har sålt två handelsfastigheter i Luleå. Köparen är hemliga och av FV utpekade potentiella köpare dementerar.

Coop Norrbotten Ekonomisk Förening har sålt två handelsfastigheter i Storheden, Luleå. Köparen är hemlig, men enligt uppgift till Fastighetsvärlden så rör det sig om en svensk investerare och som sedan tidigare äger handelsfastigheter, men som inte är specialist. Den sistnämnda uppgiften är dock inte bekräftad.

Newsec har varit rådgivare till säljaren.

Fastigheterna är nästintill fullt uthyrda till ett 20-tal hyresgäster där Coop Norrbotten Ekonomisk Förening är största hyresgäst. Totalt rör det sig om cirka 26.500 kvadratmeter uthyrbar area, varav cirka 34 procent är dagligvaruhandel.

– Med den här försäljningen renodlar Coop Norrbotten sin verksamhet ytterligare. Vår kärnaffär är dagligvaror, vilken vi kommer att satsa ännu mer på. Vi söker bland annat lägen för nya butiksetableringar i länet, säger Peter Fjällborg, vd vid Coop Norrbotten.

För två år sedan sålde lokala Galären fem fastigheter till NP3 i Storhedens handels- och industriområde (läs mer här). Även Svenska Handelsfastigheter, med Lennart Sten som tung ägare, är en stor ägare i området (läs mer här). Vem som nu är köpare är alltså ännu hemligt. Bland stora fastighetsägare i Luleå finns förstås Diös som bland annat äger mycket handel i centrala Luleå och inte bedöms vilja äga mer där. FV tror dessutom att Diös nu bygger upp en kassa för att köpa Castellums bestånd i Gävle. En stor lokal aktör är även fortsättningsvis lokala Galären, ett bolag som numera knappt äger några butiksytor alls på det sättet som är aktuellt i Storheden. En annan tänkbar köpare skulle kunna vara Trophi. Det AP3-ägda bolaget köpte av Coop Nord i Sundsvall och Umeå för en halv miljard kronor i början av 2017, läs mer här.

Företrädare för NP3, Svenska Handelsfastigheter, Galären och Trophi har för FV uppgett att bolagen inte är köpare.

Storheden är Norrlands främsta externhandelsområde med ett stort upptagningsområde samt en strategisk lokalisering längs med E4:an.

Dan Sandstedt, Head of Capital Markets, Newsecs svenska rådgivningsverksamhet, kommenterar affären:

– Med ett starkt personligt engagemang och en placeringsförmåga i alla segment är vi nu stolta att rådge Coop i den här transaktionen. Dagligvaruhandeln fortsätter erhålla gott investerarintresse både nationellt och internationellt och vi har ett antal mandat i slutfas vilka stärker tesen om intresset. Storheden är ett utmärkt exempel på en väl fungerande handelsplats med gott renommé och stort upptagningsområde nu och för framtiden.

Fler Nyheter från förstasidan

Köper fyra 08-närcentrum

Du köper fastigheter som relativt nyligen har sålts.

Jätteaffär: SBB säljer för 11 mdr – en aktör köper för 8 mdr

SBB gör en rekordstor följdaffär efter köpet av Hemfosa. En aktör köper för 8 miljarder, en annan för 3 miljarder. Läs kommentarer från aktörerna.

Tema Hållbarhet

”Den som blir vass på det här kommer att tjäna pengar”

Skanskas vd för kommersiella fastigheter, Jan Odelstam, vet vad som måste göras.

Welandson tar upp kampen med Amasten om SSM

Ytterligare en aktieaffär inom SSM. Köparen tar en corner i bolaget.

GW: ”Då hade kåken rasat”

Leif GW Persson ger sin syn på explosionen på Östermalm. FV berättar även mer om fastighetsägaren.

Bildextra: Sveriges största kvarter i trä byggs i Hagastaden

Läs om prisnivåerna och se karta.

Vill riva vid Norr Mälarstrand

”Helt nytt billigare än att renovera”.

Så går staden vidare med Gasklockan

”Fått många förfrågningar”. Oklart kring rättsligt efterspel.

23 tvingas bort från stora arkitektbyrån i Stockholm

Efter höstens varsel sägs totalt 55 medarbetare upp från de två stora arkitektbyråerna.

Lämnar Savills – blir partner hos mindre aktör

”För mig blir det som att gå tillbaka till rötterna”.

Klart med ny delägare till höga Karlatornet

Serneke har hittat en JV-partner som tar ett riktigt stort ägande i det planerade höghuset. Läs om köparen. ”En enorm milstolpe”.

Amasten köper 30% av SSM

”En riktig win-win”, kommenterar Jan-Erik Höjvall köpet i pressade SSM.

Dubbelsmällen – 200 butiker berörs

2020 har börjat på sämsta tänkbara sätt för detaljhandeln. Nu fortsätter krisen.

EY lämnar AMF och hyr istället 7.500 kvm i nybygge

Vasakronan gör stor uthyrning i miljardprojektet i centrala Stockholm. Läs även om EY:s övriga flyttar runt om i landet.

Tillbaka till förstasidan