Hemfosa tar första steget in i Norge – köper för 1,5 mdr

Annons

Få svenskar har köpt i Norge tidigare. Sju-åtta svenska storhusinvesterare äger fastigheter i Danmark. Något färre har gett sig in på den finska marknaden. Nästan ingen har gett sig in på den norska – förutom Niam.

Men nu kan det bli ändring. Balder har sedan länge granskat marknaden i Norge och nu har Hemfosa slagit till med ett stort köp.

Hemfosa bedömer att det finns intressanta affärsmöjligheter i Norge inom samhällsfastigheter – det strategiskt viktigaste segmentet i Hemfosas portfölj. Bolaget tar nu ett första steg in på den norska marknaden genom förvärv av sex samhälls­fastigheter i Osloregionen för motsvarande 1,5 miljarder svenska kronor. Säljare är Entra ASA med norska staten som största ägare. Pangea har varit rådgivare till Entra.

De förvärvade fastigheterna är belägna i kommunerna Skedsmo, Moss och Fredrikstad i den östra delen av Osloregionen och har ett underliggande fastighetsvärde om 1.475 miljoner kronor. Den totala uthyrningsbara ytan uppgår till cirka 63.000 kvm. Hyresgästerna är till 100 procent statliga verksamheter med högskola, rättsväsende och polismyndighet som största hyresgäster.

Samtliga fastigheter är fullt uthyrda och den genomsnittliga löptiden för hyreskontakten, beräknat från årsskiftet 2014/2015, är 9,7 år.

– Vi bedömer att det finns goda möjligheter för Hemfosa att utvidga verksamheten till Norge inom ramen för nuvarande strategi. Förvärvet från Entra utgör en mycket bra plattform att växa vidare utifrån. Vår ambition är att under 2015 utvärdera ytterligare förvärv i Norge att komplettera vår samhällsportfölj med, kommenterar VD Jens Engwall.

Tillträde sker senast den 27 februari 2015 med ekonomiskt tillträde per den 1 januari 2015. Förvärvet är villkorat av finansiering.

På den norska fastighetsmarknaden har svenska investerare sedan länge hållit en låg profil. Konkurrensen med inhemska investerare har ansetts varit för tuff. I slutet av 80-talet fans ett antal svenska bolag på plats med enstaka investeringar, där de flesta några år senare hamnade inne i bankernas ”pantbolag” som i rask takt sedan sålde av. Under de senaste åren har det främst, enligt Fastighetsvärldens kännedom, varit Niam och även Genesta som gjort affärer i Norge. Dessutom har ett antal byggbolag varit aktiva i Norge från och till under många år.

Omvänt så har flödet av norska pengar till den svenska fastighetsmarknaden varit massivt, till alla sektorer inom fastighetsmarknaden. Bland annat Petter Stordalen och Pandox har köpt hotellfastigheter. DnB Nor/Vital har köpt främst kontorshus, men även hotell  och köpcentrum (Kista Galleria). Flera aktörer har köpt handelsfastigheter, bland annat Steen & Ström (tidigare norskägt) och nu på sista tiden Olav Thon Gruppen. Acta/Obligo och Ivar Tollefsen har köpt flera stora bostadsbestånd. Det förstnämnda har även köpt inom lager/logistik liksom NRP.

När det gäller samhällsfastigheter så är det möjligt att det finns en svenskt ”förvärvsöverskott”. Norske skidkungen Petter Northug har dock investerat i en samhällsfastighet på Lidingö och Fastighetsvärlden känner till en handfull liknande ”mindre” investeringar.

Fastighetsvärlden Idag 2015-01-22

 

Fler Nyheter från förstasidan

Bilder: Så kan nya Centralstaden förändras

Totalkostnaden bedöms till hela 25 miljarder kronor. Läs senaste nytt kring projektet som förändrar centrala Stockholm. Se även en ny video.

SLP förvärvar för 270 mkr

Köper logistikfastighet med förädlingspotential.

The Body Shop i likvidation

Svenska bolaget lägger ner efter extrainsatt bolagsstämma.

Johan Skoglund: ”På väg att förbättras”

86:e och sista delårsrapporten som JM-vd.

Krönika

Utsmyckning är ett smart, värdehöjande grepp i stadskärnan

Monica Bruvik skriver FV-krönika.

Kontrollbalansräkning träffar Oscar Properties hårt

Likvidation av bolaget kan bli nästa steg.

Räknar med att sälja för mer än 30 miljarder

FV berättar hur planerna ser ut.

Välkänd arkitektfirma i konkurs

”En direkt konsekvens av vad som händer i branschen.”

JM säljer till Bonnier för 410 mkr

Överraskande affär. Tomas Hermansson berättar för FV om framtidsplanerna.

Operan håller stängt i fem år

Omfattande renoveringar om 3,1 miljarder krävs. Kungliga Operan är inte nöjda.

Stort bostadstema – var finns Alexanderhugget?

Nytt FV-magasin ute – stort tema om bostadskrisen, med mera.

Framtid & återbruk

Nya certifieringsstandarder har utgjort såväl piska som morot för att skynda på utvecklingen. Artikel ur magasinet.

Säljer för kvarts miljard i kanonaffär – 26% upp

Affär i Stockholm. ”Vi vill inte sälja, men det finns gränser för hur mycket huskramare man kan vara”, säger Sven-Olof Johansson till FV.

Öppnar flaggskepp i city

Öppnar första i Sverige.

Tillbaka till förstasidan