VD Jens Engwall och styrelseordförande Bengt Kjell.

Hemfosa kan klyvas i två noterade bolag

Styrelsen i Hemfosa har beslutat att utvärdera förutsättningarna för en uppdelning av koncernen i två noterade bolag. Ett bolag som fokuserar på samhällsfastigheter och ett transaktionsinriktat, opportunistiskt bolag. Bolagen skulle, med dagens fastighetsvärden, innehålla fastigheter för 25 respektive 14 miljarder kronor. Engwall berättar för FV att han ser stora fördelar för båda – och verkar ha en egen favorit.

Syftet är att skapa större aktieägarvärde genom att ytterligare renodla verksamheterna.

Hemfosa har sedan det grundades 2009 skapat ett betydande fastighetsbestånd med en växande andel samhällsfastigheter med långsiktigt stabila kassaflöden. Tillväxtmöjligheterna inom samhällsfastighetssegmentet bedöms vara fortsatt goda, främst genom nybyggnation samt projektutveckling av fastigheter för samhällsverksamheter. Hemfosa har därutöver en stark portfölj med attraktiva kommersiella fastigheter med god intjäning där förutsättningar till expansion finns genom opportunistiska förvärv på en fastighetsmarknad i förändring, inte minst för en aktör med erfarenhet från att hantera komplexa och utmanande transaktioner och situationer.

Mot denna bakgrund har styrelsen och ledningen analyserat möjliga strategiska alternativ för bolagets fortsatta utveckling och styrelsen har som ett led i detta arbete gett ledningen i uppdrag att utreda förutsättningarna för en uppdelning av Hemfosa i två noterade bolag.

Jens Engwall, VD i Hemfosa:

– Med ett specialiserat samhällsfastighetsbolag kan vi öka konkurrenskraften och stärka förutsättningarna för att växa, bland annat genom att tydligare satsa på projektutveckling och på att köpa mark. Alltså på ett liknande sätt som en del av våra konkurrenter gör. Med specialkunnande för samhällsfastigheter inom skola, kontor, vård/omsorg och kriminalfastigheter, samt starka kundrelationer. Samtidigt bedömer vi att vi genom en delning bättre kan ta tillvara potentialen i den övriga fastighetsportföljen.

Och om den andra delen av bolaget, som utgör en tredjedel av fastighetsvärdet:

– Med ett separat transaktionsinriktat bolag ökar flexibiliteten och förutsättningarna att fånga möjligheterna på en rörlig och föränderlig marknad. Jag ser att det finns stora förutsättningar där och som kan bli ännu större. När Kungsleden bytt inriktning finns det ingen aktör kvar inom segmentet. Och allt fler bolag har gått mot koncentration och har smala affärsidéer.

Fastighetsvärlden: Vilket av de båda bolagen är du intresserad av att leda? Du har ofta talat varmt om den lilla ”buslåda” som finns inom Hemfosa.

– Jag vet inte var jag hamnar… Det kliar förstås i fingrarna när det gäller att göra affärer som ibland ingen annan vill göra, eller kan göra. Det kommer att uppstå möjligheter när marknaden förändras, inte minst på bostadssidan.

Bengt Kjell, styrelseordförande i Hemfosa:

– Hemfosa har utvecklats mycket framgångsrikt sedan noteringen 2014. Vi har nu uppfyllt de mål som då sattes samt nått en storlek och struktur i bolaget som gör det naturligt och möjligt att analysera ytterligare strategiska alternativ för det fortsatta värdeskapandet. Styrelsen ser flera möjliga fördelar med en uppdelning av Hemfosa i två specialiserade bolag för att ta tillvara potentialen i de olika delarna av verksamheten, bidra till effektivitet och driv i organisationerna samt skapa största möjliga värde för aktieägarna. Vi har därför beslutat att göra en fördjupad utvärdering av förutsättningarna för detta scenario.

Styrelsens ambition är att återkomma med mer information till aktieägarna under det första kvartalet 2018.

Samhällsfastigheterna (där direkt eller indirekt skattefinansierade hyresgäster utgör minst 70 procent av hyresintäkterna) i Hemfosas portfölj hade per 30 juni 2017 ett värde om 24.573 mkr, vilket motsvarade cirka 64 procent av det totala fastighetsvärdet. De 307 samhällsfastigheterna hade vid samma datum en intjäningsförmåga med hyresintäkter om 1.891 mkr och ett driftnetto om 1.392 mkr. Fastigheterna omfattade lokaler för skolor, kontor för myndigheter och kommuner, rättsväsende såsom polis och domstolar samt vård- och omsorgsverksamheter.

Hemfosas övriga fastighetsbestånd utgjordes per 30 juni 2017 av 152 kommersiella fastigheter med kontor, logistik- och lagerlokaler samt en mindre del andra fastigheter såsom handelsfastigheter. Fastighetsvärdet för dessa uppgick vid halvårsskiftet till 13.580 mkr och hade en intjäningsförmåga med hyresintäkter om 1.108 mkr och ett driftnetto om 771 mkr.

Fler Nyheter från förstasidan

Blackrock köper nybyggt

50.000 kvm, med potential för upp till 120.000 kvm.

Megaprojekt till salu

Ett av Sveriges största kontorsprojekt. Ny ägare sökes.

FV Quiz

FV-Quiz: Vad kan du om Oscar Engelbert?

Han ligger bakom två av huvudstadens nya landmärken och är ofta i rubrikerna. Vad kan du egentligen om honom?

Ner 60 procent – men motståndskraften kvarstår

Slutsatser och inblickar i framtiden.

Värvar tidigare topp

FV berättar om den nya utmaningen.

Oscar: ”Det finns mycket jag vill göra”

Oscar Engelbert om framtiden efter att han lämnar vd-stolen. FV berättar om ett ”hemligt” kontorsprojekt i Los Angeles.

Köper invid Älvsjö centrum

Anrikt konditori bland hyresgästerna.

Dan Olofsson och Percy Nilsson frias i hovrätten

Ingen insiderhandel skedde i samband med försäljningen av Victoria Park.

Huvudspåret: Klyva SBB i tre delar – möjlig köpare pekas ut

Många spekulationer kring SBB:s framtid. FV pekar ut möjliga svenska köpare. Kan vara tydlig parallell till storaffär 2008.

Norska miljardären som är näst störst i Fabege

En av de rikaste i Europa. Har gjort inbrytningar i Sverige tidigare.

Värdet på Turning Torso ner

Läs om värdeutvecklingen för Sveriges näst högsta byggnad.

Balders plan på 230.000 kvm

Vill skapa framtidens logistiklösningar.

Engelbert avgår som vd

Överens med styrelsen. Behöver ny inriktning. Stannar kvar i styrelsen.

Uppgift: Här öppnar Apple nummer fyra i Sverige

Efter fiaskot vid Kungsträdgården kan det bli en andra butik i 08-området.

Tillbaka till förstasidan