Hemfosa köper från Klövern för över 1 miljard

Hemfosa har tecknat avtal om förvärv av en fastighetsportfölj till ett totalt värde om 1.145 mkr bestående av sju fastigheter med merparten kontorsfastigheter med samhällshyresgäster. Säljer gör Klövern.

Genom förvärvet kompletterar Hemfosa sitt fastighetsbestånd i tillväxtkommuner i norra och mellersta Sverige och stärker ytterligare sin position som specialist inom samhällsfastigheter.

De sju fastigheterna är belägna i Sollefteå, Härnösand, Falun och Örebro. Fastigheternas totala yta uppgår till cirka 155.000 kvadratmeter och hyresvärdet uppgår till 141 mkr där hyresintäkterna från samhällshyresgäster utgör cirka 70 procent.

Säljare av fastigheterna är Klövern som genom affären är helt klart med sin renodlingsstrategi:

– Vår strategi sedan 2014 är att helt och fullt fokusera Klöverns ägande till de större städerna i Sverige och sedermera även på Köpenhamn. Vi ser de starkaste ekonomierna och den absolut kraftigaste tillväxten i de större orterna, säger vd Rutger Arnhult till Fastighetsvärlden.

Fastigheterna består till merparten av kontors- och utbildningslokaler i bra lägen med hyresgäster främst inom samhällssektorn. Största hyresgäster är Transportstyrelsen, Högskolan Dalarna, Härnösands Kommun, Sollefteå Kommun och Falu Kommun.

Genomsnittlig återstående avtalslängd är 3,5 år och uthyrningsgraden uppgår till cirka 91 procent. Fastigheterna förväntas tillträdas den 31 augusti 2018.

– Hemfosa bevisar återigen förmågan att identifiera och genomföra stora förvärv som passar mycket väl in i den växande svenska samhällsfastighetsportföljen. En affär som denna ger oss möjlighet att förvärva en volymmässigt stor portfölj till en bra avkastning på intressanta och växande orter i Sverige, säger Jens Engwall, VD för Hemfosa.

Fastigheterna som ingår i affären:

  • Vindhjulet 3 i Örebro (19.400 kvm)
  • Remsle 13:64 i Sollefteå (29.300 kvm)
  • Seminariet 16 Härnösand (4.350 kvm)
  • Ädelstenen 6 i Härnösand (25.400 kvm)
  • Ön 2:41 i Härnösand (29.600 kvm)
  • Falun 8:9 i Falun (34.900 kvm)
  • Kvarnberget 1:6 i Falun (12.500 kvm)

Klöverns vd och storägare Rutger Arnhult konstaterar för Fastighetsvärlden att bolaget kommer att ha ett allt större projektfokus framöver:

– Det enskilt största nu pågående uppgår till över en halv miljard och utgörs av en anläggning med kontor, restaurang, gym, mässa och hotell i expansiva Mölndal/Göteborg, säger Arnhult (läs mer om det projektet här).

Han konstaterar vidare att försäljningen av ”svansen” medför ytterligare möjligheter att investera i de orter där bolaget sedan tidigare har stora fastighetsbestånd. Arnhult har dock en favorit, en ny sådan:

– Förvärvsmässigt söker vi i dagsläget framförallt ytterligare tilläggsförvärv i Köpenhamn där vi under 2018 på allvar etablerat Klövern med förvärv av fastigheter för närmare 4 miljarder. Köpenhamn ser vi som en oerhört intressant marknad för oss.

Fler Nyheter från förstasidan

Klart: Här öppnar Ikea fyra nya

En fastighetsägare har lyckas teckna hela tre kontrakt med möbeljätten.

Svalde Datcha – nu uppköpt för 8,1 miljarder

Miljardaffär i data om fastighetsmarknaden.

SBB tar tydlig position i Arlandastad Group

Kliver in redan nu  innan den planerade börsintroduktionen och får samtidigt möjlighet till framtida förvärv ur portföljen.

Trianon växlar upp i Signatur – budpliktsbud kan komma

Efter ytterligare förvärv av aktier i First North-noterade Signatur Fastigheter äger Trianon nu nära 46 procent av bolaget.

Peab och Sagax i byggrättsaffär för 201 mkr

Kan bygga 32 våningar högt hus i attraktivt kommunikationsläge.

Bostadsfonden köper bostäder i centrala Malmö

Priset för bostadshusen motsvarar 37.000 kronor per kvm.

Swiss Life växer i Norden genom förvärv

Förvärvar affärsområde från tung aktör inom fastighetsfonder.

Amasten köper bostadshus 40.000 kvm för nära 800 mkr

Fördubblar sitt fastighetsbestånd i västra Sverige.

Odd Molly i nytt förvärv för 400 mkr

Lån, säljarrevers och riktad nyemission ska finansiera det förvärv Odd Molly tecknat en avsiktsförklaring om.

Serneke tar fram vinster via nytt jv-bolag med Balder

Säkerställer utvecklingen av en stor del av Karlastadens utveckling via samarbetet.

Avalanche Studios hyr av Klövern i New York

Klövern har tecknat ett hyreskontrakt med Avalanche Studios Group avseende cirka 1.370 kvm kontorsyta i projektfastigheten 1245 Broadway i New York.

Wallenstam säljer för miljarden i Uppsala

Internationell fond med fokus på bostäder i europeiska storstäder köper.

Folksam köper kontorshus för 2,3 miljarder

Efter fem års innehav avyttrar en internationell aktör fastigheten på Kungsholmen.

Tillbaka till förstasidan