Hemfosa förlänger viktigt jätteavtal om 378 miljoner

Förlänger i 15 år med Haninge kommun. Hemfosa Fastigheter tecknar ett nytt hyresavtal med Haninge Kommun gällande kommunhuset i Haninge. Avtalet omfattar  cirka 22.000 kvm och gäller 15 år från 1 juli i år.

Det utgående hyresavtalet har en grundhyra på 25,6 miljoner per år (1.164 kr/kvm) och det nya får en grundhyra på 29 miljoner per år (1.318 kr/kvm).

Det medför en hyresökning på 13 procent, men Fastighetsvärlden kan berätta att både det utgående och det nya kontraktet är fyllda med rabatter. Till exempel har kommunen 2 miljoner i rabatt på det sista året i det utgående kontraktet så hyran är 23,6 miljoner. För det första året på det nya kontraktet är rabatten 6 miljoner, vilket ger en något lägre hyra än för föregående år men som även inkluderar skillnaden kring några parkeringsplatser. Därefter finns en rabattrappa där till exempel åren 2016–2022 ger en årlig rabatt på 4 miljoner och för perioden 2023-2027 på 2 miljoner, enligt uppgifter från Haninge kommun till Fastighetsvärlden. Därefter tar rabatterna slut. Alla hyresuppgifter gäller kallhyra. Det nya kontraktet avser samma ytor som i det tidigare.

Totalt rör det sig om 378 miljoner netto för kommunen i hyra under kontraktets löptid, vilket ger 1.145 kr/kvm i snitt.

Initialt övervägde Haninge kommun även idén att bygga ett nytt kommunhus om cirka 17.500 kvm, men det blev för dyrt. Kalkylen slutade på närmare en halv miljard kronor.

– Vi är glada över att kunna förlänga samarbetet med Haninge Kommun, en av våra största hyresgäster inom det prioriterade segmentet Samhällsfastigheter. Det långa avtalet ger oss goda möjligheter att ytterligare utveckla fastigheten för hyresgästens verksamhet, säger Annika Ekström, fastighetschef på Hemfosa.

Hemfosas bestånd i Haninge står för en proportionellt stor del av bolagets vakanser. Det är flera stora centralt belägna fastigheter som ingår i beståndet och Hemfosa arbetar med flera spår för att utveckla dessa.

Fastighetsvärlden Idag 2014-06-24

Missa inte! Hotell & Fastigheter 2023

Onsdagen den 11 oktober arrangerar Fastighetsvärlden det populära och årligen återkommande seminariet Hotell & Fastigheter. Vik gärna datumet redan nu! Program kommer under försommaren. Eventet äger rum på Grand Hôtel i Stockholm.

Fler Nyheter från förstasidan

Klart: Övikshem får sälja 600 bostäder

Stor försäljning kan vänta i Norrland.

Efter beskedet: SBB rusar tvåsiffrigt på börsen

SBB:s aktie rusar på börsen efter affären med Brookfield.

Ny vd vid Areim

Tar över efter Therese Rattik.

Ny strategi – SBB frigör 8 miljarder

En ny uppgörelse med Brookfield om ägandet i utbildningsportföljen EduCo utgör en grundbult i SBB:s nya strategi. Den tillför även betydande likvididitet och syftar även till ökad transparens.

Welandson och Nordstjernan tar greppet

Emissionen i Studentbostäder i Norden kan ge stora förändringar bland de största ägarna i bolaget.

Fastighetsägarna som drabbades av skredet

Ett enormt slukhål öppnade sig på E6 i höjd med Stenungsundsmotet. Fastighetsägare till FV: ”Oerhört tragiskt”.

Porträtt

Långläsning: Storspelare på turbulent marknad

Henrik Jussi-Pekka är vd för investmentbolaget Möller & Partners, men är också medgrundare till bostadsbolaget Resinova som varit storköpare under våren.

Ännu en toppchef lämnar

”Jag känner mig privilegierad”.

Öppnar flaggskeppsbutik mitt i city

Gör två förhyrningar samtidigt. FV berättar om etableringen.

Räddningsaktion för SBS

Läs om de största ägarna och hur de agerar.

Redo sälja för över 4 mdr

Pressad aktör startar försäljningsprocess. 20.000 bostäder med i diskussion.

Vill bygga högt hotell

Inväntar besked från politikerna.

Upproret: ”Vi vill veta vad vi betalar för”

Diskussionen kring butikshyrorna har kanske trots allt blivit lite bättre.

Riksbanken höjer räntan till 4 procent

Kan komma att höjas ytterligare.

Tillbaka till förstasidan