Helsingborg blir testbänk för Ikeas stadsutveckling

I samband nästa års stadsmässa i Helsingborg H22 City Expo som äger rum sommaren 2022 kommer Ikea att skifta fokus från heminredning till stadsutveckling och för första gången inleda ett samarbete med en hel stad.

Samarbetet, som är ett av Ikeas största någonsin, har till syfte att försöka hitta lösningar som kan förbättra livet hemman, samtidigt som man utvidgar hemmabegreppet till att även inkludera samhället och grannskapet.

Man även vill visa upp framtidens produktion och detaljhandel, i allt från tillverkningsprocesser till mötet med kunden, i mer hållbar kontext. För att åstadkomma detta skapar man en ny infrastruktur för jobb och entreprenörskap i bostadsområdet Drottninghög. Det är ett pilotprojekt som senare är tänkt att spridas till övriga marknader i världen där Ikea är verksamma.

– Vår idé är att göra avståndet mellan producent och slutkunden så kort som möjligt för att hålla nere priset och ge produkterna stor spridning. Vi vill undersöka om man kan tänka likadant när man tar sig an en stadsdel. En stadsdel som är lite effektivare i hur man gör affärer, säger Marcus Engman, chief creative officer på Ikea.

Ikea tänker sig att i anläggningen på Drottninghög skapa en ny värdekedja för mat. Den är uppbyggd av beståndsdelarna Garden, Kitchen och Market.

Market är en marknadsplats som innehåller delar från Ikea men framför allt bidrag från de som bor där och nya typer av verksamheter och även återbruk av produkter från återbruksverksamheten på Vera Park. Kitschen är anläggningens kök och är tänkt att bestå av små restaurangverksamheter som kan ägna sig åt catering men även sälja sina produkter på marknaden. Garden är anläggningens trädgård och är tänkt att exemplifiera Urban farming, storskalig odling i stadsmiljö, i direkt anslutning till de övriga delarna.

Projektet är ännu i ett tidigt skeda och Ikea avböjer därför att kommentera närmar detaljer kring anläggningens fysiska utformning och placering men framhåller att det är ett samarbete mellan kommunen, fastighetsägare och invånare i närområdet och att diskussioner kring utformningen nu inleds mellan dessa parter.

Fler Nyheter från förstasidan

”Är som ett hajstim”

Ilija Batljan: ”När allt är bra är alla ens kompisar. Tills man börjar blöda. Då blir man uppäten.”

Besvikelsen över satsningen i New York

Vakanser på 93 respektive 60 procent i kontorsprojekt på Manhattan. FV går igenom läget.

Överväger försäljningar

Äger över 500.000 bostäder. Öppnar för att sälja för över 100 miljarder kronor till delägare. Per Ekelund berättar för FV.

CLS säljer för en halv miljard

Läs om ägarbilden i det ”svenska” bolaget.

Nej till fyra nya IES-skolor – bolag drabbas

Fv berättar vilka fyra fastighetsbolag som drabbas av beslutet.

SBB sålt allt i Stenhus

SBB har avyttrat sitt aktieinnehav i noterade Stenhus Fastigheter.

Storbolag faller tungt

Tufft för flera av de allra största fastighetsbolagen på börsen under tisdagen.

Domstol fäller Skanskas nya hotell

Tvingas börja om på ruta ett.

Akelius har miljardköpt – för 4,04 procent

Bolagets belåningsgrad är 9 procent.

Topplista

Lista: Största uthyrningarna av kontor 2022

Fastighetsvärlden listar här de största uthyrningarna av kontorslokaler i Sverige som rapporterats under 2022, inklusive rådgivare till partnerna.

Jacob Karlssons känga till aktieanalytiker

K-Fastigheters vd om framtiden och bolagets mål.

Titania säljer ”hemligt” lyxprojekt i Kalifornien

Vd:n ”Det har varit otroligt kul och lärorikt att göra projektet men det är inget vi kommer att göra om”.

Elias Georgiadis, vd vid Stenhus Fastigheter.

Stenhus har sikte på ytterligare uppköp

Efter att ha tuggat i sig flera noterade bolag har Stenhus nu funnit ytterligare ett bolag som man går in tungt i, kanske för ett kommande uppköp.

Aktien som drabbade SBB:s resultat stenhårt

Det har pratats en hel del om värdet på JM-posten hos SBB. Men det var ett annat innehav som påverkade halvårsresultatet negativt med över en miljard.

Tillbaka till förstasidan