Helsingborg blir testbänk för Ikeas stadsutveckling

I samband nästa års stadsmässa i Helsingborg H22 City Expo som äger rum sommaren 2022 kommer Ikea att skifta fokus från heminredning till stadsutveckling och för första gången inleda ett samarbete med en hel stad.

Samarbetet, som är ett av Ikeas största någonsin, har till syfte att försöka hitta lösningar som kan förbättra livet hemman, samtidigt som man utvidgar hemmabegreppet till att även inkludera samhället och grannskapet.

Man även vill visa upp framtidens produktion och detaljhandel, i allt från tillverkningsprocesser till mötet med kunden, i mer hållbar kontext. För att åstadkomma detta skapar man en ny infrastruktur för jobb och entreprenörskap i bostadsområdet Drottninghög. Det är ett pilotprojekt som senare är tänkt att spridas till övriga marknader i världen där Ikea är verksamma.

– Vår idé är att göra avståndet mellan producent och slutkunden så kort som möjligt för att hålla nere priset och ge produkterna stor spridning. Vi vill undersöka om man kan tänka likadant när man tar sig an en stadsdel. En stadsdel som är lite effektivare i hur man gör affärer, säger Marcus Engman, chief creative officer på Ikea.

Ikea tänker sig att i anläggningen på Drottninghög skapa en ny värdekedja för mat. Den är uppbyggd av beståndsdelarna Garden, Kitchen och Market.

Market är en marknadsplats som innehåller delar från Ikea men framför allt bidrag från de som bor där och nya typer av verksamheter och även återbruk av produkter från återbruksverksamheten på Vera Park. Kitschen är anläggningens kök och är tänkt att bestå av små restaurangverksamheter som kan ägna sig åt catering men även sälja sina produkter på marknaden. Garden är anläggningens trädgård och är tänkt att exemplifiera Urban farming, storskalig odling i stadsmiljö, i direkt anslutning till de övriga delarna.

Projektet är ännu i ett tidigt skeda och Ikea avböjer därför att kommentera närmar detaljer kring anläggningens fysiska utformning och placering men framhåller att det är ett samarbete mellan kommunen, fastighetsägare och invånare i närområdet och att diskussioner kring utformningen nu inleds mellan dessa parter.

Fler Nyheter från förstasidan

Adam Backström har gått ur tiden

Framgången med bostadsinvesteringar drev honom ur landet.

Jätten öppnar för ett högre affärstempo

Flera anledningar till förändringar.

Affärsanalys

Volymhandel till lågpris

Lukas Theander på Savills analyserar en affär med en handelsfastighet i Stockholmsområdet.

Bianca Ingrossos CAIA hyr av Humlegården nära Stureplan

Fick 30 lokalförslag. ”Vi hoppas locka många framtida talanger att jobba hos oss”.

Bröder oense: Fem fastigheter säljs på auktion

Fem flerfamiljshus auktioneras ut. FV berättar om beståndet.

Köper för hela 1,6 miljarder – nytt landmärke ingår

Ett känt och prisbelönt landmärke ingår i affären, liksom en utmanande fastighet.

Bastards erövrar landet – tar över efter McDonalds

Läs om vilka orter, fastigheter och fastighetsägare som är aktuella för snabbväxande Bastard Burgers. En av lokalerna finns mitt i Stockholm. Tagit över efter tre McDonalds.

Reser 9 miljarder kronor till "ständig" fond

Fokus på bostäder, samhällsfastigheter och logistik.

Aros dubblat försäljningen – siktar på börsen under Q2

”En rekordstark försäljning och ett väsentligt förbättrat resultat”.

C&W värvar tre efter tappet

Anställt tre nya medarbetare.

Hyr helt hus vid Odenplan

Tecknat hyreskontrakt om nästan 4.000 kvm. Savills bakom uthyrningen.

Nu vill han robotisera uthyrningsprocessen

Lämnar konsultbolag för egen satsning.

Köper för 720 mkr i Barkarby

Ny stor bostadsaffär.

Vann kamp om Synsam

Hyr ut 8.100 kvm. Köpte fastigheter från statliga Vasallen 2011.

Tillbaka till förstasidan