Helsingborg blir testbänk för Ikeas stadsutveckling

I samband nästa års stadsmässa i Helsingborg H22 City Expo som äger rum sommaren 2022 kommer Ikea att skifta fokus från heminredning till stadsutveckling och för första gången inleda ett samarbete med en hel stad.

Annons

Samarbetet, som är ett av Ikeas största någonsin, har till syfte att försöka hitta lösningar som kan förbättra livet hemman, samtidigt som man utvidgar hemmabegreppet till att även inkludera samhället och grannskapet.

Man även vill visa upp framtidens produktion och detaljhandel, i allt från tillverkningsprocesser till mötet med kunden, i mer hållbar kontext. För att åstadkomma detta skapar man en ny infrastruktur för jobb och entreprenörskap i bostadsområdet Drottninghög. Det är ett pilotprojekt som senare är tänkt att spridas till övriga marknader i världen där Ikea är verksamma.

– Vår idé är att göra avståndet mellan producent och slutkunden så kort som möjligt för att hålla nere priset och ge produkterna stor spridning. Vi vill undersöka om man kan tänka likadant när man tar sig an en stadsdel. En stadsdel som är lite effektivare i hur man gör affärer, säger Marcus Engman, chief creative officer på Ikea.

Ikea tänker sig att i anläggningen på Drottninghög skapa en ny värdekedja för mat. Den är uppbyggd av beståndsdelarna Garden, Kitchen och Market.

Market är en marknadsplats som innehåller delar från Ikea men framför allt bidrag från de som bor där och nya typer av verksamheter och även återbruk av produkter från återbruksverksamheten på Vera Park. Kitschen är anläggningens kök och är tänkt att bestå av små restaurangverksamheter som kan ägna sig åt catering men även sälja sina produkter på marknaden. Garden är anläggningens trädgård och är tänkt att exemplifiera Urban farming, storskalig odling i stadsmiljö, i direkt anslutning till de övriga delarna.

Projektet är ännu i ett tidigt skeda och Ikea avböjer därför att kommentera närmar detaljer kring anläggningens fysiska utformning och placering men framhåller att det är ett samarbete mellan kommunen, fastighetsägare och invånare i närområdet och att diskussioner kring utformningen nu inleds mellan dessa parter.

Annons

Fler Nyheter från förstasidan

Långläsning från FV

Helgläsning: 24 sidor FV-dokument – stora Kraschen

Vi återpublicerar här en uppmärksammad artikelserie! Gratis läsning.

Oklarheter i Parkgates konkurs: Såld lyxvilla i fokus

Oscar Engelbert kallas till domstol. Transaktioner kan ha varit brottsliga.

Så vill Skanska gå vidare med 08-planen

Planer har tidigare funnits för hotell. Nu tänker bolaget i annan riktning.

Proptech-bolag i konkurs

Vikande efterfrågan från befintliga kunder. Har funnits i sju år.

Läge för änglalik affär i Gamla stan

Få områden i Stockholm har fått sin status höjd så snabbt på kort tid.

Ramsbury hyr ut 5.500 kvm – succé för stort projekt

Nybyggt projekt fullt uthyrt. Hög hyresnivå.

Diös i affärer med Peritas för 327 mkr

Totalt ingår fyra fastigheter i transaktionerna. Andra större förvärvet på kort tid.

Titania Rågsved. Bjurbäcken 11.

Svårt sälja i 08-område – ändrar till hyresrätt

220 bostäder i förort till Stockholm.

NP3 förvärvar för 216 miljoner

Köper totalt fyra fastigheter.

Köper del av Skanskas stora 08-plan

Ska bygga 300 bostäder i tidigare mässområde.

Hemsö hyr ut 6.000 kvm

Tecknar hyresavtal om totalt 18.000 kvm.

Ökar med 5.900 kvm kontor hos Castellum

Hyresavtalet har ett årligt hyresvärde om cirka 27 mkr.

Vill sälja mitt i Stockholm – efter fyra år

Det har varit god fart på transaktionsmarknaden inom tullarna i Stockholm. Nu väntas snart ytterligare en affär. Denna gång i CBD.

Johan Almquist, A house.

”Svårt att överleva i mitten”

A house’s vd tror att framtiden för coworking är att nischa sig. Och ser inte för otroligt att fastighetsägarna dominerar branschen i framtiden.

Tillbaka till förstasidan