Heimstaden vill ha ny hyresförhandling

Heimstaden i Malmö vill ha en ny förhandling med Hyresgästföreningen om de hyror som är satta för 2023. I ett tidigare skede har Heimstaden i förhandling med Hyresgästföreningen fått igenom en höjning med 5 procent. Nu vill man från den 1 juli 2023 höja med ytterligare 2 procent.

Förhoppningen var, enligt Heimstaden, att tidigare förhandlingsöverenskommelse om 5 procent hyresjustering per 1 januari 2023 skulle räcka för att hantera utmaningarna men givet den negativa ränteutveckling behöver bolaget agera.

– Med stor respekt för hur yrkandet kan upplevas, det är speciella tider för alla, så kan vi bara konstatera att ränteläget försämrats ytterligare och att vi måste agera på det. Får man inte täckning för den allmänna kostnadsutvecklingen så riskerar både underhåll och service att bli lidande – och det gynnar ingen, säger Tom Rasmussen, head of negotiation and asset management Heimstaden.

– Att påkalla en ny förhandling i ett klimat med hög inflation är såklart inte optimalt och var heller inget enkelt beslut för oss att ta, men en ränteökning med 1 procent motsvarar en ökad totalkostnad på cirka 10 procent. En ansvarsfull förvaltning för oss innebär att man säkerställer en god ekonomi så att man kan ta hand om både fastighet och hyresgäst på bästa vis, fortsätter Tom Rasmussen.

Heimstaden anser att hyrorna behöver höjas ytterligare eftersom räntan har höjts flera procentenheter under förra året och att ytterligare räntehöjningar aviserats. Dessutom har inflationen gett höjda priser på material, reparationer och underhåll. Heimstaden anser också att för att kunna bibehålla en god service, sedvanligt underhåll och kunna fortsätta investera  i en god boendemiljö för hyresgästerna behövs en hyreshöjning.

Heimstaden äger cirka 8.200 hyreslägenheter i Malmö. Hyresgäster som bor i Kronprinsen, på Almgården och vissa enskilda fastigheter runt Möllevången omfattas inte av påkallandet då Heimstaden och Hyresgästföreningen gjort separata överenskommelser där.

Enligt Hem&Hyra vill även Willhem, Trianon, Rosengårds fastigheter och Victoriahem se en höjning med två procent från den 1 juli.

Fler Nyheter från förstasidan

Värdet på Turning Torso ner

Läs om värdeutvecklingen för Sveriges näst högsta byggnad.

Balders plan på 230.000 kvm

Vill skapa framtidens logistiklösningar.

Uppgift: Här öppnar Apple nummer fyra i Sverige

Efter fiaskot vid Kungsträdgården kan det bli en andra butik i 08-området.

CBRE IM utvecklar logistik om 46.000 kvm

Förvärvar mark utanför Helsingborg och bygger logistik på spekulation.

Coor hyr 4.500 kvm av Fabege vid Haga Norra

Fabeges projekt uthyrt till två tredjedelar.

Kontor i ett klot

CA Fastigheter projekterar för hotell och kontor i två gamla gasklockor.

Perfekt storm stoppar bostadsbyggen

Tvärnit på alla sätt. Men det finns sätt att få igång bostadsmarknaden. En expert på Tango ser fler möjlig­heter, men ...

Älvstrandens vd sparkad

Får gå efter extrainkallat styrelsemöte där kritisk rapport var underlag.

Slår till med köp på hela 5 mdr

Oväntad säljare till eftertraktade fastigheter.

Nystart för Obos landmärke – fyra team tävlar

Läs om de nya planerna för höghuset och vilka som fått i uppdrag att rita. Flera världsberömda arkitektfirmor anlitade.

Catella förvärvar majoritet i franska Aquila

Med förvärvet utökar bolaget sin verksamhet inom asset management och fondförvaltning.

Topplista

Största affärerna 2023

De största transaktionerna på fastighetsmarknaden rangordnas.

Bildextra: Gasklocka 2 blir till Gasometer

Stockholms stads och Pophouse nya kulturmötesplats har döpts.

Tillbaka till förstasidan