Heimstaden, SBB och Tornet blir ”allmännyttor”

Har tagits in som associerade medlemmar i Sveriges Allmännytta. Nu har Sveriges Allmännytta (tidigare SABO) tagit in tre privata bostadsbolag som nya medlemmar. Det är Heimstaden, Samhällsbyggnadsbolaget samt Tornet som gått statusen associerade medlemmar. Möjligheten för att ta in privata bolag i organisationen öppnades via ett kongressbeslut i våras.

– Jag är väldigt glad över det här eftersom jag är övertygad om att privata företag kan vara affärsmässiga samtidigt som de levererar samhällsnytta, säger Ilija Batljan vd och grundare av Samhällsbyggnadsbolaget till Fastighetsvärlden.

– Vi verkar alla inom samma system och i och med det här tror jag vi kan få större erfarenhetsutbyte vilket gynnar alla, fortsätter Batljan.

Han är en av dem som drivit frågan att privata företag skulle kunna ansluta sig till Sveriges Allmännytta, eller SABO som organisationen kallades då han tog upp frågan 2011 – under den tid han var verksam vid Rikshem.

Fram tills förra veckan bestod Sveriges Allmännytta av 311 företag varav i princip samtliga var kommunala bostadsföretag, antingen i aktiebolagsform eller stiftelseägda. Med de tre nyinvalda är de nu 314.

De associerade medlemmarna förbinder sig bland annat att lämna lägenheter till bostadsförmedlingen samt även lägenheter till kommunen för sociala ändamål. Vidare ska de inte ställa omotiverat höga krav på nya hyresgäster och de ska även delta i det sociala arbetet på orten.

– Ambitionen är att tillsammans vara starkare och tydligare som samhällsbyggare och att göra ännu mer samhällsnytta – det är en del av det förändringsarbete som påbörjats i Sveriges Allmännytta, säger Anders Nordstrand, vd Sveriges Allmännytta.

 – Vi arbetar med alla hållbarhetsaspekter som Sveriges Allmännytta har på sin dagliga agenda och därför har vi nytta av den kompetens och erfarenhet som organisationen kan erbjuda. Det är också ett val vi gör för att dela med oss av vår egen kunskap ur den privata sektorns perspektiv, säger Göran Wendel, vd för Tornet. 

– Vi är väldigt glada över att Heimstaden har beviljats associerat medlemskap i Sveriges Allmännytta. Som långsiktig fastighetsägare delar Heimstaden organisationens värdegrund för ekonomisk, ekologisk och social hållbarhet. Tillsammans får vi nu ännu större möjligheter att påverka samhällsdebatten, säger Patrik Hall, koncernchef och vd för Heimstaden.

Fler Nyheter från förstasidan

Chocksänkning av räntan att vänta under 2024

Enligt prissättningen på räntemarknaden väntas en chocksänkning av styrräntan 2024 och Europeiska centralbanken väntas ta täten.

Joachim Kuylenstierna lämnar vd-jobbet

Efter granskning: Inga oegentligheter i Fastator. ”För bolagets bästa avgår jag.”

Vann budkamp om hett hotell – premiärköp i Sverige

Rekordstort intresse för fastighet i centrala Stockholm.

Niam slår till med miljardköp i centrala Stockholm

Förvärvar kontorsfastighet. Chockbesked för säljaren.

Nrep anställer sex nya medarbetare

Rekryterat från bland andra Vasakronan, Heimstaden och Unibail Rodamco Westfield.

Förvärvar mitt på Södermalm

Del av rekordaffär som skakade om branschen.

Bilder: Så blir projekt om hela 4 miljarder

Satsar i Stockholms stad. Planerar för 580 bostäder, kontor och hotell. Läs även om ambitionen för 27:e våningen!

Åhléns öppnar nytt i Stockholm – igen

2.500 kvm nytt varuhus. Blir andra öppningen under 2024.

Costco köper i skånskt handelsmecka

Förvärvar projekt om hela 17.000 kvm. Andra etableringen i Sverige.

Ny restaurang utmanar Gondolens vy

Svenska Brasserier fortsätter sin expansion på Södermalm.

Castellum hyr ut hela 4.500 kvm

Option på ett sjätte våningsplan. Fyller upp efter Länsstyrelsen.

Hon tar över som chef över 54 miljarder i city

Blir ansvarig för Vasakronans mest värdefulla bestånd.

Pictet flexar musklerna

Förvärvar ny logistik om nästan 20.000 kvm lokaler.

Tänkt SBB-affär till papperskorgen

Har gått i mål med åtta kommunaffärer, men lyckas inte överallt.

Tillbaka till förstasidan