Heimstaden köper för 795 miljoner i Eskilstuna

Heimstaden köper 559 bostäder och en skola i Eskilstuna av kommunala Kommunfastigheter. Priset är 795 miljoner kronor. Det mindre bolaget Ringugnen gör ett mindre förvärv.

Catella var rådgivare till säljaren.

– Vi är glada och stolta över förtroendet att få förvärva. Vi har under en längre tid varit intresserade av att etablera oss i Eskilstuna. Eskilstuna är en av Mälardalens intressantaste kommuner med en stark framtida tillväxt, en tillväxt vi ser fram emot att vara med och förstärka, säger Kent Persson, samhällspolitisk chef för Heimstaden.

Utifrån ägardirektiv för 2020 beslutade Eskilstuna Kommunfastigheter i oktober 2019 att sälja 577 lägenheter samt en skola. Kommunen har nu tecknat avtal med två köpare.

Köpeskillingen för bostadsfastigheterna är 609 miljoner och för Odlarskolan (fastigheten Samariten 13) 186 miljoner.

Innan försäljningen kan slutföras krävs det även beslut i Eskilstuna Kommunföretag AB, kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. Om allt går som planerat så räknar kommunen med att de nya ägarna kan ta över fastigheterna i november 2020.

– Vi är glada att vi har två köpare som vill vara med och utveckla Eskilstuna och Torshälla. Genom försäljningen bidrar vi till att stärka kommunens ekonomi samtidigt som det ger oss möjlighet att fortsätta bygga nya bostäder och modernisera våra befintliga fastigheter, säger Bertil Andersson, styrelseordförande i Eskilstuna Kommunfastigheter AB.

Heimstaden köper Odlarskolan och fastigheter med 559 lägenheter i Viptorp och Skogsängen. Heimstaden är ett av Nordens största bostadsfastighetsbolag och etablerar sig nu även i Eskilstuna.

– Heimstaden kommer nu bygga upp en lokal förvaltningsorganisation och ta hand om såväl fastigheter som boende med egen personal. Framåt ser vi stora möjligheter att investera mer i Eskilstuna och kunna bidra med nyproduktion av hyresrätter. Vi ser fram emot ett långsiktigt samarbete med Eskilstuna kommun, säger Kent Persson, samhällspolitisk chef för Heimstaden.

– Etableringen innebär att vi nu kan investera i Eskilstuna och ser fram emot att både förvärva fler fastigheter som att bidra med nyproduktionen, säger Jonathan Karlsson, transaktionsansvarig i Heimstaden.

Ringugnen AB köper två fastigheter i Torshälla med totalt 18 lägenheter. Ringugnen har sedan tidigare 240 lägenheter i Torshälla och förvaltar totalt cirka 300 lägenheter i Torshälla och Strängnäs. Priset är 9,7 miljoner kronor.

– Vi vill fortsätta växa i Torshälla då vi tror att Torshälla med sitt fina läge i Mälardalen kommer att ha en fortsatt positiv utveckling framöver. Vi har även en bra förvaltningsorganisation på plats vilket underlättar för både hyresgästerna och oss, säger Albert Wicksén, Ringugnen AB.

Fler Nyheter från förstasidan

Chocksänkning av räntan att vänta under 2024

Enligt prissättningen på räntemarknaden väntas en chocksänkning av styrräntan 2024 och Europeiska centralbanken väntas ta täten.

Joachim Kuylenstierna lämnar vd-jobbet

Efter granskning: Inga oegentligheter i Fastator. ”För bolagets bästa avgår jag.”

Vann budkamp om hett hotell – premiärköp i Sverige

Rekordstort intresse för fastighet i centrala Stockholm.

Niam slår till med miljardköp i centrala Stockholm

Förvärvar kontorsfastighet. Chockbesked för säljaren.

Nrep anställer sex nya medarbetare

Rekryterat från bland andra Vasakronan, Heimstaden och Unibail Rodamco Westfield.

Förvärvar mitt på Södermalm

Del av rekordaffär som skakade om branschen.

Bilder: Så blir projekt om hela 4 miljarder

Satsar i Stockholms stad. Planerar för 580 bostäder, kontor och hotell. Läs även om ambitionen för 27:e våningen!

Åhléns öppnar nytt i Stockholm – igen

2.500 kvm nytt varuhus. Blir andra öppningen under 2024.

Costco köper i skånskt handelsmecka

Förvärvar projekt om hela 17.000 kvm. Andra etableringen i Sverige.

Ny restaurang utmanar Gondolens vy

Svenska Brasserier fortsätter sin expansion på Södermalm.

Castellum hyr ut hela 4.500 kvm

Option på ett sjätte våningsplan. Fyller upp efter Länsstyrelsen.

Hon tar över som chef över 54 miljarder i city

Blir ansvarig för Vasakronans mest värdefulla bestånd.

Pictet flexar musklerna

Förvärvar ny logistik om nästan 20.000 kvm lokaler.

Tänkt SBB-affär till papperskorgen

Har gått i mål med åtta kommunaffärer, men lyckas inte överallt.

Tillbaka till förstasidan