Heimstaden köper för 795 miljoner i Eskilstuna

Heimstaden köper 559 bostäder och en skola i Eskilstuna av kommunala Kommunfastigheter. Priset är 795 miljoner kronor. Det mindre bolaget Ringugnen gör ett mindre förvärv.

Catella var rådgivare till säljaren.

– Vi är glada och stolta över förtroendet att få förvärva. Vi har under en längre tid varit intresserade av att etablera oss i Eskilstuna. Eskilstuna är en av Mälardalens intressantaste kommuner med en stark framtida tillväxt, en tillväxt vi ser fram emot att vara med och förstärka, säger Kent Persson, samhällspolitisk chef för Heimstaden.

Utifrån ägardirektiv för 2020 beslutade Eskilstuna Kommunfastigheter i oktober 2019 att sälja 577 lägenheter samt en skola. Kommunen har nu tecknat avtal med två köpare.

Köpeskillingen för bostadsfastigheterna är 609 miljoner och för Odlarskolan (fastigheten Samariten 13) 186 miljoner.

Innan försäljningen kan slutföras krävs det även beslut i Eskilstuna Kommunföretag AB, kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. Om allt går som planerat så räknar kommunen med att de nya ägarna kan ta över fastigheterna i november 2020.

– Vi är glada att vi har två köpare som vill vara med och utveckla Eskilstuna och Torshälla. Genom försäljningen bidrar vi till att stärka kommunens ekonomi samtidigt som det ger oss möjlighet att fortsätta bygga nya bostäder och modernisera våra befintliga fastigheter, säger Bertil Andersson, styrelseordförande i Eskilstuna Kommunfastigheter AB.

Heimstaden köper Odlarskolan och fastigheter med 559 lägenheter i Viptorp och Skogsängen. Heimstaden är ett av Nordens största bostadsfastighetsbolag och etablerar sig nu även i Eskilstuna.

– Heimstaden kommer nu bygga upp en lokal förvaltningsorganisation och ta hand om såväl fastigheter som boende med egen personal. Framåt ser vi stora möjligheter att investera mer i Eskilstuna och kunna bidra med nyproduktion av hyresrätter. Vi ser fram emot ett långsiktigt samarbete med Eskilstuna kommun, säger Kent Persson, samhällspolitisk chef för Heimstaden.

– Etableringen innebär att vi nu kan investera i Eskilstuna och ser fram emot att både förvärva fler fastigheter som att bidra med nyproduktionen, säger Jonathan Karlsson, transaktionsansvarig i Heimstaden.

Ringugnen AB köper två fastigheter i Torshälla med totalt 18 lägenheter. Ringugnen har sedan tidigare 240 lägenheter i Torshälla och förvaltar totalt cirka 300 lägenheter i Torshälla och Strängnäs. Priset är 9,7 miljoner kronor.

– Vi vill fortsätta växa i Torshälla då vi tror att Torshälla med sitt fina läge i Mälardalen kommer att ha en fortsatt positiv utveckling framöver. Vi har även en bra förvaltningsorganisation på plats vilket underlättar för både hyresgästerna och oss, säger Albert Wicksén, Ringugnen AB.

Fler Nyheter från förstasidan

Wallenstam avslutar veckan med miljardaffär

Säljer bostäder på nivån 70.000–75.000 kronor per kvadratmeter.

Daniel Kindberg frias

”Gud va skönt”. Dömdes till tre års fängelse i tingsrätten.

Nivika kraftigt övertecknad – börshandel inleds idag

Aktier för över 60 miljoner omsatta under första timmarnas handel.

Porträtt

Tryck i affärerna

Han är boktryckarlärlingen från Karlshamn som nått tre miljarder i fastighetsvärde. Doldisen Stefan Lindström gör ett allt större avtryck i branschen efter uppmärksammade köp.

Oscar säljer ännu ett tänkt lyxprojekt

Efter 79&Park, Norra Tornen och Primus så skulle detta resulterat i nästan 200 bostäder. FV avslöjar.

Newsec får ny vd – satsar även på övriga Europa

Läs om nya storsatsningen. Nya vd:n berättar för FV.

KlaraBo drog 45 procent i inledande handel

Kursrusning när KlaraBo började att handlas, efter kraftig överteckning i nyemissionen.

Duo säljer för för hela 3 miljarder

Läs om vilka fastigheter som ingår i transaktionen.

Östling och Orthén nya delägare

Når 3,6 miljarder genom nya förvärv.

Tessin Properties förvärvar sin första fastighet

Premiärförvärvet är avklarat. Läs om objektet och detaljerna.

Granit passerar 5 miljarder

Läs om Tenzingbolagets senaste förvärv.

Swiss Life i mål med köp för hela 13 miljarder

Fv berättar om de mest kända fastigheterna.

Klart: Tar över efter historisk McDonalds på Kungsgatan

Stenhård konkurrens i närområdet.

Areim och Holmströmgruppen in i Ankarhagen

32 fastigheter om totalt nästan 100.000 kvm lokaler.

Tillbaka till förstasidan