Det vinnande förslaget från David Chipperfield Architects.

Heikensten: ”Vi lyssnar och ska bygga mindre”

Annons

Har träffat Lundberg flera gånger och minskat – Finansieringen nästan klar. Lars Heikensten, VD för Nobelstiftelsen, berättar att han läst remissvaren och redan börjat agera utifrån synpunkterna på det nya Nobel Center.

Lars Heikensten.
Lars Heikensten.

– Det framgår att många tycker att det är för högt. Vi tar åt oss synpunkterna, inte minst de som kommer från länsstyrelsen. Det finns även synpunkter på volymen, vi ska se om huset går att minska även på längden, säger Lars Heikensten till Fastighetsvärlden.

Han konstaterar även att alla synpunkter ska prövas mot vad Nobelstiftelsen vill göra i huset och vad man vill ha för verksamheter, vilket han tycker kommit bort i debatten. Det ska läggas fram ett nytt förslag till detaljplan under hösten. Det är Stockholms stad som äger processen.

– Vi kommer att jobba hårt under sommaren för att bidra till detta. Det känns tryggt att vi jobbar med en av världens bästa arkitektfirmor. Jag är optimist och tror att vi kommer att hitta en lösning.

Lars Heikensten berättar att han träffat Fredrik Lundberg ett flertal gånger för att diskutera Nobel Center.

– Vi har tidigare minskat huset och även vinklat upp huset från Lundbergs fastighet. Vi ska se om vi kan göra mer.

De båda kommersiella fastighetsägarna Lundbergs och Humlegården föreslår båda att Nobel Center ska placeras längre ut på Blasieholmsudden.

– Det finns många olika önskemål. Att flytta huset längre ut gör att det kommer att bryta den siktlinje som idag finns från Slottsbacken till Strandvägen. Det finns även andra saker som vi måste ta hänsyn till, exempelvis en framtida utbyggnation av Nationalmuseum och båttrafiken. Även den tänkta parken på udden kommer att bli mindre om byggnaden flyttas, säger Lars Heikensten till Fastighetsvärlden.

Även om det finns kritik mot arkitektförslaget till Nobel Center så välkomnas projektet nästan av alla, enligt de remissvar som Fastighetsvärlden läst. På finansieringssidan så ser det nu bra ut för att kunna bygga Nobel Center.

Nyligen uppnåddes en miljard svenska kronor i insamlade medel. Både privatpersoner, stiftelser och företag är med och stödjer arbetet med att skapa en ny publik mötesplats där människor från hela världen ska inspireras av Nobelpriset och pristagarnas bedrifter.

– Vi är glada att vi har ett brett stöd från olika delar av samhället för att skapa Nobel Center. Det ger oss goda och trygga förutsättningar för att utveckla en publik verksamhet där de stora framtidsfrågorna kommer att vara i fokus, säger Lars Heikensten, VD för Nobelstiftelsen.

Tack vare donationer, om sammanlagt 800 miljoner kronor, från Familjen Erling-Perssons Stiftelse samt Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse i maj 2013 lades grunden för att skapa ett Nobel Center. Nu har ett flertal nya donatorer och partners tillkommit som tillsammans utlovat ytterligare drygt 200 miljoner kronor till projektet.

Utöver de ursprungliga donationerna har nu följande donatorer och partners tillkommit: Agnetha och Robert Andreen, Miriam och J Christer Ericsson, Catarina och Sven Hagströmer, Kent och Lena Janér, Per och Lena Josefsson, Barbro och Barney Osher, Björn och Inger Savén, Carl-Henric och Louise Svanberg, Bo Söderberg och Ulla Zachrisson, Einar Mattsson AB, Mellby Gård och Sten A Olssons stiftelse för Forskning och Kultur.

Stefan Ränk.
Stefan Ränk.

– Nobelpriset fascinerar människor över hela världen. Det har stärkt intresset för konst, vetenskap och staden Stockholm. Vi vill långsiktigt bidra till att det intresset ökar. Nobel Center är ett efterlängtat hem för ett sådant arbete, säger Stefan Ränk, koncernchef Einar Mattsson AB.

Med ett stöd på en miljard kronor är fyra femtedelar av byggkostnaden, som beräknas till 1,2 miljarder svenska kronor, säkrad. Arbetet med att få in återstående finansiering pågår.

Avsikten är att Nobel Center ska stå klart för inflyttning 2019.

Fler donatorer motiverar här nedan varför de stödjer Nobel Center:

Madeleine Olsson Eriksson.
Madeleine Olsson Eriksson.

– Namnet Alfred Nobel och Nobelpriset är kanske de internationellt sett mest kända svenska varumärken vi har. Det står för excellens i forskning och tron på framsteg och utveckling. Sten A Olssons stiftelse för Forskning och Kultur stödjer normalt bara satsningar i Västsverige men här gör vi ett undantag och ger en donation till uppförandet av Nobel Center. Det kommer att bli ett centrum med stor internationell attraktivitet och den breda publika verksamheten med utställningar runt Nobelpriset kommer att stimulera till nyfikenhet och kreativitet, säger dr. Madeleine Olsson Eriksson, ordförande Sten A Olssons stiftelse för Forskning och Kultur.

Carl-Henrik Svanberg.
Carl-Henrik Svanberg.

– När man ser vad Nobelpriset betyder för forskare över hela världen är det stort. Det är klart att vi i Sverige kan använda denna kraft mer än vi gjort. Nobel Center blir ett nytt viktigt verktyg i detta arbete. En mötesplats där forsknings- och utvecklingsfrågor kommer vara i fokus, säger Carl-Henrik Svanberg, styrelseordförande BP och AB Volvo.

– Utbildning och viljan till lärande är den kanske viktigaste förutsättningen för företagande. Vi hoppas att Nobel Center kommer att öka intresset för kunskap, vetenskap och faktiskt även till att utbilda sig. Det var därför ett enkelt val för Mellby Gård att bli en del av Nobelstiftelsens långsiktiga projekt”, säger Johan Andersson, vd Mellby Gård.

– För min hustru och mig är det ett privilegium att få vara med och ge pengar till Nobel Center. Jag är övertygad om att det kommer att bli en viktig mötesplats för forskare och stimulera nya generationer att lära sig mer om naturvetenskap, litteratur och fred. Med tanke på vårt lands beroende av vetenskap är det naturligt att Nobel Center får en plats mitt i byn”, säger Sven Hagströmer, grundare Avanza AB och Creades AB.

– Jag har rest mycket i världen, först som sjöman på alla världshav och sedan som internationell affärsman. Jag har haft stor hjälp av vad Alfred Nobel och hans gärningar står för och av att Nobelpriset är välkänt och uppskattat ute i världen. Nobel är många gånger mer känt än Sverige. Att få vara med och bidra till att Nobel Center skapas känns viktigt. Det är märkligt att det dröjt så länge innan det blivit av, säger sjökapten J Christer Ericsson.

– Nobel Center utvecklar och tar värdena bakom Nobelpriset ett steg vidare. Det är viktigt för Sverige, för forskningens ställning hos kommande generationer och för Stockholm och därför värt att stödja, säger tekn. dr. Robert Andreen och Agnetha Andreen.

– Nobelpriset betyder mycket, inte bara i Sverige utan i hela världen. Byggandet av Nobel Center skapar ett forum för kultur och forskning, och bidrar till att bevara Alfred Nobels och Nobelprisets minne, säger Björn Savén.

Fastighetsvärlden Idag 2015-06-02

Fler Nyheter från förstasidan

Arena i svårt område åter på tapeten

Kan placeras på fastighet med flera stora projekt på gång.

Älvsjö, P.A.C.E, ny stadsdel.

Vill skapa ny stadsdel i Älvsjö – helt byggd i trä

Förslag: Kvartersstad i klassisk stil. 5.000 bostäder och 10.000 arbetsplatser.

Förvaltarens första stora nya sedan 80-talet

”Trots ett omvärldsläge som gör att många byggen står still tar vi ansvar och fortsätter att utveckla”.

Kritik mot landshövdingen

Anklagas för att vilja styra frågor inom byggnation och exploatering.

Topp lämnar Skanska

Slutar efter 18 år. FV berättar om nya jobbet. Danielsson: ”Jag önskar honom all lycka till i framtiden”.

Barings säljer snabbt till Kappahl för 600 miljoner

Säljer lyckat innehav – men vill egentligen köpa mer. Dubbelsmäll för annat fastighetsbolag.

Vectura förvärvar byggrätter om 50.000 kvm

Fortsätter att hålla ett rejält högt affärstempo.

Fastator tar nedskrivning på 69 miljoner

Läs om turerna och den aktuella fastigheten – i kanonläge på Södermalm.

Sparbössan köper grannhus på Östermalm

Omfattar 2.800 kvm kontor och fransk bistro med vinbar i gatuplan.

Så stora är bolagen på sociala medier

Balder, Castellum och Vasakronan är störst av fastighetsbolagen på sociala medier. Men är det viktigt att synas i sociala kanaler?

Rapport: Läge och moderna kontor lockar allt mer

Balans mellan utbud och efterfrågan i Stockholms CBD. Vakansgraden fortsätter stiga på de flesta delmarknader.

“Lyssna på marknaden och på oss fastighetsägare”

Branschen samlades på FV:s seminarium Fastighetsdagen Uppsala.

Byggnaden som vann Kasper Salin-priset

Träbygge fick åtråvärt arkitektpris.

Tillbaka till förstasidan