Malte Norling, som driver Egon I MoS och Dan Robert Halshamn, COO på Norrein, bolaget bakom Egon.

Här är norska krogkedjans expansionsplaner i Sverige

I Norge har man 40 restauranger. I Sverige tre. Norrmännen bakom Egon har än så länge skyndat långsamt på den svenska marknaden. Nu berättar man för FV om expansionsplanerna i Sverige.

2015 öppnade Egon sin första enhet på svensk mark i Westfield Mall of Scandinavia (ägt av URW).  Sedan dess har man öppnat i Sollentuna centrum (Thon) och i Uppsala city, i McDonalds gamla lokal i Forumkvarteret (Atrium Ljungberg). En vanlig Egon-restaurang är ungefär 700 kvadratmeter stor och har en egen ingång mot gatan samt uteservering.

Men avsteg kan göras, som i Westfield Mall of Scandinavia, där FV träffar Dan Robert Halshamn vars titel är COO. Han förklarar att Egons restauranger, med sin breda meny, vill landa i tomrummet som uppstår mellan fast food och finkrog.

– Den här restaurangen går väldigt bra, trots att vi oftast öppnar restauranger som är öppna mot gatan. Vi valde MoS eftersom de var tydliga med att de ville ha något som stack ut, vilket vi är. Trots att restaurangen ligger i en food court har den egna toaletter och varje Egon-restaurang är lokalt anpassad med historiska bilder från orten på väggarna, till exempel, säger Dan Robert Halshamn som beskriver Egon som ett familjeföretag.

Tre enheter på fyra år är ingen jätteexpansion för kedjan, som ägs av Norrein AS – ett bolag som även driver två hotell och några andra restaurangkoncept i Norge. Egon arbetar inte med franchise utan man har full kontroll på alla restauranger – vilket också gör att man är försiktig med att expandera för snabbt. Varje etableringsbeslut tas av huvudkontoret i Trondheim och nya restauranger öppnas först efter diger research.

Kedjan har i Norge 40 restauranger och kommer totalt att omsätta cirka 1,7 miljarder norska kronor 2019. En vanlig restaurangenhet omsätter cirka 40 miljoner svenska kronor.

Dan Robert Halshamn arbetar på kontoren i Oslo och Trondheim men spenderar många dagar på resande fot för att träffa de lokala driftansvariga. Allt för att bibehålla familjekänslan och kvalitetssäkra restaurangerna.

– Vi har tackat nej till många fastighetsägare i Sverige, men nu är planen att öppna 2–3 nya restauranger i Stockholm och i mindre städer inom ungefär två timmars avstånd från Stockholm innan 2021. Till exempel Linköping och Örebro. När vi ser att de är på plats och rullar på tar vi nästa steg och tittar åt Malmö- och Göteborgsregionen. 2025 är målet att ha 15–20 restauranger i Sverige.

Vad tittar på ni på för fastighetsägare?
– Det finns ett gott samarbete med Thon sedan tidigare i Norge men i Sverige lyssnar vi på alla. Viktigt för oss är att teckna långa avtal där även fastighetsägaren är ”in it for the long run”. I Norge har vi kontrakt på 20–40 år på vissa ställen, säger Dan Robert Halshamn.

Fler Nyheter från förstasidan

Familjen ökar sin dominans via nytt köp

Fick en ny chans efter att ha bommat affären i fjol.

El conquistador förvärvar för hela 1,6 miljard

Ökar ytterligare i favoritlandet. Affären omfattar 172.000 kvadratmeter uthyrningsbar area.

Superplanerna i Göteborg har havererat – djup oenighet

Bakslag för U-R-W:s planerade satsning på 10 miljarder. ”Pausar arenafrågan tills vidare”.

FFE:s toppmöte i Åre igång

Vid niotiden drog Föreningen Fastighetsekonomernas årliga konferens i Åre igång. FV rapporterar löpande därifrån.

Castellums resultat ned kraftigt – för helåret 2019

Men utdelningen höjs per aktie – för 22:a året i rad.

Balders bolag ändrar metod: Värderar upp 5 miljarder

Läs om vad som ligger bakom den kraftiga uppskrivningen.

Går emot trenden – myndighet blir kvar i city till 2024

Betalar 27 miljoner årligen i hyra – mitt i Stockholms kommersiella centrum.

Säljer jättefastigheten utanför Stockholm till Landia

Stort budintresse för den nästan 16.000 kvm stora fastigheten.

Antalet riksintressen ska minska

Bostadsminister Per Bolund berättar om orsaken.

Lämnar Skanska – blir Sverigechef på NCC

NCC gör sin tredje chefsrekrytering från Skanska – inom loppet av bara några månader.

Köper för halv miljard av SBB nära S:t Eriksplan

Möjlig projektfastighet. ”Ser goda möjligheter till att utveckla den till en samhällsfastighet”.

Johan Franzén lämnar Catena – presenteras av konkurrenten

Hoppar av ledningstjänsten redan den 1 april för att inleda nytt chefsuppdrag.

Vill köpa loss klenoden – men har väntat på svar i tre år

Statens Fastighetsverk gör tummen upp till försäljningen. Men avgörande beslut har fastnat i Finansdepartementet – i över 3 år. ”Beslutsimpotens”.

Areim stänger fond om 7 mdr

Therese Rattik berättar vilka typer av fastigheter som finns på den nya fondens investeringsradar. FV berättar vad som ingår i de olika fonderna.

Tillbaka till förstasidan