Handelsbanken: Fastighetsvärdena planar ut

Energipriser och stigande räntor hejdar fortsatta värdeökningar. På bostadsmarknaden klarar de flesta de ökade kostnaderna. Företagens vinster och konsumenternas konsumtionsutrymme kommer dock att minska.

Annons

För fastighetsmarknden kommer en mer åtstramande penningpolitik och högre finansieringskostnader innebära att avkastningskraven stiger, men troligen inte redan i år.  

– Vår bedömning är att utsikterna det närmaste året förblir skapliga för fastighetsmarknaden, men att värdeökningarna bromsar in och gradvis planar ut, säger Handelsbankens chefsekonom Christina Nyman. 

Högre energipriser och inflation påverkar på flera sätt. Det ger förväntningar om stigande räntor och uppvärmningskostnaderna ökar. Om de kvarstår på en permanent högre nivå påverkar såväl företagens vinster som hushållens konsumtionsutrymme. Många hyreskontrakt på lokaler och bostäder är indexerade men överlag dämpas hyrestillväxten när vakansgraden stiger, varför mixen av inflation och efterfrågan är central, menar banken. 

I den fastighetsmarknadsrapport Handelsbanken presenterar idag finns flera negativa inslag för bostadsmarknaden, högre energipriser, ökad osäkerhet och tidigare räntehöjningar men inte någon stigande arbetslöshet – det kanske viktigaste för en stabil bostadsmarknad.

Banken resonerar att det genomsnittliga hushållet klarar de fördyringar om i snitt 1300 kronor i månaden som högre energipriser och en ränteuppgång innebär, men skillnaden i kostnader är stor beroende på boendeform, belåningsgrad och uppvärmningssystem. För de med små marginaler kan det bli tufft, menar banken. 

Bankens prognos på inflationen har som följd av kriget i Ukraina reviderats upp och (KPIF) bedöms nu uppgå till i genomsnitt 4,6 procent i år och 2,5 procent 2023. 

Trots konjunkturriskerna kommer den oväntat höga inflationen få Riksbanken att höja räntan redan i höst bedömer Handelsbankens ekonomer. 

– Vårt huvudscenario är att Riksbanken höjer räntan i september, men höjningen kan komma redan i juni, säger Christina Nyman.

Därefter är prognosen successiva räntehöjningar så att styrräntan ligger på 1,25 procent i slutet av 2024. Det betyder en gradvis ökning i boräntorna, både i de bundna och i de rörliga boräntorna, framöver. Även räntor till företag kommer stiga och nära fördubblas jämfört med idag.

Handelsbankens prognos är att bostadspriserna närapå planar ut kring dagens höga nivå. Även bostadsbyggandet tror man toppar i år med drygt 60 000 byggstartade bostäder, men att det sedan endast minskar svagt framöver. Det kommer att ligga på en nivå som överstiger befolkningstillväxten. 

– I ett scenario där energipriserna fortsätter öka kraftigt och räntorna stiger betydligt mer ökar boendekostnaderna betydligt snabbare än vi väntar oss och bostadspriserna kan då falla, säger Christina Nyman. 

Fler Nyheter från förstasidan

Catena säljer för 600 mkr

Avyttrar fastighet om nästan 50.000 kvm lokaler.

Här finns Stockholms takbarer

Mat och dryck på stadens hustak har blivit en allt vanligare syn i Stockholm. Fastighetsvärlden har listan på var både gamla och nya takbarer.

Lista: Här är de 12 som ännu ingår i Oscar Properties

Fastighetsvärlden går igenom det återstående beståndet – som investerarna hittills nobbat. Snart är allt borta.

Arnhult: Vi ska sälja mer

Berättar om uthyrningsmarknaden, lånen och transaktionerna.

”Nästan tjänstefel om räntan inte sänks”

Annan expert: ”Styrränta på tre procent vid årsskiftet”

Batljan: ”Vi bör kunna ta pole position”

10-miljardersbolaget visar siffrorna för första gången som noterat bolag.

Vd:n om nästa steg för OP – att bli något helt annat

Vd:n: ”Ja, nu är det inte mycket kvar. Snart kan jag gå på semester”. Nye vd:n ser ny användning för bolaget.

Bilder: ”Fridhemsplan behöver kärlek”

Det nya konceptet består av en mix av mjukt från 60-talets Paris och grovt från New York. Se hur kvarteret kommer att utvecklas.

Lindh Hök lämnar Nyfosa

”Det har varit en obeskrivligt rolig och utmanande resa”. Styrelsen inleder rekryteringsprocess.

JM: Fler sålda och byggstartade

Upp 235 procent i Stockholmsområdet. Läs om övriga marknader.

Slättö delköper studentportfölj från K2A värderad till 3,1 mdr

Affären innebär en tydlig förstärkning av K2A:s nyckeltal.

Nu påbörjas bygget av ett nytt stationshus i Göteborg

Totalytan är 15.000 kvm, där takhöjden i stationshallen blir 8 meter. Av lokalytan blir drygt hälften kontor.

Projekt

Prestigeprojekt vid lyxigt vattenläge

Höjderna har fått sänkas, men nu är JM på gång med det första av totalt fyra kvarter precis utanför innerstaden.

FV Quiz

FV Quiz: Krisande bolagen?

Vad kan du om bolagen som hamnat i problem?

Tillbaka till förstasidan