Handelsbanken: Fastighetsvärdena planar ut

Energipriser och stigande räntor hejdar fortsatta värdeökningar. På bostadsmarknaden klarar de flesta de ökade kostnaderna. Företagens vinster och konsumenternas konsumtionsutrymme kommer dock att minska.

För fastighetsmarknden kommer en mer åtstramande penningpolitik och högre finansieringskostnader innebära att avkastningskraven stiger, men troligen inte redan i år.  

– Vår bedömning är att utsikterna det närmaste året förblir skapliga för fastighetsmarknaden, men att värdeökningarna bromsar in och gradvis planar ut, säger Handelsbankens chefsekonom Christina Nyman. 

Högre energipriser och inflation påverkar på flera sätt. Det ger förväntningar om stigande räntor och uppvärmningskostnaderna ökar. Om de kvarstår på en permanent högre nivå påverkar såväl företagens vinster som hushållens konsumtionsutrymme. Många hyreskontrakt på lokaler och bostäder är indexerade men överlag dämpas hyrestillväxten när vakansgraden stiger, varför mixen av inflation och efterfrågan är central, menar banken. 

I den fastighetsmarknadsrapport Handelsbanken presenterar idag finns flera negativa inslag för bostadsmarknaden, högre energipriser, ökad osäkerhet och tidigare räntehöjningar men inte någon stigande arbetslöshet – det kanske viktigaste för en stabil bostadsmarknad.

Banken resonerar att det genomsnittliga hushållet klarar de fördyringar om i snitt 1300 kronor i månaden som högre energipriser och en ränteuppgång innebär, men skillnaden i kostnader är stor beroende på boendeform, belåningsgrad och uppvärmningssystem. För de med små marginaler kan det bli tufft, menar banken. 

Bankens prognos på inflationen har som följd av kriget i Ukraina reviderats upp och (KPIF) bedöms nu uppgå till i genomsnitt 4,6 procent i år och 2,5 procent 2023. 

Trots konjunkturriskerna kommer den oväntat höga inflationen få Riksbanken att höja räntan redan i höst bedömer Handelsbankens ekonomer. 

– Vårt huvudscenario är att Riksbanken höjer räntan i september, men höjningen kan komma redan i juni, säger Christina Nyman.

Därefter är prognosen successiva räntehöjningar så att styrräntan ligger på 1,25 procent i slutet av 2024. Det betyder en gradvis ökning i boräntorna, både i de bundna och i de rörliga boräntorna, framöver. Även räntor till företag kommer stiga och nära fördubblas jämfört med idag.

Handelsbankens prognos är att bostadspriserna närapå planar ut kring dagens höga nivå. Även bostadsbyggandet tror man toppar i år med drygt 60 000 byggstartade bostäder, men att det sedan endast minskar svagt framöver. Det kommer att ligga på en nivå som överstiger befolkningstillväxten. 

– I ett scenario där energipriserna fortsätter öka kraftigt och räntorna stiger betydligt mer ökar boendekostnaderna betydligt snabbare än vi väntar oss och bostadspriserna kan då falla, säger Christina Nyman. 

Fler Nyheter från förstasidan

Normals vd: ”Inte raketforskning driva butik”

Butikskedjan växer i rekordfart. Ny satsning i centrala Stockholm.

Bonava får rabatt på 110 miljoner i Nacka

Ingen ny upphandling kommer att krävas.

Kommitté: Nobba okryddade budet från Stenhus

Storägarens bud får nobben.

SBB säljer för 2,9 miljarder – 10 procent under värdering

Säljer två fastigheter till rabatterat värde till stiftelse.

FV-kartläggning: 2,9 miljoner kvm kontorsprojekt

Hela 135 kontorsprojekt listas i stor kartläggning.

Vill bygga höghus på 140 meter

Nya stadsdelen tar ett kliv framåt.

Uppdelningen av Serneke har påbörjats

25 anställda varslas. Så blir de två organisationerna.

Stena gör stort köp från Rikshem

Affären omfattar 438 lägenheter. Läs FV:s bedömning av priset.

Klart: Övikshem får sälja 600 bostäder

Stor försäljning kan vänta i Norrland.

Ny vd vid Areim

Tar över efter Therese Rattik.

Ny strategi – SBB frigör 8 miljarder

En ny uppgörelse med Brookfield om ägandet i utbildningsportföljen EduCo utgör en grundbult i SBB:s nya strategi. Den tillför även betydande likvididitet och syftar även till ökad transparens.

Welandson och Nordstjernan tar greppet

Emissionen i Studentbostäder i Norden kan ge stora förändringar bland de största ägarna i bolaget.

Fastighetsägarna som drabbades av skredet

Ett enormt slukhål öppnade sig på E6 i höjd med Stenungsundsmotet. Fastighetsägare till FV: ”Oerhört tragiskt”.

Porträtt

Långläsning: Storspelare på turbulent marknad

Henrik Jussi-Pekka är vd för investmentbolaget Möller & Partners, men är också medgrundare till bostadsbolaget Resinova som varit storköpare under våren.

Tillbaka till förstasidan