Staffan Olsson lämnar Revelop – investerar i Grönklitt

Nu lämnar Staffan Olsson sin aktiva roll inom Revelop, eller Profi Fastigheter som det hette när det grundades för 15 år sedan. I stället blir det naturupplevelser och utomhussport han ska fokusera på via ett stort delägande i Grönklittsgruppen.

För fem år sedan lämnade Staffan Olsson rollen som vd för Profi, numera namnändrat till Revelop, och tog rollen som ordförande. Nu har han bestämt sig för att tiden som aktiv i bolaget, som han var med och grundade för 15 år sedan, är över. I stället kommer han att ta en aktiv roll som ägare i Grönklittsgruppen, ett av Sveriges snabbast växande turismföretag.

– Jag tror starkt på Revelops fortsatta förmåga att skapa stora värden och ett hållbart samhälle. Det är nu dags för mig att gå vidare och jag väljer att gå till något som jag brinner lite extra för. Jag ser mycket fram emot att arbeta med något som också känns nytt och spännande, säger Staffan Olsson.

Men Fastighetsvärlden som följt Staffan Olssons karriär redan från tidigt 90-tal ber honom att lyfta fram en del milstolpar från tiden på Profi/Revelop.

– Det mest minnesvärda är nog när vi ”dockade loss” från Carnegie Investment Bank år 2008/2009 mitt under brinnande Finanskris. Riksgälden hade tagit över Carnegie och jag lyckades förhandla fram en deal med Carnegie och Peter Norman om att få ta över det som tidigare hette Carnegie Fastigheter i egen regi och att driva verksamheten under det nygamla namnet Profi. Det var stort.

En affär han gärna lyfter fram är också när man gick lite motvalls.

– Jag gjorde en affär helt off-market med Erik Paulsson i början av 2011. Då förvärvade Profi samtliga Fabeges ”icke prioriterade fastigheter” i Stockholms förorter. Det var en portfölj på ca 1,5 miljarder (mycket pengar redan på den tiden). Finanskrisen var precis över och vi tog ett stort ”bet” på Storstockholm i vår då helt nystartade Fond II. Börskursen på Fabege steg rejält när affären kommunicerades. Så här tio år senare kan vi konstatera att vi hade helt rätt, fastigheterna i förort avkastade väldigt bra och Profis förmåga att ta fram bostadsbyggrätter på egna fastigheter kom väl till pass på flera av de förvärvade fastigheterna.

– Annars är jag mest glad över att vår långsiktiga strategi; fokus på aktiv förvaltning och utveckling helt i egen regi av kåkar i B-lägen – primärt i Storstockholm, har lämnat branschens högsta avkastning sett över en 10års period.

Men allt det där är historia nu och ett nytt spännande kapitel väntar på att skrivas. Redan i somras blev det känt att han tillsammans med Göran Bronner och Johan Strömberg blivit nya huvudägare i Grönklittsgruppen som bedriver verksamhet i Orsa Grönklitt och Tänndalen.

– Jag har alltid älskat att bygga företag, titta in i nya branscher och skapa saker, att utmana mig själv. Med Grönklittsgruppen får jag möjlighet att engagera mig i något som jag tror starkt på och det blir väldigt personligt, speciellt eftersom jag går in med en privat investering, säger Staffan Olsson.

Tillsammans med Göran Bronner har Staffan redan en fot i en närliggande bransch som delägare i Nordic Outdoor Sports Group.  Gruppen består av Outdoorexperten och Skistart.com två av Sveriges största e-handelsbolag som förser aktiva människor med allt de behöver för utomhussport och skidåkning.

Grönklittsgruppen är även en betydande mark-ock skogsägare, vilket passar in väl med tanke på Staffan Olssons bakgrund. Kanske finns det möjligheter till betydande fastighetsutvecklingsprojekt på egen mark i Orsa Grönklitt och i Tänndalen.

– Det gör såklart den här investeringen lite extra spännande, och inte minst personlig, avslutar Staffan Olsson.

Fler Nyheter från förstasidan

Balders plan på 230.000 kvm

Vill skapa framtidens logistiklösningar.

Uppgift: Här öppnar Apple nummer fyra i Sverige

Efter fiaskot vid Kungsträdgården kan det bli en andra butik i 08-området.

CBRE IM utvecklar logistik om 46.000 kvm

Förvärvar mark utanför Helsingborg och bygger logistik på spekulation.

Coor hyr 4.500 kvm av Fabege vid Haga Norra

Fabeges projekt uthyrt till två tredjedelar.

Kontor i ett klot

CA Fastigheter projekterar för hotell och kontor i två gamla gasklockor.

Perfekt storm stoppar bostadsbyggen

Tvärnit på alla sätt. Men det finns sätt att få igång bostadsmarknaden. En expert på Tango ser fler möjlig­heter, men ...

Älvstrandens vd sparkad

Får gå efter extrainkallat styrelsemöte där kritisk rapport var underlag.

Slår till med köp på hela 5 mdr

Oväntad säljare till eftertraktade fastigheter.

Nystart för Obos landmärke – fyra team tävlar

Läs om de nya planerna för höghuset och vilka som fått i uppdrag att rita. Flera världsberömda arkitektfirmor anlitade.

Catella förvärvar majoritet i franska Aquila

Med förvärvet utökar bolaget sin verksamhet inom asset management och fondförvaltning.

Topplista

Största affärerna 2023

De största transaktionerna på fastighetsmarknaden rangordnas.

Bildextra: Gasklocka 2 blir till Gasometer

Stockholms stads och Pophouse nya kulturmötesplats har döpts.

Så blir utsiktsvåningen – ”Blir en kassako”

Ola Sernekes kalkyl för 100 miljoner kronor per år.  230 meter upp. Nya innovationen. Jämför med Burj Khalifa.

Tillbaka till förstasidan