Guldmannen överklagar – och gläds över åtal

Den man som dömdes till fyra år fängelse i december, för att ha stulit 48 miljoner kronor från Einar Mattsson, har överklagat påföljden då den inte anses överstämma med praxis. Nu inleds även åtal i Stockholms tingsrätt mot en av de som misstänks ha svindlat honom.

Den tidigare Einar Mattson-anställde är dömd till fyra års fängelse för att ha stulit 48 miljoner från Einar Mattsson-ägarfamilj.

Bakgrunden är att mannen 2012, via en bekant, kom i kontakt med en kvinna som berättade att hennes far avlidit och att familjen hade tillgångar i guld. Hon föreslog att hon och 73-åringen tillsammans skulle föra ut guldet ur Uganda. I förundersökningen framgår det också att de två inledde en kärleksrelation.

Nu har en av de utpekade Uganda-svindlarna, maken till den kvinna som lurade 73-åringen, utlämnats till Sverige. Ett åtal förbereds i Stockholms tingsrätt av åklagare Mathias Lidberg. Målet inleds senast fredagen den 6:e september.

–  Vi är väldigt glada över att den här förhandlingen i tingsrätten kan äga rum. Det var kanske inte något som vi väntade oss och det primära för min klient är inte hur det här kan påverka hans process i hovrätten. Utan det primära är att få upprättelse och att de som har utsatt min klient för brott också hålls ansvariga, säger den tidigare Einar Mattsson-anställdes advokat Carl Järnberg.

Guldmannens advokat berättar även för Fastighetsvärlden att de har överklagat domen mot 73-åringen till Svea hovrätt. Detta skedde innan domen vann laga kraft.

–  Men vi överklagar inte i ansvarsdelen, där var min klients inställning att han erkände vissa gärningar som han dömdes för. Utan vi tycker att den påföljden som han tilldömdes inte är översstämmande med praxis. Vi överklagar enbart i den delen.

– I och med att praxis ser ut som praxis gör så hoppas vi att hovrätten ska se på det som vi gör och justera påföljden i den mån som vi gör gällande.

Advokaten Carl Järnberg menar dock att fallet inte har högst prioritet för Svea hovrätt.
– De har sina balanser, det här målet är inte prioriterat. Vi hoppas att det kommer ut i år men det beror på Svea hovrätts balanser.

Den kvinna som anses har svindlat Guldmannen är dock fortfarande på fri fot och häktad i sin utevaro.
– Där har jag inget konkret att komma med. Det går rykten som man kan Googla på nätet. Det händer saker i världen. Men jag vet inte vad som är sanning i det. Men vi vet att hon inte är i Sverige i dag. Mig veterligen är hon fortfarande efterlyst och häktad i sin utevaro, säger Carl Järnberg.

Men ni blev överraskade av att hennes make nu häktas.
– Han var inte medborgare i Sverige. Han bor eller vistas inte här. Han är medborgare i ett land som inte har utlämningsavtal med Sverige. Och han bor i ett land som inte heller har utlämningsavtal med Sverige. Men så lyckades man ändå få till en utlämning och det var en positiv överraskning.

Åklagaren Mathias Lidberg menar att det är rimligt att tro att det kommer en dom mot maken i slutet av september.

Fler Nyheter från förstasidan

SBB stoppar projekt – underleverantör går i konkurs

”Styrelsen har sökt andra lösningar men inte lyckats” säger koncern-vd Mikael Anjou

Stänger flaggskepp i city efter endast fyra år

Världsvarumärket lägger ner stor satsning mitt på Kungsgatan.

Blankare fortsätter trycka till fastigheter

Åtta av de 100 största blankningspositionerna finns i bygg- eller fastighetsbolag. FV berättar vilka bolag som finns i fokus.

Balder lägger beslag på ännu en 08-mack

Först lyxprojekt längs Birger Jarlsgatan. Nu lite längre ut från city.

Blir ny CFO på Stenvalvet

Ytterligare en CFO byter jobb.

SEPREF: Fyra av fem spår höjda krav på direktavkastning

Karin Witalis kommenterar den senaste undersökningen.

Rekryterar chef från Wästbygg

Ska utveckla nytt bolag.

Staden säljer för 600 mkr

Tre bolag i affär med Stockholms stad.

Klart: Alm blir storägare i Aros efter strukturaffär

Stor affär med bostäder. Läs om detaljerna.

Batljans superlycka

Starkt fredag på börsen. Men ännu återstår mer än hälften…

Estea optimistiskt när synen är tudelad

Blivit en betydande aktör inom samhällsfastigheter.

Bilder: Nu flyttar centrala Kiruna

Invigningsfest i tre dagar.

Klart: Här är Biljana Pehrssons nya vd-jobb

Stor FV-intervju. √ Alla erbjudanden. √ Hög målsättning. √ Kommenterar Arnhult/Castellum. √ ”Bär med mig det resten av livet”.

KlaraBo hyr ut till polisen

Hyresvärdet uppgår till cirka 4,4 mkr.

Tillbaka till förstasidan