Guldmannen överklagar – och gläds över åtal

Den man som dömdes till fyra år fängelse i december, för att ha stulit 48 miljoner kronor från Einar Mattsson, har överklagat påföljden då den inte anses överstämma med praxis. Nu inleds även åtal i Stockholms tingsrätt mot en av de som misstänks ha svindlat honom.

Den tidigare Einar Mattson-anställde är dömd till fyra års fängelse för att ha stulit 48 miljoner från Einar Mattsson-ägarfamilj.

Bakgrunden är att mannen 2012, via en bekant, kom i kontakt med en kvinna som berättade att hennes far avlidit och att familjen hade tillgångar i guld. Hon föreslog att hon och 73-åringen tillsammans skulle föra ut guldet ur Uganda. I förundersökningen framgår det också att de två inledde en kärleksrelation.

Nu har en av de utpekade Uganda-svindlarna, maken till den kvinna som lurade 73-åringen, utlämnats till Sverige. Ett åtal förbereds i Stockholms tingsrätt av åklagare Mathias Lidberg. Målet inleds senast fredagen den 6:e september.

–  Vi är väldigt glada över att den här förhandlingen i tingsrätten kan äga rum. Det var kanske inte något som vi väntade oss och det primära för min klient är inte hur det här kan påverka hans process i hovrätten. Utan det primära är att få upprättelse och att de som har utsatt min klient för brott också hålls ansvariga, säger den tidigare Einar Mattsson-anställdes advokat Carl Järnberg.

Guldmannens advokat berättar även för Fastighetsvärlden att de har överklagat domen mot 73-åringen till Svea hovrätt. Detta skedde innan domen vann laga kraft.

–  Men vi överklagar inte i ansvarsdelen, där var min klients inställning att han erkände vissa gärningar som han dömdes för. Utan vi tycker att den påföljden som han tilldömdes inte är översstämmande med praxis. Vi överklagar enbart i den delen.

– I och med att praxis ser ut som praxis gör så hoppas vi att hovrätten ska se på det som vi gör och justera påföljden i den mån som vi gör gällande.

Advokaten Carl Järnberg menar dock att fallet inte har högst prioritet för Svea hovrätt.
– De har sina balanser, det här målet är inte prioriterat. Vi hoppas att det kommer ut i år men det beror på Svea hovrätts balanser.

Den kvinna som anses har svindlat Guldmannen är dock fortfarande på fri fot och häktad i sin utevaro.
– Där har jag inget konkret att komma med. Det går rykten som man kan Googla på nätet. Det händer saker i världen. Men jag vet inte vad som är sanning i det. Men vi vet att hon inte är i Sverige i dag. Mig veterligen är hon fortfarande efterlyst och häktad i sin utevaro, säger Carl Järnberg.

Men ni blev överraskade av att hennes make nu häktas.
– Han var inte medborgare i Sverige. Han bor eller vistas inte här. Han är medborgare i ett land som inte har utlämningsavtal med Sverige. Och han bor i ett land som inte heller har utlämningsavtal med Sverige. Men så lyckades man ändå få till en utlämning och det var en positiv överraskning.

Åklagaren Mathias Lidberg menar att det är rimligt att tro att det kommer en dom mot maken i slutet av september.

Fler Nyheter från förstasidan

Vill förlänga byggloven i kristider

Nytt förslag i civilutskottet.

Lämnar vd-stolen i 100-miljardersbolaget

Ett av landets absolut största fastighetsbolag söker ny vd.

Bakslag: Nobbar både SBB:s och Castellums bud

Nu har största ägaren satt ner foten.

Bryter affär kring prestigeprojekt

Köper åter två projekt. Söker ny delägare till ett tredje. Ursprungligt projektvärde: 7,6 miljarder kronor.

"Kan inte bara titta på kronor per kvadratmeter"

Kaoset under pandemin ritar om drabbade segmentet.

Börsdebutanten Stenhus förvärvar för 175 mkr

Förvärvar tre fastigheter om totalt 40.000 kvm.

SBB:s sex nya lockelser i budkriget mot Castellum

Dragkampen om ”norska Vasakronan” fortsätter. Samtidigt öppnar Entras styrelse för att åter granska SBB:s bud.

Topplista

15 största ägarna av samhällsfastigheter

Från att tidigare ha varit en strikt offentlig angelägenhet är ägandet av samhällsfastigheter i dag betydligt mer diversifierat. FV listar de 15 största.

Ilija Batljan besviken – men fortfarande hoppfull

Näringsministern kommenterar affären.

Kontringen: Castellum med bud på 50-miljardersbolag

Kontrar på SBB:s tidigare bud – och höjer sitt eget. Har redan gjort klart med köp från näst största ägaren. Läs mer om budet och bolaget man jagar.

Fastigheter åter heta på börsen

Efter kaos och djupdykning i mars har sektorn gått plus 50%.

Serneke avslöjade partner för Karlatornet – stoppades

Ola Serneke svarade på frågor på en studentmässa. Följden blev att aktien handelsstoppades.

Så vill utmanaren Obos bli etta – tempot dubblas

Daniel Kjørberg Siraj och Sofia Ljungdahl berättar om det norska bolagets planer i Sverige.

Tillbaka till förstasidan