Illustration: Adobe Stock.

Guldkalven på Rivieran fyller jämnt

På årets fastighetsmässa i Cannes är hållbarhet det övergripande temat. Samtidigt kommer troligen fler champagnekorkar än vanligt att flyga längs strandpromenaden.

I år fyller Mipim 30 år. Det innebär att Cannes kommer att fyllas av mer pompa och ståt än vanligt under mässveckan, och kanske kommer det att gå åt en och annan champagneflaska extra.

– Vi är självklart stolta över att hålla den 30:e upplagan av Mipim och det kommer vi att fira, säger Mipims direktör Ronan Vaspart.

Årets övergripande tema är ”engaging the future”. Hållbarhet genomsyrar många av seminarierna och är även en tydlig trend bland finalisterna till arkitekturtävlingen Mipim Awards.

– Det är spännande och utmanande tider för den globala fastighetsbranschen. Med över 50 procent av världens befolkning som bor i städer så är det viktigare än någonsin att hitta strategier för hållbar stadsutveckling, säger Ronan Vaspart.

En nyhet för i år är Young Leaders Summit, en generationsdebatt om städernas framtid och den kompetensutveckling som behövs inom fastighetsbranschen.

– Vi har en tradition av att försöka se framåt, som när vi hade ”digital revolution” som Mipims centrala tema 2015. Många av våra besökare anlände till Cannes det året något perplexa av ämnet. I dag är digitalisering och proptech centrala ingredienser i det övergripande fastighetsreceptet.

Mipim arrangerades för första gången 1990. Till en början var mottagandet blygsamt men genom åren har den utvecklats till en braksuccé.

Arrangemanget är inte bara en god affär för mässarrangören Reed Midem utan även för restauranger, hotell och butiker i Cannes.

Rekordåret 2008 hade mässan 29.000 besökare. Därefter dalade besökstalen i spåren av finanskrisen, men nu pekar kurvan uppåt igen. Förra året hade Mipim 26.000 besökare från 100 länder.

Bland svenskar har inställningen till den internationella branschträffen länge varit kluven. Kommunernas närvaro har varit både omskriven och ifrågasatt, och bland annat vidlyftiga restaurangnotor har bidragit till att en och annan kommunpamp tvingats avgå.

På senare år har flera från branschen också uttryckt att Mipim håller på att förlora sin plats som en självklar mötesplats för den svenska fastighetsbranschen. Andra tycker att det fortfarande är ett fantastiskt tillfälle att knyta och förstärka kontakter.

Oavsett vad folk säger fortsätter många att resa dit.

Runt tusen svenskar brukar besöka Mipim varje år, och ytterligare lika många brukar åka till Cannes utan att beträda mässområdet.

Ronan Vaspart konstaterar att det är viktigt att Reed Midem inte slår sig till ro om Mipim ska fortsätta att locka den europeiska fastighetseliten även framöver.

– Vi måste fortsätta att ta itu med de stora trenderna och utmaningarna för fastighetsbranschen globalt, vilket ger internationella investerare tillgång till ett brett utbud av projekt inom alla områden. Samtidigt är en unik egenskap hos Mipim att städer, kommuner eller utvecklare som tar stora projekt till marknaden kan få möta dessa internationella investerare. Vårt jobb är att sammanföra dessa parter.

Fler Nyheter från förstasidan

Säljer för 530 miljoner i södra Stockholm

Fem bolag inblandade. Finns planer på överdäckning som kan lyfta området.

Randviken säljer för 700 miljoner

En handelsfastighet och ett kontorshus byter ägare.

Humlegården förvärvar hotellfastighet på Kungsholmen

Äger sedan tidigare grannfastigheten. ”Vi har siktet inställt på tillväxt”.

Peab bromsar stort bygge

Centralt läge, men väldigt lågt intresse. Det stora bostadsprojektet riskerar att endast bli halvklart.

Per Ronneviks Nystad tecknar två långa hyreskontrakt

Första projekten. Tecknat hyresavtal för 20 år framåt.

Besqab nästan dubblat försäljningen

Vd Anette Frumerie positiv inför framtiden: ”Marknaden återhämtar sig gradvis”.

M&G köper från Magnolia

Thorsten Slytå motiverar förvärvet.

Två välkända hus på Östermalm nära att säljas

Fastighetsvärlden berättar om de aktuella fastigheterna.

Stig Svedberg: ”Nu vet jag min nya strategi”

Gjort första köpet i fjärde nystarten. Berättar för FV: ”Jag tror jag kommer att bli miljonär…”

Ny tävling: Vem vet mest i Fastighetsvärlden?

Branschens mest pålästa och kunniga person utses! Känner du dig kallad?

Det nya bolaget gör stort köp

Erik Selin, Greg Dingizian och Peter Strand är stora på ägarsidan i det nystartade bolaget.

Får Näringslivsmedaljen

”För att lyckas måste man ha tålamod, jobba långsiktigt och man ska inte expandera för snabbt”, säger Fredrik Lundberg.

Hyr ut 7.700 kvm i Göteborg

Flyttar huvudkontoret. En av de större kontorsuthyrningarna i Göteborg under de senaste åren.

Tar nytt grepp om nyinköpt storvakans i Kista

Presenterar två förslag som båda får tummen upp av tjänstemännen.

Tillbaka till förstasidan