Illustration: Adobe Stock.

Guldkalven på Rivieran fyller jämnt

På årets fastighetsmässa i Cannes är hållbarhet det övergripande temat. Samtidigt kommer troligen fler champagnekorkar än vanligt att flyga längs strandpromenaden.

I år fyller Mipim 30 år. Det innebär att Cannes kommer att fyllas av mer pompa och ståt än vanligt under mässveckan, och kanske kommer det att gå åt en och annan champagneflaska extra.

– Vi är självklart stolta över att hålla den 30:e upplagan av Mipim och det kommer vi att fira, säger Mipims direktör Ronan Vaspart.

Årets övergripande tema är ”engaging the future”. Hållbarhet genomsyrar många av seminarierna och är även en tydlig trend bland finalisterna till arkitekturtävlingen Mipim Awards.

– Det är spännande och utmanande tider för den globala fastighetsbranschen. Med över 50 procent av världens befolkning som bor i städer så är det viktigare än någonsin att hitta strategier för hållbar stadsutveckling, säger Ronan Vaspart.

En nyhet för i år är Young Leaders Summit, en generationsdebatt om städernas framtid och den kompetensutveckling som behövs inom fastighetsbranschen.

– Vi har en tradition av att försöka se framåt, som när vi hade ”digital revolution” som Mipims centrala tema 2015. Många av våra besökare anlände till Cannes det året något perplexa av ämnet. I dag är digitalisering och proptech centrala ingredienser i det övergripande fastighetsreceptet.

Mipim arrangerades för första gången 1990. Till en början var mottagandet blygsamt men genom åren har den utvecklats till en braksuccé.

Arrangemanget är inte bara en god affär för mässarrangören Reed Midem utan även för restauranger, hotell och butiker i Cannes.

Rekordåret 2008 hade mässan 29.000 besökare. Därefter dalade besökstalen i spåren av finanskrisen, men nu pekar kurvan uppåt igen. Förra året hade Mipim 26.000 besökare från 100 länder.

Bland svenskar har inställningen till den internationella branschträffen länge varit kluven. Kommunernas närvaro har varit både omskriven och ifrågasatt, och bland annat vidlyftiga restaurangnotor har bidragit till att en och annan kommunpamp tvingats avgå.

På senare år har flera från branschen också uttryckt att Mipim håller på att förlora sin plats som en självklar mötesplats för den svenska fastighetsbranschen. Andra tycker att det fortfarande är ett fantastiskt tillfälle att knyta och förstärka kontakter.

Oavsett vad folk säger fortsätter många att resa dit.

Runt tusen svenskar brukar besöka Mipim varje år, och ytterligare lika många brukar åka till Cannes utan att beträda mässområdet.

Ronan Vaspart konstaterar att det är viktigt att Reed Midem inte slår sig till ro om Mipim ska fortsätta att locka den europeiska fastighetseliten även framöver.

– Vi måste fortsätta att ta itu med de stora trenderna och utmaningarna för fastighetsbranschen globalt, vilket ger internationella investerare tillgång till ett brett utbud av projekt inom alla områden. Samtidigt är en unik egenskap hos Mipim att städer, kommuner eller utvecklare som tar stora projekt till marknaden kan få möta dessa internationella investerare. Vårt jobb är att sammanföra dessa parter.

Fler Nyheter från förstasidan

FV idag-exklusiv till Kl. 15.00 Prenumerera!

Högtryck i kvinnlig investerarklubb

Medlemsantalet har exploderat.

Köper för halv miljard inom tullarna

K-märkt fastighet får ny ägare efter 13 år.

Spotifys oväntade drag

Behåller hela ytan trots nya lokalerna i Urban Escape.

Lista: Årets fulaste nybyggen

Se fyra olika listor.

Pär Nuder lämnar Fabege

Den tidigare finansministern lämnar flera styrelser.

Helldén bjuder in investerarna

Trafikborgarråd vill skapa bättre miljöer i city.

Tvärnitat bostadsbyggande hotar inte utbyggd tunnelbana

Stor del av finansieringen är kopplad till löften om nya bostäder.

NREP gör offensiv i nytt segment

Bolaget har lagt en offensiv expansionsstrategi.

Hyr 4.000 kvm i Slakthuset

Fryslager byggdes om till kontor.

Känd trio till Hemfosa

Fyller upp i styrelsen efter Jens Engwall och Ulrika Valassi.

Rekordstor transaktion väntas inom tullarna

FV avslöjar att en av de största styckeaffärerna i Stockholms innerstad på flera år är under uppsegling.

Skanskas juvel fylls upp

Ytterligare en uthyrning i det nya landmärket.

Akelius säljer för hela 7 mdr – gör jättevinst vid storaffär

Avyttrar bestånd med 2.839 lägenheter. FV berättar hur stor vinsten blir.

Staden tar kampen mot flyget för höghusen

Bostadsprofessorn om de ofta märkliga turerna.

Logistri köper för 584 miljoner

Gör förvärv via tre transaktioner – och ser hyrespotential.

Tillbaka till förstasidan