Grosvenor förvärvar Lidingö Centrum från Rockspring

Grosvenor förvärvar Lidingö Centrum från Rockspring och Vencom. Säljaren köpte fastigheten för fem år sedan för 771 miljoner. Priset nu är hemligt, men FV bedömer det till en bit under 1 miljard kronor – och då har bostäderna sålts för några år sedan.

Grosvenor Europe, som är ett av fyra verksamhetsbolag inom den internationella fastighetsgruppen Grosvenor Group, förvärvar Lidingö Centrum som därmed blir bolagets sjätte köpcentrum i Sverige.

Säljer gör Rockspring som haft Vencom Property Partners som ”operating partner”. Rockspring förvärvade Lidingö Centrum sommaren 2013 från Vasakronan, läs mer här.

Säljarna köpte fastigheten för 771 miljoner. Köpeskillingen nu är hemligt, men Fastighetsvärlden bedömer priset till en bit över 900 miljoner kronor.

Säljarna gör alltså en riktigt bra affär med tanke på att 83 bostäder i beståndet såldes hösten 2014 till en bostadsrättsförening, efter en 3D-bildning, för 289 miljoner kronor, läs mer här.

Rockspring och Vencom har under de senaste åren tillsammans med Lidingö kommun jobbat med en ny detaljplan för området som kan resultera i nya bostäder och något mer handel. Hur stor yta det handlar om är för FV okänt, kanske cirka 30 000 kvm fördelat på två etapper.

Lidingö Centrum har även haft en hyresutveckling som varit positiv till skillnad från flera andra liknande centrum som börjat dras med vakanser och vikande hyror. Enligt Fastighetsvärldens kännedom har det under en längre tid varit en kö för att etablera sig i Lidingö centrum.

JLL var rådgivare till Rockspring. Grosvenor rådgivare vid förvärvet har varit Allié Law, Cederquist, Aurora Construction Consultancy och KPMG.

Lidingö Centrum har en total yta på 19.900 kvadratmeter med ett blandat utbud av service tio minuters bilresa från centrala Stockholm. Centrumet är det dominerande servicecentret på Lidingö med 42 hyresgäster varav Coop, Systembolaget, H&M, Dressmann och Lindex utgör ankarhyresgäster.

Lidingö Centrum omfattar även kontor, ett gym, en polisstation, en vårdcentral och annan medicinsk service samt en tandläkarmottagning.

– Sverige är en av de mest intressanta fastighetsmarknaderna i Europa och erbjuder fortsatt goda tillväxtutsikter. Vi ser stor potential i detaljhandelsledda köpcentrum i Stockholmsregionen, säger Carl Strufve, Director Nordics på Grosvenor Europe.

– Vi kommer att ta en paus i det detaljplanearbete som ägt rum och sätta oss ner med Lidingö kommun och tillsammans diskutera hur platsen kan utvecklas på bästa möjliga sätt. Det är viktigt att det bli ett öppet område och att det blir en stark och bra mötesplats. Vi ser gärna ett mixat utbud av service, särskilt där det finns möjlighet att öka värdet genom en satsning på mat- och dryckesutbudet och fritidsaktiviteter,  säger Carl Strufve till Fastighetsvärlden.

Lidingö Centrum är en spännande möjlighet för Grosvenor att stärka sin position i Norden.

– Förvärvet gör det möjligt för oss att fortsätta vårt fokuserade arbete med att utveckla köpcentrum i Norden som ger både positiv kommersiell effekt och positiva sociala effekter för de platser där vi är verksamma, säger Carl Strufve.

Lidingö Centrum är Grosvenors första förvärv av ett helägt köpcentrum i Sverige sedan bolaget kom in på marknaden 2011. Förvärvet kompletterar Grosvenors befintliga portfölj, som ligger i en av fastighetsbolagets fonder, vilken består av fyra stadscentrum inom detaljhandel i Stockholmsregionen (Skärholmens centrum är det största) och ett i Malmöregionen.

Johan A. Gustavsson, ordförande i Vencom, kommenterar försäljningen:

– Det har varit stimulerande och intressant att arbeta med förvaltningen och utvecklingen av det framtida Lidingö Centrum under de gångna åren”, säger .

Lidingö centrum.

Fler Nyheter från förstasidan

Kommun tvingas sälja nästan halva beståndet

Attraktivt område. Vd:n till FV: ”Det finns inget magiskt knep att ta till”.

Ännu ett försäkringsbolag slår samman kontor

Castellum förlorar hyresgäst som samlar regioverksamheten i en stad.

Så blir 3.500 kvm efter kasinot

Fastighetsägaren: ”Bara det bästa är bra nog”.

Hon får toppjobb i SBB-bolag

Rekryterar till nya satsningen.

Engwall lanserar Hybridge – busigt kreditfond

”Timingen är väldigt bra just nu”.

Skanska hyr ut 2.300 kvm

Höjer den ganska låga uthyrningsgraden. Sex nya kontrakt.

Myndighet bantar rejält

Minskar ytorna med över hälften när Nyfosa tappar stor hyresgäst.

Ny norsk rallyförare trycker plattan i botten i Sverige

Först kom Ivar Tollefsen … Nu utmanas han av en landsman när det gäller svenska fastigheter. FV berättar om alla affärer.

Kungsleden med stor uthyrning i norra Stockholm

Regionchefen: ”Nu ser vakansgraden rätt så angenäm ut.”

Hon får toppjobb av Arehult

Bakgrund på Hemfosa, Hemsö och Kungsleden.

Känd trio lanserar nytt bolag och siktar på 5 mdr

Gjort första förvärven. Läs om tillväxtmålet.

Myndighet förlänger i CBD

Går emot strömmen och stannar i Stockholm city. Kontrakt på hela 7.000 kvm. FV berättar om nya avtalet.

Bilder: 80% redan uthyrt i Wingårdhsritat kontorshus

Stor efterfrågan på moderna kontorslokaler i regionstaden.

AL i prestigeuthyrning till hajpade el-bilsföretaget

400 medarbetare flyttar in industrihistoriska lokaler.

Tillbaka till förstasidan