Grosvenor förvärvar Lidingö Centrum från Rockspring

Grosvenor förvärvar Lidingö Centrum från Rockspring och Vencom. Säljaren köpte fastigheten för fem år sedan för 771 miljoner. Priset nu är hemligt, men FV bedömer det till en bit under 1 miljard kronor – och då har bostäderna sålts för några år sedan.

Grosvenor Europe, som är ett av fyra verksamhetsbolag inom den internationella fastighetsgruppen Grosvenor Group, förvärvar Lidingö Centrum som därmed blir bolagets sjätte köpcentrum i Sverige.

Säljer gör Rockspring som haft Vencom Property Partners som ”operating partner”. Rockspring förvärvade Lidingö Centrum sommaren 2013 från Vasakronan, läs mer här.

Säljarna köpte fastigheten för 771 miljoner. Köpeskillingen nu är hemligt, men Fastighetsvärlden bedömer priset till en bit över 900 miljoner kronor.

Säljarna gör alltså en riktigt bra affär med tanke på att 83 bostäder i beståndet såldes hösten 2014 till en bostadsrättsförening, efter en 3D-bildning, för 289 miljoner kronor, läs mer här.

Rockspring och Vencom har under de senaste åren tillsammans med Lidingö kommun jobbat med en ny detaljplan för området som kan resultera i nya bostäder och något mer handel. Hur stor yta det handlar om är för FV okänt, kanske cirka 30 000 kvm fördelat på två etapper.

Lidingö Centrum har även haft en hyresutveckling som varit positiv till skillnad från flera andra liknande centrum som börjat dras med vakanser och vikande hyror. Enligt Fastighetsvärldens kännedom har det under en längre tid varit en kö för att etablera sig i Lidingö centrum.

JLL var rådgivare till Rockspring. Grosvenor rådgivare vid förvärvet har varit Allié Law, Cederquist, Aurora Construction Consultancy och KPMG.

Lidingö Centrum har en total yta på 19.900 kvadratmeter med ett blandat utbud av service tio minuters bilresa från centrala Stockholm. Centrumet är det dominerande servicecentret på Lidingö med 42 hyresgäster varav Coop, Systembolaget, H&M, Dressmann och Lindex utgör ankarhyresgäster.

Lidingö Centrum omfattar även kontor, ett gym, en polisstation, en vårdcentral och annan medicinsk service samt en tandläkarmottagning.

– Sverige är en av de mest intressanta fastighetsmarknaderna i Europa och erbjuder fortsatt goda tillväxtutsikter. Vi ser stor potential i detaljhandelsledda köpcentrum i Stockholmsregionen, säger Carl Strufve, Director Nordics på Grosvenor Europe.

– Vi kommer att ta en paus i det detaljplanearbete som ägt rum och sätta oss ner med Lidingö kommun och tillsammans diskutera hur platsen kan utvecklas på bästa möjliga sätt. Det är viktigt att det bli ett öppet område och att det blir en stark och bra mötesplats. Vi ser gärna ett mixat utbud av service, särskilt där det finns möjlighet att öka värdet genom en satsning på mat- och dryckesutbudet och fritidsaktiviteter,  säger Carl Strufve till Fastighetsvärlden.

Lidingö Centrum är en spännande möjlighet för Grosvenor att stärka sin position i Norden.

– Förvärvet gör det möjligt för oss att fortsätta vårt fokuserade arbete med att utveckla köpcentrum i Norden som ger både positiv kommersiell effekt och positiva sociala effekter för de platser där vi är verksamma, säger Carl Strufve.

Lidingö Centrum är Grosvenors första förvärv av ett helägt köpcentrum i Sverige sedan bolaget kom in på marknaden 2011. Förvärvet kompletterar Grosvenors befintliga portfölj, som ligger i en av fastighetsbolagets fonder, vilken består av fyra stadscentrum inom detaljhandel i Stockholmsregionen (Skärholmens centrum är det största) och ett i Malmöregionen.

Johan A. Gustavsson, ordförande i Vencom, kommenterar försäljningen:

– Det har varit stimulerande och intressant att arbeta med förvaltningen och utvecklingen av det framtida Lidingö Centrum under de gångna åren”, säger .

Lidingö centrum.

Fler Nyheter från förstasidan

AL tecknar avtal om 63.000 kvm i Hagastaden

Fem exploateringsavtal klara. Redo för total investering på 5 miljarder kronor. Har redan 80.000 kvm lokaler i området.

Högtryck på hotellen – men prisökningar kan slå tillbaka

Rejält lyft för Stockholm jämfört med 2019, men andra ännu bättre.

Glädjerus på börsen – ett bolag upp hela 11 procent

En riktigt positiv handelsdag på börsen under måndagen. Flera fastighetsaktier nästan rusat uppåt.

Nu är Karlatornet snart högst i Sverige

På väg att peta Turning torso från tronen.

”Är som ett hajstim”

Ilija Batljan: ”När allt är bra är alla ens kompisar. Tills man börjar blöda. Då blir man uppäten.”

Besvikelsen över satsningen i New York

Vakanser på 93 respektive 60 procent i kontorsprojekt på Manhattan. FV går igenom läget.

Överväger försäljningar

Äger över 500.000 bostäder. Öppnar för att sälja för över 100 miljarder kronor till delägare. Per Ekelund berättar för FV.

CLS säljer för en halv miljard

Läs om ägarbilden i det ”svenska” bolaget.

Nej till fyra nya IES-skolor – bolag drabbas

Fv berättar vilka fyra fastighetsbolag som drabbas av beslutet.

SBB sålt allt i Stenhus

SBB har avyttrat sitt aktieinnehav i noterade Stenhus Fastigheter.

Storbolag faller tungt

Tufft för flera av de allra största fastighetsbolagen på börsen under tisdagen.

Domstol fäller Skanskas nya hotell

Tvingas börja om på ruta ett.

Akelius har miljardköpt – för 4,04 procent

Bolagets belåningsgrad är 9 procent.

Topplista

Lista: Största uthyrningarna av kontor 2022

Fastighetsvärlden listar här de största uthyrningarna av kontorslokaler i Sverige som rapporterats under 2022, inklusive rådgivare till partnerna.

Tillbaka till förstasidan