Grosvenors satsning intill Skärholmen C ett steg närmare

Grosvenor Europe och Stockholms Stad har inlett planarbetet för utveckling av Måsholmstorget ­– strax intill Skärholmens Centrum. ”Med den framtida planen får torget tillbaka sin forna glans”, säger Carl Strufve, director Nordics på Grosvenor, till FV.

Som FV tidigare skrivit planerar Grosvenor Europe att utveckla marken strax sydväst om Skärholmens centrum.

Nya bostäder, mer kontor, utbyggnad för ytterligare service, tjänster, upplevelser, nöjen, handel och kultur. Det är syftet med den detaljplaneprocess för Skärholmen Centrum som Stadsbyggnadsnämnden i Stockholm Stad nu har beslutat att ge klartecken till.

För Skärholmen Centrum är vår vision att stärka centrumets roll som södra Stockholms stadskärna. Med det beslut som Stadsbyggnadsnämnden nu har tagit känner vi att vi har fullt stöd för att utveckla vår vision för Skärholmen till en konkret plan, säger Carl Strufve, director Nordics på Grosvenor Europe.

Den nya planen innebär också en förlängning på det arbete som Staden startade för två år som har som syfte att förändra de huvudgator som finns i Skärholmen, som i dag är trafikleder.

– Med den här framtida planen för Måsholmstoreget kan vi nå den väglänk som är ovanför med en tappa upp och även sänka farten med en stadsgata. I förlängningen leder det till att Måsholmstorget, som ligger utanför food courten i gallerian, får en helt annan betydelse och syr ihop hela området, säger Carl Strufve till FV.

Måsholmstorget får därmed, enligt Carl Strufve, tillbaka sin forna glans:

– När Skärholmen skapades låg fiskmarknaden på Måsholmstorget och Skärholmstorget var grönsakstorget. Då fanns ett tänk kring hur torgen användes och hur de länkades in i bostäderna som låg runt omkring. Sedan har tiden förändrat det. Men med de här förändringarna blir det en naturlig rörelse runt platsen med byggnader som höjer kavliteten på själva torget.

I den regionala utvecklingsplanen för Stockholm, RUFS 2050, pekas Skärholmen ut som en regional stadskärna tillsammans med Kungens kurva i Huddinge kommun.

Området ska enligt planen bli en levande stadskärna med en attraktiv blandning av handel, arbete, bostäder, kultur och rekreation. Enligt Stadbyggnadnämnden har Skärholmen Centrum som regional stadskärna stor potential för både bostäder och arbetsplatser.

Det är denna levande stadskärna vi nu ska arbeta med att stärka. Detta görs bland annat genom att tillföra nya bostäder i anslutning till Skärholmen Centrum. Tillgängligheten förbättras dessutom genom infrastruktursatsningar som utbyggnaden av Förbifart Stockholm, Tvärförbindelse Södertörn och Spårväg syd, säger Carl Strufve.

I Stadsbyggnadsnämndens beslut står det bland annat att detaljplanen syftar till att möjliggöra ny bebyggelse för bostäder, kontor, centrumverksamhet och kultur i den södra delen av Skärholmen Centrum.

Planarbetet kommer att utreda möjligheten att komplettera Skärholmen Centrum med cirka 600 bostäder samt lokaler för kontor, centrumändamål och kultur i det aktuella området. Den nya detaljplanen ska enligt beslutet vara antagen under det första kvartalet 2023.

I Sverige äger och utvecklar Grosvenor Europe Bålsta Centrum, Skärholmen Centrum, Väsby Centrum, Haninge Centrum och Lidingö Centrum.

 

Planen rör utvecklingen kring Måsholmtorget med en förtätning kring torget med bland annat bostäder. Illustration: Brunnberg-Forshed
Arkitektbyrån Brunnberg Forsheds idéskiss för att tillföra bostäder till centrumbebyggelsen och på så sätt utveckla både stadsmiljön som omger centrumet och skapa en ny och positiv fas för området. Illustration: Brunnberg Forshed
Illustration: Brunnberg Forshed

Fler Nyheter från förstasidan

”Är som ett hajstim”

Ilija Batljan: ”När allt är bra är alla ens kompisar. Tills man börjar blöda. Då blir man uppäten.”

Besvikelsen över satsningen i New York

Vakanser på 93 respektive 60 procent i kontorsprojekt på Manhattan. FV går igenom läget.

Överväger försäljningar

Äger över 500.000 bostäder. Öppnar för att sälja för över 100 miljarder kronor till delägare. Per Ekelund berättar för FV.

CLS säljer för en halv miljard

Läs om ägarbilden i det ”svenska” bolaget.

Nej till fyra nya IES-skolor – bolag drabbas

Fv berättar vilka fyra fastighetsbolag som drabbas av beslutet.

SBB sålt allt i Stenhus

SBB har avyttrat sitt aktieinnehav i noterade Stenhus Fastigheter.

Storbolag faller tungt

Tufft för flera av de allra största fastighetsbolagen på börsen under tisdagen.

Domstol fäller Skanskas nya hotell

Tvingas börja om på ruta ett.

Akelius har miljardköpt – för 4,04 procent

Bolagets belåningsgrad är 9 procent.

Topplista

Lista: Största uthyrningarna av kontor 2022

Fastighetsvärlden listar här de största uthyrningarna av kontorslokaler i Sverige som rapporterats under 2022, inklusive rådgivare till partnerna.

Jacob Karlssons känga till aktieanalytiker

K-Fastigheters vd om framtiden och bolagets mål.

Titania säljer ”hemligt” lyxprojekt i Kalifornien

Vd:n ”Det har varit otroligt kul och lärorikt att göra projektet men det är inget vi kommer att göra om”.

Elias Georgiadis, vd vid Stenhus Fastigheter.

Stenhus har sikte på ytterligare uppköp

Efter att ha tuggat i sig flera noterade bolag har Stenhus nu funnit ytterligare ett bolag som man går in tungt i, kanske för ett kommande uppköp.

Aktien som drabbade SBB:s resultat stenhårt

Det har pratats en hel del om värdet på JM-posten hos SBB. Men det var ett annat innehav som påverkade halvårsresultatet negativt med över en miljard.

Tillbaka till förstasidan