Från livlig marknad till bortglömt torg. Måsholmstorget utanför Skärholmens Centrum ska väckas till liv igen med bland annat bostäder och kultur.

Grosvenors satsning intill Skärholmen C ett steg närmare

Grosvenor Europe och Stockholms Stad har inlett planarbetet för utveckling av Måsholmstorget ­– strax intill Skärholmens Centrum. ”Med den framtida planen får torget tillbaka sin forna glans”, säger Carl Strufve, director Nordics på Grosvenor, till FV.

Som FV tidigare skrivit planerar Grosvenor Europe att utveckla marken strax sydväst om Skärholmens centrum.

Nya bostäder, mer kontor, utbyggnad för ytterligare service, tjänster, upplevelser, nöjen, handel och kultur. Det är syftet med den detaljplaneprocess för Skärholmen Centrum som Stadsbyggnadsnämnden i Stockholm Stad nu har beslutat att ge klartecken till.

För Skärholmen Centrum är vår vision att stärka centrumets roll som södra Stockholms stadskärna. Med det beslut som Stadsbyggnadsnämnden nu har tagit känner vi att vi har fullt stöd för att utveckla vår vision för Skärholmen till en konkret plan, säger Carl Strufve, director Nordics på Grosvenor Europe.

Den nya planen innebär också en förlängning på det arbete som Staden startade för två år som har som syfte att förändra de huvudgator som finns i Skärholmen, som i dag är trafikleder.

– Med den här framtida planen för Måsholmstoreget kan vi nå den väglänk som är ovanför med en tappa upp och även sänka farten med en stadsgata. I förlängningen leder det till att Måsholmstorget, som ligger utanför food courten i gallerian, får en helt annan betydelse och syr ihop hela området, säger Carl Strufve till FV.

Måsholmstorget får därmed, enligt Carl Strufve, tillbaka sin forna glans:

– När Skärholmen skapades låg fiskmarknaden på Måsholmstorget och Skärholmstorget var grönsakstorget. Då fanns ett tänk kring hur torgen användes och hur de länkades in i bostäderna som låg runt omkring. Sedan har tiden förändrat det. Men med de här förändringarna blir det en naturlig rörelse runt platsen med byggnader som höjer kavliteten på själva torget.

I den regionala utvecklingsplanen för Stockholm, RUFS 2050, pekas Skärholmen ut som en regional stadskärna tillsammans med Kungens kurva i Huddinge kommun.

Området ska enligt planen bli en levande stadskärna med en attraktiv blandning av handel, arbete, bostäder, kultur och rekreation. Enligt Stadbyggnadnämnden har Skärholmen Centrum som regional stadskärna stor potential för både bostäder och arbetsplatser.

Det är denna levande stadskärna vi nu ska arbeta med att stärka. Detta görs bland annat genom att tillföra nya bostäder i anslutning till Skärholmen Centrum. Tillgängligheten förbättras dessutom genom infrastruktursatsningar som utbyggnaden av Förbifart Stockholm, Tvärförbindelse Södertörn och Spårväg syd, säger Carl Strufve.

I Stadsbyggnadsnämndens beslut står det bland annat att detaljplanen syftar till att möjliggöra ny bebyggelse för bostäder, kontor, centrumverksamhet och kultur i den södra delen av Skärholmen Centrum.

Planarbetet kommer att utreda möjligheten att komplettera Skärholmen Centrum med cirka 600 bostäder samt lokaler för kontor, centrumändamål och kultur i det aktuella området. Den nya detaljplanen ska enligt beslutet vara antagen under det första kvartalet 2023.

I Sverige äger och utvecklar Grosvenor Europe Bålsta Centrum, Skärholmen Centrum, Väsby Centrum, Haninge Centrum och Lidingö Centrum.

 

Planen rör utvecklingen kring Måsholmtorget med en förtätning kring torget med bland annat bostäder. Illustration: Brunnberg-Forshed
Arkitektbyrån Brunnberg Forsheds idéskiss för att tillföra bostäder till centrumbebyggelsen och på så sätt utveckla både stadsmiljön som omger centrumet och skapa en ny och positiv fas för området. Illustration: Brunnberg Forshed
Illustration: Brunnberg Forshed

Fler Nyheter från förstasidan

Atlasmuren köper från Genesta

Fastighet i Solna byter ägare efter tre år.

Bildextra: Här är Stordalens nya kontor i Arenastaden

FV har besökt navet för Stordalens svenska hotellimperium.

Rutger Arnhult in bakom Vernums ”Ikeatänk”

Vision att bli ett av Sveriges ledande bolag.

Tar in 1,5 miljard till ny fond

Investerar i flera fastighetssektorer i Norden.

NCC startar nya Nova om 10.000 kvm vid Järva krog

Har haft bra flyt i uthyrningsarbetet. Nu är det dags för tredje projektet i området. Kommer att ha tripplat totalytan.

Arlandastad lyfte med 20 procent men föll tillbaka

Se bilder och en film från noteringsceremonin.

Säljer sista huset på ön

Lokalt bolag gör sitt största förvärv när börsjätten säljer.

Säljer allt för 437 mkr

Läs om fyra cityfastigheterna som ingår i transaktionen.

Logistikjättar utvecklar för 284 mkr norr om Stockholm

Internationell duo ser stor potential i området.

SHH i udda förvärv – köper nyproducerat

Läs om bolaget strategi för att bygga upp en egen förvaltningsportfölj. Siktar på 2 miljarder på två år.

Säljer för 435 mkr

Bostadsprojekt i Enköping ovanpå dagligvarubutik.

Förvärvar av Bonnier-koncernen för kvarts miljard

28.700 kvm industri- och kontorsfastigheter i sex svenska städer.

Stor fastighet utanför Stockholm till salu efter KK

Kontorshus och byggrätter under klubban – beräknat värde runt 100 mkr.

Dan Olofssons bolag säljer till försäkringsjätte

Ny kontors- och mobilitetshubb med Ikea som hyresgäst byter ägare.

Tillbaka till förstasidan