Grosvenors satsning intill Skärholmen C ett steg närmare

Grosvenor Europe och Stockholms Stad har inlett planarbetet för utveckling av Måsholmstorget ­– strax intill Skärholmens Centrum. ”Med den framtida planen får torget tillbaka sin forna glans”, säger Carl Strufve, director Nordics på Grosvenor, till FV.

Som FV tidigare skrivit planerar Grosvenor Europe att utveckla marken strax sydväst om Skärholmens centrum.

Nya bostäder, mer kontor, utbyggnad för ytterligare service, tjänster, upplevelser, nöjen, handel och kultur. Det är syftet med den detaljplaneprocess för Skärholmen Centrum som Stadsbyggnadsnämnden i Stockholm Stad nu har beslutat att ge klartecken till.

För Skärholmen Centrum är vår vision att stärka centrumets roll som södra Stockholms stadskärna. Med det beslut som Stadsbyggnadsnämnden nu har tagit känner vi att vi har fullt stöd för att utveckla vår vision för Skärholmen till en konkret plan, säger Carl Strufve, director Nordics på Grosvenor Europe.

Den nya planen innebär också en förlängning på det arbete som Staden startade för två år som har som syfte att förändra de huvudgator som finns i Skärholmen, som i dag är trafikleder.

– Med den här framtida planen för Måsholmstoreget kan vi nå den väglänk som är ovanför med en tappa upp och även sänka farten med en stadsgata. I förlängningen leder det till att Måsholmstorget, som ligger utanför food courten i gallerian, får en helt annan betydelse och syr ihop hela området, säger Carl Strufve till FV.

Måsholmstorget får därmed, enligt Carl Strufve, tillbaka sin forna glans:

– När Skärholmen skapades låg fiskmarknaden på Måsholmstorget och Skärholmstorget var grönsakstorget. Då fanns ett tänk kring hur torgen användes och hur de länkades in i bostäderna som låg runt omkring. Sedan har tiden förändrat det. Men med de här förändringarna blir det en naturlig rörelse runt platsen med byggnader som höjer kavliteten på själva torget.

I den regionala utvecklingsplanen för Stockholm, RUFS 2050, pekas Skärholmen ut som en regional stadskärna tillsammans med Kungens kurva i Huddinge kommun.

Området ska enligt planen bli en levande stadskärna med en attraktiv blandning av handel, arbete, bostäder, kultur och rekreation. Enligt Stadbyggnadnämnden har Skärholmen Centrum som regional stadskärna stor potential för både bostäder och arbetsplatser.

Det är denna levande stadskärna vi nu ska arbeta med att stärka. Detta görs bland annat genom att tillföra nya bostäder i anslutning till Skärholmen Centrum. Tillgängligheten förbättras dessutom genom infrastruktursatsningar som utbyggnaden av Förbifart Stockholm, Tvärförbindelse Södertörn och Spårväg syd, säger Carl Strufve.

I Stadsbyggnadsnämndens beslut står det bland annat att detaljplanen syftar till att möjliggöra ny bebyggelse för bostäder, kontor, centrumverksamhet och kultur i den södra delen av Skärholmen Centrum.

Planarbetet kommer att utreda möjligheten att komplettera Skärholmen Centrum med cirka 600 bostäder samt lokaler för kontor, centrumändamål och kultur i det aktuella området. Den nya detaljplanen ska enligt beslutet vara antagen under det första kvartalet 2023.

I Sverige äger och utvecklar Grosvenor Europe Bålsta Centrum, Skärholmen Centrum, Väsby Centrum, Haninge Centrum och Lidingö Centrum.

 

Planen rör utvecklingen kring Måsholmtorget med en förtätning kring torget med bland annat bostäder. Illustration: Brunnberg-Forshed
Arkitektbyrån Brunnberg Forsheds idéskiss för att tillföra bostäder till centrumbebyggelsen och på så sätt utveckla både stadsmiljön som omger centrumet och skapa en ny och positiv fas för området. Illustration: Brunnberg Forshed
Illustration: Brunnberg Forshed

Fler Nyheter från förstasidan

Förvärvar med potential på Ekerö

Söker ytterligare nya affärsmöjligheter.

Granitors multikvarter i Malmö fylls och växer

Ny målgrupp för andra etappen. Se flera bilder.

Logistea förvärvar för 340 miljoner i Kalmar

Nybyggd logistikfastighet byter ägare.

Topplista

50 Mäktigaste 2023

För 18:e året har Fastighetsvärlden låtit fastighets- och byggbranschen rösta fram vem som anses Mäktigast. Nya placeringar publiceras dagligen klockan 11.11!

Savills IM säljer logistikportfölj

En total uthyrningsbar area om 93.000 kvm. FV berättar om fastigheterna som ingår – bland annat en av Sveriges största.

Förvärvar tre från SBB

FV listar avyttringarna som summerar till 1,3 miljarder kronor.

Internationell matjätte öppnar i Mall of Scandinavia

Har ytterligare sju restauranger i Sverige på gång under 2023 och 2024.

Cibus rekryterar vd

Nya vd:n har bakgrund hos Vasakronan, Ica Fastigheter och Catella. Berättar för FV om nya jobbet.

Sex gör upp om Mäktigast 2023

Två tidigare toppnamn är borta.

Så blir storförsäljningen

FV berättar om processen.De mest kända fastigheterna Ytan Kommunerna Hela fastighetslistan Buddatumet.

Nybyggd kontorsfastighet byter ägare för 420 miljoner

Fastighet i hett utvecklingsområde. Priset är 56.500 kr/kvm och direktavkastningen bedöms till 5,6 procent.

Namnbytet: Ledningen för nya 42-miljardersbolaget

Läs vad bolaget innehåller, om strategin och ledningsgruppen.

Ingår avtal om högt kontorshus på halvö

46.000 kvm kontor planeras av Alecta och Elof Hansson.

Tillbaka till förstasidan