NCCs nya huvudkontor i Järva Krog, Solna. Illustration: White

Grönt ljus för NCC:s satsning i Järva

NCC planerar att byggstarta sitt nya huvudkontor då detaljplanen nu antagits genom en dom i Mark- och Miljödomstolen. Detaljplanen förväntas vinna laga kraft inom tre veckor. Bolaget nya HK ska stå klart 2019.

NCC:s nya huvudkontor är starten på utvecklingen av en ny, hållbar och attraktiv stadsdel i Solna, vilket Fastighetsvärlden flera gånger berättat om tidigare – se länkar.

Detaljplanen för NCC:s fastighet Startboxen i Solna, har antagits genom en dom i Mark- och Miljödomstolen. Sannolikheten för ett överklagande bedöms som låg och detaljplanen förväntas därför vinna laga kraft inom tre veckor. Den nya detaljplanen medger en utökad byggrätt på NCC:s fastighet som omfattar totalt cirka 90 000 kvadratmeter, fördelat på cirka hälften kontor och hälften bostäder.

I samband med att detaljplanen vinner laga kraft genomför NCC och Solna kommun markbyten för att möjliggöra utvecklingen av en ny tät stadsstruktur i Järva Krog. Det innebär bland annat tre nya stadskvarter med kontor, restauranger, service och bostäder tillsammans med nya torgbildningar och ny gatustruktur.

– Vi är jätteglada över beslutet som Mark- och Miljödomstolen nu fattat och ser verkligen fram emot att ta nästa steg i utvecklingen av Järva Krog och att skapa en attraktiv plats i ett av norra Stockholms mest tillgängliga läge, säger Carola Lavén, affärsområdeschef, NCC Property Development.

NCC avser att byggstarta två kontorsprojekt som omfattar totalt cirka 32.000 kvadratmeter uthyrningsbar yta för kontor, restaurang och service. För den ena kontorsbyggnaden som omfattar cirka 20.000 kvadratmeter uthyrningsbar yta avser NCC själva teckna hyresavtal och flytta sitt huvudkontor. Aktuell total uthyrningsgrad för de två kontorsprojekten uppgår till cirka 60 procent.

– Genom flytten till ett helt nytt huvudkontor kan vi erbjuda en attraktiv, modern arbetsplats och samtidigt vara delaktiga i utvecklingen av en ny hållbar stadsdel, säger Peter Wågström, koncernchef på NCC.

Byggstart av kontorsbyggnaderna beräknas ske under Q2 2017. Entreprenaden, med ett ordervärde om cirka 1.050 MSEK, orderregistreras i affärsområde NCC Building. Kontorsbyggnaden, som blir NCC:s huvudkontor, beräknas färdigställas 2019 och den andra kontorsbyggnaden 2020.

Fler Nyheter från förstasidan

Tre institutioner har sålt för 13 miljarder på två år

Stora avyttringar. FV går igenom försäljningarna och vad som ligger bakom.

Höghus på Östermalm nobbas

Planerna på 450 bostäder och ett 18 våningar högt torn skickas åter till ritbordet.

JLL värvar fem

Läs om vilka som ansluter till rådgivningsfirman.

Fyra topptjänster tillsatta – några långsittare kvar

Fyra tjänstemanna-vd:ar suttit längre än 13 år. FV går igenom läget vid de största bolagen.

Fem kvar i kamp om stor myndighet

Beslut väntas inom några månader. Nästan 14.000 kvm på spel.

Spotify i våldsam ytexpansion av lokaler i Stockholm

Spotify gör ytterligare en lokalförhyrning. Nu på östra Södermalm. FV summerar förhyrningarna i Stockholm och berättar om den historiska expansionen.

Ny vd till Backahill

Familjen Erik Paulssons fastighetsbolag får en ny koncernchef.

Tidigare topp-vd startar nytt JV med Balder

Fokuserar på Stockholmsområdet. Berättar för FV om vilka segment som är intressanta.

Britta Blaxhult blir vd för ny norsk satsning i Sverige

Nytt jobb efter att ha lämnat Einar Mattsson.

Sandvik till Norra Djurgårdsstaden

Hyr 2.500 kvm av CA Fastigheter.

Gekås köper tre 16-våningshus för 735 miljoner

Boris Lennerhov, vd Gekås: ”Vi får en effektiv förvaltningsenhet med 330 hyresrätter i en fin miljö”.

Tillbaka till förstasidan