Visionsbild över etapp Ställverket i Främre Boländerna. Illustration: White.

Grönt ljus för 85.000 kvm i Uppsala

Främre Boländerna i Uppsala står inför en stor omvandling. I området som ligger närmast Uppsala C planerar kommunen för nya företagskvarter som får totalt 10.000 arbetstillfällen när allt är klart. Den första detaljplanen för områdets utveckling är nu antagen av plan- och byggnadsnämnden.

Beslutet innebär att utvecklingen kan gå vidare i nästa steg och fastighetsägarna kan söka bygglov för sina projekt. I detaljplanen Ställverket finns utrymme för cirka 85.000 kvadratmeter verksamhetsyta och arbetsplatser för 5.000–5.500 personer.

I det senaste numret av Magasinet Fastighetsvärlden finns en stor djupdykning i Främre Boländerna. Köp magasinet här.

Som prenumerant kan du läsa numret som e-magasin här. 

Detaljplanen gör det möjligt att skapa nya verksamhetslokaler som kontor och laboratorier i en miljö där kulturhistoriska byggnader bevaras och det finns närhet till tre parker.

– Nu har vi fattat beslut om en detaljplan som innebär ett lyft för Främre Boländerna med fler arbetstillfällen, mötesplatser och grönytor. På så sätt utökar vi Uppsala innerstad och skapar förutsättningar för att fler kommer i arbete vilket är positivt för Uppsalas utveckling, säger Ylva Stadell (S), ordförande i plan- och byggnadsnämnden.

De tre parkerna i etappen ska få olika innehåll för att kunna användas för både aktivitet och avkoppling. En intresseväckande belysning kommer att ge området en tydlig identitet och stärka tryggheten.

I detaljplanen är Bergsbrunnaplan tänkt att bli områdets entré med en torgyta som möjliggör exempelvis food trucks och liknande. Knivstaplan blir den sociala och aktiva knutpunkten med generösa grönytor för till exempel gruppträning, picknick och framträdanden. Märstaplan blir områdets lummiga oas med sittgrupper och bersåer för att umgås eller arbeta.

– Parkerna kommer att vara värdefulla oaser för alla 10.000 som kommer att ha sin arbetsplats i området, när det omvandlas till innerstad. Den gröna miljön ger många möjligheter till aktiva möten utomhus, men också avkoppling i en lummig miljö, säger Elisabet Jonsson, stadsträdgårdsmästare, Uppsala kommun.

En av fastighetsägarna som planerar en stor utbyggnad i Främre Boländerna är Castellum. De planerar bland annat för ett kontorshus vid Knivstaplan med plats för restauranger och butiker längst ned. De har även ett koncept med arbetsplatser utomhus.

Även Vectura fastigheter ska utveckla byggnader i området med innovativa kontors- och laboratoriemiljöer men även mötesplatser och serviceutbud av olika slag.

Byggstart för etappen kan bli tidigast 2023.

Missa inte! Hotell & Fastigheter 2023

Onsdagen den 11 oktober arrangerar Fastighetsvärlden det populära och årligen återkommande seminariet Hotell & Fastigheter. Vik gärna datumet redan nu! Program kommer under försommaren. Eventet äger rum på Grand Hôtel i Stockholm.

Fler Nyheter från förstasidan

Porträtt

Långläsning: Storspelare på turbulent marknad

Henrik Jussi-Pekka är vd för investmentbolaget Möller & Partners, men är också medgrundare till bostadsbolaget Resinova som varit storköpare under våren.

Ännu en toppchef lämnar

”Jag känner mig privilegierad”.

Öppnar flaggskeppsbutik mitt i city

Gör två förhyrningar samtidigt. FV berättar om etableringen.

Räddningsaktion för SBS

Läs om de största ägarna och hur de agerar.

Redo sälja för över 4 mdr

Pressad aktör startar försäljningsprocess. 20.000 bostäder med i diskussion.

Vill bygga högt hotell

Inväntar besked från politikerna.

Upproret: ”Vi vill veta vad vi betalar för”

Diskussionen kring butikshyrorna har kanske trots allt blivit lite bättre.

Riksbanken höjer räntan till 4 procent

Kan komma att höjas ytterligare.

Nära megaaffär – kan frukta stor förlust

Parterna kan vara påväg att nå ett avslut.

Nrep förvärvar 283 nya

Förvärvar nyproducerat. Gått in om ”kapat” tidigare uppgjord affär.

Newsecs spaning – Max Barclays tre favoriter

Anser att svenska kontor fått oförtjänt dåligt rykte. Dock orolig för Sveriges rykte.

Kvintett startar nytt bolag – efter försäljningen till SBB

Läs om vilka som finns med bakom bolaget.

Bildextra: Nya Albano – hela 5 miljarder senare

Från farligt, osäkert och smått bortglömt till något som ska bidra till att lyfta hela huvudstadsregionen.

ByggVesta säljer till EQT Exeter i Flemingsberg

Gör första bostadsaffären i Sverige.

Tillbaka till förstasidan