Gigantisk markaffär för hela 3,1 miljarder

Kilenkrysset har genomfört den största logistikmarkaffären någonsin avseende detaljplanelagd mark i Sverige. Köpare är Panattoni som gör sin premiärinvestering på svenska marknaden och förvärvar byggrätter för 3,1 miljarder kronor.

Annons

Om Panattoni

Panattoni är det europeiska dotterbolaget till Panattoni Development Company, en av de största industriutvecklarna i världen, som har 45 kontor över hela Nordamerika och Europa, där det har funnits sedan 2005, samt nu senast Indien. Panattoni är också en topprankad leverantör av institutionellt kapital på den europeiska investeringsmarknaden för industri- och logistikinvesteringar, med totalt cirka 4 miljarder euro 2021. Företaget har sitt huvudkontor i Polen och har kontor över hela Europa i Tyskland, Storbritannien, Tjeckien, Slovakien, Nederländerna, Spanien, Portugal, Frankrike och Sverige. Hittills har Panattoni utvecklat projekt över hela Europa med mer än 14 miljoner kvm modern industriyta. Panattoni är också specialiserat på att utveckla skräddarsydda projekt för att uppfylla enskilda hyresgästers krav. Bland sådana nyckelkunder finns Amazon, DB Schenker, DHL, Fedex, DPD, XPO, Coca Cola, Weber, Whirlpool, Bosch, Volkswagen och H&M.

Visa faktaruta

Byggrättsportföljen innefattar över 1,2 miljoner kvadratmeter detaljplanelagd mark i Nykvarn, Enköping, Rosersberg (Sigtuna kommun, nära Arlanda), Strängnäs och Staffanstorp. Portföljen möjliggör att utveckla över 660.000 kvadratmeter logistikbyggnader till ett totalt värde om cirka 10 miljarder kronor.

Rådgivare i affären har Angermann varit.

Affären har gått under benämningen Homerun eftersom en aktör i och med förvärvet kommer att kunna ta ett järngrepp om den expansiva svenska logistikmarknaden under de kommande åren och erbjuda hyresgäster flera attraktiva platser för nyetableringar.

Försäljningen har rönt ett mycket stort intresse från internationella investerare som ser en stor potential i Sverige och affärens totala storlek har setts som ytterst attraktiv från många investerare. Den svenska logistikmarknaden är rankad som den tredje mest attraktiva industri och logistikmarknaden i Europa att investera i.

Panattoni är den största utvecklaren av industri och logistikfastigheter i Europa. De senaste fyra åren har Panattoni varit den största industrispecialisten över hela Europa och levererat runt 6,4 miljoner kvadratmeter och har investerat runt 5,5 miljarder euro.

– Den svenska efterfrågan på modern hållbar lagerkapacitet är mycket stor och överstiger kraftigt det begränsade utbudet. Vi är övertygade om att våra kommande projekt blir mycket attraktiva på den svenska marknaden. Det har varit en otroligt smidig process med Kilenkrysset. Vi har många gemensamma värderingar bolagen emellan och vi ser fram emot ett långsiktigt samarbete, säger Fredrik Jagersjö Rosell, vd för Panattoni Sverige som nyligen etablerat sitt huvudkontor i Göteborg.

Fredrik Jagersjö Rosell har jobbat vid Panattoni i sju månader. Dessförinnan arbetade han vid Logistik Contractor i nästan fyra år. Tidigare har han jobbat vid JLL, Colliers och DHL. Vid bolagets svenska kontor finns även Daniel Andersson och Patrik Lööv-Wallin.

Panattoni planerar att spekulativt utveckla 19 lagerlokaler på de sju tomterna.

– Vi expanderar på den västeuropeiska marknaden och denna rekordstora svenska marktransaktion är nog vår mest spektakulära entré hittills på en ny marknad. Affären slutfördes endast sex månader efter att Panattoni öppnat sitt första svenska kontor i Göteborg, vilket bevisar både det lokala teamets kompetens och vår förmåga att snabbt tillhandahålla institutionellt kapital i stor skala när möjligheter dyker upp, säger Robert Dobrzycki, vd och delägare Panattoni Europa och Indien.

Kilenkrysset:

–Angermann har bistått oss med denna rekordförsäljning och levererat över våra förväntningar genom hela processen och varit mycket professionella, vilket resulterade i en bra affär för såväl Kilenkrysset som för Panattoni, säger Jan Persson, vd, ägare och styrelseordförande på Kilenkrysset.

Claes Virgin, Managing Director på Angermann:

–Vi är mycket stolta och glada över att ha bistått Kilenkrysset genom hela affären då Panattoni genomför en strategisk mycket viktig affär. Trots oroliga tider ser vi stor efterfrågan på logistikmark i strategiska lägen och det har varit stor konkurrens med mycket internationellt kapital som vill slå sig in på den svenska marknaden.

DLA Piper och WSA (Wesslau Söderqvist Advokatbyrå) var Panattonis juridiska rådgivare. Advokatfirman Glimstedt har bistått Kilenkrysset med legal rådgivning genom hela transaktionen.

 

Fler Nyheter från förstasidan

”Det är en enorm hyresförlust och stor skada”

Drabbad fastighetsägare berättar för Fastighetsvärlden om vad som händer nu, efter raset utanför Stenungsund.

Logistea dubblar till 13 miljarder

Framstående fastighetsinvesterare storägare i båda. Zuckerman till FV: ”Matchar varandra oerhört väl”.

Bildextra: Höghus tar plats i ny stadsdel

Utökar med 189 lägenheter. Byggnaderna blir 19, 16 och 7 våningar höga.

Västerås köper stationshuset av Jernhusen

Västeråsbolaget VCAB köper Jernhusens 51 procent.

SPG, Oslo

Köper FutureBuilt-projekt

Cirkulärbostadsprojekt som innefattar 240 bostäder.

Ny skola i Stockholm blir inte av

Behovet av skolplatser sjunker kraftigt – då läggs planen på grundskola och idrottshall ner.

Hyr ut 3.600 kvm

Det noterade bolaget tappar även två hyresgäster.

Bygger nytt i Solna

Smått historiskt besked.

Får toppjobb av regeringen

Ska leda Sverige till spets.

Logistik-vakanser dubblats – stabilare framöver

Se utvecklingen i 14 heta delmarknader i Stockholms- och Göteborgsområdet.

Bryter avtal om polishus i norrort

Andra tappade projektet under 2024.

Liljewall, Malmö, EON.

Bilder: Så blir Malmös nya landmärke

70 meter hög vattentank i Norra hamnen. Liljewall vann arkitekttävling.

Nrep miljardköper från Skanska

Drygt 20.000 kvm ingår i transaktionen.

Tillbaka till förstasidan