Gigantisk markaffär för hela 3,1 miljarder

Kilenkrysset har genomfört den största logistikmarkaffären någonsin avseende detaljplanelagd mark i Sverige. Köpare är Panattoni som gör sin premiärinvestering på svenska marknaden och förvärvar byggrätter för 3,1 miljarder kronor.

Om Panattoni

Panattoni är det europeiska dotterbolaget till Panattoni Development Company, en av de största industriutvecklarna i världen, som har 45 kontor över hela Nordamerika och Europa, där det har funnits sedan 2005, samt nu senast Indien. Panattoni är också en topprankad leverantör av institutionellt kapital på den europeiska investeringsmarknaden för industri- och logistikinvesteringar, med totalt cirka 4 miljarder euro 2021. Företaget har sitt huvudkontor i Polen och har kontor över hela Europa i Tyskland, Storbritannien, Tjeckien, Slovakien, Nederländerna, Spanien, Portugal, Frankrike och Sverige. Hittills har Panattoni utvecklat projekt över hela Europa med mer än 14 miljoner kvm modern industriyta. Panattoni är också specialiserat på att utveckla skräddarsydda projekt för att uppfylla enskilda hyresgästers krav. Bland sådana nyckelkunder finns Amazon, DB Schenker, DHL, Fedex, DPD, XPO, Coca Cola, Weber, Whirlpool, Bosch, Volkswagen och H&M.

Visa faktaruta

Byggrättsportföljen innefattar över 1,2 miljoner kvadratmeter detaljplanelagd mark i Nykvarn, Enköping, Rosersberg (Sigtuna kommun, nära Arlanda), Strängnäs och Staffanstorp. Portföljen möjliggör att utveckla över 660.000 kvadratmeter logistikbyggnader till ett totalt värde om cirka 10 miljarder kronor.

Rådgivare i affären har Angermann varit.

Affären har gått under benämningen Homerun eftersom en aktör i och med förvärvet kommer att kunna ta ett järngrepp om den expansiva svenska logistikmarknaden under de kommande åren och erbjuda hyresgäster flera attraktiva platser för nyetableringar.

Försäljningen har rönt ett mycket stort intresse från internationella investerare som ser en stor potential i Sverige och affärens totala storlek har setts som ytterst attraktiv från många investerare. Den svenska logistikmarknaden är rankad som den tredje mest attraktiva industri och logistikmarknaden i Europa att investera i.

Panattoni är den största utvecklaren av industri och logistikfastigheter i Europa. De senaste fyra åren har Panattoni varit den största industrispecialisten över hela Europa och levererat runt 6,4 miljoner kvadratmeter och har investerat runt 5,5 miljarder euro.

– Den svenska efterfrågan på modern hållbar lagerkapacitet är mycket stor och överstiger kraftigt det begränsade utbudet. Vi är övertygade om att våra kommande projekt blir mycket attraktiva på den svenska marknaden. Det har varit en otroligt smidig process med Kilenkrysset. Vi har många gemensamma värderingar bolagen emellan och vi ser fram emot ett långsiktigt samarbete, säger Fredrik Jagersjö Rosell, vd för Panattoni Sverige som nyligen etablerat sitt huvudkontor i Göteborg.

Fredrik Jagersjö Rosell har jobbat vid Panattoni i sju månader. Dessförinnan arbetade han vid Logistik Contractor i nästan fyra år. Tidigare har han jobbat vid JLL, Colliers och DHL. Vid bolagets svenska kontor finns även Daniel Andersson och Patrik Lööv-Wallin.

Panattoni planerar att spekulativt utveckla 19 lagerlokaler på de sju tomterna.

– Vi expanderar på den västeuropeiska marknaden och denna rekordstora svenska marktransaktion är nog vår mest spektakulära entré hittills på en ny marknad. Affären slutfördes endast sex månader efter att Panattoni öppnat sitt första svenska kontor i Göteborg, vilket bevisar både det lokala teamets kompetens och vår förmåga att snabbt tillhandahålla institutionellt kapital i stor skala när möjligheter dyker upp, säger Robert Dobrzycki, vd och delägare Panattoni Europa och Indien.

Kilenkrysset:

–Angermann har bistått oss med denna rekordförsäljning och levererat över våra förväntningar genom hela processen och varit mycket professionella, vilket resulterade i en bra affär för såväl Kilenkrysset som för Panattoni, säger Jan Persson, vd, ägare och styrelseordförande på Kilenkrysset.

Claes Virgin, Managing Director på Angermann:

–Vi är mycket stolta och glada över att ha bistått Kilenkrysset genom hela affären då Panattoni genomför en strategisk mycket viktig affär. Trots oroliga tider ser vi stor efterfrågan på logistikmark i strategiska lägen och det har varit stor konkurrens med mycket internationellt kapital som vill slå sig in på den svenska marknaden.

DLA Piper och WSA (Wesslau Söderqvist Advokatbyrå) var Panattonis juridiska rådgivare. Advokatfirman Glimstedt har bistått Kilenkrysset med legal rådgivning genom hela transaktionen.

 

Fler Nyheter från förstasidan

Hyr 3.000 kvm i nya The Loop

Läkemedelsbolag tecknat hyresavtal i nytt kontorsprojekt.

Bildextra: Draken – Sveriges högsta hotell klart

Clarion Hotel Draken har vaknat till liv.

Heimstaden Bostad slår tillbaka stenhårt mot kritiken

Två toppchefer kommenterar: ”Behöver inte kapitaltillskott”

Flera konkurser hotar – populära kedjor under press

Intagit flera premiumlägen i främst storstäder.

Nu är det dags för Expo Real – 25:e upplagan

FV har pratat med några svenska aktörer som ska till den stora fastighetsmässan, som är Europas största.

Granit Bostad förvärvar mer i Malmös bästa läge

Når nu nästan 800 bostäder i kommunen.

Realplay

Flexiblare planer kan ge enklare omstart för bostäder

Havererade bostadsbyggandet diskuteras i Realplays höstupptakt.

Bolag bakom 20.000 kvm sportcenter i konkurs

Kommunalt ägt sportcenter. Staden inväntar besked från konkursförvaltaren.

Jätteförsäljning kan vänta i centrala Stockholm

FV avslöjar process med tre väldigt välkända och stora fastigheter.

Stänger butik mitt på Kungsgatan

Tillhör de som expanderat absolut snabbaste i hela Sverige.

Pembroke, Mästerhuset.

Restaurangsatsning om hela 1.250 kvm – mitt i city

Om satsningen: ”Kan vara världsunik.”

Podcasten med fokus på SBB:s möjliga game-changer

Det artonde avsnittet av fastighetsbranschens hyllade podd.

Utnämner fem till partners

Joakim Arvius motiverar.

Butik vid Stureplan stängd efter 21 år

Valt att inte förlänga hyresavtalet.

Tillbaka till förstasidan