Genova förvärvar för 265 mkr

Köper i Norrtälje, Enköping och Borås. Genova har förvärvat tre fastigheter till ett underliggande fastighetsvärde om 265 miljoner kronor. Fastigheterna är belägna i Norrtälje, Enköping samt i Borås. Total uthyrbar yta uppgår till cirka 27.000 kvm uthyrbar area med cirka 81.000 kvm mark. Större hyresgäster utgörs bland annat av Coop, Systembolaget och Dollarstore.

Säljer gör CBRE Global Investors som därmed fortsätter att avyttra ur det svenska bestånd som bolaget (då under namnet ING) köpte i december 2005 från Coop för 4,2 miljarder kronor (läs mer här).

Leimdörfer och Kilpatrick var våra rådgivare vid den nu aktuella försäljningen.

Det underliggande hyresvärdet uppgår till cirka 30 Mkr och den genomsnittliga hyrestiden för fastigheten är cirka 10 år. Tillträde är planerat till den 1 december 2016.

I Norrtälje har fastigheten Gördelmakaren 5 vid Knutby torg förvärvats med en uthyrbar area om cirka 5.000 kvm samt 16.000 kvm mark. Den fastigheten är tomställd och har tidigare haft Coop som hyresgäst.

I Enköping har fastigheten Kryddgården 6:3 förvärvats med en uthyrbar area om cirka 9.000 kvm samt 25.000 kvm mark med Coop och Systembolaget som större hyresgäster.

Vidare har Genova förvärvat fastigheten Gulmåran 7 på Bergsäter i Borås tillsammans med en lokal partner, Järngrinden AB. Fastighetens uthyrbara area uppgår till cirka 13.500 kvm samt 39.000 kvm mark och har idag större hyresgäster som Coop och Dollarstore med långa hyresavtal. Genova och Järngrinden bedömer att det finns god utvecklingspotential för fastigheten som de tillsammans avser att förädla.

– Det här är förvärv som passar Genova mycket väl med stabila kassaflöden och långa hyreskontrakt. Vi ser också att det finns intressanta möjligheter för oss att utveckla dessa fastigheter vidare, både genom att förädla de kommersiella lokalerna och uppföra framtida bostäder, säger Andreas Eneskjöld, VD för Genova.

Bostadsplanerna finns främst i Enköping och Borås. När det gäller handelsfastigheter äger Genova sedan tidigare sådana i Upplands-Bro och Uppsala, båda med Coop som hyresgäst. För Genova innebär det delvis nya marknader eftersom bolaget sedan tidigare har 90 procent av sitt värde i Stockholm/Uppsala.

Patrik Ivarson, VD på Järngrinden om det gemensamma förvärvet i Borås.

– Det här är ett område som länge sett ganska tråkigt ut men som har en intressant förädlingspotential. Den totala markytan är 39 000 kvm och här finns goda förutsättningar för att komplettera med ytterligare kommersiella ytor men framför allt med bostäder. Läget är mycket bra med gångavstånd till centrala Borås, och dessutom finns redan infrastruktur och allmänna kommunikationer till området, förklarar Ivarson.

Stefan Berg, Managing Director Nordics på CBRE Global Investors, om försäljningarna:

– Vi har nyligen förhandlat fram nya långa hyresavtal med Coop i både Enköping och Borås och timingen är därför rätt för oss att avyttra.

Läs mer om säljarens framtidsplaner i Sverige och Norden här. Offensiv kan väntas.

Fastighetsvärlden Idag 2016-10-06

Fler Nyheter från förstasidan

Värdet på Turning Torso ner

Läs om värdeutvecklingen för Sveriges näst högsta byggnad.

Balders plan på 230.000 kvm

Vill skapa framtidens logistiklösningar.

Uppgift: Här öppnar Apple nummer fyra i Sverige

Efter fiaskot vid Kungsträdgården kan det bli en andra butik i 08-området.

CBRE IM utvecklar logistik om 46.000 kvm

Förvärvar mark utanför Helsingborg och bygger logistik på spekulation.

Coor hyr 4.500 kvm av Fabege vid Haga Norra

Fabeges projekt uthyrt till två tredjedelar.

Kontor i ett klot

CA Fastigheter projekterar för hotell och kontor i två gamla gasklockor.

Perfekt storm stoppar bostadsbyggen

Tvärnit på alla sätt. Men det finns sätt att få igång bostadsmarknaden. En expert på Tango ser fler möjlig­heter, men ...

Älvstrandens vd sparkad

Får gå efter extrainkallat styrelsemöte där kritisk rapport var underlag.

Slår till med köp på hela 5 mdr

Oväntad säljare till eftertraktade fastigheter.

Nystart för Obos landmärke – fyra team tävlar

Läs om de nya planerna för höghuset och vilka som fått i uppdrag att rita. Flera världsberömda arkitektfirmor anlitade.

Catella förvärvar majoritet i franska Aquila

Med förvärvet utökar bolaget sin verksamhet inom asset management och fondförvaltning.

Topplista

Största affärerna 2023

De största transaktionerna på fastighetsmarknaden rangordnas.

Bildextra: Gasklocka 2 blir till Gasometer

Stockholms stads och Pophouse nya kulturmötesplats har döpts.

Tillbaka till förstasidan