Genova förvärvar för 265 mkr

Köper i Norrtälje, Enköping och Borås. Genova har förvärvat tre fastigheter till ett underliggande fastighetsvärde om 265 miljoner kronor. Fastigheterna är belägna i Norrtälje, Enköping samt i Borås. Total uthyrbar yta uppgår till cirka 27.000 kvm uthyrbar area med cirka 81.000 kvm mark. Större hyresgäster utgörs bland annat av Coop, Systembolaget och Dollarstore.

Säljer gör CBRE Global Investors som därmed fortsätter att avyttra ur det svenska bestånd som bolaget (då under namnet ING) köpte i december 2005 från Coop för 4,2 miljarder kronor (läs mer här).

Leimdörfer och Kilpatrick var våra rådgivare vid den nu aktuella försäljningen.

Det underliggande hyresvärdet uppgår till cirka 30 Mkr och den genomsnittliga hyrestiden för fastigheten är cirka 10 år. Tillträde är planerat till den 1 december 2016.

I Norrtälje har fastigheten Gördelmakaren 5 vid Knutby torg förvärvats med en uthyrbar area om cirka 5.000 kvm samt 16.000 kvm mark. Den fastigheten är tomställd och har tidigare haft Coop som hyresgäst.

I Enköping har fastigheten Kryddgården 6:3 förvärvats med en uthyrbar area om cirka 9.000 kvm samt 25.000 kvm mark med Coop och Systembolaget som större hyresgäster.

Vidare har Genova förvärvat fastigheten Gulmåran 7 på Bergsäter i Borås tillsammans med en lokal partner, Järngrinden AB. Fastighetens uthyrbara area uppgår till cirka 13.500 kvm samt 39.000 kvm mark och har idag större hyresgäster som Coop och Dollarstore med långa hyresavtal. Genova och Järngrinden bedömer att det finns god utvecklingspotential för fastigheten som de tillsammans avser att förädla.

– Det här är förvärv som passar Genova mycket väl med stabila kassaflöden och långa hyreskontrakt. Vi ser också att det finns intressanta möjligheter för oss att utveckla dessa fastigheter vidare, både genom att förädla de kommersiella lokalerna och uppföra framtida bostäder, säger Andreas Eneskjöld, VD för Genova.

Bostadsplanerna finns främst i Enköping och Borås. När det gäller handelsfastigheter äger Genova sedan tidigare sådana i Upplands-Bro och Uppsala, båda med Coop som hyresgäst. För Genova innebär det delvis nya marknader eftersom bolaget sedan tidigare har 90 procent av sitt värde i Stockholm/Uppsala.

Patrik Ivarson, VD på Järngrinden om det gemensamma förvärvet i Borås.

– Det här är ett område som länge sett ganska tråkigt ut men som har en intressant förädlingspotential. Den totala markytan är 39 000 kvm och här finns goda förutsättningar för att komplettera med ytterligare kommersiella ytor men framför allt med bostäder. Läget är mycket bra med gångavstånd till centrala Borås, och dessutom finns redan infrastruktur och allmänna kommunikationer till området, förklarar Ivarson.

Stefan Berg, Managing Director Nordics på CBRE Global Investors, om försäljningarna:

– Vi har nyligen förhandlat fram nya långa hyresavtal med Coop i både Enköping och Borås och timingen är därför rätt för oss att avyttra.

Läs mer om säljarens framtidsplaner i Sverige och Norden här. Offensiv kan väntas.

Fastighetsvärlden Idag 2016-10-06

Fler Nyheter från förstasidan

Redo hyra ut 12.000 kvm direkt – inväntar inte påbyggnad

Går igång med uthyrningsarbetet av den nyinköpta fastigheten direkt. Motiverar för Fastighetsvärlden och berättar om önskad hyresnivå.

Explosioner mot Vonovias och HSB:s hus i Husby

En fastighet har fått stora skador, den andra mindre. FV berättar om de aktuella fastigheterna.

Köper fyra 08-närcentrum

Duo köper fastigheter som relativt nyligen har sålts.

Han efterträder Skogestig

Klart med vem som blir ny chef för fastighetsinvesteringar vid Vasakronan. Kommenterar för FV.

Jätteaffär: SBB säljer för 11 mdr – en aktör köper för 8 mdr

SBB gör en rekordstor följdaffär efter köpet av Hemfosa. En aktör köper för 8 miljarder, en annan för 3 miljarder. Läs kommentarer från aktörerna.

Tema Hållbarhet

”Den som blir vass på det här kommer att tjäna pengar”

Skanskas vd för kommersiella fastigheter, Jan Odelstam, vet vad som måste göras.

Welandson tar upp kampen med Amasten om SSM

Ytterligare en aktieaffär inom SSM. Köparen tar en corner i bolaget.

GW: ”Då hade kåken rasat”

Leif GW Persson ger sin syn på explosionen på Östermalm. FV berättar även mer om fastighetsägaren.

Bildextra: Sveriges största kvarter i trä byggs i Hagastaden

Läs om prisnivåerna och se karta.

Vill riva vid Norr Mälarstrand

”Helt nytt billigare än att renovera”.

Så går staden vidare med Gasklockan

”Fått många förfrågningar”. Oklart kring rättsligt efterspel.

23 tvingas bort från stora arkitektbyrån i Stockholm

Efter höstens varsel sägs totalt 55 medarbetare upp från de två stora arkitektbyråerna.

Lämnar Savills – blir partner hos mindre aktör

”För mig blir det som att gå tillbaka till rötterna”.

Klart med ny delägare till höga Karlatornet

Serneke har hittat en JV-partner som tar ett riktigt stort ägande i det planerade höghuset. Läs om köparen. ”En enorm milstolpe”.

Tillbaka till förstasidan