Genova förvärvar för 265 mkr

Köper i Norrtälje, Enköping och Borås. Genova har förvärvat tre fastigheter till ett underliggande fastighetsvärde om 265 miljoner kronor. Fastigheterna är belägna i Norrtälje, Enköping samt i Borås. Total uthyrbar yta uppgår till cirka 27.000 kvm uthyrbar area med cirka 81.000 kvm mark. Större hyresgäster utgörs bland annat av Coop, Systembolaget och Dollarstore.

Säljer gör CBRE Global Investors som därmed fortsätter att avyttra ur det svenska bestånd som bolaget (då under namnet ING) köpte i december 2005 från Coop för 4,2 miljarder kronor (läs mer här).

Leimdörfer och Kilpatrick var våra rådgivare vid den nu aktuella försäljningen.

Det underliggande hyresvärdet uppgår till cirka 30 Mkr och den genomsnittliga hyrestiden för fastigheten är cirka 10 år. Tillträde är planerat till den 1 december 2016.

I Norrtälje har fastigheten Gördelmakaren 5 vid Knutby torg förvärvats med en uthyrbar area om cirka 5.000 kvm samt 16.000 kvm mark. Den fastigheten är tomställd och har tidigare haft Coop som hyresgäst.

I Enköping har fastigheten Kryddgården 6:3 förvärvats med en uthyrbar area om cirka 9.000 kvm samt 25.000 kvm mark med Coop och Systembolaget som större hyresgäster.

Vidare har Genova förvärvat fastigheten Gulmåran 7 på Bergsäter i Borås tillsammans med en lokal partner, Järngrinden AB. Fastighetens uthyrbara area uppgår till cirka 13.500 kvm samt 39.000 kvm mark och har idag större hyresgäster som Coop och Dollarstore med långa hyresavtal. Genova och Järngrinden bedömer att det finns god utvecklingspotential för fastigheten som de tillsammans avser att förädla.

– Det här är förvärv som passar Genova mycket väl med stabila kassaflöden och långa hyreskontrakt. Vi ser också att det finns intressanta möjligheter för oss att utveckla dessa fastigheter vidare, både genom att förädla de kommersiella lokalerna och uppföra framtida bostäder, säger Andreas Eneskjöld, VD för Genova.

Bostadsplanerna finns främst i Enköping och Borås. När det gäller handelsfastigheter äger Genova sedan tidigare sådana i Upplands-Bro och Uppsala, båda med Coop som hyresgäst. För Genova innebär det delvis nya marknader eftersom bolaget sedan tidigare har 90 procent av sitt värde i Stockholm/Uppsala.

Patrik Ivarson, VD på Järngrinden om det gemensamma förvärvet i Borås.

– Det här är ett område som länge sett ganska tråkigt ut men som har en intressant förädlingspotential. Den totala markytan är 39 000 kvm och här finns goda förutsättningar för att komplettera med ytterligare kommersiella ytor men framför allt med bostäder. Läget är mycket bra med gångavstånd till centrala Borås, och dessutom finns redan infrastruktur och allmänna kommunikationer till området, förklarar Ivarson.

Stefan Berg, Managing Director Nordics på CBRE Global Investors, om försäljningarna:

– Vi har nyligen förhandlat fram nya långa hyresavtal med Coop i både Enköping och Borås och timingen är därför rätt för oss att avyttra.

Läs mer om säljarens framtidsplaner i Sverige och Norden här. Offensiv kan väntas.

Fastighetsvärlden Idag 2016-10-06

Fler Nyheter från förstasidan

Så ser prislappen ut för Hagastadens nya landmärke

Cirkelformad prestigebyggnad om 24.000 kvm lokaler.

Oscar ändrar datum – igen

Oscar Properties årsredovisning senareläggs ytterligare en gång.

Bruzelius lämnar Rikshem – klar för stort konsultbolag

Efter åtta år på Rikshem går Jacob Bruzelius vidare.

Klövern satsar på nytt kongress- och kulturhus

Frågan om den aktuella satsningen har varit aktuell under många år. 25.000 kvm lokaler utreds.

Fabege flyttar sitt HK

Ger även utrymme för bolagets WAW-koncept.

Storaffär i heta staden

”Redan nu har vi planer för cirka 10.000 bostäder”.

Nu inleds tävlingen för Gasklockan

Hoppas på ett nytt landmärke.

Halverade plötsligt värdet

Nu är hela finansieringen för bolaget åter i gungning.

Björn Borg i pressat läge

Tufft läge efter kraftiga hyresuppgångar.

Top of the market – för 150 miljoner

Fastighet i Lärkstan bjuds ut till försäljning.

Exklusiv intervju: ”Jag har alltid vetat att jag är oskyldig”

Fastighetsvärlden publicerar första intervjun med Ilija Batljan. Tron på rättsstaten. ”Funnits underton till kampanj”. Hyllar kollegorna och familjen.

Utredningen mot Ilija Batljan läggs ner

Läs om åklagarens beslut kring SBB:s vd.

”Alla segment kommer att påverkas av pandemin”

Svefa ger ut specialrapport, tror på påtaglig differentiering.

6.000 handelsföretag kan slås ut innan stödet når fram

Oro för att hjälpen inte når fram i tid.

Tillbaka till förstasidan