Genova förvärvar för 265 mkr

Köper i Norrtälje, Enköping och Borås. Genova har förvärvat tre fastigheter till ett underliggande fastighetsvärde om 265 miljoner kronor. Fastigheterna är belägna i Norrtälje, Enköping samt i Borås. Total uthyrbar yta uppgår till cirka 27.000 kvm uthyrbar area med cirka 81.000 kvm mark. Större hyresgäster utgörs bland annat av Coop, Systembolaget och Dollarstore.

Säljer gör CBRE Global Investors som därmed fortsätter att avyttra ur det svenska bestånd som bolaget (då under namnet ING) köpte i december 2005 från Coop för 4,2 miljarder kronor (läs mer här).

Leimdörfer och Kilpatrick var våra rådgivare vid den nu aktuella försäljningen.

Det underliggande hyresvärdet uppgår till cirka 30 Mkr och den genomsnittliga hyrestiden för fastigheten är cirka 10 år. Tillträde är planerat till den 1 december 2016.

I Norrtälje har fastigheten Gördelmakaren 5 vid Knutby torg förvärvats med en uthyrbar area om cirka 5.000 kvm samt 16.000 kvm mark. Den fastigheten är tomställd och har tidigare haft Coop som hyresgäst.

I Enköping har fastigheten Kryddgården 6:3 förvärvats med en uthyrbar area om cirka 9.000 kvm samt 25.000 kvm mark med Coop och Systembolaget som större hyresgäster.

Vidare har Genova förvärvat fastigheten Gulmåran 7 på Bergsäter i Borås tillsammans med en lokal partner, Järngrinden AB. Fastighetens uthyrbara area uppgår till cirka 13.500 kvm samt 39.000 kvm mark och har idag större hyresgäster som Coop och Dollarstore med långa hyresavtal. Genova och Järngrinden bedömer att det finns god utvecklingspotential för fastigheten som de tillsammans avser att förädla.

– Det här är förvärv som passar Genova mycket väl med stabila kassaflöden och långa hyreskontrakt. Vi ser också att det finns intressanta möjligheter för oss att utveckla dessa fastigheter vidare, både genom att förädla de kommersiella lokalerna och uppföra framtida bostäder, säger Andreas Eneskjöld, VD för Genova.

Bostadsplanerna finns främst i Enköping och Borås. När det gäller handelsfastigheter äger Genova sedan tidigare sådana i Upplands-Bro och Uppsala, båda med Coop som hyresgäst. För Genova innebär det delvis nya marknader eftersom bolaget sedan tidigare har 90 procent av sitt värde i Stockholm/Uppsala.

Patrik Ivarson, VD på Järngrinden om det gemensamma förvärvet i Borås.

– Det här är ett område som länge sett ganska tråkigt ut men som har en intressant förädlingspotential. Den totala markytan är 39 000 kvm och här finns goda förutsättningar för att komplettera med ytterligare kommersiella ytor men framför allt med bostäder. Läget är mycket bra med gångavstånd till centrala Borås, och dessutom finns redan infrastruktur och allmänna kommunikationer till området, förklarar Ivarson.

Stefan Berg, Managing Director Nordics på CBRE Global Investors, om försäljningarna:

– Vi har nyligen förhandlat fram nya långa hyresavtal med Coop i både Enköping och Borås och timingen är därför rätt för oss att avyttra.

Läs mer om säljarens framtidsplaner i Sverige och Norden här. Offensiv kan väntas.

Fastighetsvärlden Idag 2016-10-06

Fler Nyheter från förstasidan

Karamell i Gamla stan till salu

Ligger nära fastigheten som såldes för brutala 200.000 kr/kvm. FV berättar vad som är till salu.

Tung dom för Kilenkrysset

Sålde marken för 20 mkr 2012 med avtal om återköp: ”Ett handslag räcker tydligen inte i den här kommunen.”

Offensiv bostadsaktör köper för över halv miljard

En av säljarna blir ny delägare i bolaget.

Så blir nya NK i Göteborg

Arkitekttävling avgjord. Hufvudstaden planerar för en om- och tillbyggnad.

Med Lady Gaga in i framtiden

Med Lady Gaga som dragplåster länkar Westfield ihop det fysiska och digitala.

Miljardköparen Barings om strategin för framtiden

FV summerar även bolagets offensiv sedan vd-rekyteringen.

Raketkonsult värvar två

Den lilla rådgivningsbyrån ligger bakom riktigt många affärer. Nu växer firman med två anställda.

Kilenkrysset hyr ut 4.300 kvm

Först kontrakt med Fabege om 17.000 kvm. Nu har ännu ett hyreskontrakt signerats.

50 Mäktigaste 2021
50 Mäktigaste

50 Mäktigaste: Halva listan nu presenterad – åtta nya

För 16:e året har fastighets- och byggbranschen röstat fram vem som anses Mäktigast. Årets Rookie finns på plats 36. Hela åtta nya namn i år.

Porträtt

Söker handelns vinnare

Framåt. När andra investerare flydde från handelsfastigheter gick Jan Björks Redito in och storköpte utvalda delar. Nu ger sig bolaget in i flera nya investeringar.

Slättö slår till för 590 mkr på Kvarnholmen

Den totala uthyrningsbara ytan är 11.000 kvm.

Svensk bolag säljer för 500 mkr vid lyxiga Florida Keys

”Vi har blivit en väl ansedd fastighetsaktör i Florida”.

Ska hitta privat ägare vid stor kommunal försäljning

29.000 kvm i attraktivt läge i haussad ort.

Succé för nytt magasin om innovation – läs gratis

Fastighetsvärldens nya magasin om Innovation och fastigheter har fått ett mycket positivt mottagande.

Tillbaka till förstasidan