SFV:s GD släppt fri – fortsatt misstänkt
Generaldirektören för Statens Fastighetsverk Björn Anderson lämnar sitt uppdrag. Han tvingas till en timeout under tiden som en brottsutredning pågår. Enligt senaste uppgift finns det nu fyra brottsmisstänkta i korruptionsskandalen – inklusive Anderson själv som anhölls. Under fredagen slapp han häktning men han är fortfarande misstänkt.
Den snabba händelseutvecklingen är följden av att TV4:s Kalla Fakta avslöjat en stor korruptionshärva kring en tidigare toppchef inom Statens Fastighetsverk.
Polisen gjorde under onsdagen en razzia hos Statens Fastighetsverks huvudkontor, och då ska polisen beslagtagit flera dokument och datorer. Bland annat ska man, enligt TV4, beslagtagit generaldirektör Björn Anderssons dator.
Den brottsmisstänkte toppchefen – som slutade på egen begäran för ett år sedan – misstänks för att använt skattebetalarnas pengar till att renovera både sin bostad och sina privata fritidshus i Sverige och Finland, genom att fiffla med fakturorna från ett byggföretag, där hans fru arbetade.
Enligt TV4 och Aftonbladet anklagas han också för att fuskat med upphandlingen och ha tagit provision för de kontrakt byggföretaget fått med Statens Fastighetsverk.
Trots att ett antal anställda vid Statens Fastighetsverk under flera år uppges ha slagit larm samt att riksrevisionen också påpekat felaktigheter, har generaldirektör Björn Andersson inte agerat. Det var först i höstas, efter att Kalla fakta börjat gräva i den misstänkta korruptionshärvan, som Andersson valde att göra en polisanmälan, skriver Aftonbladet.
Enligt TV4 ska under torsdagen fyra personer nu vara misstänkta för grov trolöshet mot huvudman. Riksenheten mot korruption håller i brottsutredningen. Enligt uppgift har tre kopplingar till Statens Fastighetsverk och de misstänks för trolöshet mot huvudman.
Vid klockan 14.30 kom information från Åklagarmyndigheten att Generaldirektören har anhållits misstänkta för grov trolöshet mot huvudman. Åklagarmyndigheten skriver följande:
”Misstankarna mot generaldirektören och fastighetsdirektören grundar sig på att de 2011- 2016 underlåtit att utöva sitt tillsynsansvar. Underlåtenheten består i att de trots flera medarbetares anmälningar underlåtit att agera gentemot en tidigare anställd fastighetschef som misstänks för omfattande brottslighet gentemot Statens fastighetsverk.
Genom underlåtenheten från generaldirektören och fastighetsdirektören att vidta åtgärder har den tidigare anställde fastighetschefen kunnat fortsätta att åsamka Statens fastighetsverk betydande skada, vilket gör brottet grovt.”
Åklagarmyndigheten bekräftar vidare att det under onsdagen genomfördes husrannsakan på huvudkontoret på Statens fastighetsverk, samt i de misstänktas bostäder. Datorer, mobiltelefoner och handlingar beslagtogs. Senaste tidpunkten för att begära dessa personer häktade är på lördag den 28 januari.
De brottsmisstänkta är:
- Björn Anderson, generaldirektör Statens Fastighetsverk.
- En högt uppsatt kollega till GD, en fastighetsdirektör.
- En tidigare hög chef, som är den huvudmisstänkte.
- En person som ine jobbar vid SFV men som är närstående till den tidigare toppchefen.
– Det är en allvarlig utveckling. Myndighetens förtroende är självklart skadat, sade finansmarknadsminister Per Bolund på en presskonferens på torsdagseftermiddagen.
Bolund fortsatte:
– Regeringen har i dag beslutat att Marja-Leena Pilvesmaa ska vikariera som generaldirektör från den 26 februari. Skälet till det är att generaldirektör Björn Anderson är involverad i en polisutredning.
Finansmarknadsminister vill inte uttala sig om generaldirektör Björn Anderson. På frågan om Andersson fått sparken svarar han med hänvisning till den polisutredning som har inletts:
– Vi måste ha all information på bordet för att kunna gå till botten med det här.
Advokaten Frida Wallin försvarar generaldirektören Björn Anderson. Hon berättar för Expressen att Anderson förhörts om misstankarna på Kronobergshäktet där han ännu är anhållen.
– Det har hållits förhör. Det höll på en god stund. Min klient förnekar brott och tillbakavisar samtliga anklagelser, säger hon till Expressen.
Expressen: Hur mår din klient?
– Som de flesta i den här situationen som aldrig varit i kontakt med rättsväsendet, så är det påfrestande så klart, säger hon.
Statsminister Stefan Löfven kommenterade under onsdagen för Expressen:
– Det är fruktansvärt, att vi ens ska behöva ha detta. Nu ska ansvarigt statsråd kalla upp generaldirektören.
Marja-Leena Pilvesmaa ska vikariera från och med 26 januari tills vidare, dock längst till och med den 1 mars 2017. Marja-Leena Pilvesmaa har arbetat på SFV sedan 2005 och varit administrativ direktör sedan 2015.
Björn Anderson har jobbat på på Statens Fastighetsverk ända sedan 1995. Men han tillträdde som ordinarie generaldirektör först under 2014 efter att ha vikarierat som GD under ett år. Innan dess hade Anderson, som är bankjurist i grunden, haft rollen som myndighetens chefsjurist. Hans sexåriga förordnande löper enligt kontraktet till 2020.
I Statens Fastighetsverks portfölj finns cirka två miljoner kvadratmeter byggnader och en sjundedel av Sveriges yta. Det ekonomiska värdet av fastigheterna uppgår till drygt 13 miljarder kronor.
Bland de anställda på Statens Fastighetsverk har det varit några omtumlande dagar. Charlotta Andersson, fastighetsdirektör på SFV, var på plats i myndighetens huvudkontor när polisen gjorde sitt tillslag. Hon berättar för Expressen:
– Jag har aldrig varit med om något liknande. Att något sådant här händer och att det kommer poliser och tar sig in. Det är en så konstig situation, säger hon.
Polisen sökte igenom lokalerna, beslagtog flera föremål och förde med sig generaldirektören och ytterligare en högt uppsatt person från myndigheten.
– Vi har nog inte riktigt förstått vad det är som händer. Vi försöker få verksamheten att rulla på och har nu en ny vikarierande generaldirektör, säger Charlotta Andersson till Expressen.
Vid lunchtid under fredagen meddelade Åklagarmyndigheten att kammaråklagare Katarina Stenström Ros under förmiddagen lämnat in häktningsframställningar i ärendet om Statens fastighetsverk. Häktningsframställningarna avser alla fyra misstänka personer. Framställningarna har lämnats in till Stockholms tingsrätt,
Häktningsförhandlingarna ägde rum under fredagseftermiddagen. Resultatet blev att ingen av de fyra begärdes häktade. De misstänkta är alltså släppta på fri fot. De är dock samtliga fortsatt misstänka på samma sätt som innan häktningsförhandlingarna. Åklagare ansåg att de misstänkta kunde försvåra bevisläget om de var på fri fot. Häktningsdomaren höll alltså inte med om det.
Fastighetsvärlden Idag 2017-01-26