Gavlegårdarna bygger saluhall i Godisfabriken

Gävle får en efterlängtad saluhall. Lokala gourmanderna Diléns flyttar in i den 650 kvadratmeter stora saluhall som byggs av Gavlegårdarna i Godisfabriken.
– Vi vet att Gävleborna länge har önskat sig en saluhall och nu kan vi äntligen bidra till det, säger Peter Simryd på Gavlegårdarna.

Efter två års förhandling och projektering kan Gavlegårdarna presentera den första kommersiella hyresgästen i Godisfabriken, stadsdelen på Läkeroltomten i Gävle. När bolaget frågat Gävleborna vad de helst vill ha för utbud i de nya kvarteren är saluhall ett återkommande svar. Genom åren har det också funnits många rykten om etableringar av just en saluhall på flera adresser, Rådhuset är bara en av dem.

Den saluhall som Gavlegårdarna nu bygger i Godisfabriken är belägen vid stadsdelens främsta mötesplats – torget – på samma plats där den tidigare packhallen fanns.

– Vår avsikt var att behålla packhallen för en sådan här typ av verksamhet, men den hade för dålig kvalitet. Nu skapar vi istället en specialanpassad byggnad för Diléns behov, men som behåller den tidigare karaktären. Saluhallen får goda möjligheter till inlastning och rum för både beredning och tillagning, säger Peter Simryd, lokalmäklare på Gavlegårdarna.

Saluhallen kommer att innefatta manuell försäljning av kött, fisk, fågel, ost och färdigmat. En restaurang och bistro med öppet kök får också en uteservering i kvällssol ut mot torget.

– Saluhallen ger oss allt vi behöver. I rökeriet kan vi ta hand om fisk och kött, vi kan förädla vår egen salami och parmaskinka. I fågeldisken kommer vi att erbjuda både kyckling, kalkon, anka och vildfågel, säger Mikael Dilén.

Förutom delidiskar och restaurang kommer saluhallen också att omfatta ett morgonöppet surdegsbageri. Mikael och Charlotte Dilén, båda med mångårig erfarenhet från detaljhandel, kommer att anställa flera nya medarbetare i och med att verksamheten växer. De planerar redan för både vin- och matprovningar, eftermiddagsbubbel med delitallrikar på helgerna samt andra events.

Peter Simryd på Gavlegårdarna är glad och stolt över den nya och lokala satsning som nu blir den första kommersiella etableringen för Godisfabriken.

– Diléns har en tydlig idé där inspiration hämtas från bland annat Urban Deli och Cajsa Warg. De vill skapa en matupplevelse där hela kedjan från bonde till tallrik ingår, säger han.

– Visionen för Godisfabriken är att bygga en hållbar stadsdel med liv och rörelse under dygnets alla timmar. Vi är övertygade om att Diléns med sitt kunnande och goda renommé kommer att ge både stadsdelen och hela Gävle en ny destination.

Den nya saluhallen beräknas stå klar till årsskiftet 2021-2022, men byggstarten är satt till första kvartalet 2020.

Fler Nyheter från förstasidan

Stordalen förlorar en årsvinst – varje månad

”Det är en helt, helt förfärlig situation”, säger hotellkungen

”Det är hemskt – allt rasar”

Makalöst olycklig tajming efter drömkontraktet.

”Värsta tappen i mannaminne – nu mellan 80–95%”

Undertecknarna representerar 280 butiker.

Fastighetsprofil åtalas för misshandel

”Vet du vem jag är?” Misstänkt för att ha utdelat hot och slag under kundbesök.

Ny rådgivare dubbelvärvar

Duons nya bolag växer direkt.

Kartläggning: Se ny topplista med snabbväxarna

Stor och unik sammanställning över landets 100 största fastighetsbolag.

Bildextra: Så blir det nya hotellet i Kungens kurva

FV berättar om ett nytt hotell i södra Stockholm. Se flera bilder.

Serneke varslar 100 personer

”Kräver skärpa och handlingskraft i anpassningen.”

Hyresgästföreningen: ”Riskerar masshemlöshet”

Går ut med brev med stark vädjan till fastighetsägarna.

Gallup: Slår hårt mot kontor – och lång återhämtning

En färsk undersökning från Propstreet visar vad investerarna tror om hyresutvecklingen, yielden och vakanser. Många tror även att återhämtningen dröjer länge.

Bekräftar: Han köpte högst upp för 66 miljoner

Läs om den stora lägenheten – och köparens kommentar. Bygget har dock bromsats in.

Fastighetsägarna ger stödpaketet tummen upp

”Många detaljer behöver redas ut men som helhet är paketet ett bra stöd.”

Tvist: CA Fastigheter överklagar kommunens förslag

”Vi vill undvika framtida problem när vi ansöker o bygglov.”

Regeringen avsätter 5 miljarder för sänkta lokalhyror

UPPDATERAD: Per Bolund: ”Här förutsätter vi att hyresvärdarna är generösa.”

Tillbaka till förstasidan