Galna premier & minimala rabatter på börsen

Under det första halvåret har kurserna för många fastighetsbolag stadigt tickat uppåt och i en del fall fullkomligt rusat iväg. Endast ett fåtal av de stora bolagen har nu kvar någon rabatt jämfört med den substans de redovisar och några bolag handlas nu till två till fyra gånger substansen.

Annons
Största rabatt
Torslanda properties: –15,8%
Pandox: –14,0%
Corem: –11,7%
Hufvudstaden: –10,7%
Annehem: –5,2%
Fabege: –3,6%
Atrium Ljungberg: –2,7 %
Största premie
Sagax: 308,9%
K-fastigheter: 326,6%
K2A: 156,2%
NP3: 152,1%
Trianon: 105,0%
Catena: 92,9%
Genova: 76,0%
Visa faktaruta

Med de värderingar som bolagen nu har finns goda möjligheter att förvärva fastigheter och betala med egna aktier. Just det är precis vad som skett den senaste tiden. Tabellen med samtliga bolags rabatter och premier finner du här.

Det är inte helt enkelt att se logiken i att Hufvudstadens börsvärde nu är endast dubbelt så högt som det för bostadbolaget K-fastigheter, 34,2 miljarder respektive 17,8 miljarder. Och då har ändå Hufvudstaden värderats upp av marknaden och har nu endast en rabatt om knappt 11 procent, jämfört med nära 30 procent för fyra månader sedan.

Stor osäkerhet om hyresutvecklingen i city, vakanser för kontor och butiker är väl förklaringen till Hufvudstadens kvarhängande rabatt. Den går att förstå.

Svårare då att ta till sig K-fastigheters värdering. Finns det ingen osäkerhet i prognoser kring hur stor nyproduktionen kommer att vara och vilka övervärden som ska trilla in om 5-6 år? Kul med kursuppgång men det kan bli en tuff utmaning för bolagsledningen att leverera. Affärsvolymen måste öka och med en aktie som värderas med premie på över 300 procent så finns förutsättningarna.

Hotellfastighetsbolaget Pandox handlas åter med den högsta rabatten av de större fastighetsbolagen, den är oförändrad sedan första kvartalet. Även om hotellmarknaden är på väg att normaliseras så tar det längre tid en för många andra segment.

Genom Corems bud på Klövern försvann ett av de bolag som det senaste åren ofta funnits i toppen bland bolag med hög rabatt. Nu har Corem  istället tagit över den positionen men rabatten är så mycket lägre mot tidigare.

Redan nämnda Hufvudstaden fortsätter att handlas med rabatt, men nu endast kring 10 procent. Här är det osäkerhet om både hyror och värden för fastigheterna med stort butiksinslag, samt den stora andelen kontor som spelar in. Den starka finansiella situationen räcker inte. Bolagets hårda fokus innebär att de inte påtagligt kan öka sitt förvaltningsresultat mer än den allmänna marknadsutvecklingen ger. Bolaget lämnar sin delårsrapport först under andra hälften av augusti och kan ge intressant vägledning för det närmaste året.

De två projekttunga bolagen Fabege samt Atrium Ljungberg har nu rabatter om några få procent, de ligger inom osäkerhetsmarginalen för värderingarna. Fabege är helt fokuserat på Stockholmsområdet och Atrium Ljungberg har nästan lika stort fokus där. Att osäkerheten om kontorsmarknaden främst gällt den i storstäderna är klart och därför är det inte underligt att de tidigare haft rejäla rabatter.

Bland de sju bolag i listan här intill, över bolag som värderas med högst premie så är fyra inriktade på bostäder (ofta med nyproduktion som ett inslag) och tre inriktade på logistik eller verksamhetslokaler av olika typer.Redan nämnda K-fastigheter ligger i topp. Under 2021 har man genomfört en split och parallellt med det har kursen bara fortsatt uppåt. Förvaltningsresultatet har ökat med 20 procent till nära 45 mkr under första halvåret, att jämföra med resultatet efter skatt om 371 mkr för perioden. Det är värdeförändringar om nära 400 mkr som är den stora grejen.

Bland de övriga bolagen med stor premie är det NP3 samt Trianon som har gått med full fart uppåt på börsen med 50–60 procent under de senaste tre månaderna.

Bland de övriga bolagen med stor premie är det NP3 samt Trianon som utmärker sig med mycket stor ökning av premievärderingen. Deras aktier har gått med full fart uppåt på börsen med 50–60 procent under de senaste tre månaderna.

Fler Nyheter från förstasidan

Alm och Nyttobostäder slås samman – igen

Finansiella och legala orsaker bakom affären.

Bonnier ny ägare i Prisma efter affär i Kungens kurva

Affär med stor fastighet bredvid Heron city och Ikea.

Podcast: Om proptech och framtidens utmaningar

Nytt avsnitt från Verktygslådan. Proptech Swedens vd Roger Tofft gästar avsnittet.

Avicii-utställning blir kvar i Femte Hötorgsskrapan

Storsatsning lades ned. 7.500 kvm tomställs i city.

Köper nästan 200 bostäder

Kommunalt bolag i ännu en affär.

Vasakronan köper för 715 mkr

Affär mitt i Stockholm. Priset motsvarar 120.000 kr/kvm.

Flera gripna efter jordskredet vid Stenungsundsmotet

Misstänks ha orsakat skredet.

Corem säljer för 768 mkr

Avyttrar i två transaktioner. FV berättar om köparna och bestånden.

Som väntat ingen sänkning

Då kommer första sänkningen – spår tre inom ett år.

Så ska nya Lunakvarteret se ut – över 100.000 kvm

Vinnare i arktitekttävling har utsetts för Södertäljes största projekt på 50 år.

Ivars ättlingar tror på transformation

Vd Jan Mattsson berättar för FV om tre aktuella projekt, arkitekttävlingar och konkurrensen.

Satsar på vattennära hotell i Varberg

Nära fästningen och kallbadhuset inkluderat.

Advokatfirma flyttar till Norrmalmstorg

Tecknat nytt hyresavtal.

Köper från Övikshem för halv miljard

Köper 607 bostäder i nybildat bolag från allmännyttan.

Tillbaka till förstasidan