Galna premier & minimala rabatter på börsen

Under det första halvåret har kurserna för många fastighetsbolag stadigt tickat uppåt och i en del fall fullkomligt rusat iväg. Endast ett fåtal av de stora bolagen har nu kvar någon rabatt jämfört med den substans de redovisar och några bolag handlas nu till två till fyra gånger substansen.

Största rabatt
Torslanda properties: –15,8%
Pandox: –14,0%
Corem: –11,7%
Hufvudstaden: –10,7%
Annehem: –5,2%
Fabege: –3,6%
Atrium Ljungberg: –2,7 %
Största premie
Sagax: 308,9%
K-fastigheter: 326,6%
K2A: 156,2%
NP3: 152,1%
Trianon: 105,0%
Catena: 92,9%
Genova: 76,0%
Visa faktaruta

Med de värderingar som bolagen nu har finns goda möjligheter att förvärva fastigheter och betala med egna aktier. Just det är precis vad som skett den senaste tiden. Tabellen med samtliga bolags rabatter och premier finner du här.

Det är inte helt enkelt att se logiken i att Hufvudstadens börsvärde nu är endast dubbelt så högt som det för bostadbolaget K-fastigheter, 34,2 miljarder respektive 17,8 miljarder. Och då har ändå Hufvudstaden värderats upp av marknaden och har nu endast en rabatt om knappt 11 procent, jämfört med nära 30 procent för fyra månader sedan.

Stor osäkerhet om hyresutvecklingen i city, vakanser för kontor och butiker är väl förklaringen till Hufvudstadens kvarhängande rabatt. Den går att förstå.

Svårare då att ta till sig K-fastigheters värdering. Finns det ingen osäkerhet i prognoser kring hur stor nyproduktionen kommer att vara och vilka övervärden som ska trilla in om 5-6 år? Kul med kursuppgång men det kan bli en tuff utmaning för bolagsledningen att leverera. Affärsvolymen måste öka och med en aktie som värderas med premie på över 300 procent så finns förutsättningarna.

Hotellfastighetsbolaget Pandox handlas åter med den högsta rabatten av de större fastighetsbolagen, den är oförändrad sedan första kvartalet. Även om hotellmarknaden är på väg att normaliseras så tar det längre tid en för många andra segment.

Genom Corems bud på Klövern försvann ett av de bolag som det senaste åren ofta funnits i toppen bland bolag med hög rabatt. Nu har Corem  istället tagit över den positionen men rabatten är så mycket lägre mot tidigare.

Redan nämnda Hufvudstaden fortsätter att handlas med rabatt, men nu endast kring 10 procent. Här är det osäkerhet om både hyror och värden för fastigheterna med stort butiksinslag, samt den stora andelen kontor som spelar in. Den starka finansiella situationen räcker inte. Bolagets hårda fokus innebär att de inte påtagligt kan öka sitt förvaltningsresultat mer än den allmänna marknadsutvecklingen ger. Bolaget lämnar sin delårsrapport först under andra hälften av augusti och kan ge intressant vägledning för det närmaste året.

De två projekttunga bolagen Fabege samt Atrium Ljungberg har nu rabatter om några få procent, de ligger inom osäkerhetsmarginalen för värderingarna. Fabege är helt fokuserat på Stockholmsområdet och Atrium Ljungberg har nästan lika stort fokus där. Att osäkerheten om kontorsmarknaden främst gällt den i storstäderna är klart och därför är det inte underligt att de tidigare haft rejäla rabatter.

Bland de sju bolag i listan här intill, över bolag som värderas med högst premie så är fyra inriktade på bostäder (ofta med nyproduktion som ett inslag) och tre inriktade på logistik eller verksamhetslokaler av olika typer.Redan nämnda K-fastigheter ligger i topp. Under 2021 har man genomfört en split och parallellt med det har kursen bara fortsatt uppåt. Förvaltningsresultatet har ökat med 20 procent till nära 45 mkr under första halvåret, att jämföra med resultatet efter skatt om 371 mkr för perioden. Det är värdeförändringar om nära 400 mkr som är den stora grejen.

Bland de övriga bolagen med stor premie är det NP3 samt Trianon som har gått med full fart uppåt på börsen med 50–60 procent under de senaste tre månaderna.

Bland de övriga bolagen med stor premie är det NP3 samt Trianon som utmärker sig med mycket stor ökning av premievärderingen. Deras aktier har gått med full fart uppåt på börsen med 50–60 procent under de senaste tre månaderna.

Fler Nyheter från förstasidan

Projekt

Träigt kontor med hållbarhet i fokus – "en profilbyggnad"

En iögonfallande skapelse sträcker sig mot Uppsalahimlen. Nära centralstationen börjar Vasakronans klenodfastighet Magasin X närma sig färdigställande.

Serneke ändrar i ledningsgruppen – fyra nya namn

”Vi avser nu accelerera tempot i vårt förändringsarbete för att stärka bolagets konkurrenskraft”.

360 miljoner försvann – stark koppling till Nord

Fastighetsobligationerna som blev värdelösa – nu väcks grupptalan mot skandalbolaget och ett flertal rådgivare.

Bildextra: Så ska en av Stockholms fulaste bli vacker

Utökar tidigare tryckeri med vattennära bostäder,

50 Mäktigaste 2021
50 Mäktigaste

50 Mäktigaste: Klättrar rejält efter dunderköpet

För 16:e året har fastighets- och byggbranschen röstat fram vem som anses Mäktigast. Årets Rookie finns på plats 36. Hela åtta nya namn i år.

Klart: Ikea förvärvar mitt i London

”Ett spännande steg framåt i vår resa mot att bli en mer tillgängliga”. FV:s avslöjande bekräftas.

Anvisar mer mark i heta 08-området – planerar kontor

Totalt föreslås cirka 7.500 kvm BTA kontor motsvarande 450 arbetsplatser.

NCC vann kampen om PwC

Hyr ut fyra våningar kontor i nytt projekt. Nu 60 procent uthyrt.

Randviken nära köp för 2.750 miljoner

”Ett stort steg närmare vårt mål om 10 miljarder kronor 2023”.

Corem hyr ut 3.800 kvm till filmbolag i NYC

”Vi ser att uthyrningsmarknaden återhämtar sig väl i New York”.

Karamell i Gamla stan till salu

Ligger nära fastigheten som såldes för brutala 200.000 kr/kvm. FV berättar vad som är till salu.

Tung dom för Kilenkrysset

Sålde marken för 20 mkr 2012 – med option om återköp: ”Ett handslag räcker tydligen inte i den här kommunen.”

Offensiv bostadsaktör köper för över halv miljard

En av säljarna blir ny delägare i bolaget.

Så blir nya NK i Göteborg

Arkitekttävling avgjord. Hufvudstaden planerar för en om- och tillbyggnad.

Tillbaka till förstasidan