Gallup: Slår hårt mot kontor – och lång återhämtning

Butikslokaler och hotell är sedan några veckor stora offer för coronavirusets framfart. I en stor gallup, som Propstreet genomfört, tror investerarna även på lägre hyresintäkter för kontorslokaler under 2020. I enkäten framgår även att hälften tror att det tar 12–24 månader för fastighetsmarknaden att återhämta sig. Var fjärde tror det tar längre tid.

Den färska undersökningen som Propstreet genomfört bland nordiska fastighetsinvesterare och rådgivare visar tydligt att konsekvenserna av coronaviruset snabbt resulterat i negativa tankebanor.

Att 90 procent tror på högre vakans vid hotellen och att 92 procent tror på högre vakans inom retail är inte direkt någon överraskning. Men hela 70 procent av de som svarat tror även på ökande vakanser inom kontorssegmentet under 2020. När det gäller logistik- och industrifastigheter tror 51 på en större andel tomställda lokaler. Ingen tror på en lägre vakansgrad inom något av segmenten.

I Propsteets undersökning, när det gäller kontorslokaler, svarar 15 procent att man inte tror på hyresförluster under 2020. 60 procent tror på upp till 10 procent lägre hyresintäkter och 25 procent tror att hyresintäkterna minskar med mer än 10 procent.

De mest nattsvarta siffrorna framkommer vid svaren kring butikslokaler. Där tror 51 procent på hyresförluster på mellan 10 och 25 procent. 31 procent tror minska hyresintäkter som motsvarar hela 25-50 procent. 9 procent väljer alternativet över 50 procents förlust. 11 procent tror att det endast blir upp till 10 procent lägre.

När det gäller industri- och logistiklokaler är svaren mindre negativa. 24 procent tror inte alls på någon hyresnedgång, medan 52 procent tror på en nedgång upp till 10 procent.

När det gäller yielderna tror experterna övervägande på stigande yielder för samtliga fastighetstyper under 2020, förutom för samhällsfastigheter. När det gäller bostadsfastigheter är deltagarna i enkäten helt kluvna i två lika stora delar i sin åsikt.

Ur enkäten framgår det även 59 procent nu är mindre intresserade av cross-border-investeringar än tidigare.

Propstreet frågar även investerarna när det tror att fastighetsmarknaden har återhämtat sig från Covid-19. Hälften tror att det tar 12-24 månader. En fjärdedel tror att det tar längre än två år och en sjättedel inom 6–12 månader. Resten tror på kortare tid.

Fler Nyheter från förstasidan

Arctic köper av Magnolia

Här skulle kineserna dominerat… Men nu blir det något annat.

Huggsexa efter nya villkor

FV pekar ut favorit. 10.000–12.000 kvm på spel – besked inom kort.

Jackpot: Nytt bolag får Ikea-enhet som hyresgäst

Läs om vilka som står bakom det nya fastighetsbolaget. ”Vi kunde inte önskat oss en bättre hyresgäst”.

Stopner åter i vd-stolen

Läs lista över vilka som suttit längst i vd-stolen.

SBB köper för hela 4,3 mdr

Förvärvar 138 fastigheter i ett paket. Säljaren blir ägare i SBB.

Catella: Hög tro på starkt återhämtning i närtid

Experterna blickar in i framtiden.

Affär sprack i sista stund

Förändrade marknadsförutsättningar när tänkt affär i Stockholms CBD sprack.

Fått 50 förslag om nya lokaler

Välkänd myndighet överväger flytt. FV berättar om önskemålen.

Peter Norman om OP: ”Gäller att kavla upp ärmarna”

Oscar Properties styrelseordförande ger sin syn på bolaget, förvirringen, betalningsmissarna och vad som krävs inför framtiden.

Söker hela 17.500–25.000 kvm lokaler för stor satsning

Planerar för expansion i Stockholmsområdet. FV berättar om planerna och önskemålet. Är även redo att sälja fastighet i city.

Ikea köper för 1,4 miljarder i Paris – nära Louvren

Möbeljättens satsningen mot storstadcentrum fortsätter.

OP säljer med förlust – nära Oscars privata köp

Oscar Properties genomför ytterligare en försäljning.

Förvirrande: Jo – enhälligt om ansvarsfrihet i OP

Kort sammanfattning av årsstämman vid pressade bolaget Oscar Properties.

Nyfosa säkrat pengar till 5-miljardersköpet

Revansch för tidigare inställd affär som var ännu större.

Tillbaka till förstasidan