Gallup: Slår hårt mot kontor – och lång återhämtning

Butikslokaler och hotell är sedan några veckor stora offer för coronavirusets framfart. I en stor gallup, som Propstreet genomfört, tror investerarna även på lägre hyresintäkter för kontorslokaler under 2020. I enkäten framgår även att hälften tror att det tar 12–24 månader för fastighetsmarknaden att återhämta sig. Var fjärde tror det tar längre tid.

Den färska undersökningen som Propstreet genomfört bland nordiska fastighetsinvesterare och rådgivare visar tydligt att konsekvenserna av coronaviruset snabbt resulterat i negativa tankebanor.

Att 90 procent tror på högre vakans vid hotellen och att 92 procent tror på högre vakans inom retail är inte direkt någon överraskning. Men hela 70 procent av de som svarat tror även på ökande vakanser inom kontorssegmentet under 2020. När det gäller logistik- och industrifastigheter tror 51 på en större andel tomställda lokaler. Ingen tror på en lägre vakansgrad inom något av segmenten.

I Propsteets undersökning, när det gäller kontorslokaler, svarar 15 procent att man inte tror på hyresförluster under 2020. 60 procent tror på upp till 10 procent lägre hyresintäkter och 25 procent tror att hyresintäkterna minskar med mer än 10 procent.

De mest nattsvarta siffrorna framkommer vid svaren kring butikslokaler. Där tror 51 procent på hyresförluster på mellan 10 och 25 procent. 31 procent tror minska hyresintäkter som motsvarar hela 25-50 procent. 9 procent väljer alternativet över 50 procents förlust. 11 procent tror att det endast blir upp till 10 procent lägre.

När det gäller industri- och logistiklokaler är svaren mindre negativa. 24 procent tror inte alls på någon hyresnedgång, medan 52 procent tror på en nedgång upp till 10 procent.

När det gäller yielderna tror experterna övervägande på stigande yielder för samtliga fastighetstyper under 2020, förutom för samhällsfastigheter. När det gäller bostadsfastigheter är deltagarna i enkäten helt kluvna i två lika stora delar i sin åsikt.

Ur enkäten framgår det även 59 procent nu är mindre intresserade av cross-border-investeringar än tidigare.

Propstreet frågar även investerarna när det tror att fastighetsmarknaden har återhämtat sig från Covid-19. Hälften tror att det tar 12-24 månader. En fjärdedel tror att det tar längre än två år och en sjättedel inom 6–12 månader. Resten tror på kortare tid.

Fler Nyheter från förstasidan

Brutala investeringen får en ny vinge

870 kvadratmeter lokaler. Se bilder.

Säljer för 1,7 miljarder

Selin-ägda bolaget är köpare. Det här ingår i storaffären.

FV dokument om 24 sidor – 30 år sedan Kraschen

Delar av fastighetssverige har tvärnitat. Coronakrisens effekter på marknaden har både likheter och olikheter med den stora Kraschen för 30 år sedan. Vi återpublicerar här en uppmärksammad artikelserie i tre delar ur magasinet som nu finns att ladda ner som pdf.

Areim erbjuder fri hyra

Agerar för drabbade hyresgäster under coronakrisen.

Nya Tango växer med två

Senior analyst och grafisk designer rekryteras när rådgivarna växer.

Affär om 105.000 kvm pausas

”Den klokaste vägen framåt för oss är att pausa affären”.

Porträtt

Allt från flyg till badhus

Det ryms allt från badhus till flygplan inom Tagehus investeringar. Men det är fastigheterna som är i fokus när Johan Ljungberg styr tredje generationens företagsbygge in i framtiden.

Bonnier gör ännu ett köp på ny marknad

23.000 kvm ingår. Fastighetsvärdet uppgår till cirka 710 miljoner kronor.

Ska sälja allmännytta för en miljard – två paket

Det här ingår i första paketet försäljningar.

Almedalsveckan ställs in

Besked från Region Gotland och huvudarrangörerna.

Grönt ljus för Sagax största satsning någonsin

Kan bygga 55.000 kvm vid ett nytt supernav. Se bilder.

Topplista

Största affärerna 2020

FV har här sammanställt de hittills största fastighetstransaktionerna under 2020. Vi berättar även vilka rådgivare som varit inblandade.

Känd aktieanalytiker till JLL

”Han är en topprankad analytiker som fått många fina utmärkelser”.

SBB säljer för halv miljard

Bostadsfastigheter i tre kommuner ingår i affären.

Tillbaka till förstasidan