Luleå Miljöresurs gör en stor förhyrning. Illustration: Stark Arkitekter

Galären investerar 210 miljoner i nya lokalprojekt

Galären i Luleå har precis startat byggnationerna av ca 10.000 kvm lokaler runt om i Luleå. Det totala värdet på investeringarna är 210 miljoner kronor.

Företagen i Norrbotten är i behov av både större och bättre utformade lokaler för att möta den stora efterfrågan i den gröna omställningen. Även företag från andra delar av Sverige och världen hittar nu hit på grund av den expansiva fas som regionen är inne i. Investeringarna i norra Sverige uppgår till över 1 000 miljarder kronor.

Som huvudstad i Luleåregionen – med centrumläge för den gröna industrirevolutionen – har Luleå ett exceptionellt bra läge, både geografiskt och affärsmässigt. En av många effekter av det gynnsamma investeringsklimatet är ökad efterfrågan på lokaler, skriver Galären i ett pressmeddelande.

– Det senaste året har vi gjort en hel rad lokaluthyrningar, det kommer av den positiva våg som nu sköljer över regionen. Marknaden i Luleå har helt enkelt aldrig varit hetare, säger, Galärens vd Gunnar Tåhlin.

– Vi startar nu bygget av ca 10 000 kvm lokaler och har precis färdigställt drygt 900 kvm, säger Magnus Bjuhr. Vi kan konstatera att företagen vill ha mer spännande ytor än tidigare. Även vår satsning på miljöcertifiering och att ta tillvara alla hållbarhetsaspekter i både projekt och uthyrning är numera ofta en förutsättning för att hyra och flytta till våra lokaler, menar Magnus Bjuhr projektchef och vice VD på Galären i Luleå.

Förutom de drygt 900 kvm som Solar Sverige AB flyttat in i under våren har byggnationerna av lokaler för SKF, DEKRA, Luleå Miljöresurs och Padel Social Club precis startat.

SKF Sverige AB var i behov av bättre anpassade lokaler för verksamheten då man idag sitter i olika fastigheter och har förvärvat nya bolag. Efter lång och givande dialog om framtiden i Luleå föll valet på Galärens lokalerbjudande på Skutviken.

Företaget med ca 100 medarbetare flyttar in i nya lokaler om drygt 2 000 kvm i Galärens fastighet på Ålgatan 10, intill Luleås stora infartsled, Bodenvägen.

Kontraktet är tecknat på 8 år med en flexibel och kundanpassad lösning där SKF själva är med och påverkar utformningen av ytorna. I lokalerna ska kontor, labb och testmiljöer ta form.

– Vi kommer att fortsätta med den postindustriella tegelarkitekturen som minner om tidigare verksamheter på fastigheten och adderar nya glaspartier, entréer och skyltytor. Vi kommer att arbeta med belysning för att förstärka det arkitektoniska uttrycket och skapa trygghet i och omkring fastigheten, säger Gunnar Tåhlin, vd på Galären i Luleå. Invändigt bygger vi helt nya spännande lösningar att längta till som medarbetare där vi bland annat tar upp ett schakt med ljusgård genom fastigheten och skapar kontakt mellan våningsplanen. Lokalerna byggs för att klara kraven för miljöcertifiering.

I lokalerna kommer DEKRA Industrial och DEKRA Automotive att samsas i en nyproduktion om ca 800 kvm på Banvägen 23.

DEKRA Industrial, som redan hyr lokaler i en av Galärens fastigheter på Ytterviken, var i behov av nya anpassade ytor för verksamheten. Samtidigt hade DEKRA Automotive långt gångna planer på att utöka med en till besiktningsstation i Luleå. Resultatet blev en lösning där båda verksamheterna samsas i en ny lokalisering.

Dekra.

DEKRA ser en framtid där de ska utöka sin verksamhet även på personalsidan. Till en början räknar de med att vara 13–15 medarbetare på plats, men på sikt 20–25 st.

– Vi bygger en helt ny volym ihop med den befintliga fastigheten där Gunnar Karlsen sitter idag och där även Solar Sverige AB valt att hyra nya lokaler. Vi bygger kundanpassade ytor samtidigt som vi tar tillvara den befintliga fasaden och fortsätter med den nya spännande arkitekturen på fastigheten och området, berättar Gunnar Tåhlin. Och som en ytterligare del i vårt hållbarhetsarbete bygger vi för att klara kraven för att miljöcertifiera fastigheten, säger Gunnar avslutningsvis.

Den 1 januari 2022 överfördes Luleå kommuns VA-verksamhet från Stadsbyggnadsförvaltningen till Luleå Miljöresurs AB. I och med beslutet om sammanslagningen uppstod behov av större lokaler.

Ett nytt hyresavtal tecknades mellan Galären i Luleå och det kommunala bolaget. Uthyrningen i en av Galärens fastigheter på Ytterviken, nära universitetet i Luleå avser ytor om ca 4 700 kvm fullt utbyggt och avtalet är tecknat på 12 år.

– Ända sedan vi förvärvade den 2012 har vi har haft planer på att utveckla fastigheten för framtiden. Dessutom vill vi miljöcertifiera byggnaden. Nu har vi hittat en aktör som passar in i våra planer, säger Gunnar Tåhlin vid på Galären i Luleå.

När lokalerna med kontor och verkstadsytor står klara för inflyttningen 2023 kommer närmare 200 medarbetare att arbeta i lokalerna.

Så här blir padelhallen.

Galären och Padel Social Club har tecknat hyresavtal om en ny padelhall i Luleå. Företaget satsar stort för att möta det växande intresset för racketsporten och öppnar en padelhall med fem banor på Notviksstan.

– Vi ser med spänning fram mot möjligheten att få bygga ett hållbart och attraktivt Notviksstan. Padelhallen som etablerar sig i den GreenBuilding-certifierade byggnaden på Banvägen 21 blir ett bra komplement till områdets utbud, säger Gunnar Tåhlin, vd på Galären.

Bygglovet erhölls under våren 2022. En del av den befintliga byggnaden är idag riven och en nyproduktion tar form. Padelhallen beräknas kunna öppna i slutet av 2022.

Solar Sverige AB är ett av Europas ledande sourcing- och serviceföretag med verksamhet främst inom el och VVS. De har nyss flyttat in i nya lokaler på Banvägen 23 i Notviksstan.

I 15 års tid har Solar suttit i Galärens lokaler på Skutviken. Men i takt med den gröna omställningens framfart har behovet av större lokaler vuxit.

– Vi har satsat på att energieffektivisera lokalerna genom att tilläggsisolera tak och väggar, sätta in nya fönster med bättre isolerklass och enbart använda LED-belysning ute och inne. Nu väntar en miljöcertifiering av byggnaden, berättar Magnus Bjuhr. Som tillägger att vi skapat en spännande arkitektur av den gamla industrilokalen.

Fler Nyheter från förstasidan

Kedjan lämnar Stureplan – efter bara två år

Till FV: ”Det här läget går inte längre hand i hand med strategin”.

Bildextra: Så blir nya kvarteret på Kungsholmen

Skapar 8.000 kvm kontor och 114 nya bostäder.

Lista: Norska oljefonden tappade 1.700 miljarder

Vid årsskiftet hade Oljefonden aktievärden i fem svenska bygg- och fastighetsbolag som översteg en miljard kronor vardera.

Rekordår för outlet

Den tyska satsningen i Stockholmsområdet går som tåget.

SBB stoppar projekt – underleverantör går i konkurs

”Styrelsen har sökt andra lösningar men inte lyckats” säger koncern-vd Mikael Anjou

Stänger flaggskepp i city efter endast fyra år

Världsvarumärket lägger ner stor satsning mitt på Kungsgatan.

Blankare fortsätter trycka till fastigheter

Åtta av de 100 största blankningspositionerna finns i bygg- eller fastighetsbolag. FV berättar vilka bolag som finns i fokus.

Balder lägger beslag på ännu en 08-mack

Först lyxprojekt längs Birger Jarlsgatan. Nu lite längre ut från city.

Blir ny CFO på Stenvalvet

Ytterligare en CFO byter jobb.

SEPREF: Fyra av fem spår höjda krav på direktavkastning

Karin Witalis kommenterar den senaste undersökningen.

Rekryterar chef från Wästbygg

Ska utveckla nytt bolag.

Staden säljer för 600 mkr

Tre bolag i affär med Stockholms stad.

Klart: Alm blir storägare i Aros efter strukturaffär

Stor affär med bostäder. Läs om detaljerna.

Batljans superlycka

Starkt fredag på börsen. Men ännu återstår mer än hälften…

Tillbaka till förstasidan