Fyra tävlar om Kasper Salin-priset

Utomhusrum utanför Lund, kontor i Göteborg, ombyggd frikyrka i Stockholm och radhus i Malmö. Det är startfältet för Kasper Salin-priset, Sveriges Arkitekters pris för årets bästa byggnad.

– Alla fyra har haft en annorlunda sorts beställare, lyssnande och öppen, som gett arkitekten och i förlängningen också användarna stort inflytande. De har också haft högt ställda krav, vilket är avgörande för att få så här hög kvalitet, säger juryns ordförande, arkitekt SAR/MSA Stina Johansson.

Vilken byggnad som vinner årets pris avslöjas på Arkitekturgalans prisutdelning måndag den 13 mars, på Lisebergsteatern i Göteborg.

De nominerade är:

Merkurhuset, Göteborg

Arkitekt: Bornstein Lyckefors Arkitekter (numera Olsson Lyckefors Arkitektur). Beställare: Platzer Fastigheter/Bygg-Göta/Forsman & Bodenfors

Reklambyrån Forsman & Bodenfors har byggt sitt eget huvudkontor på en tomt i Göteborg, centralt belägen men på en ganska ödslig plats.

Ur juryns motivering: ”Denna nominerade kontorsbyggnad ingår i ett stadsutvecklingsprojekt där staden har ambitionen att återknyta det urbana rummet till Göta älv. Byggnaden utgör ett tillskott i ett trångt läge där arkitekturen både infogar sig och tar plats – en prestation i perfekt balans. … Byggnaden är en gestalt som vilar vackert i arkitekturhistorien men är sin egen.”

– I mina ögon är det här ett sorts idealprojekt, på det sätt att man ur en enkel och vacker stomme har fått fram en stor rumsrikedom och med några ovanliga arkitektoniska grepp gett byggnaden en unik karaktär. Dessutom ser vi skickligt utfört hantverk, i materialvalen kan man ana referenser till brutalism av den svenska poetiska typen där materialen är sig själva utan onödiga ytskikt, säger Stina Johansson som sitter i juryn.

Hage i Råängen, Lund

Arkitekt: Brendeland og Kristoffersen. Beställare: Lunds domkyrka

Uterummet Hage består av en mur samt ett skärmtak över ett långt bord invid en blommande äng. Det är startskottet för en ny stadsdel i Brunnshög.

Ur juryns motivering: ”Projektet har ett anslag med en ren och stark ton – så kan man påbörja byggandet av en ny stad. Här lyfts betydelsen av de väl övervägda strategiska prioriteringarna i stadsbyggandet. Arkitekten skapar ett definierat rum utomhus som i sin gestalt och sina beståndsdelar bär idéer om den goda staden, genom att säkerställa platsen för det gemensamma. Kanske som en nytolkning av allmänningen som företeelse?”

– Det är ett okonventionellt grepp att starta byggandet av en ny stadsdel med en mur. Den blir utgångspunkten för platsen, ger platsen kvalitet, styrka och säkerställer dess funktion. Hantverks- och materialmässigt är det en hög konstnärlig nivå med återbrukat, utvalt tegel. Arkitekt och beställare gör något som är enastående starkt i sin helhet, kommenterar Stina Johansson valet av Hage.

Mötesplats Mariatorget, Stockholm

Arkitekt: Spridd. Beställare: Stockholms Stadsmission

S:t Paulskyrkan i centrala Stockholm har byggts om för att inrymma Stadsmissionens verksamhet. Den tidigare stängda tomten har öppnats mot intilliggande offentliga stads- och parkrum.

Ur juryns motivering: ”En äldre frikyrka vid Mariatorget i Stockholmär en kombination av återställande, ombyggnad och invändig nybyggnad. … En egensinnig helhet gestaltas, präglad av värme och omsorg. Resultatet är en välkomnande mötesplats i staden som genomförts med stort engagemang och med social hållbarhet som ledstjärna och fokus.”

– Att tillgängliggöra kulturbyggnader för fler på det här sättet är en välgärning. Det är en styrka hur man tillgängliggjort marken som nu väver ihop den med stadens rum intill. Det är en skickligt utförd restaurering där man invändigt använder flera välgörande grepp för att skapa nya rum, säger Stina Johansson.

Tolv hus, Malmö

Arkitekt och beställare: Förstberg Ling

Radhus i stadsdelen Sorgenfri i Malmö, där arkitektkontoret även har fungerat som byggherre.

Ur juryns motivering: ”Tolv hus omfattar tolv radhus, fördelade på tre byggnadsvolymer, i före detta industriområdet Sorgenfri. Arkitektkontoret har fungerat som byggherre i egen regi. … Genom ett robust och enkelt ramverk skapar projektet utrymme för stor variation och rikedom inom detsamma. Det är uppfinningsrikt och intresseväckande i stort och smått – från material och detalj till funktion.”

– Arkitekterna har lyckats genomföra flera intressanta detalj- och materiallösningar utöver stommen i massivträ: specialsnickrade trappor, rejält tilltagna träfönster och väl utformade indragna balkonger. Det är hög nivå på material och hög nivå på boendekvalitet – den nominerade visar att det går att göra riktigt bra bostäder, säger Stina Johansson.

Fler Nyheter från förstasidan

CBRE IM utvecklar logistik om 46.000 kvm

Förvärvar mark utanför Helsingborg och bygger logistik på spekulation.

Kontor i ett klot

CA Fastigheter projekterar för hotell och kontor i två gamla gasklockor.

Perfekt storm stoppar bostadsbyggen

Tvärnit på alla sätt. Men det finns sätt att få igång bostadsmarknaden. En expert på Tango ser fler möjlig­heter, men ...

Älvstrandens vd sparkad

Får gå efter extrainkallat styrelsemöte där kritisk rapport var underlag.

Slår till med köp på hela 5 mdr

Oväntad säljare till eftertraktade fastigheter.

Nystart för Obos landmärke – fyra team tävlar

Läs om de nya planerna för höghuset och vilka som fått i uppdrag att rita. Flera världsberömda arkitektfirmor anlitade.

Catella förvärvar majoritet i franska Aquila

Med förvärvet utökar bolaget sin verksamhet inom asset management och fondförvaltning.

Topplista

Största affärerna 2023

De största transaktionerna på fastighetsmarknaden rangordnas.

Bildextra: Gasklocka 2 blir till Gasometer

Stockholms stads och Pophouse nya kulturmötesplats har döpts.

Så blir utsiktsvåningen – ”Blir en kassako”

Ola Sernekes kalkyl för 100 miljoner kronor per år.  230 meter upp. Nya innovationen. Jämför med Burj Khalifa.

Lista: Priserna för att åka upp i världens högsta

Fastighetsvärlden listar 25 världskända skyskrapors utsiktsplatser.

Karlatornet nära sin högsta höjd – stål i toppen

Endast ett våningsplan från taklagsfest. Ny strategi högst upp. Läs även om försäljningsläget och framtiden.

Säljer bostäder för 605 mkr – hela 8% under värdering

Stor bostadsaffär med tio fastigheter i Stockholmsområdet.

Tillbaka till förstasidan