Fyra kämpar förgäves med att sälja i Ryssland

Areim har lyckats sälja allt i Ryssland. Även Balder, Bonava, CA Fastigheter och NBP Group har förgäves försökt avyttra sina fastighetsbestånd där.

Skambud, myndighetstillstånd och svårt att överföra pengar. Att sälja fastigheter i Ryssland är inte det lättaste. Det har de flesta fått erfara under det år som gått sedan det ryska anfallskriget mot Ukraina inleddes.

Balder äger ett stort bostadsbestånd i S:t Petersburg via det stora finska bolaget Sato där man är majoritetsägare. Fastighetsvärdet i S:t Petersburg bedömdes för drygt ett år sedan till runt 1 miljard kronor. Bolaget är med 522 lägenheter en av de största bostadsägarna i den ryska storstaden. Fastigheterna finns i sex områden som alla ligger nära stadskärnan.

Satos vd Antti Aarnio har tidigare berättat för FV hur svårt det är att driva igenom en försäljningsprocess. Ett år in i kriget säger han:

– Vi har tagit ett beslut att lämna Ryssland och har sedan dess letat efter möjlighet att göra det. Vi jobbar hårt med processen, säger Antti Aarnio till FV.

Thomas Lindeborg i samband med fotografering i S:t Petersburg till Fastighetsvärldens stora personporträtt i magasinet nr 2/2008.

NBP Group, som ägs av Thomas Lindeborg, äger fyra fastigheter i Ryssland, ett lyxhotell i S:t Petersburg samt tre köpcentrum i andra orter. Han har tidigare berättat för FV att han fått skambud – men att det ändå är omöjligt att avyttra.

– Kan man sälja så får man inte ut pengarna. Det är ett svårt läge. Jag har fått några erbjudanden, främst från ryssar, men även från araber och kineser. Sådana som hoppas göra ett klipp. Vi får vänta och se.

Bolagets handelsfastigheter finns i Murmansk, Penza och Kaliningrad.

Bostadsutvecklaren Bonava agerade blixtsnabbt efter den ryska invasionen. Målet var att sälja den ryska verksamheten, som finns i S:t Petersburg. Bonava trodde länge att man möjligen lyckats med en avyttring till det stod klart att affären inte skulle gå igenom. Affären med en tänkt köpare, G-Group, hamnade definitivt i papperskorgen i januari 2023 efter att den tänka köparen inte erhållit nödvändiga tillstånd från ryska myndigheter varför kontraktet har annullerats.

Kalmarbaserade CA Fastigheter äger en fastighet i S:t Petersburg. således ingen betydande del av bolagets totala portfölj.

– Vi följer givetvis utvecklingen och försöker på bästa möjliga sätt ta hand om hyresgäster och anställda, sa vd Andreas von Hedenberg till FV under hösten.

Fler Nyheter från förstasidan

Värvar tidigare topp

FV berättar om den nya utmaningen.

Oscar: ”Det finns mycket jag vill göra”

Oscar Engelbert om framtiden efter att han lämnar vd-stolen. FV berättar om ett ”hemligt” kontorsprojekt i Los Angeles.

Köper invid Älvsjö centrum

Anrikt konditori bland hyresgästerna.

Dan Olofsson och Percy Nilsson frias i hovrätten

Ingen insiderhandel skedde i samband med försäljningen av Victoria Park.

Huvudspåret: Klyva SBB i tre delar

Många spekulationer kring SBB:s framtid. FV pekar ut möjliga svenska köpare. Kan vara tydlig parallell till storaffär 2008.

Norska miljardären som är näst störst i Fabege

En av de rikaste i Europa. Har gjort inbrytningar i Sverige tidigare.

Värdet på Turning Torso ner

Läs om värdeutvecklingen för Sveriges näst högsta byggnad.

Balders plan på 230.000 kvm

Vill skapa framtidens logistiklösningar.

Engelbert avgår som vd

Överens med styrelsen. Behöver ny inriktning. Stannar kvar i styrelsen.

Uppgift: Här öppnar Apple nummer fyra i Sverige

Efter fiaskot vid Kungsträdgården kan det bli en andra butik i 08-området.

CBRE IM utvecklar logistik om 46.000 kvm

Förvärvar mark utanför Helsingborg och bygger logistik på spekulation.

Coor hyr 4.500 kvm av Fabege vid Haga Norra

Fabeges projekt uthyrt till två tredjedelar.

Kontor i ett klot

CA Fastigheter projekterar för hotell och kontor i två gamla gasklockor.

Perfekt storm stoppar bostadsbyggen

Tvärnit på alla sätt. Men det finns sätt att få igång bostadsmarknaden. En expert på Tango ser fler möjlig­heter, men ...
Tillbaka till förstasidan