Bo- och samhällsexpot Vallastaden 2017 ägde rum 2-24 september i Linköping. Foto: Ida Gyulai

FV tipsar – 5 bästa på mässan

Snart slår portarna upp till Vallastaden 2017 – som blir den största svenska bomässan hittills. Med tajt stadsplanering och innovativ arkitektur vill arrangören både inspirera och utmana.

Annons

För fem år sedan började Linköpings kommun arbeta med att skapa ett helt nytt bostadsområde, och idén om att arrangera en bomässa där föddes. Nu börjar det dra ihop sig för invigning.

– Vi har varit modiga. Många sa att det här inte skulle vara möjligt. Men vi har visat att det går att bygga snabbt och med hög kvalitet. Vi har tagit ett C-läge och på fem år förvandlat det till ett svagt A-läge, säger Simon Helmér, VD på Linköpingsexpo och ansvarig för mässan.

Med 70 utställningar blir Vallastaden 2017 den största bomässan som anordnats i Sverige. Totalt 40 byggherrar har tillsammans byggt 1.000 bostäder.

I det nya bostadsområdet ett par kilometer utanför Linköping varvas lägenheter, radhus och villor i täta kvarter omgivna av gröna ytor. Utöver bostäder finns där även förskolor, skolor och kommersiella lokaler

Linköpings kommun har strävat efter att skapa en arkitektonisk variation och därför har ingen arkitekt fått rita två byggnader bredvid varandra.

För att både små och stora byggherrar ska kunna bygga i Vallastaden har kommunen dessutom skött detaljplanearbetet på egen hand och delat upp marken i små delar. Tomterna har sedan sålts till fast pris och byggherrar har fått tävla om markanvisning utifrån ett poängsystem som premierat mångfald, miljömässiga lösningar och innovation. Linköpings kommun hoppas kunna inspirera andra kommuner att göra liknande satsningar.

– Det finns väl ingen kommun som inte har ett halvdant läge med jordbruksmark och ett Ica, säger Simon Helmér.

Initialt var tanken att bomässan skulle äga rum 2016, men kommunen tvingades skjuta fram den i samband med att projektet svällde från 500 till 1.000 bostäder

Bomässan pågår 2–24 september. Förutom 70 hemutställningar hålls även föreläsningar med inbjudna talare, byggherrar och arkitekter som berättar om sina erfarenheter från Vallastaden.

5 bästa på mässan

Spretigt eller färgstarkt och levande? Åsikterna går isär om vad som är rätt då det kommer till att blanda olika stilar i ett kvarter. I Vallastaden har man gått all in och låtit 40 olika byggherrar bygga 1 000 bostäder. Ett lapptäcke av olika material och utformning som, om inte annat, väcker diskussion. Foto: Ida Gyulai.
Bostadshuset Ivalla byggs helt i trä. I bostadsrättsföreningen får medlemmarna själva välja om de vill bo i sin lägenhet eller hyra ut den. På markplan finns så kallade bokaler, som går att använda både för att bo, arbeta eller bedriva kommersiell verksamhet i. Bakom projektet står Omniplan och Urban Properties.
Flustret, med 315 parkeringsplatser, har solceller integrerade i fasaden. Elen ska gå till de 60 laddplatserna för elbilar i garaget. Huset innehåller också en sopsugsterminal, en biltvätt och en biodling.
House for Mother är en villa med aluminiumklädd fasad som arkitekten Björn Förstberg ritat till sin mamma. Materialvalen är gjorda för att huset ska vara så underhållsfritt som möjligt.
70 bostäder kommer att visas upp. I Hökerum Byggs fyra utställningsbostäder finns konstnären Matilda Pettersson på plats och målar konstverk på väggarna. På bilden syns ett av hennes konstverk.

Utöver de fem höjdpunkter på mässan som presenterades i Fastighetsvärldens magasin nr 7–8 (och ovan) finns det även många andra  projekt som är värda att titta närmare på. Här följer några exempel:

New York-inspirerade lägenheter med högt i tak, loft, naturliga materialval och med modern industriell stil. Det är Miland Group, Boningsfastigheter och Skvallerhamn som är byggherrar och husen är ritade av Witte Arkitektstudio och Zin Arkitektur.
Kommunala bostadsbolaget i Linköping Stångåstaden har tre projekt på bomässan Vallastaden. Ett av de två sexvåningshusen är ett plusenergihus, vilket innebär att huset avger mer energi än det förbrukar. I projektet ingår även en ”drömlägenhet” som ska vara ett föredöme inom nytänkande kring ytsmart boende.
Hökerum Byggs projekt Magasinet är två byggnader i rå betong, ask och furu. Glasade ytor och exponerade ytskikt ska ge ett robust intryck. Fastigheterna ska präglas av en industriell karaktär.

Bildextra: se även hur området såg ut med en månad kvar till invigningen när FV var på plats. (se bilder och läs mer här)

Fler Nyheter från förstasidan

Säljer för kvarts miljard i kanonaffär – 26% upp

Affär i Stockholm. ”Vi vill inte sälja, men det finns gränser för hur mycket huskramare man kan vara”, säger Sven-Olof Johansson till FV.

Öppnar flaggskepp i city

Öppnar första i Sverige.

Växande coworking redo att bredda verksamheten

”Som en schweizisk armékniv under utveckling.”

Lista: Tio största coworkingaktörerna

Fastighetsvärlden listar de tio största coworkingaktörerna i Sverige utifrån antal kvadratmeter.

SOJ: ”En snabb sänkning är nödvändig”

Anser att Riksbanken och ECB inte kan låta Fed vara styrande.

Affärsanalys

Bostäder på attraktiva nivåer i innerstan

En bostadsaffär på Södermalm i Stockholms innerstad analyseras av Adam Tyrcha på Newsec.

”Hyresnivån är inte nyckeln i förhandlingarna”

Gattberg: ”Hyresnivåer är inte nyckelfaktorn i förhandlingar. Allt handlar om EU:s taxonomiförordning”.

Castellum säljer bilhallar i Stockholm för 347 mkr

Tre byggnader med Porsche och Audi.

Spring för Livet – två veckor kvar

Pekar mot nytt rekord – igen. Separerade starttider nytt för i år.

Köper från Alma – Nyfosa tappar

Stor hyresgäst bantar förhyrningen mer än 40 procent. FV berättar om köpeskillingen.

Tar över efter McDonalds

Ny restaurang tar över efter den amerikanska hamburgerjättens tidigare lokal på gatuplan under Gondolen.

Vectura snor finanschef från Corem

25 års erfarenhet från fastighetsbranschen.

Niam köper för 1,5 miljarder

Byggnad om 64.000 kvm lokaler uppförs.

Ny vd till Ikano Bostad

Går från vd-rollen på Besqab.

Tillbaka till förstasidan