Carl Bildt: ”Beklagligt att samtalen bröt ihop”

Carl Bildt var huvudtalare på Cushman & Wakefield frukostseminarium. I en intervju med FV talade Bildt om kraschade bostadssamtal, uppmärksammande Nobel Center och spektakulära byggnader.
Annons

Förra året gästades arrangemanget av Fredrik Reinfeldt som bland annat gick till attack mot merparten som överklagade byggplaner (läs mer här) och året dessförinnan stod Göran Persson på scenen och han ville bland annat att det ska byggas en helt ny stad för att lösa bostadsbristen (läs mer här).

Årets huvudtalare som Cushman & Wakefield bjudit in är även han tidigare statsminister, Carl Bildt. Huvudtalarens CV är förstås långt och inkluderar även bland annat fredsförhandlare och utrikesminister. Men på listan finns även ett och annat fastighetsuppdrag – men mer om det senare. (läs Fastighetsvärldens intervju med Carl Bildt längst ner).

Cushman & Wakefields VD Agneta Jacobsson inledde med att hälsa välkommen, och hon presenterade Henrik Mitelman som förutom att vara moderator även är dagens första talare. Både Jacobsson och Mitelman konstaterade att de börjat tröttna på Trumps twittrande.

– Jag har personligen inlett ett litet handelskrig mot USA. Om jag väljer mellan McDonalds och Max så är valet numera enkelt, sa Mitelman.

Han fortsatte vidare att det finns mycket att klura på, till exempel om USA är redo att försvara Litauen om landet attackeras av sin granne i öst. Vidare konstaterade han att det inte finns något alls att oroa sig för när det gäller det stundande valet i Nederländerna, men desto mer när det gäller Frankrike.

– Men marknaden bryr sig inte överhuvud taget. Det verkar som vi inte som vi bryr oss om politiska förändringar, sa Mitelman.

– Det är knappast de som bygger murar runt sig själv som lyckats, snarare tvärtom. Europa överraskar positivt på alla sätt, Asien på väg upp. Jag tror vi har sett det bästa när det gäller USA.

Han avslutade sedan med en varning genom att visa en faksimil ur DI: ”Isländska banker på väg tillbaka till börsen…”

När det gällde Sverige konstaterade Mitelman att de stora städerna går riktigt bra, men att landsbygden går riktigt uselt. Han konstaterade rent allmänt att stad ”nummer två” runt om i Europa går bra, och att det ofta är industrin som finns i dessa städer.

– Jag tror att Riksbanken kommer att överraska oss framöver, och agera mer hökaktigt. Det kommer att hända mer med räntan framöver, sa Henrik Mitelman.

Elisabeth Troni från Cushman & Wakefields Londonkontor.

Därefter var det dags för Elisabeth Troni, head of EMEA Research på Cushman & Wakefield, att inta scenen. Hon fick frågan vilken stad i världen hon just nu helst skulle investera i respektive vilken hon skulle undvika.

– Berlin. Den tyska ekonomin är stark och den demografiska utvecklingen är bra.

– Moskva, den staden skulle jag nog undvika. Men det finns många som letar fynd där, sa Elisabeth Troni.

När det gäller fastigheter konstaterade hon hur mycket kapital det är på väg in till fastigheter i Europa från alla håll: Asien, Nordamerika och Mellanöstern, även om det bromsats något från USA och det finns frågetecken från oljeberoende länder runt gulfen.

När det gällde vilket fastighetssegment som var mest köpvärt lyfte hon fram logistik framför handel och kontor.

Transaktionsexperten Thomas Persson.

Därefter var det dags för Thomas Persson, international partner vid Capital Markets Cushman & Wakefield, att göra en utblick kring ”Fastighetsmarknaden 2017”.

– Vi har sett flera nya rekordnivåer för fastigheter i Sverige det senaste året. Europa är hett. Delvis eftersom asiatiska investerare väljer bort Trump och USA liksom Storbritannien efter Brexit. Dock har pundet blivit billigt så det lockar fortfarande.

Persson konstaterade att det varit synnerligen goda tider för fastighetsinvesterare de senaste åren, och att de investerare som inte lyckats väl borde fundera över att göra något annat…

Han konstaterade att det främsta riksbankschef Stefan Ingves gör i sitt jobb är att driva upp värdena på realtillgångar.

FV har berättat om att topphyror för kontorslokaler på snabb tid nått hela 8.000 kr/kvm, från att ha varit 6.000 kr/kvm för bara något år sedan. Jämfört med prisutveckling och det faktum att många av hyresgästerna i city numera sitter 40 procent mer yteffektiva topphyror konstaterade Persson att topphyrorna för kontor skulle kunna vara mycket högre: 14.000 kr/kvm

– Fastighetsägarna har inte tagit tag möjligheten. Men det är klart att hyresgästernas back-office-avdelningar inte kan sitta kvar då.

Carl Bildt hoppade direkt ut i omvärlden i sitt tal.

Därefter var det dags för dagens huvudtalare Carl Bildt.

– Vi har haft en väldigt bra utveckling i världen väldigt länge, särskilt det senaste kvartsseklet. Men nu är det lite stökigare i världen.

Om Donald Trump sa Carl Bildt:

– Relationerna mellan de stora ekonomiska makterna kommer att påverkas. Det som finns i riskbilden är ett handelskrig mellan USA och Kina. Och vilka håller vi i Europa med?

Bildt konstaterade att de nordiska länderna, vid sidan av utvecklingsländerna, är de som haft mest nytta av globaliseringen och handeln.

– Men de nordiska länderna kan även bli de stora förlorarna om den utvecklingen upphör, sa Carl Bildt.

Om den ”terroristiska våg” som Trump talar om:

– Vi kommer att få se att Al-Qaida kommer att komma tillbaka i vågor. Vi ser terrorattacker, men i stor grad har säkerhetstjänsterna lyckats väldigt väl. Det fanns terrorattacker på 50-, 60- och 70-talen i Europa som var förfärliga. Men den senaste tiden har det varit färre, så där har Trump fel. Men all terrorism är förskräcklig.

Om EU, Brexit och handelsavtal:

– Jag tror att Brexit för Storbritannien kommer att sluta med samma avtal om frihandel som Ukraina har fått. Det innebär en väldigt stor försämring för Storbritannien, och för Ukraina var det nya avtalet en väldigt stor. Jag tror inte att det kommer att ta två år för Storbritannien, snarare fyra år.

Carl Bildt konstaterade avslutningsvis att Afrikas utveckling, på lång sikt, kommer ha en större betydelse för Europa än Asiens.

Därmed avslutar Fastighetsvärlden direktrapporteringen från Cushman & Wakefields frukostseminarium. Tack alla ni som följt med oss här.

Efteråt fick Fastighetsvärlden en enskild intervju med Carl Bildt, läs frågorna och svaren nedan:

Carl Bildt, du som tidigare fredsmäklare, vad finns det för hopp om att nå en blocköverskridande och långsiktig bostadspolitik som många eftersträvar?

– Det är mycket beklagligt att de samtal som pågick bröt ihop. Man står en bit ifrån varandra, men jag vill inte uttala mig om detaljerna. Jag tror inte att man hinner enas under denna mandatperioden, kanske nästa. Delar av bostadspolitiken borde man lyckas lösa. Inom vissa områden är det viktigt med blocköverskridande överenskommelser, som till exempel försvarsområdet nyligen. Under min tid som statsminister fick vi till reformeringen av pensionssystemet, och det har varit väldigt betydelsefullt.

Många har under senare år hävdat att bostadsfrågorna borde lyftas närmare statsministern? Hur mycket involverad var du som statsminister?

– Nej det var inte mycket bostäder och fastigheter för min del, men betydligt mer indirekt kring krisen och den finansiella delen av fastighetskrisen.

Hur prioriterade var frågan under din senaste regeringstid som utrikesminister?

– I slutskedet av regeringen Reinfeldt ägnade man mycket tid kring hur man skulle göra för att få fart på bygg- och bostadsmarknaden. Inte minst Fredrik själv var mycket involverad. Han ägnade sig till exempel mycket tid åt bullerutredningar och likande, och det var alldeles rätt. Han lyckades ändra alla möjliga regleringar som var starkt hämmande för utvecklingen.

På Cushman & Wakefields frukostseminarium för två år sedan sade Göran Person att man inte borde dutta så mycket med små projekt för att lösa bostadsbristen. Han ville att man ska bygga en helt ny större stad i Södra Stockholm. Vad tycker du om den idén?

– Det kan han lätt säga. Men erfarenheten av att bygga helt nya städer eller stadsdelar är inte helt positiva. Vi minns miljonprogrammen. Det är bättre att förtäta och utveckla det vi har, tror jag. Nya städer är nog dessutom svårt, eftersom det kommer att krocka med riksintressen inom naturvården, exempelvis med någon sällsynt näktergal.

Vad kan du egentligen om fastigheter?

– Om du talar om detaljerna. Icke.

2003 tog du plats i en rådgivande kommitté när Leimdörfer och Brunswick satte upp en ny fastighetsfond, Sveafastigheter. Vad bidrog du med där?

– Jag kan en del om allmänpolitisk- och ekonomisk utveckling som har betydelse för dem som begriper sig på fastigheter.

Vad har du för fastighetsintressen privatekonomiskt? Du sitter i styrelsen i Fastator, men har inga aktier, men 70 000 teckningsoptioner.

– Ja, det tror jag att jag har. I övrigt finns inget mer inom fastigheter.

Hur kom du in i Fastator? (som är hälftenägare i Offentliga Hus och som köpt Nordic PM)?

– Det kan man fråga sig. Jag fick frågan, och det sitter några personer i styrelsen där som jag känner. Efter min tid i det rådgivande rådet några år tidigare fick jag beröm för min insats där. Själv frågade jag dock ”vad sjutton gjorde jag som var så bra”? Men det visades sig att mina råd hade fallit väl ut. Och när Fastator frågade mig tackade jag ja.

Hur väl känner du Fastators storägare Joachim Kuylenstierna?

– Jag har träffat honom en del. Jag känner honom främst via en gemensam vän, Ulf Adelsohn.

Fastator bytte VD nyligen för att bland annat bidra till att dubbla fastighetsinnehavet inom Offentliga Hus. Vad är den långsiktiga planen inom Fastator?

– Vi befinner oss i början av verksamheten. Vi är dessutom unika eftersom vi inte är ett fastighetsbolag utan ett investmentbolag i fastighetsbolag. Vi tittar mycket på förvärvsmöjligheter runt om i landet.

På vilken position befinner sig Fastator om fem år?

– Större och bättre. Det räcker för mig att säga Men för mig som enskild styrelsemedlem så ska jag inte tala för mycket om det egna bolaget.

Har du fått mycket förfrågningar om styrelseuppdrag. Ni politiker har ju blivit allt mer efterfrågade hos fastighetsbolagen de senaste åren?

– Nja. Jag är dock ingen ledare inom kommunal byråkrati. Jag ägnar mig ju mer åt internationella förhållanden.

Hur ser du på Nobel Center?

– Det är många som försöker dra in mig i den debatten, men jag håller mig borta. Jag tycker att det är bra att man bygger ett hus, och läget är det inget fel på. Men det är många som har åsikter om utseendet. Nobel tillhör våra större varumärken så det är väl bar att det blir större än det är idag i Gamla stan.

Ett vikingamuseum i Stockholm?

– Jag skulle gärna se att vi hade fler spektakulära byggnader, vad det nu skulle kunna vara. Under min tid som statsminister hade vi arkitekttävlingen för Moderna museet. Det var en knepig sak, när det skulle passa in i en känslig miljö ute på Skeppsholmen. Det blev ett bra museum med bra utställningslokaler, men det är en väldigt anonym byggnad. Den smälter in, den står inte ut.

Du minns ju Norrmalmsregleringen. Vad skulle du helst göra om i Stockholm?

Ja, herregud. Blev Sergels torg så lyckat? Då lade man trafiken ovanpå och människorna under. Idag skulle vi förmodligen gjort tvärtom.

Hur ser du på höga byggnader i centrala Stockholm?

– Jag har inget emot höga byggnader, dock med begränsningar.

Vad är ditt exempel på bra stadsutveckling i Stockholmsområdet?

– Min favoritdel är Gamla stan, men den stadsutvecklades ju på 1300- och 1400-talet.

Tar vi hand om Gamla stan?

– Numera gör vi det. Jag bodde där ett tag, och det har blivit mycket bättre genom åren. Gamla stan är en pärla.

Har du träffat Donald Trump?

– Nej, men så har jag ju inte varit inom fastighetsbranschen

Kommer han lyckas med ett avtal mellan Israel och Palestina? Han har ju backat något kring bosättningarna.

– Låt oss se. Jag ser inget i hans ansats som tyder på det. Varje amerikansk administration har en besvärlig start, och Trump har bara haft två-tre veckor på sig. Men detta är en alldeles osedvanligt besvärlig start.

Om vi håller om kvar i det närområdet. Hur ser du på konflikterna mellan sunni och shia? Wahabismens utbredning, saudiarabien och möjligheterna för Iran? Och Trumps roll i det hela?

– Där markerar han en något dualistisk inställning. Flera ledamöter är väldigt skeptiska till Iran och har tagit intryck av den israeliska opinionen. Man kan vara kritisk mot Iran och enstaka inslag. Jag tycker att den europeiska linjen att engagera Iran är bättre. Stefan Löfven åker dit imorgon, och jag har varit där fler gånger. Det är ett viktigt land med 70 miljoner människor och en stor marknad. Jag tror inte att Trump kommer att riva upp avtalet med Iran. Men vi går även mot ett val i Iran i maj som vi se hur det utfaller.

Fastighetsvärlden Idag 2017-02-09

Dagens talare inför den nästan fullsatta salen på Waterfront.
Frukostseminariet äger rum på Waterfront.

Fler Nyheter från förstasidan

Alm och Nyttobostäder slås samman – igen

Finansiella och legala orsaker bakom affären.

Bonnier ny ägare i Prisma efter affär i Kungens kurva

Affär med stor fastighet bredvid Heron city och Ikea.

Podcast: Om proptech och framtidens utmaningar

Nytt avsnitt från Verktygslådan. Proptech Swedens vd Roger Tofft gästar avsnittet.

Avicii-utställning blir kvar i Femte Hötorgsskrapan

Storsatsning lades ned. 7.500 kvm tomställs i city.

Köper nästan 200 bostäder

Kommunalt bolag i ännu en affär.

Vasakronan köper för 715 mkr

Affär mitt i Stockholm. Priset motsvarar 120.000 kr/kvm.

Flera gripna efter jordskredet vid Stenungsundsmotet

Misstänks ha orsakat skredet.

Corem säljer för 768 mkr

Avyttrar i två transaktioner. FV berättar om köparna och bestånden.

Som väntat ingen sänkning

Då kommer första sänkningen – spår tre inom ett år.

Så ska nya Lunakvarteret se ut – över 100.000 kvm

Vinnare i arktitekttävling har utsetts för Södertäljes största projekt på 50 år.

Ivars ättlingar tror på transformation

Vd Jan Mattsson berättar för FV om tre aktuella projekt, arkitekttävlingar och konkurrensen.

Satsar på vattennära hotell i Varberg

Nära fästningen och kallbadhuset inkluderat.

Advokatfirma flyttar till Norrmalmstorg

Tecknat nytt hyresavtal.

Köper från Övikshem för halv miljard

Köper 607 bostäder i nybildat bolag från allmännyttan.

Tillbaka till förstasidan