Nytt tekniska nämndhus ersätter riven Söderstadion

Nytt kontorshus om 40.000 kvm – Nuvarande kolossen på Kungsholmen blir bostäder. Fastighetsvärlden kan avslöja att politikerna och tjänstemännen i Stockholms stad nu satt ner foten när det gäller den segdragna frågan om vad som ska hända med stora Tekniska nämndhuset på östra Kungsholmen, nära City.

Verksamheterna ska, enligt Fastighetsvärldens källor, flytta till en ny fastighet som kommer att byggas där Söderstadion finns idag och fungera som bullervall mot Nynäsvägen för de bostäder som även ska byggas där. Söderstadion ska rivas när nya Stockholmsarenan (Tele 2 Arena) står klar.

Vid en presskonferens vid lunchtid på stadshuset bekräftades Fastighetsvärldens nyhet. Det handlar om en byggnad om 40.000 kvm som ska byggas och innehålla 1.800 arbetsplatser, varav staden själv kommer att använda 1.100. Resterande lokaler ska hyras ut till externa hyresgäster.

De myndigheter som flyttar är alla de som idag sitter i det gamla tekniska nämndhuset, Exploateringskontoret, Bostadsförmedlingen, Miljöförvaltningen, Trafikkontoret och Stadsbyggnadskontoret. De sitter i dag på 33 000 kvm. Den nya byggnaden blir enligt de första konceptskisserna triangulär men det kan komma att ändras. Ingen arkitektbyrå har ännu fått uppdraget utan det ska bestämmas genom en arkitekttävling som utlyses senare.

Den sammanlagda arean på bostäderna som ska byggas bakom kontorsfastigheten uppgår till 40.000 kvm.

Ambitionen är att det nya Tekniska nämndhuset ska vara inflyttningsklart 2018 och bostäderna 2019.

Tidigare har ett flertal platser varit aktuella för ett nytt Tekniskt nämndhus, alla på Kungsholmen, men valet föll alltså till slut på Söderstaden.

– Staden äger redan marken och att bygga här i Söderstaden är något som faller väl in i ambitionen att utveckla Stockholms södra delar som beskrivits i Södervisionen. Söderstaden är ett prioriterat utvecklingsområde, säger finansborgarrådet Sten Nordin (M).

Där det nuvarande Tekniska nämndhuset finns, byggt 1962–65, ska det enligt planen byggas en stor mängd bostäder. Det är fortfarande oklart om byggnaderna ska rivas, bevaras eller om det ska bli en påbyggnation. Detta ska framöver utredas. Klart är i alla fall att mellan 380-560 lägenheter ska uppföras på platsen, med affärer i bottenvåningarna.

Den 22 januari kunde Fastighetsvarlden.se först av alla avslöja placeringen av det tredje det tredje Ikea-varuhuset i området (se relaterade länkar till höger) som framöver ska kallas Söderstaden och vara en förlängning av innerstaden från Skanstull. Nu fylls alltså området på med ytterligare verksamhet. Tidigare har det ”hetaste” alternativet, och önskemålet, för ett nytt Tekniska nämndhus varit en ny byggnad på Kungsholmen, läs mer i relaterade länkar.

Vid det stora seminariet Stockholmsmarknaden, som Fastighetsvärlden arrangerar, den 20 februari på Grand Hôtel diskuteras bland annat stadsutveckling, infrastruktur och projekt. Medverkar gör bland annat två ministrar. Programmet i sin helhet och möjlighet till anmälan finns här. Det finns fortfarande platser kvar.

Fastighetsvärlden Idag 2013-02-12

Söderstaden_interior
Nya Tekniska nämndhuset, interiör.
bostadsoderstad
Konceptskiss av bostäderna som ska byggas där Söderstadion ligger idag.

Fler Nyheter från förstasidan

Bryter affär kring prestigeprojekt

Köper åter två projekt. Söker ny delägare till ett tredje. Ursprungligt projektvärde: 7,6 miljarder kronor.

"Kan inte bara titta på kronor per kvadratmeter"

Kaoset under pandemin ritar om drabbade segmentet.

Börsdebutanten Stenhus förvärvar för 175 mkr

Förvärvar tre fastigheter om totalt 40.000 kvm.

SBB:s sex nya lockelser i budkriget mot Castellum

Dragkampen om ”norska Vasakronan” fortsätter. Samtidigt öppnar Entras styrelse för att åter granska SBB:s bud.

Topplista

15 största ägarna av samhällsfastigheter

Från att tidigare ha varit en strikt offentlig angelägenhet är ägandet av samhällsfastigheter i dag betydligt mer diversifierat. FV listar de 15 största.

Ilija Batljan besviken – men fortfarande hoppfull

Näringsministern kommenterar affären.

Kontringen: Castellum med bud på 50-miljardersbolag

Kontrar på SBB:s tidigare bud – och höjer sitt eget. Har redan gjort klart med köp från näst största ägaren. Läs mer om budet och bolaget man jagar.

Fastigheter åter heta på börsen

Efter kaos och djupdykning i mars har sektorn gått plus 50%.

Serneke avslöjade partner för Karlatornet – stoppades

Ola Serneke svarade på frågor på en studentmässa. Följden blev att aktien handelsstoppades.

Så vill utmanaren Obos bli etta – tempot dubblas

Daniel Kjørberg Siraj och Sofia Ljungdahl berättar om det norska bolagets planer i Sverige.

FV-gallup: Hela 80 procent vill jobba mer hemifrån

”Ett gravt underbetyg”.

Säljer hög vakans till Blackstone för 610 miljoner

Avyttrar i fyra städer. Storköparen fortsätter investera.

Investerare letar pärlor i simbassänger

Flera bolag intresserade när nya badhus ska byggas.

Tillbaka till förstasidan