Nytt tekniska nämndhus ersätter riven Söderstadion

Nytt kontorshus om 40.000 kvm – Nuvarande kolossen på Kungsholmen blir bostäder. Fastighetsvärlden kan avslöja att politikerna och tjänstemännen i Stockholms stad nu satt ner foten när det gäller den segdragna frågan om vad som ska hända med stora Tekniska nämndhuset på östra Kungsholmen, nära City.

Verksamheterna ska, enligt Fastighetsvärldens källor, flytta till en ny fastighet som kommer att byggas där Söderstadion finns idag och fungera som bullervall mot Nynäsvägen för de bostäder som även ska byggas där. Söderstadion ska rivas när nya Stockholmsarenan (Tele 2 Arena) står klar.

Vid en presskonferens vid lunchtid på stadshuset bekräftades Fastighetsvärldens nyhet. Det handlar om en byggnad om 40.000 kvm som ska byggas och innehålla 1.800 arbetsplatser, varav staden själv kommer att använda 1.100. Resterande lokaler ska hyras ut till externa hyresgäster.

De myndigheter som flyttar är alla de som idag sitter i det gamla tekniska nämndhuset, Exploateringskontoret, Bostadsförmedlingen, Miljöförvaltningen, Trafikkontoret och Stadsbyggnadskontoret. De sitter i dag på 33 000 kvm. Den nya byggnaden blir enligt de första konceptskisserna triangulär men det kan komma att ändras. Ingen arkitektbyrå har ännu fått uppdraget utan det ska bestämmas genom en arkitekttävling som utlyses senare.

Den sammanlagda arean på bostäderna som ska byggas bakom kontorsfastigheten uppgår till 40.000 kvm.

Ambitionen är att det nya Tekniska nämndhuset ska vara inflyttningsklart 2018 och bostäderna 2019.

Tidigare har ett flertal platser varit aktuella för ett nytt Tekniskt nämndhus, alla på Kungsholmen, men valet föll alltså till slut på Söderstaden.

– Staden äger redan marken och att bygga här i Söderstaden är något som faller väl in i ambitionen att utveckla Stockholms södra delar som beskrivits i Södervisionen. Söderstaden är ett prioriterat utvecklingsområde, säger finansborgarrådet Sten Nordin (M).

Där det nuvarande Tekniska nämndhuset finns, byggt 1962–65, ska det enligt planen byggas en stor mängd bostäder. Det är fortfarande oklart om byggnaderna ska rivas, bevaras eller om det ska bli en påbyggnation. Detta ska framöver utredas. Klart är i alla fall att mellan 380-560 lägenheter ska uppföras på platsen, med affärer i bottenvåningarna.

Den 22 januari kunde Fastighetsvarlden.se först av alla avslöja placeringen av det tredje det tredje Ikea-varuhuset i området (se relaterade länkar till höger) som framöver ska kallas Söderstaden och vara en förlängning av innerstaden från Skanstull. Nu fylls alltså området på med ytterligare verksamhet. Tidigare har det ”hetaste” alternativet, och önskemålet, för ett nytt Tekniska nämndhus varit en ny byggnad på Kungsholmen, läs mer i relaterade länkar.

Vid det stora seminariet Stockholmsmarknaden, som Fastighetsvärlden arrangerar, den 20 februari på Grand Hôtel diskuteras bland annat stadsutveckling, infrastruktur och projekt. Medverkar gör bland annat två ministrar. Programmet i sin helhet och möjlighet till anmälan finns här. Det finns fortfarande platser kvar.

Fastighetsvärlden Idag 2013-02-12

Söderstaden_interior
Nya Tekniska nämndhuset, interiör.
bostadsoderstad
Konceptskiss av bostäderna som ska byggas där Söderstadion ligger idag.

Missa inte! Hotell & Fastigheter 2023

Onsdagen den 11 oktober arrangerar Fastighetsvärlden det populära och årligen återkommande seminariet Hotell & Fastigheter. Vik gärna datumet redan nu! Program kommer under försommaren. Eventet äger rum på Grand Hôtel i Stockholm.

Fler Nyheter från förstasidan

CBRE IM utvecklar logistik om 46.000 kvm

Förvärvar mark utanför Helsingborg och bygger logistik på spekulation.

Kontor i ett klot

CA Fastigheter projekterar för hotell och kontor i två gamla gasklockor.

Perfekt storm stoppar bostadsbyggen

Tvärnit på alla sätt. Men det finns sätt att få igång bostadsmarknaden. En expert på Tango ser fler möjlig­heter, men ...

Älvstrandens vd sparkad

Får gå efter extrainkallat styrelsemöte där kritisk rapport var underlag.

Slår till med köp på hela 5 mdr

Oväntad säljare till eftertraktade fastigheter.

Nystart för Obos landmärke – fyra team tävlar

Läs om de nya planerna för höghuset och vilka som fått i uppdrag att rita. Flera världsberömda arkitektfirmor anlitade.

Catella förvärvar majoritet i franska Aquila

Med förvärvet utökar bolaget sin verksamhet inom asset management och fondförvaltning.

Topplista

Största affärerna 2023

De största transaktionerna på fastighetsmarknaden rangordnas.

Bildextra: Gasklocka 2 blir till Gasometer

Stockholms stads och Pophouse nya kulturmötesplats har döpts.

Så blir utsiktsvåningen – ”Blir en kassako”

Ola Sernekes kalkyl för 100 miljoner kronor per år.  230 meter upp. Nya innovationen. Jämför med Burj Khalifa.

Lista: Priserna för att åka upp i världens högsta

Fastighetsvärlden listar 25 världskända skyskrapors utsiktsplatser.

Karlatornet nära sin högsta höjd – stål i toppen

Endast ett våningsplan från taklagsfest. Ny strategi högst upp. Läs även om försäljningsläget och framtiden.

Säljer bostäder för 605 mkr – hela 8% under värdering

Stor bostadsaffär med tio fastigheter i Stockholmsområdet.

Tillbaka till förstasidan