Nytt tekniska nämndhus ersätter riven Söderstadion

Nytt kontorshus om 40.000 kvm – Nuvarande kolossen på Kungsholmen blir bostäder. Fastighetsvärlden kan avslöja att politikerna och tjänstemännen i Stockholms stad nu satt ner foten när det gäller den segdragna frågan om vad som ska hända med stora Tekniska nämndhuset på östra Kungsholmen, nära City.

Verksamheterna ska, enligt Fastighetsvärldens källor, flytta till en ny fastighet som kommer att byggas där Söderstadion finns idag och fungera som bullervall mot Nynäsvägen för de bostäder som även ska byggas där. Söderstadion ska rivas när nya Stockholmsarenan (Tele 2 Arena) står klar.

Vid en presskonferens vid lunchtid på stadshuset bekräftades Fastighetsvärldens nyhet. Det handlar om en byggnad om 40.000 kvm som ska byggas och innehålla 1.800 arbetsplatser, varav staden själv kommer att använda 1.100. Resterande lokaler ska hyras ut till externa hyresgäster.

De myndigheter som flyttar är alla de som idag sitter i det gamla tekniska nämndhuset, Exploateringskontoret, Bostadsförmedlingen, Miljöförvaltningen, Trafikkontoret och Stadsbyggnadskontoret. De sitter i dag på 33 000 kvm. Den nya byggnaden blir enligt de första konceptskisserna triangulär men det kan komma att ändras. Ingen arkitektbyrå har ännu fått uppdraget utan det ska bestämmas genom en arkitekttävling som utlyses senare.

Den sammanlagda arean på bostäderna som ska byggas bakom kontorsfastigheten uppgår till 40.000 kvm.

Ambitionen är att det nya Tekniska nämndhuset ska vara inflyttningsklart 2018 och bostäderna 2019.

Tidigare har ett flertal platser varit aktuella för ett nytt Tekniskt nämndhus, alla på Kungsholmen, men valet föll alltså till slut på Söderstaden.

– Staden äger redan marken och att bygga här i Söderstaden är något som faller väl in i ambitionen att utveckla Stockholms södra delar som beskrivits i Södervisionen. Söderstaden är ett prioriterat utvecklingsområde, säger finansborgarrådet Sten Nordin (M).

Där det nuvarande Tekniska nämndhuset finns, byggt 1962–65, ska det enligt planen byggas en stor mängd bostäder. Det är fortfarande oklart om byggnaderna ska rivas, bevaras eller om det ska bli en påbyggnation. Detta ska framöver utredas. Klart är i alla fall att mellan 380-560 lägenheter ska uppföras på platsen, med affärer i bottenvåningarna.

Den 22 januari kunde Fastighetsvarlden.se först av alla avslöja placeringen av det tredje det tredje Ikea-varuhuset i området (se relaterade länkar till höger) som framöver ska kallas Söderstaden och vara en förlängning av innerstaden från Skanstull. Nu fylls alltså området på med ytterligare verksamhet. Tidigare har det ”hetaste” alternativet, och önskemålet, för ett nytt Tekniska nämndhus varit en ny byggnad på Kungsholmen, läs mer i relaterade länkar.

Vid det stora seminariet Stockholmsmarknaden, som Fastighetsvärlden arrangerar, den 20 februari på Grand Hôtel diskuteras bland annat stadsutveckling, infrastruktur och projekt. Medverkar gör bland annat två ministrar. Programmet i sin helhet och möjlighet till anmälan finns här. Det finns fortfarande platser kvar.

Fastighetsvärlden Idag 2013-02-12

Söderstaden_interior
Nya Tekniska nämndhuset, interiör.
bostadsoderstad
Konceptskiss av bostäderna som ska byggas där Söderstadion ligger idag.

Missa inte! Uppsalamarknaden 2020 – årets stora mötesplats om marknad, investeringsläge och stadsutveckling i Uppsala med omnejd

25 september 2020, Uppsala.
Klicka här för mer info!

Missa inte! Samhällsfastigheter 2020 – årets stora mötesplats om politik, marknad och investeringsläge för samhällsfastigheter

3 september 2020, Stockholm.
Klicka här för mer info!

Fler Nyheter från förstasidan

Tvingas ge upp – HD stoppar kontorsbygge om 50.000 kvm

FV avslöjar. Slutligt beslut i Högsta domstolen stoppar ett av de största kontorsprojekten inom tullarna i Stockholm.

Pausar affär om 600 miljoner

Ett 30-tal fastigheter är tänkta att ingå i transaktionen. Nu inväntas att ”banksystemet återgår till normalläge”.

Neptunia värvar Jan Eriksson

Läs även om personerna bakom Slättö Förvaltnings majoritetsägare.

C&W: Rekordstarkt Q1 – men bankerna nu mer selektiva

Coronakrisen kommer påverka siffrorna för andra kvartalet. Bankerna har börjat bli mer selektiva med såväl motpart som objekt, konstaterar C&W.

Expansivt Eastnine bidrar i slaget mot corona

Vd:n berättar för FV om insatser och framtidsplanerna.

Affärsanalys

Rekordnivå för äldreboende

Eric Håkansson vid Savills har satt analyspennan i en affär med en samhällsfastighet.

De köper mer i centralt läge

”Vi känner stor lycka av att vi funnit fyra så välbelägna hus”.

Hyressmäll för enfastighetsbolag

Stor klädkedja klarar inte att betala hyran.

Klart: Köper Postens HK

Affären klar. Läs mer om köparen.

Topplista

Största affärerna 2020

FV har här sammanställt de hittills största fastighetstransaktionerna under 2020. Vi berättar även vilka rådgivare som varit inblandade.

Stordalen: ”Inget jäkla virus ska knäcka oss”

Kommer att tacka nej till flera erbjudanden framöver.

FV dokument om 24 sidor – 30 år sedan Kraschen

Delar av fastighetssverige har tvärnitat. Coronakrisens effekter på marknaden har både likheter och olikheter med den stora Kraschen för 30 år sedan. Vi återpublicerar här en uppmärksammad artikelserie i tre delar ur magasinet som nu finns att ladda ner som pdf.

”Tusentals handlare kan tvingas stänga igen”

”Substantiella hyreslättnader är en förutsättning för att många handelsföretag ska överleva krisen.”

Brutala investeringen får en ny vinge

870 kvadratmeter lokaler. Se bilder.

Tillbaka till förstasidan