Helena Ågren om Alecta Fastigheters stora projekt vid Fridhemsplan.

”Fridhemsplan behöver kärlek”

E4:an gick till i slutet av 60-talet runt hörnet. Nu ska Alecta Fastigheter lyfta sin stora fastighet vid Fridhemsplan med ett hotell, ny takrestaurang, nytt Åhlénsvaruhus och ett nytt bostadshus. Det nya konceptet består av en mix av mjukt från 60-talets Paris och grovt från New York.
– Fridhemsplan behöver kärlek, säger Helena Ågren vid Alecta Fastigheter.

Annons

Fastighetsbolaget håller på att bygga om det tidigare slitna kontorshuset från 1960-talet till att innehålla en mix av hotell, moderna kontorsytor, restaurang och handel samt även tillföra bostäder på innergården. Allt ska stå klart 2026.

– Vi har tagit fram ett koncept som bygger på två 60-talsvärldar som möts, New Yorks råa industriloft där kreativiteten flödade och Paris – La Parisienne. Vi tror att det kommer att passa riktigt bra både för huset och platsen, säger Helena Ågren som är övergripande ansvarig för projektet hos Alecta Fastigheter.

Fastigheten Väktaren 35 innehåller idag 17.200 kvm uthyrbar area och ligger i hörnet S:t Eriksgatan och Drottningholmsvägen, för många känt som Åhlénshuset.

Så här kommer fastigheten se ut framöver. Illustration: Kaminsky Arkitektur/Bobak Studio

Alecta Fastigheter har i sitt projekt även höga ambitioner gällande återbruk och bevarande. Det som inte går att återanvända doneras till andra projekt. Det blir även en del nytt, bland annat tillförs två våningsplan i trä högst upp. Egentligen blir det tre nya och indragna våningsplan högst upp eftersom den teknikvåning som fanns högst upp tidigare placeras längre ner i huset.

– Det översta 11:e planet blir takrestaurang med panoramautsikt. Vi vill skapa en attraktiv mötesplats på Fridhemsplan och bidra till den upplevda tryggheten på platsen, säger Helena Ågren som är övergripande ansvarig för projektet hos Alecta Fastigheter.

Fram till hösten 1967 passerade E4:an/Riksettan runt kvarterets ena hörn, längs Drottningholmsvägen, dit bilarna kom söderifrån, från Västerbron och Södertäljevägen, och fortsatte norrut längs S:t Eriksgatan till Norrtull. Sträckan var då Stockholms huvudgenomfart tills Essingeleden stod klar. Det är fortfarande rejält tilltagna gator som omger fastigheten Väktaren 35 där Alecta Fastigheter driver sitt stora projekt.

Ruby hotell öppnar sitt första hotell i Skandinavien, på 8.000 kvm.

Delar av det tidigare kontorshuset håller på att byggas om till hotell. Där har designhotellkedjan Ruby Hotel tecknat avtal för sitt första hotell i Skandinavien. Där blir det 187 rum på 7.800 kvm, inklusive restaurang, kafé och bar. Hotellet lägger även beslag på hela våningsplanet ovanför gatuplanet.

I entréplanet är det sedan ett tag klart att Åhléns stannar och kommer att öppna ett nytt varuhus om 2.550 kvm, liksom tidigare med ingång från både Drottningholmsvägen och S:t Eriksgatan. Fastighetsbolaget har 600 kvm kvar att hyra ut i entréplanet och planerar där för butiker, service och någon ytterligare restaurang/kafé.

Dessutom kommer Alecta Fastigheter att ha 3.200 kvm kontor för uthyrning i fastigheten, i hörnet av byggnaden.

– Vi ser gärna kreativa verksamheter, kopplade till kultur och musik, som hyresgäster. Det för att koppla an till områdets över 100 åriga musik och kulturhistoria, bland annat växte Abbas låtskatter fram några kvarter bort och tvärs över gatan satta Max Martin och Cheironstudion Fridhemsplan på kartan.

Ett nytt bostadshus byggs på innergården. Illustration: Okidoki Arkitekter

Alecta Fastigheter äger även fastigheten Väktaren 36 som ligger längs Fridhemsgatan. Det är en bostadsfastighet som tidigare renoverats och fått tillskott av bostäder på vinden. Fastigheten däremellan, Väktaren 37 (där tunnelbanan kommer upp) ägs av kommunala Familjebostäder.

På innergården, del av både Väktaren 35 och 36, skapas ett nytt lägre bostadshus som sannolikt kommer få en egen fastighetsbeteckning framöver, troligen väktaren 38

– Det blir 40 bostäder i en grön oas. I markplan blir det stadsradhus och däröver blir det vanliga lägenheter, säger Helena Ågren.

Okidoki Arkitekter har ritat bostadsprojektet.

Helena Ågren, övergripande ansvarig för projektet hos Alecta Fastigheter.

Renovering och påbyggnaden av Väktaren 35 inleddes i början av 2024 och det är MVB som står för genomförandet. I dagarna har Alecta Fastigheter även avtäckt ett 90 meter långt konstverk, ”Från 60-talet till nu, fri att vara du”, som klär in byggområdet vid Väktaren 35. Grafittisthlm står bakom verket.

Hela Alecta Fastighets projekt ska stå klart våren 2026. Då är tanken att fastigheten ska bli en naturlig mötesplats.

– Fridhemsplan är en plats som behöver kärlek. Det är en plats som många idag främst endast passerar. Det hoppas vi kunna ändra på.

Fridhemsplan får ett av Stockholms längsta konstverk när ett 90 meter långt plank klär in byggområdet vid Väktaren 35 på Drottningholmsvägen. Alecta Fastigheter har initierat ett samarbete med street art-artister från Graffiti Stockholm som tolkar temat “från 60-talet till nu, fri att vara du”.
Färgglatt inslag vid Fridhemsplan.
Förslag till utformning av en breddad gångbana längs Drottningholmsvägen. Illustration: Sweco och David Wiberg
Ett hundraårigt musik- och kulturarv. Karta: Alecta Fastigheter
Fridhemsplan 1964, sett mot öster. Fridhemsgatan syns till vänster. Foto: Håkan Johnson/Stockholmskällan
Flygbild från 1924 över del av Kungsholmen, mot nordväst. Kring Sankt Eriksgatan. Foto: Stadsmuseet

Fler Nyheter från förstasidan

Sagax investerar 1,6 mdr

43 fastigheter och nästan totalt 300.000 kvm lokaler.

Mest lästa på sajten – minns du de stora nyheterna

Ett händelserikt första halvår inom fastighetsbranschen. FV listar de 24 mest lästa artiklarna.

NCC och Liseberg i avtal för återuppbyggnad

Nytt datum för öppning av Oceana. Läs om planerna.

Corem tillförs miljard

Beslut om en riktad nyemission.

Lyssna på fastighetspoddar i hängmattan

FV tipsar om några olika intressanta poddar.

Grönt ljus för Stordalens nya hotell

Nytt hotell längs ostkusten.

Oscars framtida klenod försatt i konkurs

Inköptes med stora projektplaner. Strax utanför tullarna i Stockholm.

NCC kopierar Skanska – helt ofrivilligt

Investerat nästan 10 miljarder. FV berättar om läget för de olika kontorsprojekten.

Castellums vd: ”Vi känner en spirande optimism”

Positiv nettouthyrning och ett driftsöverskott som ökar med 5,2 procent.

Klarabo och Diös i byte

Fyra fastigheter ingår. Totalt drygt 200 miljoner kronor.

Selins jättefängelse blir ännu större

Ett fåtal av landets anstalter har privat fastighetsägare.

Corem nu långt över hälften i segt och spektakulärt

Investeringar om hela 3 miljarder kronor mitt på Manhattan. Har möjligheter för ett tredje stort projekt. Läs om hyresnivåerna.

Kuylenstierna säljer allt

Valt att gå med på kravet.

Catena avyttrar för 600 mkr

Avyttrar fastighet om nästan 50.000 kvm lokaler.

Tillbaka till förstasidan