Fredrik Wirdenius om framtiden

På torsdag gör Fredrik Wirdenius sin sista dag som vd för Vasakronan. På fredag tar Johanna Skogestig över rodret för landets största bolag.

Under Wirdenius tid har bolaget växt från ett fastighetsbestånd värt 40 miljarder till nästan 150 miljarder kronor. Wirdenius konstaterar i en intervju med Fastighetsvärlden att det känns rätt att sluta.

– Det känns väldigt bra. Tolv år med det här jobbet är en väldigt lång tid. Det har varit en intensiv tid och ibland väldigt uppstyrt tidsmässigt.

Vad han ska göra framöver är inte klart.

– Under 2020 ska jag utvärdera och reflektera.

På frågan om han är redo för ett nytt operativt jobb och öppen för ytterligare styrelseuppdrag (sitter i Scandics styrelse sedan 2015) svarar han.

– Jag är redo för både styrelseuppdrag och rådgivande roller. Gärna inom fastighetsutveckling, men även inom det breda samhällsbyggnadsperspektivet. Jag gillar att analysera nya marknader och kolla på makrosiffror.

Han utesluter inte heller att det kan bli något med kopplingar till utlandet.

Fredrik Wirdenius, som är 58 år, konstaterar att det finns några saker som kommer att avgöra vad han kommer att syssla med framöver.

– Det viktigaste är att jag kommer att känna för bolaget och människorna där. Jag har fått några förfrågningar om rådgivning och styrelseuppdrag, men inget som är klart.

På det privata planet så finns det mycket Wirdenius känner att han vill ägna mer tid åt, till exempel två barnbarn, en son som numera bor i London, ett inköpt ställe på Mallorca som han inte hunnit besöka så ofta och även kanske hoppa upp oftare på snowboarden när väderleken tillåter.

Tolv intensiva år på Vasakronan är snart över. Men det föregicks av 19 intensiva år på Skanska.

Fredrik Wirdenius har haft en hög chefstjänst sedan han var 33 år. Då blev han vd för Skanska Fastigheter Stockholm. Fem år senare blev han vd för Skanska Kommersiell Utveckling Europa (allt utom Norden) för att ytterligare fem år senare bli ansvarig för Norden.

Han berättar för Fastighetsvärlden att han gillade tiden i Centraleuropa, Tyskland och London.

– Det var en jobbig period men väldigt lärorik.

Det kanske är därför som han nu gläntar på utlandet, när han nu lämnar Vasakronan – och det kunde ha blivit en utlandsresa även med Vasakronan om konjunkturen velat annorlunda.

När AP Fastigheter (som bolaget då hette) sökte en ny vd 2007 hade bolaget under en tid hållit en låg profil, på både transaktions- och projektfronten.

– Jag fick höra att ägarna ville att bolaget skulle växa kraftigt, och det lockade.

Han fick jobbet.

– Vårt intresse för att köpa Vasakronan var stort. Vi bedömde att bolagen matchade varandra väldigt väl. Vi såg det som en unik möjlighet. Det föll sig dessutom väldigt väl ut för oss att det blev en finanskris då det blev svårt på finansieringssidan för många av konkurrenterna.

Fredrik Wirdenius i samband med Fastighetsvärldens porträttfotografering 2008, efter storköpet av Vasakronan där bland annat fyra Hötorgsskrapor ingick.

Backade av de fyra AP-fonderna så genomförde AP Fastigheter förvärvet smärtfritt. Det var den största fastighetsaffären i Sverige någonsin och det var den största i Europa det året.

För Fastighetsvärlden konstaterar Wirdenius att Vasakronan (AP Fastigheter bytte namn till Vasakronan efter köpet) kunde kommit att se väldigt annorlunda ut om det stora förvärvet för 41 miljarder kronor inte hade lyckats.

–  Vi hade expanderat, men kanske inom helt andra segment än kontor och kanske på utländska marknader istället.

Wirdenius berättar att rekordaffären 2008 satte sina spår på flera sätt.

– Hösten då var tuff. ­ Jag hade en tydlig blid hur det skulle bli och hur vi skulle jobba.

Jag kände hela tiden att affären har alla förutsättningar att resultera i något riktigt bra. Men när vi slog ihop två företag och två kulturer blev även följden att många fick lämna bolaget. Dessutom fanns det de som hade sin egen personliga agenda kring hur bolaget skulle drivas.

När han kände att han varit ”uppe i varv” under en längre tid fick han beskedet av styrelsen att vila ut och ta semester – för att ladda om.

– Så här i efterhand var det en riktigt kul affär. Vi tog ett bett på hyrorna och de har utvecklats väldigt väl.

Stora köp och försäljningar följde rekordaffären. Den stora fastighet i centrala Stockholm där bolaget har sitt huvudkontor, Klara Zenit, köptes för 4,25 miljarder kronor i slutet av 2010. Nu är den värderad till 9,3 miljarder kronor – och skulle sannolikt kunna säljas för över 10 miljarder på dagens marknad. Det är mer än värdet på flera noterade fastighetsbolag och mer än Vasakronans Uppsalabestånd.

– Jag känner även att det var rätt att sälja bostäderna när vi gjorde det, även om den marknaden har gått väldigt bra. Om vi inte hade gjort det hade vi förmodligen inte varit lika framgångsrika med att utveckla vårt kommersiella fastighetsbestånd.

Även på uthyrningssidan har bolaget skördat framgångar under Wirdenius tid vid bolaget. Det finns dock ett rejält tapp av hyresgäst och det är när SEB bestämde sig för att lämna den stora förhyrningen vid Sergels torg.

– Jag trodde hela tiden att de skulle flytta. Det har samtidigt gett oss ett unikt tidsfönster för att utveckla fastigheten. Sett till hyresnivåerna så är det även en bra affär för oss.

Enligt Fastighetsvärldens bedömning dubblas hyresnivån när huset åter är fyllt.

– Jag är väldigt stolt över vårt projekt Sergelhuset och alla som jobbat med det. Allt har gått snabbt. Vi presenterade ett realistiskt förslag för staden och fick snabbt grönt ljus. Allt resulterade i en unikt snabb detaljplan.

Andra projekt som Wirdenius är extra stolt över är Platinan i Göteborg och de vid Uppsala Science Park.

Flera som Fastighetsvärlden talat med genom åren har lyft fram Fredrik Wirdenius ledaregenskaper. Själv kommenterar han det så här:

– Jag är nog ganska präglad från åren på Skanska, och det ledarskap som fanns där. Bland det viktigaste jag gjort är att bygga en ”Vasakronankultur”. Man får ett ansvar och det ska vara ett prestigelöst ledarskap. Mitt mål har varit att skapa en kultur där vi får kraft underifrån. Att de anställda ska komma med idéer som testas och där vi sedan kan ta beslut om att skala upp.

Formellt är Fredrik Wirdenius anställd till årsskiftet och han kommer att finnas till den nya vd:n Johanna Skogestigs förfogande. Han konstaterar även att det även finns några saker som han vill slutföra – så han lär dyka upp på huvudkontoret i Klara Zenit-byggnaden flera gånger.

Den sista dagen som vd för Vasakronan är den 31 oktober.

Fler Nyheter från förstasidan

Lista: Så många åker bolagen till Almedalsveckan

I många fall något färre deltagare. Ett stort bolag nobbar helt.

SBB rusade – steg med 18%

Uppåt på börsen under torsdagen.

Randviken säljer för 490 mkr

23.000 kvm och hyresintäkter på 26,4 mkr/år.

SBB ökar säljtakten – avyttrar för hela 860 mkr

Avyttrar fyra fastigheter till två aktörer,

Hon blir ny vd för 67-miljarderbolag

Välkänd person blir vd för bolag med 28.000 bostäder.

Vill stoppa kriminella i fastighetsbanschen

Affärer ska kunna stoppas. Morgan Johansson: ”Den svenska fastighets­marknaden kan enkelt utnyttjas av den organiserade brottsligheten”.

Realplay

Online på väg att möta offline

Den vanliga butikshandeln upplever något av ett uppsving just nu. E-handeln kommer dock mer än dubblas fram till 2030 tror experter. Men ska det ske genom hemleveranser, ombud, boxar eller olika hybridformer?

Hoppar av skolköp från Sisab

”Försvårar för planeringen av finansieringen”.

Nye Åhlénsägaren: ”Dags att tänka över hyresnivåerna”

Åhléns nya storägare Ayad Al Saffar i FV-intervju om expansionsplaner, vägen till framgång, hyresnivåer och om sen på att äga fastigheter.

Wonna I de Jong förvärvar stort på Östermalm

Miljardaffär med stor fastighet.

Miljardköper igen efter nya hotläget – Balderbolag säljer

Har ägt sedan 2014. Fastighetsvärdet upp 167 procent på åtta år.

Klassiska Gondolen byter ägare

Renoveras och öppnar på nytt nästa år. Lallerstedt lämnar. Klart med ny aktör.

Beskedet: Grönan byggs ut

Ökar nöjesparkens yta med 20 procent.

Köper 10.000 kvm i Helsingborg

Fastighet som ligger i Väla.

Tillbaka till förstasidan