Fredrik Jonsson tar över VD-stolen i Niam 1 juli. Bild: Fastighetsvärlden

Fredrik Jonsson ny VD vid Niam

Fastighetsvärlden kan berätta att Fredrik Jonsson blir ny VD vid Niam där han efterträder Johan Bergman. VD-skiftet sker 1 juli. Niam är i köpläge och kan förvärva för 15–20 miljarder. Bergman blir styrelseordförande.

Annons

Fastighetsvärlden kan berätta att Fredrik Jonsson blir ny VD vid Niam där han efterträder Johan Bergman. VD-skiftet sker 1 juli.

Fredrik Jonsson har jobbat vid Niam sedan i augusti 2007 när han rekryterades från Skanska och blev ansvarig för fastighetsförvärv. Redan efter ett år blev han investeringsansvarig och den rollen har han haft sedan dess. Som sådan är därmed Jonsson en av de i Sverige som legat bakom störst affärsvolymer det senaste decenniet. Enligt Fastighetsvärldens sammanställning har Niam gjort köp för en bra bit över 50 miljarder kronor under Jonssons period som investeringsansvarig.

– Det kommer inte bli någon större skillnad med mig som VD. Vi kommer fortsatt ha en ”hemmamarknadsstrategi” och ska inte in på några marknader där vi inte redan finns och är noviser. Vi ligger bakom de största, bästa presterande och mest välkända fastighetsfonderna inom vårt geografiska investeringsområde – och uppfattningen att det är så blir nog allt starkare ju längre från Sverige man kommer, säger Jonsson som i praktiken fungerat som vice VD under en längre tid och även suttit med i Niams transaktionskommitté för de olika fonderna.

Just i dagsläget har Niam möjlighet att köpa fastigheter för ytterligare 15–20 miljarder kronor, delas via den hälft som återstår att förvärva för fonden Niam VI och dels för det kapital som hittills rests till nya fonden Core Plus II. Den sistnämnda har som mål att resa 300 miljoner euro och har nyligen haft sin andra stängning. På frågan om inom vilka fastighetssegment Niam kommer att köpa mest framöver och i vilka länder blir svaret:

– Vi har aldrig haft en sådan strategi att vi ens för oss själva kan svara på det. Vi anpassar oss snabbt efter förutsättningar och affärsmöjligheter. Vi gillar även stora och komplicerade affärer, vi är kompetenta och pålitliga när det gäller att genomföra. Men rent generellt, om man tittar historiskt och över tid, så har Niams affärer ganska väl speglat fördelningen av transaktionsvolym som funnits generellt inom Norden när det gäller såväl enskilda länder som segment.

Jonsson har sedan han började vid Niam jobbat med den fjärde opportunistiska fonden och den första core plus-fonden. När Niams kommande VD ombeds kommentera några av marknaderna i de olika länderna svarar han:

– Sverige är förstås den största marknaden för oss, där även bostäder och projektutveckling ligger oss närmare till hands än tidigare. Men i stort när det gäller marknaden för färdiga byggrätter så tror vi den har den peakat. Det kommer bli något av en ketchupeffekt och utbudschock på bostadsmarkanden under en tid och marknaden mår bra av en avkylning och bättre differentiering.

– Finland har haft en bra trend, men som alltid gäller det att hitta rätt fastighet till rätt pris.

– I Norge dyker det ibland upp affärsmöjligheter, och då är vi redo. Som till exempel affären när vi köpte Sektor.

Niam har idag 53 anställda, varav merparten på kontoret i Stockholm men även en handfull vardera i Helsingfors, Köpenhamn och Oslo. Några nya marknader är inte aktuella utöver Polen där Niam redan har en portfölja av fastigheter under förvaltning.

– Vi tänker och tror att som aktiv ägare kan vi aldrig bli bättre än de konkurrenterna som har eget erfaret folk på plats som har örat mot rälsen på daglig basis, oavsett hur mycket vi skulle försöka analysera och förutspå marknader och hur väl vi skulle lyckas med det. Det som är sant för genomsnittet är aldrig sant för den enskilda fastigheten. Det handlar om så mycket mer än att titta på sådana siffror, säger Fredrik Jonsson.

När Fastighetsvärlden ber Jonsson nämna de fem affärer han är mest nöjd med under sin tid på Niam lyfter han fram följande:

  • Förvärvet från AP Fastigheter i samband med köpet av Vasakronan (delköpet om drygt 7 miljarder var avtalat i förväg, läs mer här).
  • Affären med Sektor i Norge (ägde Sektor med nio köpcentrum under några år och sålde sedan med bra vinst, inkluderat större utbyggnationer, läs mer här)
  • Bostadsköp i Köpenhamn (förvärvat ur Finansiel Stabilitet 2014, läs mer här)
  • Blekholmsaffären (där Niam köpte från Skanska och sålde till M&G Real Estate fyra år senare efter en rejäl värdeökning, läs mer här)
  • Utvecklingen av Vandenberg i Mariehäll (tidigare blandfastighet som ska byggas om, till och på – läs mer och se bilder här)

Fredrik Jonsson har som sagt arbetat vid Niam i snart tio år och kom dessförinnan från Skanska där han jobbat i hela 14 år. Vid byggjätten började han jobba med fastigheter i Stockholm city och hade kollegor som idag är kända branschprofiler, som Fredrik Wirdenius och Anders Kupsu. Därefter jobbade han i Kista med bland annat Per Berggren, projektutveckling med Olof Johansson och sedan med volymhandel med Claes Larsson. När Fredrik Jonsson lämnade Skanska för Niam var han Vice President vid affärsenheten för Kommersiell Utveckling i Europa. Jonsson är utbildad vid KTH och studerade även ekonomi och juridik vid Stockholms universitet innan han började på Skanska 1993.

Johan Bergman, som varit VD vid Niam sedan i augusti 2006 (rekryterades för övrigt även han från Skanska) kommer framöver bli styrelseordförande i Niam. Där ersätter han grundaren Urban Edenström som dock kommer att sitta kvar som ordförande i transaktionskommittérna för de respektive fonderna.

Fler Nyheter från förstasidan

”Det är en enorm hyresförlust och stor skada”

Drabbad fastighetsägare berättar för Fastighetsvärlden om vad som händer nu, efter raset utanför Stenungsund.

Logistea dubblar till 13 miljarder

Framstående fastighetsinvesterare storägare i båda. Zuckerman till FV: ”Matchar varandra oerhört väl”.

Bildextra: Höghus tar plats i ny stadsdel

Utökar med 189 lägenheter. Byggnaderna blir 19, 16 och 7 våningar höga.

Västerås köper stationshuset av Jernhusen

Västeråsbolaget VCAB köper Jernhusens 51 procent.

SPG, Oslo

Köper FutureBuilt-projekt

Cirkulärbostadsprojekt som innefattar 240 bostäder.

Ny skola i Stockholm blir inte av

Behovet av skolplatser sjunker kraftigt – då läggs planen på grundskola och idrottshall ner.

Hyr ut 3.600 kvm

Det noterade bolaget tappar även två hyresgäster.

Bygger nytt i Solna

Smått historiskt besked.

Får toppjobb av regeringen

Ska leda Sverige till spets.

Logistik-vakanser dubblats – stabilare framöver

Se utvecklingen i 14 heta delmarknader i Stockholms- och Göteborgsområdet.

Bryter avtal om polishus i norrort

Andra tappade projektet under 2024.

Liljewall, Malmö, EON.

Bilder: Så blir Malmös nya landmärke

70 meter hög vattentank i Norra hamnen. Liljewall vann arkitekttävling.

Nrep miljardköper från Skanska

Drygt 20.000 kvm ingår i transaktionen.

Tillbaka till förstasidan