Från 0 till 100.000 kvm efter rekordexpansion

Dags för fjärde Baltazar Invitational i succésporten padel. Ingen sport har tagit Sverige med sådan storm sedan golfens uppsving i mitten av 90-talet. Antalet anläggningar för padel har exploderat de senaste åren. Fastighetsvärlden summerar att den populära sporten nu har förhyrningar om totalt 93.000 kvm.

Onsdagen den 20 november är det dags för den fjärde upplagan av fastighetsbranschen årliga välgörenhetsturnering i padel – Baltazar Invitational. Därmed är det åter dags för fastighetsbranschen att anmäla sina lag till tävlingen som 2019 avgörs i det nyligen öppnade Padelverket i Spånga. Det är Stockholms-området största padelanläggning och fastigheten ägs av Fastpartner.

– Anläggningens storlek gör att vi år kan välkomna ännu fler deltagare och ha hela fyra klasser som gör upp om de olika pokalerna, säger Mattias Bäckman, partner vid Baltazar, som arrangerar tävlingen. Alla kategorier av spelare är välkomna, förutsatt att man jobbar eller konsultar på bolaget man representerar. Vi vill även dubbla insamlingsmålet i år och hoppas verkligen på stort deltagande och generösa donationer, avslutar han.

Det finns idag 388 padelbanor fördelade över 52 anläggningar – och många fler är på gång.

–  Jag skulle bli förvånad om det inte finns dubbelt så många om fem år, säger Novy Karlsson, ordförande i Svenska Padelförbundet, till Fastighetsvärlden.

Bedömningen är att det för varje 25.000 invånare i en stad finns behov av fyra banor. Det skulle i så fall motsvara att det finns behov av drygt 1.600 banor i Sverige, alltså mer än 300 procent fler.

– Vi är även glada över att det under de senaste två åren blivit ett allt större intresse hos många fastighetsägare, det var annars lite trögt där i början, säger Novy Karlsson.

– Det byggs många anläggningar nu, och det finns planer på många fler.

Han berättar att det ännu finns många vita fläckar, men att det på vissa ställen kan börja anas en överetablering, till exempel E18 nordväst ut i Stockholm och runt Helsingborg.

Novy Karlsson konstaterar att det uppstått en diversifiering när det gäller standard på hallar. Det finns sådana där det egentligen är för lågt i tak och helt utan service- och loungeytor och anläggningar som är skräddarsydda.

– Det är bra att båda finns, och jag tror att tillförseln framöver kommer vara ungefär lika stor av båda sorterna. Då kan man välja anläggning utifrån läge, plånbok och vilken service man vill ha.

Padelsporten, som har sitt starkaste fäste i Sydamerika och i Spanien, har fått ett varmt välkomnande i Sverige. Bakom flera av anläggningarna finns välkända idrottsprofiler från både hockey, fotboll och tennis.

– Det bidrog till uppmärksamhet i början, men numera betyder det inte så mycket. Att Zlatan Ibrahimovic har visar att han gillat sporten har dock betytt desto en hel del.

Ibrahimovic har numera tre Padel Zenter (Årsta i Stockholm, Jönköping och Skövde) och är på jakt efter fler – liksom flera av konkurrenterna.

Årets Baltazar Invitational kommer avgöras i fyra olika klasser. Det nya i år är en renodlad damklass, men precis som ifjol finns också en mixedklass (tjej o kille bildar lag), två herrklasser (A o B)

2018 års upplaga vanns av:
Mixed; GSS Fastigheter
A-klass herr; BroGripen
B-klass herr; Pangea

Även i år kommer det att erbjudas ”prova-på padel” för de som spelat väldigt lite eller inte spelat alls tidigare, och det finns racket och bollar att låna för samtliga, samt instruktörer på plats.

Bolag som tidigare år visat framfötterna är; Probitas (2 segrar), BroGripen, GSS, Fastpartner, Slättö, Fabege, Klövern, PEAB, Nordanö, Croisette, Magnolia, Vincero, Datscha, Medvind, Serafim, Bonava, Castellum, Index, M&G Real Estate, Aros och Redito, mfl.

Fler Nyheter från förstasidan

50 Mäktigaste 2021
50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2021

För 16:e året har fastighets- och byggbranschen röstat fram vem som anses Mäktigast. Nya namn publiceras via nedräkning, varje vardag, klockan 11.11.

Lista: 25 nya butiker till Westfield MoS under pandemin

Omsättning av butiker har ökat. Läs om vilka varumärken som tillkommit.

Han drar till fjällen

Efter mer än 25 år med bolagsbyggen inom finans och fastighet och 15 år efter starten av det framgångsrika fastighetsbolaget har han nu funnit en ny, friare utmaning.

Bostadsaffär om 300 miljoner i Kalmar

”Hoppas på fler liknande förvärv”.

Porträtt

Caroline Arehults akademiska utmaning

För knappt två år sedan kom kallduschen, budet som innebar att hennes jobb försvann. Nu har Caroline Arehult funnit en ny utmaning som Akademiska Hus nya vd.

Bostadsbolag bäst i CFI:s kontorstävling

Läs topplistorna och även Ivo Stopners kommentar. När det gäller köpcentrum petas den eviga ettan ner från tronen.

AL går vidare i heta området

10.000 kvm mitt i nya stadsdelen.

SBB säljer 36 fastigheter till nykomling

Avyttrar för 10 procent över anskaffningskostnad.

Börskandidat köper i syd för halv miljard

31.000 kvm ingår.

Oscar köper åter landmärke – och säljer vidare

Miljardaffär inom tullarna i Stockholm.

Slår till och förvärvar 26.000 kvm bostäder i Göteborg

383 hyreslägenheter ingår.

Smällen: H&M lämnar stor flaggskeppsbutik

Andra stora hyresgästen som lämnar fastigheten under 2021. Läs om Vasakronans plan för fastigheten.

Dan Törnsten utses till ny vd i Mofast

Finansmannen Christer Gardell är tredje största ägare i bolaget.

Internationell jätte letar affärer i Sverige

”Vill använda kapital i stor skala”.

Tillbaka till förstasidan