Från 0 till 100.000 kvm efter rekordexpansion

Dags för fjärde Baltazar Invitational i succésporten padel. Ingen sport har tagit Sverige med sådan storm sedan golfens uppsving i mitten av 90-talet. Antalet anläggningar för padel har exploderat de senaste åren. Fastighetsvärlden summerar att den populära sporten nu har förhyrningar om totalt 93.000 kvm.

Onsdagen den 20 november är det dags för den fjärde upplagan av fastighetsbranschen årliga välgörenhetsturnering i padel – Baltazar Invitational. Därmed är det åter dags för fastighetsbranschen att anmäla sina lag till tävlingen som 2019 avgörs i det nyligen öppnade Padelverket i Spånga. Det är Stockholms-området största padelanläggning och fastigheten ägs av Fastpartner.

– Anläggningens storlek gör att vi år kan välkomna ännu fler deltagare och ha hela fyra klasser som gör upp om de olika pokalerna, säger Mattias Bäckman, partner vid Baltazar, som arrangerar tävlingen. Alla kategorier av spelare är välkomna, förutsatt att man jobbar eller konsultar på bolaget man representerar. Vi vill även dubbla insamlingsmålet i år och hoppas verkligen på stort deltagande och generösa donationer, avslutar han.

Det finns idag 388 padelbanor fördelade över 52 anläggningar – och många fler är på gång.

–  Jag skulle bli förvånad om det inte finns dubbelt så många om fem år, säger Novy Karlsson, ordförande i Svenska Padelförbundet, till Fastighetsvärlden.

Bedömningen är att det för varje 25.000 invånare i en stad finns behov av fyra banor. Det skulle i så fall motsvara att det finns behov av drygt 1.600 banor i Sverige, alltså mer än 300 procent fler.

– Vi är även glada över att det under de senaste två åren blivit ett allt större intresse hos många fastighetsägare, det var annars lite trögt där i början, säger Novy Karlsson.

– Det byggs många anläggningar nu, och det finns planer på många fler.

Han berättar att det ännu finns många vita fläckar, men att det på vissa ställen kan börja anas en överetablering, till exempel E18 nordväst ut i Stockholm och runt Helsingborg.

Novy Karlsson konstaterar att det uppstått en diversifiering när det gäller standard på hallar. Det finns sådana där det egentligen är för lågt i tak och helt utan service- och loungeytor och anläggningar som är skräddarsydda.

– Det är bra att båda finns, och jag tror att tillförseln framöver kommer vara ungefär lika stor av båda sorterna. Då kan man välja anläggning utifrån läge, plånbok och vilken service man vill ha.

Padelsporten, som har sitt starkaste fäste i Sydamerika och i Spanien, har fått ett varmt välkomnande i Sverige. Bakom flera av anläggningarna finns välkända idrottsprofiler från både hockey, fotboll och tennis.

– Det bidrog till uppmärksamhet i början, men numera betyder det inte så mycket. Att Zlatan Ibrahimovic har visar att han gillat sporten har dock betytt desto en hel del.

Ibrahimovic har numera tre Padel Zenter (Årsta i Stockholm, Jönköping och Skövde) och är på jakt efter fler – liksom flera av konkurrenterna.

Årets Baltazar Invitational kommer avgöras i fyra olika klasser. Det nya i år är en renodlad damklass, men precis som ifjol finns också en mixedklass (tjej o kille bildar lag), två herrklasser (A o B)

2018 års upplaga vanns av:
Mixed; GSS Fastigheter
A-klass herr; BroGripen
B-klass herr; Pangea

Även i år kommer det att erbjudas ”prova-på padel” för de som spelat väldigt lite eller inte spelat alls tidigare, och det finns racket och bollar att låna för samtliga, samt instruktörer på plats.

Bolag som tidigare år visat framfötterna är; Probitas (2 segrar), BroGripen, GSS, Fastpartner, Slättö, Fabege, Klövern, PEAB, Nordanö, Croisette, Magnolia, Vincero, Datscha, Medvind, Serafim, Bonava, Castellum, Index, M&G Real Estate, Aros och Redito, mfl.

Fler Nyheter från förstasidan

FV idag-exklusiv till Kl. 15.00 Prenumerera!

Välkänd mäklare säljer egen fastighet till offensiv aktör

Välkänd fastighet i bästa läge får en ny ägare.

Klädjätten dumpar Falkenberg

Kommunen vill bygga bostäder i området där centrallagret ligger.

NCC flyttar till höghuset Kineum – hyr 5.000 kvm

Byggbolaget flyttar även sitt Göteborgskontor till nybyggda lokaler.

Hyr 3.600 kvm i Garnisonen – lämnar Hötorgsskrapa

Bäckrud: ”Vi ser ett stort intresse för Östermalm och andra innerstadsområden”.

Köpcentrum till salu

Den internationella jätten vill sälja det framgångsrika köpcentret efter drygt fyra års innehav.

Roslagsbanan tidigareläggs – färdig till city redan 2030

Förlängs till city via ny sträckning. FV berättar vilka fastighetsbolag som vinner mest på investeringen.

Bildextra: Nu går Fabege in i andra halvlek i Arenastaden

250.000 kvm kvar att utveckla i succéområdet. Klaus Hansen Vikström berättar för FV om framtidsplanerna.

Stadsutveckling

Långläsning: Fler investerare hoppar på trätrenden

FV har pratat med tre experter om träbyggandets utveckling.

Kedja med 57 butiker i rekonstruktion

22 av butikerna finns i Stockholmsområdet.

Redo satsa 10 mdr i Göteborg

Kan bli en av de enskilt största fastighetsinvesteringarna i Göteborg någonsin.

Trots förlusterna: Full fart för Wework i Sverige – vill öka

Pengarna snart slut för det pressade bolaget. Men i Stockholm hoppas man teckna tre nya hyresavtal. FV berättar var.

Jubel – ser trendbrott för bostadshyrorna

”Hyresmarknadskommitténs beslut visar på ett trendbrott, där vi som hyresvärd fått bättre gehör för våra väl underbyggda argument”.

Ny restaurang till NK – öppnar på herrplan

Hyllad trio står bakom. Förnyelsearbetet fortsätter på Nordiska Kompaniet i centrala Stockholm.

Stena köper SKF-område – planerar stor satsning

Agneta Kores berättar för FV om Stenas stora planer i det historiska området. Se flygbild över området.

Colliers vill rekrytera 20

Vd: Dan Törnsten: ”Vi går mot ett rekordår”.

Tillbaka till förstasidan