Från 0 till 100.000 kvm efter rekordexpansion

Dags för fjärde Baltazar Invitational i succésporten padel. Ingen sport har tagit Sverige med sådan storm sedan golfens uppsving i mitten av 90-talet. Antalet anläggningar för padel har exploderat de senaste åren. Fastighetsvärlden summerar att den populära sporten nu har förhyrningar om totalt 93.000 kvm.

Onsdagen den 20 november är det dags för den fjärde upplagan av fastighetsbranschen årliga välgörenhetsturnering i padel – Baltazar Invitational. Därmed är det åter dags för fastighetsbranschen att anmäla sina lag till tävlingen som 2019 avgörs i det nyligen öppnade Padelverket i Spånga. Det är Stockholms-området största padelanläggning och fastigheten ägs av Fastpartner.

– Anläggningens storlek gör att vi år kan välkomna ännu fler deltagare och ha hela fyra klasser som gör upp om de olika pokalerna, säger Mattias Bäckman, partner vid Baltazar, som arrangerar tävlingen. Alla kategorier av spelare är välkomna, förutsatt att man jobbar eller konsultar på bolaget man representerar. Vi vill även dubbla insamlingsmålet i år och hoppas verkligen på stort deltagande och generösa donationer, avslutar han.

Det finns idag 388 padelbanor fördelade över 52 anläggningar – och många fler är på gång.

–  Jag skulle bli förvånad om det inte finns dubbelt så många om fem år, säger Novy Karlsson, ordförande i Svenska Padelförbundet, till Fastighetsvärlden.

Bedömningen är att det för varje 25.000 invånare i en stad finns behov av fyra banor. Det skulle i så fall motsvara att det finns behov av drygt 1.600 banor i Sverige, alltså mer än 300 procent fler.

– Vi är även glada över att det under de senaste två åren blivit ett allt större intresse hos många fastighetsägare, det var annars lite trögt där i början, säger Novy Karlsson.

– Det byggs många anläggningar nu, och det finns planer på många fler.

Han berättar att det ännu finns många vita fläckar, men att det på vissa ställen kan börja anas en överetablering, till exempel E18 nordväst ut i Stockholm och runt Helsingborg.

Novy Karlsson konstaterar att det uppstått en diversifiering när det gäller standard på hallar. Det finns sådana där det egentligen är för lågt i tak och helt utan service- och loungeytor och anläggningar som är skräddarsydda.

– Det är bra att båda finns, och jag tror att tillförseln framöver kommer vara ungefär lika stor av båda sorterna. Då kan man välja anläggning utifrån läge, plånbok och vilken service man vill ha.

Padelsporten, som har sitt starkaste fäste i Sydamerika och i Spanien, har fått ett varmt välkomnande i Sverige. Bakom flera av anläggningarna finns välkända idrottsprofiler från både hockey, fotboll och tennis.

– Det bidrog till uppmärksamhet i början, men numera betyder det inte så mycket. Att Zlatan Ibrahimovic har visar att han gillat sporten har dock betytt desto en hel del.

Ibrahimovic har numera tre Padel Zenter (Årsta i Stockholm, Jönköping och Skövde) och är på jakt efter fler – liksom flera av konkurrenterna.

Årets Baltazar Invitational kommer avgöras i fyra olika klasser. Det nya i år är en renodlad damklass, men precis som ifjol finns också en mixedklass (tjej o kille bildar lag), två herrklasser (A o B)

2018 års upplaga vanns av:
Mixed; GSS Fastigheter
A-klass herr; BroGripen
B-klass herr; Pangea

Även i år kommer det att erbjudas ”prova-på padel” för de som spelat väldigt lite eller inte spelat alls tidigare, och det finns racket och bollar att låna för samtliga, samt instruktörer på plats.

Bolag som tidigare år visat framfötterna är; Probitas (2 segrar), BroGripen, GSS, Fastpartner, Slättö, Fabege, Klövern, PEAB, Nordanö, Croisette, Magnolia, Vincero, Datscha, Medvind, Serafim, Bonava, Castellum, Index, M&G Real Estate, Aros och Redito, mfl.

Fler Nyheter från förstasidan

Klart: Nominerade till Årets lokalkonsult 2019

Namnen på årets fem toppkandidater.

Hyr ut hela 6.800 kvm i Sjöstan

Det är en av årets största kontorsuthyrningar i Stockholm.

Asiatisk köpare i Frösunda

Kontorsfastighet i Solna får ny ägare.

Intea redo bygga ny högskola om 30.000 kvm

Planerar för jättesatsning. Se flera bilder.

Köper bostadshus med vattenläge på Södermalm

Laddar för fler affärer. ”Redo att köpa för några miljarder”.

Klart: Nominerade till Årets affärsrådgivare 2019

Fem rådgivare har nominerats av juryn.

Castellum köper – och utmanar konkurrenterna

Utmanar så smått Klövern och Kungsleden.

FV avslöjar: Hög projektchef fått sparken direkt

Arbetade vid ett av de största fastighetsbolagen. ”Vi är sjukt besvikna”.

Stronghold avyttrar Datscha

Snabbväxande Datscha får ny ägare i en av de största PropTech-affärerna i Europa i år. ”Vi får riktigt bra betalt”.

Uppstickare öppnar butik nära Stureplan

Klart med vem som tar över Nespressos tidigare butikslokal.

Skanska säljer 35-våningsskrapa för 3,5 miljarder

Består av hela 72.500 kvm moderna kontorsutrymmen.

Bekräftat: Sydkoreansk aktör bakom köp för 1,8 miljarder

Transaktionen omfattar totalt 140.000 kvm lokaler. Nu är affären helt klar.

Alles klar – Vonovias bud på Hembla i hamn

Har nått över 90 procents ägande och kommer att påkalla tvångsinlösen.

Köpare vid Oscars försäljning träder fram

Fastighetsvärlden berättar om köparens alla affärer det senaste året.

Tillbaka till förstasidan