Samhällsfastigheter

Fortinova växlar upp via börsen

Ännu ett fastighetsbolag är på väg till börsen. I heta segment som bostäder, samhällsfastigheter och logistik tycks intresset vara oförändrat starkt för nya bolag.

Tio år efter starten satsar Varbergsbaserade Fortinova på snabbare tillväxt genom att göra en nyemission samt notera aktien på Nasdaq First North. Första handelsdag är beräknad till 19 november.

Bolaget har idag ett bestånd värderat till nära 2.261 mkr till stora delar beläget i Varberg, Lilla Edet och Trollhättan. Andra orter där man är verksamma är Falkenberg, Kungsbacka, Göteborg och Uddevalla.

Fortinova gör en nyemission som förväntas dra in drygt 700 mkr till bolaget. I prospektet anges prisintervallet för aktierna till 40–44 kronor per aktie.

En handfull aktörer kommer att agera ankarinvesterare och teckna sig för 54,3–59,8 procent av emissionen under förutsättning att erbjudandet fulltecknas samt beroende av om övertilldelningsoptionen som finns utnyttjas.

Ankarinvesterarna är Balder, SEB Fonder, ICA-handlarnas Förbund Finans, Kastellporten AB (dotterbolag inom Bygg-Göta gruppen) och Andra AP-fonden. Flera av dem finns med bland de största ägarna redan innan nyemissionen. Ica-Handlarnas Förbund äger 16,6 procent av kapitalet och kom in som ägare i bolaget i våras då en riktad nyemission gjordes till dem och flera andra investerare Den totala emissionen då uppgick till 419 mkr.

Röstmässigt största ägare är A2F Fastigheter med 50,6 procent. Bakom det bolaget finns bolaget vd Anders Johansson och vice vd Anders Valdemarsson. Deras kapitalandel uppgår till 13,7 procent innan nyemissionen. Även ankarinvesteraren Bygg-Göta (via Kastellporten AB) är stora ägare med 4,8 procent innan nyemissionen.

Värdet på det befintliga fastighetsbeståndet fördelades till 86 procent på bostadsfastigheter, 11 procent på kommersiella fastigheter och resterande 2 procent av samhällsfastigheter.

Koncernens totala uthyrningsbara area uppgick vid slutet av augusti till 146.887 kvm. Av de nära 1.800 lägenheter bolaget äger ligger 544 i Varberg, 446 i Lilla Edet och 300 i Uddevalla.

Nettoemissionslikviden om högst cirka 690 mkr, och 763 mkr om övertilldelningsoptionen utnyttjas fullt ut, avser Fortinova att i första hand använda upp till 330 mkr till att finansiera befintliga åtaganden för fastighets- förvärv, och resterande del av nettoemissionslikviden till finansiering av framtida fastighetsförvärv.

Fortinova har för närvarande  en bruttolista med 12 förvärvskandidater och har initierat en kontakt med 10 av dessa. Den genomsnittliga direktavkastningen för bestånden i dessa potentiella affärer uppgår enligt bolaget till cirka 3,75 procent.

Fler Nyheter från förstasidan

Stor bostadsutvecklare lägger större varsel

FV berättar om ännu ett bolag som tvingas agera på den förändrade marknaden.

Skanska gör stort förvärv

Stor tomt om nästan 40.000 kvm i attraktivt läge.

Hackspett stoppar 130 bostäder i Söderort

Bostadsbolag tvingas lägga stort projekt i papperskorgen.

Juryns val: Bästa transaktionskonsult

Juryn har utsett fem ledande mäklare som gått till final.

Juryns val: Fem i final om Årets lokalkonsult

Läs om vilka fem som är nominerade.

Skanska hyr ut 2.500 kvm

Uthyrningsgraden når 75 procent.

Coworkingfirma hyr hel byggnad i Gamla stan

Palatsbyggnad. ”Finns ingen byggnad med samma wow-faktor.”

Affärsanalys

Rekordnivå men med en högre yield

Daniel Holmkvist vid CBRE har analyserat en uppmärksammad affär nära Stureplan.

Besqab i nyemission om 825 miljoner

Kommer att använda pengarna till att i förtid helt återbetala den obligation man gav ut för två år sedan.

”Kontorsvägrarna” – så kan de lockas åter

De anställda berättar vad som krävs för att lämna hemmet.

Hyr ut över 3.000 kvm på Södermalm

Fortsatt högt tryck efter lokaler.

De fem kan vinna priset Bästa uthyrning 2022

Svårt uppdrag för juryn. Många spridda röster.

Realplay

Helheten ger rätt skattelösning

För fastighetsbranschen spelar skattefrågor ofta en stor roll. Om det handlar det senaste avsnittet från Realplay där ”dokumentera” blir ett viktigt råd.

Satsar nära Stureplan

Driver flera välkända krogar. Har nu tecknat kontrakt för ytterligare en lokal.

Tillbaka till förstasidan