Samhällsfastigheter

Fortinova växlar upp via börsen

Ännu ett fastighetsbolag är på väg till börsen. I heta segment som bostäder, samhällsfastigheter och logistik tycks intresset vara oförändrat starkt för nya bolag.

Tio år efter starten satsar Varbergsbaserade Fortinova på snabbare tillväxt genom att göra en nyemission samt notera aktien på Nasdaq First North. Första handelsdag är beräknad till 19 november.

Bolaget har idag ett bestånd värderat till nära 2.261 mkr till stora delar beläget i Varberg, Lilla Edet och Trollhättan. Andra orter där man är verksamma är Falkenberg, Kungsbacka, Göteborg och Uddevalla.

Fortinova gör en nyemission som förväntas dra in drygt 700 mkr till bolaget. I prospektet anges prisintervallet för aktierna till 40–44 kronor per aktie.

En handfull aktörer kommer att agera ankarinvesterare och teckna sig för 54,3–59,8 procent av emissionen under förutsättning att erbjudandet fulltecknas samt beroende av om övertilldelningsoptionen som finns utnyttjas.

Ankarinvesterarna är Balder, SEB Fonder, ICA-handlarnas Förbund Finans, Kastellporten AB (dotterbolag inom Bygg-Göta gruppen) och Andra AP-fonden. Flera av dem finns med bland de största ägarna redan innan nyemissionen. Ica-Handlarnas Förbund äger 16,6 procent av kapitalet och kom in som ägare i bolaget i våras då en riktad nyemission gjordes till dem och flera andra investerare Den totala emissionen då uppgick till 419 mkr.

Röstmässigt största ägare är A2F Fastigheter med 50,6 procent. Bakom det bolaget finns bolaget vd Anders Johansson och vice vd Anders Valdemarsson. Deras kapitalandel uppgår till 13,7 procent innan nyemissionen. Även ankarinvesteraren Bygg-Göta (via Kastellporten AB) är stora ägare med 4,8 procent innan nyemissionen.

Värdet på det befintliga fastighetsbeståndet fördelades till 86 procent på bostadsfastigheter, 11 procent på kommersiella fastigheter och resterande 2 procent av samhällsfastigheter.

Koncernens totala uthyrningsbara area uppgick vid slutet av augusti till 146.887 kvm. Av de nära 1.800 lägenheter bolaget äger ligger 544 i Varberg, 446 i Lilla Edet och 300 i Uddevalla.

Nettoemissionslikviden om högst cirka 690 mkr, och 763 mkr om övertilldelningsoptionen utnyttjas fullt ut, avser Fortinova att i första hand använda upp till 330 mkr till att finansiera befintliga åtaganden för fastighets- förvärv, och resterande del av nettoemissionslikviden till finansiering av framtida fastighetsförvärv.

Fortinova har för närvarande  en bruttolista med 12 förvärvskandidater och har initierat en kontakt med 10 av dessa. Den genomsnittliga direktavkastningen för bestånden i dessa potentiella affärer uppgår enligt bolaget till cirka 3,75 procent.

Fler Nyheter från förstasidan

Emilshus går till sängs för 422 mkr – med Ikea på köpet

Niam avyttrar 75.000 kvm lokaler.

SOJ: ”Priset är sekundärt”

Sven-Olof Johansson om den omtalade kontorsoron: ”Vi fortsätter se toppnoteringar i priserna för fastigheter och i synnerhet kontorsfastigheter i Stockholm”.

Så blir hyran i ”nya” Rosenbad

Nu är ett nytt hyresavtal klart. FV berättar detaljerna. Men högst oklart vem som kommer att flytta in.

Elbristen het fråga på Bostadsdagen Göteborg

”10.000 jobb på spel”.

Trafikverket hyr i nytt projekt

Tidigare hyrt ut till hotell i det centrala projektet.

Adam & Albin öppnar sin största någonsin – hos AL

Läs om den nya satsningen och se på en flygbild var den nya satsningen hamnar. 13 meters takhöjd.

Eva Hamilton lämnar Fastator

Slutar efter drygt ett år. Styrelseordförande Björn Rosengren motiverar för Fastighetsvärlden.

De skapar Novier – ny stor fastighetsrådgivare

Bolagen går samman och får 100 anställda och breddar därigenom sin rådgivningskompetens till flera områden.

Dubblar på Kungsgatan – hyr ytterligare 2.000 kvm

Segmentet ökar explosionsartat efter sommaren.

Börskandidat gör nytt större förvärv

Köper för 600 miljoner kronor kort efter förvärvet för 500 miljoner.

Lista: 25 nya butiker till Westfield MoS under pandemin

Omsättning av butiker har ökat. Läs om vilka varumärken som tillkommit.

Hyr ut hela 6.000 kvm kontorslokaler

Bygger om tidigare handelslokaler till moderna kontorsytor.

Han drar till fjällen

Efter mer än 25 år med bolagsbyggen inom finans och fastighet och 15 år efter starten av det framgångsrika fastighetsbolaget har han nu funnit en ny, friare utmaning.

Bostadsaffär om 300 miljoner i Kalmar

”Hoppas på fler liknande förvärv”.

Tillbaka till förstasidan