Samhällsfastigheter

Fortinova växlar upp via börsen

Ännu ett fastighetsbolag är på väg till börsen. I heta segment som bostäder, samhällsfastigheter och logistik tycks intresset vara oförändrat starkt för nya bolag.

Tio år efter starten satsar Varbergsbaserade Fortinova på snabbare tillväxt genom att göra en nyemission samt notera aktien på Nasdaq First North. Första handelsdag är beräknad till 19 november.

Bolaget har idag ett bestånd värderat till nära 2.261 mkr till stora delar beläget i Varberg, Lilla Edet och Trollhättan. Andra orter där man är verksamma är Falkenberg, Kungsbacka, Göteborg och Uddevalla.

Fortinova gör en nyemission som förväntas dra in drygt 700 mkr till bolaget. I prospektet anges prisintervallet för aktierna till 40–44 kronor per aktie.

En handfull aktörer kommer att agera ankarinvesterare och teckna sig för 54,3–59,8 procent av emissionen under förutsättning att erbjudandet fulltecknas samt beroende av om övertilldelningsoptionen som finns utnyttjas.

Ankarinvesterarna är Balder, SEB Fonder, ICA-handlarnas Förbund Finans, Kastellporten AB (dotterbolag inom Bygg-Göta gruppen) och Andra AP-fonden. Flera av dem finns med bland de största ägarna redan innan nyemissionen. Ica-Handlarnas Förbund äger 16,6 procent av kapitalet och kom in som ägare i bolaget i våras då en riktad nyemission gjordes till dem och flera andra investerare Den totala emissionen då uppgick till 419 mkr.

Röstmässigt största ägare är A2F Fastigheter med 50,6 procent. Bakom det bolaget finns bolaget vd Anders Johansson och vice vd Anders Valdemarsson. Deras kapitalandel uppgår till 13,7 procent innan nyemissionen. Även ankarinvesteraren Bygg-Göta (via Kastellporten AB) är stora ägare med 4,8 procent innan nyemissionen.

Värdet på det befintliga fastighetsbeståndet fördelades till 86 procent på bostadsfastigheter, 11 procent på kommersiella fastigheter och resterande 2 procent av samhällsfastigheter.

Koncernens totala uthyrningsbara area uppgick vid slutet av augusti till 146.887 kvm. Av de nära 1.800 lägenheter bolaget äger ligger 544 i Varberg, 446 i Lilla Edet och 300 i Uddevalla.

Nettoemissionslikviden om högst cirka 690 mkr, och 763 mkr om övertilldelningsoptionen utnyttjas fullt ut, avser Fortinova att i första hand använda upp till 330 mkr till att finansiera befintliga åtaganden för fastighets- förvärv, och resterande del av nettoemissionslikviden till finansiering av framtida fastighetsförvärv.

Fortinova har för närvarande  en bruttolista med 12 förvärvskandidater och har initierat en kontakt med 10 av dessa. Den genomsnittliga direktavkastningen för bestånden i dessa potentiella affärer uppgår enligt bolaget till cirka 3,75 procent.

Fler Nyheter från förstasidan

Batljans superlycka

Men ännu återstår mer än hälften…

Estea optimistiskt när synen är tudelad

Blivit en betydande aktör inom samhällsfastigheter.

Bilder: Nu flyttar centrala Kiruna

Invigningsfest i tre dagar.

Klart: Här är Biljana Pehrssons nya vd-jobb

Stor FV-intervju. √ Alla erbjudanden. √ Hög målsättning. √ Kommenterar Arnhult/Castellum. √ ”Bär med mig det resten av livet”.

KlaraBo hyr ut till polisen

Hyresvärdet uppgår till cirka 4,4 mkr.

Ny tokrusning på börsen efter nya siffror

Se vilka bolag som stack iväg mest på de positiva nyheterna från andra sidan Atlanten under onsdagen.

Han får höjdarjobb hos Serneke

Bakgrund hos Hufvudstaden, Skanska och Svenska Hus.

AL tecknar avtal om 63.000 kvm i Hagastaden

Fem exploateringsavtal klara. Redo för total investering på 5 miljarder kronor. Har redan 80.000 kvm lokaler i området.

Högtryck på hotellen – men prisökningar kan slå tillbaka

Rejält lyft för Stockholm jämfört med 2019, men andra ännu bättre.

Glädjerus på börsen – ett bolag upp hela 11 procent

En riktigt positiv handelsdag på börsen under måndagen. Flera fastighetsaktier nästan rusat uppåt.

Nu är Karlatornet snart högst i Sverige

På väg att peta Turning torso från tronen.

”Är som ett hajstim”

Ilija Batljan: ”När allt är bra är alla ens kompisar. Tills man börjar blöda. Då blir man uppäten.”

Besvikelsen över satsningen i New York

Vakanser på 93 respektive 60 procent i kontorsprojekt på Manhattan. FV går igenom läget.

Överväger försäljningar

Äger över 500.000 bostäder. Öppnar för att sälja för över 100 miljarder kronor till delägare. Per Ekelund berättar för FV.

Tillbaka till förstasidan