Fortinova växer rejält – förvärvar portfölj för 506 mkr

Det nya börsbolaget Fortinova Fastigheter, som äger fastigheter för 2,5 miljarder kronor, växer rejält genom att köpa en bostadsportfölj i Skaraborg för 506 miljoner kronor. Säljer gör Jättadalen.

Advokatfirman Delphi har agerat legal rådgivare till Fortinova. PwC har agerat legal rådgivare till säljaren samt haft finansiellt team involverat. Affären har skett off-market.

I transaktionen ingår 30 fastigheter med totalt 399 lägenheter samt ett 30-tal lokaler. Affären görs i bolagsform genom förvärv av samtliga aktier i Jättadalen Fastighets AB.

Beståndet som till större del är uppfört i slutet av 80-talet och början av 90-talet ligger i Skövde, Götene, Tibro och Vara kommun. Den uthyrningsbara arean är ca 42.000 kvm med ett hyresvärde om ca 44 miljoner kronor.

– Vi är glada att ta klivet in på en ny delmarknad, genom förvärvet av ett så välskött bolag som Jättadalen. Vi bedömer att det kommer att öppna ytterligare dörrar för vår fortsatta expansion i västra Sverige. I många hänseenden är Jättadalens bestånd likt det vi äger idag och det är någonting vi är vana vid att utveckla och förvalta. Extra kul är det att få förvärva Frostaliden med 80 lägenheter från 2018, som ligger i centrala Skövde, säger Anders Valdemarsson, vice vd och transaktionsansvarig för Fortinova.

Uthyrningsgraden i beståndet är 99 procent. Av det totala hyresvärdet står bostäder för 72 procent, kommersiella lokaler för 18 procent och samhällsservice för 10 procent.

De största kommersiella hyresgästerna är Götene kommun, Vara kommun samt Sparbanken Skaraborg AB. I förvärvet ingår befintlig förvaltning vilket innebär att startsträckan för Fortinova blir kort.

Det kommer även att öppna upp för potentiella tilläggsförvärv, konstaterar bolaget i ett pressmeddelande. Tillträde planeras den 31 maj 2021 och den preliminära köpeskillingen för aktierna är 161,9 miljoner kronor. Finansiering av förvärvet vid tillträdet planeras att ske genom egen kassa och bankfinansiering.

Fortinova kommer vid tillträdet att äga förvaltningsfastigheter till ett värde om drygt 3,1 miljarder kronor med ett hyresvärde om 232 miljoner kronor. Vidare har Fortinova sedan tidigare kommunicerat ytterligare avtalade förvärv om fastigheter under uppförande till ett fastighetsvärde om knappt 1 miljard i Varberg, Borås och Trollhättan.

Jättadalen är ett bolag med lång historik. Det började redan 1964 i en lada utanför Timmersdala när dåtidens nybyggaranda startade verksamheten. När Sigvard Larsson förvärvade Sjödalshus 1983 inleddes en period i verksamheten med stor tillverkning av monteringsfärdiga trähus. 1986 byggdes det första hyreshuset för egen förvaltning. Fram till 1992 fortsatte byggnationen med fler hyreshus till ca 200 lägenheter varav flertalet är i bolagets ägo. Under David Larssons ledning (son till Sigvard) har ansvaret för utvecklingen av bolaget fortsatt med fokus på en bra förvaltning och att möta förväntningar från hyresgäster med sikte på en god livskvalitet.

Beståndet som Fortinova förvärvar.

Fler Nyheter från förstasidan

"Jag har höga tankar om bolagets kapacitet"

Sagax vd om planerna för sektorkollegan.

Vinner prestigeprojekt – med 100 meters skorsten

26.000 ska bli 100.000 kvm. Mitt i stan. En av Sveriges mest spännande städer fortsätter att ta djärva grepp.

Porträtt

Fångar idén i flykten

Otålig. Varför vänta till i morgon, låt oss göra det i dag. Med den devisen fortsätter Johan Ericsson att vara med och bygga fastighetsbolag.

Amasten tar in 666 mkr i nyemission

Teckningskursen drygt tio procent under den senaste veckans rekordnivå.

Säljer två tomträtter i Kista för 800 miljoner

”Marknadsläget är gynnsamt.” Hög vakansgrad och endast 20.000 kr/kvm.

Internationell jätte köper för halv miljard i Göteborg

Bolagets första förvärv i Norden.

Bakslag för Oljefonden – läs om svenska klenoderna

Fastighetsvärlden har granskat den norska jättens innehav i Sverige. Liksom den ekonomiska utvecklingen för fastigheterna.

Utvecklaren växer i rekordtakt – tar in 10 till

Bolaget har hittills i år rekryterat 20 nya medarbetare.

Säljer bostadsprojekt i Sollentuna för 431 miljoner

”Stort intresse”

Öppnar stort i Gallerian

Gör om i attraktiva hörnet Hamngatan och Regeringsgatan.

Fabege hyr ut 2.300 kvm

Glädjen i fokus. Tecknat hyresavtal på Kungsholmen.

Kungsleden hyr ut 2.600 kvm

Tecknar kontrakt i ett av sina centrala kluster i Stockholm.

Bildextra: NCC galopperar i mål med nummer två

Läs vem som har säljuppdraget. Bolaget nu redo för tredje projektet. Se även historiska bilder.

Första stängning av stor fond – med mål om 5 miljarder

Redo förvärva bostäder, kontor, logistik och detaljhandel i Norden.

Tillbaka till förstasidan